Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Bitcoin naar 1 miljoen dollar II"

"Bitcoin naar 1 miljoen dollar II"

Na bijna vier eeuwen is de Tulpenmanie uit de geschiedenisboeken geschopt. Nieuw record. Of we al de bitcoin top hebben gezien? Tijdens de de Tulpenmanie kon u voor één speciale bol een Amsterdams grachtenpand kopen. Die heeft u niet meer onder een miljoen euro, ofwel reken uw theoretische upside zelf maar uit.

Theoretisch: het geeft in ieder geval proefondervindelijk aan tot hoe ver mensen durven gaan bij het kopen van wat voor (financiële?) asset dan ook, zolang ze maar denken dat er na hen iemand komt die nog meer wil betalen.

 

 

Intussen daalt bitcoin weer, hebben we ook de bulltrap uit de standaard bubbelgrafiek alweer gehad? Kan ook nog. Enfin, wie heeft het deze kerst niet over bitcoin, crypto's en blockchain? Speciaal voor iedereen die er nog niet rijk van is geworden (of intussen al is geweest) herhaal ik dit verhaal van 14 augustus.

Het is mijn best gelezen stuk dit jaar, waar ik - zie ook de comments - veel reacties, complimenten en onderuit-de-zakken op heb gehad. Meedoen of niet? Dit verhaal is voor iedereen die, zeker deze feestdagen, met deze vraag worstelt. Full disclosure: ik heb geen positie in crypto's of blockchain, maar sluit niets uit.

Oh ja, op 14 augustus noteerde bitcoin 4369 dollar. Of het nou 1, 10, 100, 1000, 10.000, 100.000 of 1.000.000 miljoen dollar is, de vragen zijn altijd hetzelfde. En de antwoorden zijn er niet. Prettige kerst.



Alweer +19% als ik dit tik... En u bent hier voor die miljoen dollar boven mijn stukje, toch? Haha, bij BNR's Zaken Doen (vanaf 10:52 uur) stipte ik het vandaag ook aan. Het voelt zo dom, kneuterig en sukkelig. Hebt u dat ook? Ergens heb ik toch wel dat stemmetje in me.

Bitcoin, hoe kon ik zo stom zijn. Helemaal gemist.

Daar zijn wij mensen goed in en hebben er een neus voor: in gemiste kansen beleggen. Misschien gaat bitcoin nog harder en hoger – er komen koersdoelen van 100.000 dollar voorbij – en dan voelt u zich al snel een loser, als u langs de zijlijn staat. En dan tóch proberen, daardoor worden bubbels dus bubbels. 

Ja, ik weet het. Gebakken lucht, bubbel, ingewikkeld product, onvolwassen wild-westmarkt en ga zo maar door. Het is voor mij de reden dat ik er niet over pieker mijn geld in bitcoin in te steken, alle verhalen over gigantische winsten in korte tijd ten spijt. Ik snap bitcoin niet helemaal en – vooral – ik zie de waarde niet.

Dat zijn dingen die ik strikt met mijzelf heb afgesproken: als ik ergens in beleg wil ik weten wat het is en hoe ik waarde, risico en kosten uitreken. Aandelen en obligaties dus voor mij. Dienstdoend blauw bordje hierbij is deze. Ik weet niet of we die bij IEX zelf hebben verzonnen, of dat het een algemene wijsheid is:

Beleg nooit in een financieel product dat u niet binnen twee minuten begrijpt.

Schoenenpoetsers

Enige uitzondering zijn opties, dat is een prachtig product, maar het vereist gedegen studie en praktijkervaring. Natuurlijk is het kort door de bocht, maar gelet op alle affaires deze eeuw met woekerpolissen, lease- en renteproducten had deze simpele spreuk een hoop mensen heel veel geld en ellende bespaard.

Nog een beursklassieker: onder de lunch vertelt een collega dat zaterdag op een feestje er één gespreksonderwerp was. Juist. Als dit geen bubbel meer is, weet ik het ook niet meer, voegde hij er aan toe. Inderdaad, als de schoenenpoetsers op Wall Street over aandelen beginnen, is het tijd óm, is de wijsheid.

