Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bodemvissen in de oliesector

Bodemvissen in de oliesector

Onlangs werd bekend dat Transocean (RIG) zijn Noorse sectorgenoot Songa Offshore overneemt voor 3,4 miljard dollar inclusief schuld (2,2 miljard dollar). De tweede grote overname in deze sector dit jaar. Ter vergelijking: de beurswaarde van Transocean is 3,1 miljard dollar.

Eerder dit jaar deed Ensco een overnamebod op Atwood Oceanics. Dit was een bod volledig in aandelen. De koers van Ensco is in de tussentijd bijna 30% gedaald, waardoor de waarde van het bod met hetzelfde percentage is afgenomen. 

Verder is een grootaandeelhouder van Ensco opgestaan die het niet eens is met de deal. Desondanks lijkt het erop dat de overnamepoging wel zal slagen. In de markt wordt gesuggereerd dat grootaandeelhouders, met belangen in beide ondernemingen, de overname door willen drukken om hun verliezen op Atwood te beperken.

 

 

De deal heeft dan ook erg veel weg van een bail-out (redding) van Atwood, dat anders waarschijnlijk onder zijn schuldenlast zou bezwijken.

Vissen in de overnamevijver

Eén zwaluw maakt geen zomer, maar nu is er dus nog een tweede grote overname in de sector bijgekomen. Transocean biedt aandeelhouders van Songa Offshore een premie van 37% op de slotkoers van de laatste vijf dagen. Het bod is deels in cash of aandelen Transocean en deels in een convertible.

 

 

Transocean denkt de activiteiten van Songa Offshore op termijn toch weer winstgevend te kunnen krijgen. Voor de synergievoordelen van 40 miljoen dollar per jaar hoeft Transocean het namelijk niet te doen. 

Het is op z’n minst opmerkelijk dat de grootste en bijkans meest ervaren speler uit de sector een dergelijke overname doet. Zeker in de wetenschap dat de overname van Songa ook nog eens een forse schuldenlast meebrengt. 

Momentum om te gaan bodemvissen

De malaise in de oliesector duurt al een tijd voort en het is ondenkbaar dat Transocean dit plan één maand van tevoren heeft bedacht. Het bedrijf ziet nu toch momentum om een dergelijke stap te zetten. 

Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden zei eind vorig jaar in het FD: “Ik denk dat we als samenleving uiteindelijk niet zullen ontkomen aan Arctische olie. Blijkbaar denkt Transocean er net zo over en verzekert zich alvast van een specialist in boren naar olie onder ruige omstandigheden. Daarnaast is Songa Offshore strategisch gevestigd ten opzichte van het Arctisch gebied.

Ook SBM ziet een zeer geleidelijk herstel van de offshore markt: “Whilst final investment decisions are on the increase, clients remain cautious. The offshore services industry is gradually recovering, but with a structurally lower activity level". Oftewel: er is wat verbetering zichtbaar, maar men blijft voorzichtig en oude tijden komen (voorlopig) niet terug.

Langzaam druppelen er her en der orders binnen voor jack-up rigs (boorplatformen geschikt voor ondiep water) en ook enkele voor semi-submersible (voor diepere wateren). Het is op dit moment dan ook orders schrapen vanwege de forse overcapaciteit in de sector. Hierdoor staan ook de dagtarieven onder druk. Het is immers beter een platform break-even te verhuren dan het volledig werkloos aan de kant te leggen.

 

 

Waar blijft het herstel?

Samenvattend lijkt het ergste achter de rug voor de drillers, maar tegelijk rekent de sector ook niet op een snel herstel. De kleine overname van het Britse Gardline Group (rechtstreekse concurrent Fugro) door Boskalis past ook bij deze gedachte. Boskalis vermeldde daarbij voorlopig geen positieve bijdrage van de overname aan het bedrijfsresultaat te verwachten, maar wel goed gepositioneerd te zijn wanneer het marktherstel inzet.

Het is erg moeilijk te timen wanneer dit herstel wel inzet, maar ook een stabilisering van de markt kan al zorgen voor een flinke procentuele koerssprong. Een belegging in deze sector vergt het nodige lef en geduld, maar kan op lange termijn ruimschoots de moeite waard zijn.

Disclaimer: Paul Weeteling heeft een longpositie in Transocean (RIG), Noble Corporation (NE) en Ensco (ESV).


Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Ronald Engels 16 augustus 2017 17:45
    Bodem vissen in de olievijver is voor de toekomst met vrij grootte zekerheid een winstgevende investering, wegens de huidige zware onderwaardering van sommige geselecteerde olie en gas aandelen en wegens sterke overwaardering van de meeste andere sectoren op dit moment.

    Buy when blood is in the Street, er komt met zekerheid vanaf 2018-2019 weer gebrek aan olie en gas, duurzame energie gaat dit voorlopig zeker niet veranderen, zeker gezien de nog steeds sterk groeiende arme wereld bevolking!
  2. [verwijderd] 17 augustus 2017 11:56
    quote:

    Ronald Engels schreef op 16 augustus 2017 17:45:

    Bodem vissen in de olievijver is voor de toekomst met vrij grootte zekerheid een winstgevende investering, wegens de huidige zware onderwaardering van sommige geselecteerde olie en gas aandelen en wegens sterke overwaardering van de meeste andere sectoren op dit moment.

    Buy when blood is in the Street, er komt met zekerheid vanaf 2018-2019 weer gebrek aan olie en gas, duurzame energie gaat dit voorlopig zeker niet veranderen, zeker gezien de nog steeds sterk groeiende arme wereld bevolking!
    Bloed in de straat is er al geweest. Dat was vroege voorjaar 2016. Olie zal voorlopig, de komende jaren, niet meer een prijs van tegen de 100 $ per barrel zien. Dit komt vanwege de kostprijs van schalieolie dat op een niveau ligt van 40-55 $ per barrel.
    Het is niet toevallig dat Saudi-Arabië Aramco IPO voorbereidt.
    Kostprijs olie in midden-oosten 4 dollar per barrel en zonne-energie ongeveer 14 $ per barrel (omgerekend naar olie standaard) en nog steeds dalende.
  3. forum rang 6 Ronald Engels 17 augustus 2017 14:19
    Met vrij grootte zekerheid gaat Olieprijs WTI in 2018 naar 60 à 65 USD en naar ruwweg 90 à 100 USD in 2023, dit gezien de vraag en aanbod trends, die sinds 2011 vrij goed "echter niet exact precies" de toekomstige trend van de olieprijs aangeven.

    Ik heb mijn beleggingen dus zeer recentelijk aangepast terug naar geselecteerde olie en gas aandelen.

    Geduld is bovendien noodzakelijk bij alle geselecteerde beleggingen en is zelfs aangenaam als er een mooi dividend wordt betaald.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links