Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: 24 augustus

Vooruitblik: 24 augustus

 

IEX is a-politiek, maar soms moet er een statement worden gemaakt :-)

 

 

Over statement gesproken, donderdag is het twee jaar geleden dat de beurs echt van zich deed spreken. Het was maandag 24 augustus 2015. 's Nachts verscheen er een tegenvallende eerste schatting van de Chinese inkoopmanagersindex over die maand. Dat was echt alles, meer was er niet. Een pure trigger.

Daarmee bedoel ik dat de markt als het ware aan het wachten was op zomaar een aanleiding om uit te zweten. China haalde trouwens ogenblikkelijk die inkoopmanagersindex van de agenda. Nooit meer gezien. Haha, dan snap je het echt niet. Goed, als ik me goed herinner ging het die dag ongeveer zo:

  • De futures openden meen ik iets van 3% lager
  • De AEX startte -3,5% en... daarna ging het hard op mega-omzet
  • Ergens rond het middaguur bodemde de AEX met -9,3% op 401,87. Zeg het maar: is het opvallend dat die 400 niet even, als was het maar één tik, van het bord ging?
  • Wall Street liep vast op opening om 15:30 uur, omdat alle verzamelde Joe & Annie Sixpacks hun indextrackers in de verkoop gooiden.
  • De AEX sloot uiteindelijk -5,2%

Het was de meest hectische beursdag sinds de krach 2008-2009 en een nieuwe generatie beleggers sinds de crisis werd die dag ontgroend. Zo zie ik onze youngster Nick Bakker nog glazig naar zijn schermen staren. Zulke woeste, destructieve bewegingen had hij nog nooit gezien. Wat gebeurt hier, kan dit? 

R.i.s.i.c.o.

Die nieuwe generatie beleggers leerde die dag het fenomeen risico kennen. Winsten soms van een paar jaar in één dag verdwenen. Ik werd die dag gebeld door een tv-programma en vanwege dat risico-aspect noemde ik dit de beste beursdag in jaren: onbetaalbaar beursleergeld. Ik heb de uitzending niet gehaald :-)

Ho, ik beweer niet dat u donderdag vroeg moet opstaan om uw werkplek met puts en shorts te barricaderen. Ik voorspel nooit. Misschien is het wel handig uw portfolio op risico door te spitten, want, net als in augustus 2015, hebben we jaren van gemakkelijk geld verdienen achter de rug. Alles omhoog, zeg maar.

Kijk naar de wegingen van diverse sectoren in uw portfolio. Misschien draait die lekker omdat u bijvoorbeeld zoveel tech en financials hebt, maar juist daardoor kan uw portefeuille een zeer offensief karakter hebben gekregen. U begrijpt wat daarmee kan gebeuren als er een 24 augustus voorbij komt wapperen.

Belegt u net als ik maandelijks voor de lange termijn vast in indextrackers, dan hoeft u niks te doen. Laat u gewoon knippen en scheren als we omlaag razen. Koop eventueel bij op momenten waarop u dat nu al bepaalt. Als u à l'improviste gaat werken als het zo ver is, doet u gegarandeerd het verkeerde. 

 

 

Verder nog iets?

Over naar het hier en nu, wat valt er zoal op? Veel beursnieuws is er nog niet dit weekend. Wel zit het KW2-cijferseizoen er marktbreed al weer op. Ondanks overwegend meevallers, is er toch iets opvallends gebeurd. De koersen stijgen er niet meer op:

 

 

Intussen en mede hierdoor zijn aandelen zowaar een keertje ietsie goedkoper geworden...

 

 

... maar voor massale onderwaardering moet u denk ik toch nog ergens anders zijn dan de beurs:

 

 

Holger houdt trouw de scores bij. Net wat ik zeg, als de markten zo hoog staan en een beetje wijfelen - zometeen meer in Kiek op de Grafiek - kan het sowieso geen kwaad uw portfolio eens op risico door te lopen.  

 

 

 

Agenda

Het weekprogramma ziet er niet al te boeiend uit. Wat grote namen betreft zit het KW2-cijferseizoen er op, maar er staan nog wel wat leuke mid- en small cappers op de rol. Verder zijn er voorlopende indicatoren (inkoopmanagersindices) en weekendje weggen centrale bankiers in Jackson Hole. 