Bij bitcoin houd ik mijn hart vast. Mensen die geen benul hebben van financiële markten en al helemaal niets van cryptocurrencies weten, springen op de gierende trein. Net als ooit – klik – bij de Tulpenmanie, South Sea Company, Dow Jones 1929, Nikkei 225 1989 en Nasdaq Composite 2000 et cetera.

U weet het, ze volgen allemaal hetzelfde patroon:

 

 

Op eentje na dan! This time it's different? Moet u kijken hoe snel en hoe hard bitcoin gaat. Dit is zonder weerga in de beursgeschiedenis.

 

Bubbeltje op z'n kant

New paradigm, u ziet het staan in de theoretische bubbelgrafiek. Het wachten is daarom op de berichten, analyses en idiote koersdoelen dat het dit keer met bitcoin anders is, om er vervolgens achter te komen dat: 

This time it's different are the most expensive words in the English language 
Sir John Templeton

Bijvoorbeeld dat bitcoin nog een hele wereld heeft te winnen. Dat klopt, want de totale markt in bitcoin en blockchain is nog maar een schijntje. Zie hier wat vergelijkingen. Bij mijn weten is de valutamarkt verreweg de grootste met dagelijks 200 miljard dollar omzet en vandaar ook die wonderverwachtingen?

 

 

 

 

Weet wat u doet

Bent u ervaren handelaar, begrijpt u bitcoin en al die andere cryptocurrencies, kent u de werking van de markten, weet u hoe de hazen lopen, houdt u zich 100% aan uw strategie, hanteert u harde stoplosses en gaat u geen seconde bij uw schermen weg als u positie hebt, vermaak en verrijk u met bitcoin.

Voldoet u niet aan dit profiel, dan kan u ook veel plezier aan bitcoin en de rest beleven, maar besef wel dat u potentieel kanonnenvoer bent. Een kleine sanitaire stop kan al genoeg zijn om u voor de rest van uw leven te ruïneren, omdat u eventjes een significante beweging tegen u in mist. Kan de beste gebeuren.   

Dat kan echt zo snel gaan. Toevallig staat de grafiek in ons liveblog. Dit gebeurde een aantal beleggers ook in een koerstikje of drie (!?), toen begin 2015 Zwitserland de koppeling van de franc en de euro losliet. Pijnlijk voor CFD-beleggers met een hefboompje honderd, die konden een hypotheek nemen. 

 

Grafiek Zwitserse frank

 

Kortom, zoals altijd gaan uw kansen op gouden bergen en het risico op een meltdown hand-in-hand. Wie hier geen zin in heeft, staat even aan de kant op feestjes. Twintig jaar geleden was u daar in het gezelschap geweest van ene Warren Buffett die dotcoms niet begreep. Geen omzet en winst, hij kon er niks mee. 

Hij is nog aardig terecht gekomen. Maak u niet druk. Wie niets doet, nergens een mening over heeft, niet meedoet aan hypes en vooral de aandelenbeurs neemt voor wat die is, springt er uiteindelijk meestal het beste uit. Met de minste energie en slapeloze nachten.    

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

127 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Chimpie 14 augustus 2017 17:04
    Bitcoin vind ik een prima hedge tegen inflatie. Ik heb een klein gedeelte van mijn portefeuille daarom hierin 'belegd'. Mocht het naar 0 gaan dan is de schade beperkt maar mocht het nog verveelvoudigen dan profiteer ik gedeeltelijk mee. Daar hoef ik zeker niet 24 uur per dag voor mijn scherm te zitten of stoplosses te zetten. De blockchain heeft zeker waarde voor de toekomst. Kopen en vergeten.
  2. MichaelD68 14 augustus 2017 19:15
    Goedenavond Arend Jan Kamp, waarom kunnen jullie alleen maar artikelen over Bitcoins plaatsen, waarin het een bubbel wordt genoemd? Nodig eens een gastschrijver uit met verstand van zaken om jullie bitcoins en andere virtual currencies uit te leggen...voegt meer waarde toe dan al 6 jaar lang roepen dat iets een bubbel is...jammer...maar als IEX je zo opstellen in de tijd van transformatie naar een digitale revolutie doet me een beetje denken aan de twee oude balkon-zeikertjes van de Muppetshow...en als tip wil ik je meegeven lees het boek eens van Tapscott: The Blockchain Revolution, dan weet je waar de digitale transformatie naar toe kan gaan...
  3. [verwijderd] 14 augustus 2017 20:27
    prima geschreven artikel! Snap niet dat sommige hier op hun achterste benen gaan staan! Er is gewoon een duidelijk artikel waarbij men de keuze maakt... Ga dan niet lopen janken, want wat is nu de waarde van 1 bitcoin? Wat de markt er nu voor geeft? Ik heb geen idee...

