Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kansen bij diepere correcties

TA: Kansen bij diepere correcties

Er gebeurt heel veel waar een belegger alert op moet zijn, dus deze keer een lange blog. Veel aandelenbeurzen zakken weg, nu wereldwijd de toenemende spanningen rond Noord-Korea tot winstnemingen leiden. Maar waar gaat al dat geld, dat tijdelijk aan aandelenmarkten wordt onttrokken, heen? 

In deze blog bekijk ik of de oorlogsretoriek tussen Noord-Korea en de VS beleggers naar veilige havens lokt. Maar eerst maak ik de schade op die donderdag op aandelenbeurzen is aangericht. Ik sluit af met een concrete tip in één van de goudmijnfondsen, als hedge. Op Twitter blijf ik de actualiteit volgen.

AEX raakt achterop

Nu de AEX onder de voormalige weerstand 530,83 is gezakt, wordt de eerdere uitbraak teruggegeven en het koopsignaal geneutraliseerd. Omdat bovendien de herstelfase (vanaf de bodem 506,23) wordt verlaten, treedt een serieuze verzwakking op.

Indien de AEX-index ook het patroon met hogere bodems (groene horizontale streepjes) afbreekt, komt er ruimte voor een diepere daling.

De eerste bodems die de markt gaat testen liggen op 521,84 (van 3 augustus) en 517,33 (van 18 juli). Overigens zal elke diepe correctie, richting 506, een nieuwe instapkans bieden.

 

DAX duikt naar onderen

De Duitse beurs (DAX-index) is onder de voorgaande bodem 12.092 gezakt. Hierdoor is een technische verzwakking opgetreden richting steun 11.722,35 (bodem van 24 februari).

 

Dow dipt binnen uptrend

De Dow Jones zakt terug, binnen de uptrend. Zolang de index hogere koersbodems weet te vormen, blijven we opwaarts kijken. Pas onder steun 21.471,10 (gevormd op 18 juli) verzwakt het beeld. Ook op de bredere S&P 500 is de uptrend nog intact.

 

Nasdaq naar tweede steun

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodem 5845 sneuvelt. Dit bevestigt de verkoopdruk.

Er mag verder een koersdaling worden verwacht richting 5.568,47 (gevormd op 18 mei). Gezien het sterke langetermijnbeeld, zal elke grotere correctie, binnen het meerjarige stijgende trendkanaal een nieuwe koopkans bieden.

 

Veilige haven?

De Amerikaanse 30-jarige obligatie (US T Bond 30yr) reageert niet noemenswaardig op de oorlogsretoriek en wordt voorlopig niet als veilige haven gezien. De T Bond veert wel op vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal, maar het ontbreekt aan echte kracht en overtuiging.

De trend is opwaarts gericht, maar verloopt stroef, met af en toe stevige correcties. Desondanks blijf ik voor de US T Bond gematigd positief. Beleggen in Amerikaans schatkistpapier is in dollars, dus geeft een valutarisico.

 

Tracker als alternatief

Wie toch Amerikaans schatkistpapier aandurft: de iShares T-Bond (20+ Year) ETF laat een patroon zien van gematigd hogere toppen en hogere bodems. De trend is opwaarts gericht, maar erg krachtig oogt het technische plaatje niet. Zolang deze trend zich voortzet, mag verdere koersstijging worden verwacht.

Het eerste koersdoel binnen de matige trend ligt rond weerstand 143,62 (gevormd op 8 juli 2016). Steun ligt rond 114,88 (gevormd op 26 juni 2015). Bedenk wel dat een belegging in deze tracker in dollars plaatsvindt en dus een valutarisico met zich meebrengt.

 

Nederlandse staatslening nog niet gedraaid

De Nederlandse 11-jarige staatslening (NL 5,5% 2028) wordt op dit moment nog niet als veilige haven gezien. De staatslening beweegt binnen de dalende trend, maar nadert wel de steun 147,24 (gevormd op 19 september 2014). 

De Nederlandse 11-jarige staatslening (NL 5,5% 2028) heeft weerstand rond 155,28 (gevormd op 6 januari). Vooralsnog geen sterk beeld.

 

ETF neutraal

De Think iBoxx Government Bd UETF beweegt binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon met steun op 13,65 (gevormd op 17 maart) en weerstand op 14,09 (gevormd op 16 juni). Zolang deze tracker binnen dit onduidelijke koerspatroon gevangen zit, adviseer ik geen actie.

 

Goudmijners graven zich in

Tenslotte een concrete kooptip. De goudprijs zelf is nog geen nieuwe trend gestart, maar bij de mijnbouwers zijn wel interessante signalen te vinden. Eén ervan, Barrick Gold, is in de laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand.

Bij Barrick, de grootste gouddelver ter wereld, draait het technische beeld naar positief met ruimte voor een stijging richting 20,36 (gevormd op 12 april). De steun vinden we op 15,25 (gevormd op 10 juli). Bedenk ook bij Barrick dat een belegging in dollars plaatsvindt, dus een valutarisico met zich meebrengt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

732 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
732 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links