Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het meest succesvolle hedge fund

Het meest succesvolle hedge fund

 

Het meest succesvolle hedge fund ter wereld, het Medallion Fund van Renaissance Technologies, heeft voor het eerst in jaren vers kapitaal opgehaald, zo meldt Bloomberg. Het fonds is alleen beschikbaar voor medewerkers van Renaissance en dat is an sich niet zo vreemd als je na aftrek van de belachelijk hoge fees nog zo'n 40% netto over kan houden.

Waarom dit hedge fund zo bijzonder is? Even een overzichtje:

  • Met een jaarlijks rendement voor aftrek van fees van zo'n 80% sinds 1988 is Medallion het succesvolste hedge fund ooit. Voorbeeldje: 1000 dollar in het fonds in 1988 zou nu ruim 13 miljoen dollar vertegenwoordigen.
  • Medallion is alleen voor medewerkers van Renaissance Technologies toegankelijk.
  • Er zit een maximum aan wat medewerkers in Medallion mogen bezitten. Dit is afhankelijk van hoeveel een medewerker voor het bedrijf verdient.
  • De fees van Medallion zijn 5% management fee en 44% performance fee. Zelfs na deze belachelijk hoge fees blijft er ongeveer zo'n 40% per jaar aan rendement over voor de participanten in Medallion.
  • Er werken geen financiële knappe koppen bij Renaissance Technologies, maar alleen quants en wetenschappers.
  • Medallion heeft in 2005 al het geïnvesteerde geld van buitenstaanders uitgekeerd en neemt sindsdien ook geen nieuw geld van buitenaf meer aan.

Hoe kan Medallion zulke enorme rendementen behalen? Dit is wat Bloomberg van diverse beleggers en concurrenten te weten is gekomen:

When rivals and former investors are asked how Renaissance can continue to make such mind-blowing returns, the response is unanimous: They run faster than anyone else. Yet all that running hasn’t always kept them on their feet when everyone else stumbled. 

Vers kapitaal

In het Medallion Fund zit ongeveer 9 tot 10 miljard dollar aan vermogen en jarenlang is dat rond dit niveau gehouden. Eerder was dit groter, maar des te groter het fonds werd, hoe meer impact dat had op het rendement. Alle winsten worden daarom iedere zes maanden verdeeld, zodat het fonds niet te groot wordt. Vandaar dat het opmerkelijk is dat het fonds nu weer gelden aanneemt.

Dit alles, zoals eigenlijk alles bij Renaissance Technologies, wordt strikt geheim gehouden. Bloomberg sprak met een bron dicht bij het bedrijf:

The fund received at least $2.1 billion in January, company documents show. It raised the money to capitalize on market opportunities arising from Trump’s presidential victory in November, a person close to the firm said, requesting anonymity because the information is confidential.

Medewerkers van Renaissance zijn haastig op zoek naar cash omdat er een strikte deadline is. Daarom sluiten ze zelfs leningen af zodat ze meer geld in Medallion kunnen stoppen. Anders zal hun procentuele aandeel in het fonds slinken en er is geen medewerker te vinden die dat wil: 

The fund raised some of the money by keeping its fourth-quarter trading profits instead of distributing them as before. Employees had several weeks to get the money or see their share of Medallion’s profits diluted, according to the person familiar with the situation. It was a boon for those with cash on hand, but a challenge for workers who didn’t have money sitting around.

Mercer’s allocation would have increased by at least $100 million, the person familiar with the situation said. He entered into a financing agreement with Meritage Group, a San Francisco-based asset manager overseen by Nathaniel Simons, the son of Renaissance’s founder, according to documents filed on Dec. 28 with the New York Department of State. Mercer and a trust in his name each pledged their entire Medallion Fund LP stakes as collateral, according to the filings, which don’t specify the amount of the loan. A spokesman for Meritage declined to comment.

At least four other Renaissance executives got new credit lines from JPMorgan Chase & Co. around the same time, regulatory filings show, while a fifth added collateral to an existing financing arrangement with the bank. Insiders may not have used all of their loans or credit lines for the Medallion investment, said one of the people familiar with the matter. A spokeswoman for the bank declined to comment.

U kunt er niet in beleggen

Niemand van buitenaf, ook wij met z'n allen niet, kan meedoen in het Medallion Fund. Eigenlijk ook wel logisch, want als je zo'n trucje kunt uithalen dan ga je dat niet verkopen. Tenzij je natuurlijk écht om geld verlegen zit, maar u hoeft met niemand bij Renaissance Technologies medelijden te hebben.