    Het is allemaal stel/kan/misschien/hopen

    Niemand is hier verplicht om te kopen of te verkopen! Als je zo graag nu een bitcoin wil kopen moet je dat lekker doen, het kan met dit tempo volgende week 100% hoger staan... Maar het kan ook zo weer terug naar de 1000

    Het is voor de mensen van het eerste uur prachtig en deze mensen geloofde in het product, de gedachte en wat het als instrument kon gaan betekenen!

    De huidige investeerders/beleggers, zie ik als de kapper, de postbode, de straatmaker en de schoenenpoetser etc. Men heeft geen idee wat het is, maar het gaat omhoog, dus ik koop/investeer. Zonder zich er ook maar in te verdiepen! Zijn deze te laat? Ik heb geen idee... Misschien zijn ze wel op tijd...

    Alle mensen die boeken schrijven over dit instrument, zijn ook maar op 1 ding uit, dat is geld... boekje verkopen, want tja de bitcoin is zo populair, laat ik maar een graantje mee pikken! Het zal wel dat er mensen met een visie zijn en zie maar is de juiste te vinden die echt weet waar het heen gaat. Het is en blijft nu een hype en een hype gaat altijd wel weer over... En komt er een normale waardering...

    Laat iedereen gewoon lekker in zijn en haar waarde!

  4. MichaelD68 14 augustus 2017 22:05
    Als je in je eigen artikel al aangeeft dat je het niet begrijpt, waarom voel je je dan toch geroepen er iets over te schrijven? Deze benadering heeft een hoog sensatie Telegraaf gehalte...laat ook de mensen die wel vinden dat bitcoin, blockchain, virtual currencies, tokens, ICO's een serieus iets is in hun waarde...en hou dan wijselijk je mond dicht...wel zo netjes..maar altijd maar die tulpen verhalen komt zo denigrerend over...we praten hier inmiddels over een miljarden business, waar hele veel slimme mensen zich enorm inzetten om nieuwe economische business modellen te ontwikkelen, waardoor bijvoorbeeld een stukje van de "economische welvaart" ook eens bij de 2 miljard arme unbanked mensen op deze wereld terecht kan komen...lang leve decentralisatie!
  5. geertbling 14 augustus 2017 22:06
    @Arend Jan Kamp
    Je hoeft het ook niet helemaal te begrijpen.
    Wat de exacte waarde is, is niet te bepalen zoals dat ook niet van aandelen te doen is wegens het missen van een glazen bol.

    Bitcoin wordt op dit moment gekocht door grofweg 2 groepen:
    1. Speculanten; een beetje waar je op doelt in je artikel

    2. Mensen die geen stabiele regering tot hun beschikking hebben (maar wel makkelijk een smartphone hebben). En met heel weinig fantasie kun je daar hele groepen mensen van vinden

    Denk aan Venezuela!!, menige landen in afrika met een dictator en of gebieden in oorlog. Vraag jezelf een af waarom zou je dat in goud vastleggen? Bitcoins is veel gemakkelijker en breed geaccepteerd.

    $500, $2000, $100.000 niemand weet het. Maar dat het een functie heeft moge duidelijk zijn.
  6. forum rang 4 holenbeer 14 augustus 2017 22:14
    Vervang in dit artikel eens 2017 in 1990 en bitcoin in internet, email, mobiele telefonie enz. Dan zie je hoe weinig onderbouwd deze persoonlijke voorkeur is.

    'Ik snap het niet, dus beleg ik er niet in. En omdat nu mensen erin beleggen die wel dommer moeten zijn dan ik, moet het wel een bubbel zijn'.

    Of het wel of niet een bubbel is, daar gaat het helemaal niet om. Je hebt al jaren de tijd gehad je erin te verdiepen. Dus of je verdiept je erin, of je schrijft er niet meer onnozel over, lijkt me.
    Of bitcoin naar 0, 1000 of 100.000 gaat weet niemand. Dat bitcoin waarde heeft in een tijd waarin alle andere vormen van geld eindeloos bijgedrukt kunnen worden, waarin bijna elke president rijp is voor de psychiatrie en noem zo nog maar wat redenen op waardoor mensen onafhankelijk van instituties willen worden, lijkt me buiten kijf te staan.
    Dat hoef je niet met me eens te zijn, maar dan hoor ik graag echte argumenten. Tot nu toe heeft de markt gewoon gelijk gehad in deze 'at IEX most hated rally ever'.
  7. [verwijderd] 14 augustus 2017 23:31
    Nas 2000. Bubble jazeker. Maar internet en oa the big five zijn doorontwikkeld...en hoe. De kiem was gelegd in aanloop naar 2000.
    ergens in die aanloop had ikzelf oa een positie in toenmalige Geocities. Enige weken na IPO; Kwam thuis van werk en zag ca 300% in één dag. Direct verkocht. Hosannah.. het kon niet op. Ook andere plussen gescoord.
    Over de drama-verliezen op andere posities hebben we het maar even niet. Leerzaam dat wel. Past BTC momenteel ook in een vergelijkbaar wild-west scenario....en is het nu een bubbel..?? Ziet er wel zo uit.
    Bitcoin of conculega gaat zich waarschijnlijk uiteindelijk ook groots nestelen en "is here to stay".
    Maar geheel eens met HKDNP. Eerst knappen...dan was het dus een bubbel. Ik postte al eerder dat ik mijn positie op 3200 heb verkocht. Lijkt nu te vroeg. Volgende week-maand; 2000? 6000?...
    Gelijk de standpunten van Holenbeer en Geertbling.
  8. [verwijderd] 15 augustus 2017 00:46
    Hoi Arend,
    Ik ben het gewoon helemaal met je eens. Ik BELEG op de beurs; dus niet speculeren. En als ik een gokje wil wagen ga ik naar het casino. Bitcoin is nog lang niet het casino-scenario ontgroeid. Je kunt alleen speculeren met bitcoin... maar de wereld zit vol met gokkers(en gok-verslaafden). Rien ne va plus... zwart of rood... maak je keuze en win of verlies.
  9. tampi 15 augustus 2017 01:12
    Beste Arend Jan,

    Dank voor je artikel. Ik deel je mening als het gaat om:

    Beleg nooit in een financieel product dat u niet binnen twee minuten begrijpt.


    Veel mensen begrijpen Bitcoin niet en kopen het, ik deel daarom je mening dat er een bubbel component in zit.

    Er zijn volgens mij evenveel mensen die geloven dat Bitcoin faalt als slaagt.

    Als je je verdiept in Bitcoin en crypto munten, dan zit er volgens mij een achterliggende gedachte achter. In mijn beleving begrijpen de meesten die gedachte nog niet en zien de meesten Bitcoin als belegging of een vorm van waardeopslag.

    Bitcoin staat helemaal los van de bemoeienis van overheid en (centrale) banken. Bitcoin biedt bescherming tegen problemen die wij in Nederland niet kennen. Er is sterke behoefte aan de crypto munt in landen met falende overheden en falende financiële systemen. Ook is er sterke behoefte aan de crypto munt in landen waarbij de bevolking nauwelijks toegang heeft tot een bankrekening.

    Deze behoefte lijkt maar groter te worden. Zolang deze behoefte er is, zal Bitcoin een bepaalde waarde blijven tonen. Ik ben van mening dat Bitcoin aan het nadenken zet wat nu precies de waarde van geld is.
    De Euro komt als schuld op de wereld, Bitcoin niet.

    Ik heb mij meer dan twee minuten verdiept in Bitcoin, ik acht de kans groter dat de Bitcoin waarde omhoog gaat dan omlaag.