Want hullie zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk, zou Calimero met zijn zeurende hoge stemmetje zeggen :-)


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 augustus 2017 12:49
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 18 augustus 2017 12:05:

    Het klinkt als een gigantisch ponzi fonds.
    Nu hier ben ik het mee eens. Dit lijkt een ponzi scheme 2.0!
    Ik leen 100.000 euro van u. Keer 2.5% twee keer per jaar (rente) aan u over en kom na 10 jaar met een extra kapitaal rondje van 100.000 euro. Lijkt bijna haast een bank.
  2. Bart O 18 augustus 2017 21:20
    Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat er hier sprake is van een ponzi-schema.

    Ten eerste omdat er veel winst het fonds uit gaat door winstuikering, een ponzi-schema kan geen 4 miljard per jaar uitkeren 29 jaar lang op een initiele investering van 10 miljard (voor het gemak ga ik er even van uit dat er 29 jaar geleden met 10 miljard begonnen is) als er geen nieuwe investeringen geaccepteerd worden.

    Ten tweede is het heel raar om een ponzi-schema te beperken tot je eigen werknemers, als er een groep is die er lucht van krijgt als er iets niet in de haak is.
  3. Manofaction 20 augustus 2017 16:06
    Nee, dit lijkt nergens op ponzi. Maar als er dan wel iets mis zou zijn, dan moet je het eerder zoeken in voorkennis,beschermende relaties en ultra snelle computers. Want te mooi om waar te zijn, is meestal niet waar.
    Iemand in de top van GS vertelde mij, dat hij zelf nooit op de beurs handelt, omdat hun computersystemen ultrasnel abc'tjes draaien op klantenorders van Wall Street ( zowel aandelen als opties ) waar zij, net als andere banken, direct toegang in hebben. Je bent dus als gewoon 'handelaar' altijd (verhoudingsgewijs) eeuwen te laat.
    Misschien hebben deze lui een gelijk spel te pakken, maar zijn de software en computers sneller ?
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 augustus 2017 06:27
    quote:

    yieldcurve schreef op 21 augustus 2017 00:02:

    Ik begrijp dat er bij Renaissance 300 mensen werken. Er is 10 miljard door het personeel belegd volgens dit artikel. Er wordt jaarlijks een netto rendement gemaakt van zo'n 80%. Dit gaat uitsluitend naar het personeel. Iets zegt me dat er iets niet klopt.
    Dus als ieder personeelslid meedoet heeft men gemiddeld een inleg gedaan van ca 33 miljoen per persoon.
    Waar zou dit geld dan (oorspronkelijk) vandaan komen???
  5. ADutchTourist 21 augustus 2017 09:25
    Als je googled op de naam van dit bedrijf dan kom je al gauw op een Wikipedia pagina. Als je kijkt wie de oprichters zijn dan kom je op twee wetenschappers die zich eerst hun verdiensten hebben bereikt in de wetenschap en daarna zijn begonnen met dit hedge fonds. De mede oprichter James Harris Simons is een wiskundige die in 1982 is begonnen met dit fonds. Ze gebruiken hoofdzakelijk patroonherkenning als strategie om aandelen te kopen en te verkopen. Daarom werken er alleen maar personeel die een wetenschappelijke opleiding hebben gehad als wiskunde of statistiek.
    Ze gebruiken de Quantitative analyse om daarmee hun investeringen uit te breiden en te waarborgen. Je kan zelf ook gebruik maken van Quantitative analyse op de volgende website www.quantopian.com/posts.
    Dat is de reden waarom het een succesvolle onderneming is.
  6. [verwijderd] 22 augustus 2017 11:01
    Ik herinner me een verhaal van een paar jaren geleden. Er was een Zwitsers hedge fund waarin ook 2 economen zaten die een Nobel prijs hadden gewonnen. Het vermogen was na enkele jaren gehalveerd van 3 miljard naar 1,5 miljard.
    Mss heb ik niet alle details en feiten juist maar het is geen enkele garantie dat rendementen blijven komen, hoe knap de koppen ook zijn. Het feit dat ze nu een extra kapitaal ophalen maakt mij echter wel sceptisch. Als je ieder jaar 80% rendement haalt op een vermogen van rond de 10 miljard dan lijkt het mij onzin dat je nog een extra 2 miljard aan kapitaal injectie nodig hebt. Het is zoals bij de meeste bedrijven meestal geen luxe positie om extra geld op te halen of naar de beurs te gaan. Zoals we allemaal weten, om hoge rendementen te halen moet je grote risico's nemen en als je al 28 jaar niet gestruikeld bent dan komt zoiets wel steeds dichterbij. Bovendien kan ik er niet in beleggen dus het is eigenlijk zonde van de tijd om hier aandacht aan te besteden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links