    Mocht je nog iets over Bitcoin willen weten, ik praat je graag bij :)

    Ik zie veel berichten over een Bitcoin bubbel, maar over de schuld bubbel wordt nauwelijks geschreven. Bitcoin bubbel valt in het niet bij de schuldenbubbel.Het schuldenplafond van US is bijna bereikt. Ik zou het heel erg op prijs stellen als je hier eens een artikel over zou willen wijden :)
  10. [verwijderd] 15 augustus 2017 01:21
    @tampi.. goed punt om met de fiat-geld bubble te refereren aan een (eventuele) bitcoin bubble. En ook jouw argument van betaalmiddel bij instabiele/falende regeringen is steekhoudend. Ik denk dat crypto's een functie zullen blijven vervullen NAAST bestaande (fiat)systemen en elkaar zullen aanvullen, net als webwinkels een aanvulling zijn op fysieke vestigingen, zonder elkaar te elimineren.
  11. BeLikeWatahh 15 augustus 2017 13:40
    quote:

    MDJ_0 schreef op 14 augustus 2017 20:27:

    prima geschreven artikel! Snap niet dat sommige hier op hun achterste benen gaan staan! Er is gewoon een duidelijk artikel waarbij men de keuze maakt... Ga dan niet lopen janken, want wat is nu de waarde van 1 bitcoin? Wat de markt er nu voor geeft? Ik heb geen idee...

    Het is allemaal stel/kan/misschien/hopen

    Niemand is hier verplicht om te kopen of te verkopen! Als je zo graag nu een bitcoin wil kopen moet je dat lekker doen, het kan met dit tempo volgende week 100% hoger staan... Maar het kan ook zo weer terug naar de 1000

    Het is voor de mensen van het eerste uur prachtig en deze mensen geloofde in het product, de gedachte en wat het als instrument kon gaan betekenen!

    De huidige investeerders/beleggers, zie ik als de kapper, de postbode, de straatmaker en de schoenenpoetser etc. Men heeft geen idee wat het is, maar het gaat omhoog, dus ik koop/investeer. Zonder zich er ook maar in te verdiepen! Zijn deze te laat? Ik heb geen idee... Misschien zijn ze wel op tijd...

    Alle mensen die boeken schrijven over dit instrument, zijn ook maar op 1 ding uit, dat is geld... boekje verkopen, want tja de bitcoin is zo populair, laat ik maar een graantje mee pikken! Het zal wel dat er mensen met een visie zijn en zie maar is de juiste te vinden die echt weet waar het heen gaat. Het is en blijft nu een hype en een hype gaat altijd wel weer over... En komt er een normale waardering...

    Laat iedereen gewoon lekker in zijn en haar waarde!

    De meeste mensen weten nog steeds niet wat een bitcoin is. Als je onderzoek gaat doen naar wie er op dit moment in beleggen zijn dat echt niet vooral kappers, postbodes etc. De mensen die ik heb gevraagd wat zij van bitcoin vonden hoorde ik vooral zeggen dat het een bubbel is, 'kan nooit goed gaan', 'ik snap het niet', 'als er meer bij worden gemaakt zijn ze toch waardeloos'. En dat soort uitspraken. Dat het vooral schoenenpoetsers, postbodes en kappers zijn die in bitcoin investeren lijkt mij uit de duim gezogen.:)
  12. BeLikeWatahh 15 augustus 2017 13:43
    quote:

    Justsaying schreef op 15 augustus 2017 00:46:

    Hoi Arend,
    Ik ben het gewoon helemaal met je eens. Ik BELEG op de beurs; dus niet speculeren. En als ik een gokje wil wagen ga ik naar het casino. Bitcoin is nog lang niet het casino-scenario ontgroeid. Je kunt alleen speculeren met bitcoin... maar de wereld zit vol met gokkers(en gok-verslaafden). Rien ne va plus... zwart of rood... maak je keuze en win of verlies.
    Maar ondertussen wel Bux op IEX promoten, hefboompje 10,30 of 100?
    Dan lijkt mij beleggen/speculeren op bitcoin toch een stuk veiliger.
127 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links