In vogelvlucht:

  • Bij ons cijfers van BAM, Intertrust (dat al omzetwaarschuwde), Ordina, IMCD, Eurocommercial Properties, Sif, Batenburg, Kiadis, Avantium, Kardan en Royal Delft.
  • In het buitenland mag u BHP Billition, Staples (VS retail) en HP verwachten.
  • De eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over augustus uit VS, Duitsland en Frankrijk bevestigen al dan niet het economisch momentum, net als de Duitse Ifo Geschäftsklima over deze maand.
  • U ziet ook de nodige BBP-cijfers, maar dit zijn alweer de herzieningen en de hebben zelden impact.

Klapperrr van de Week is Jackson Hole. In dit vakantie-oord in de Rocky Mountains is op uitnodiging van de Kansas City Fed de jaarlijkse, informele centrale bankiersbijeenkomst. Meestal zijn ze er (bijna) allemaal. Beroemd geworden omdat Ben Bernanke daar zijn verruimingsplannen bekend maakte.

Op zijn opvolger als voorzitter Janet Yellen van de Fed ook zoveel met Jackson Hole heeft, weet ik niet. Vrijdag om 16:00 uur speecht ze. Leest u mee, Janet? Ik heb een verzoekje voor u. Het zou leuk zijn als u uit de doeken doet hoe de Fed denkt haar balans van 5,2 biljoen dollar af te bouwen. Nog niets over gelezen.

Als ik de sigarendoos er bij pak: die balans bestaat voor grofweg de helft uit hypotheekmeuk en de helft staatsobligaties. Geen probleem die laatste, die lopen vanzelf af. Tussen haakjes: de Fed rolt die nu nog door. Vraagtekens zijn die hypotheekleningen. Verkopen aan durfkapitaal...? Vertel het ons maar, voorzitter.

U gaat deze week véél vooruitblikken op Jackson Hole zien. Overschat het belang niet. Behalve die bommen die Bernanke er gooide is daar nooit zo veel belangwekkends vandaag gekomen, laat staan dat de koeren er op regaeerden. ECB's Mario Draghi loopt er ook rond. Zou hij? Dat heeft hij nog nooit gedaan.

De hele agenda dan:

21 augustus
08:00 Batenburg KW2-cijfers

22 augustus
06:30 Nederland consumentenvertrouwen
08:00 BHP Billiton KW2-cijfers
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment aug 15,0

23 augustus
08:00 Agfa-Gevaert KW2-cijfers
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI aug 54,5
09:00 Frankrijk flash services PMI aug 55,7
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI aug 57,8
09:30 Duitsland flash services PMI aug 53,3
10:00 EU flash manufacturing PMI aug 56,3
10:00 EU flash services PMI aug 55,4
15:45 VS flash manufacturing PMI aug 53,4
15:45 VS flash services PMI aug 54,9
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jul 613K
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 KW2-cijfer HP

24 augustus
00:00 Jackson Hole bijeenkomst
08:00 BAM KW2-cijfers
08:00 Intertrust KW2-cijfers
08:00 Ordina KW2-cijfers
08:00 Porceleyne Fles KW2-cijfers
08:00 Sif KW2-cijfers
08:00 Novisource KW2-cijfers
08:00 Kardan KW2-cijfers
09:00 Spanje BBP KW2 3,1%
10:30 VK BBP KW2 1,7%
14:00 Tiffany & Co KW2-cijfers
14:00 Staples KW2-cijfers
14:30 VS jobless claims
16:00 VS verkopen bestaande woningen jul 5,57M

25 augustus
00:00 Jackson Hole bijeenkomst
08:00 IMCD KW2-cijfers
08:00 Kiadis Pharma KW2-cijfers
08:00 Avantium KW2-cijfers
08:00 Eurocommercial KW2-cijfers
08:00 Duitsland BBP KW2 2,1%
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima aug 115,5
14:30 VS orders duurzame goederen jul -5,5%
16:00 speech Fed-voorzitter Janet Yellen

Kiek op de Grafiek

Een weigering en weer wat zakken, het is de AEX niet gelukt een nieuwe (intradag)top neer zetten boven die van begin mei op 537,84. De index oogt zijwaarts. Hoe kan dat nou, het gaat toch zo goed met de economie en daarmee de winsten? Klopt, maar dat was misschien al ingeprijsd met die stijging.

Wat die winsten betreft, die komen voor zeker de helft uit het buitenland. In dollars. En die dalen. Ze zeggen wel eens dat de beurs een half jaar tot een jaar op de economie vooruitloopt. De economie is nu inderdaad op stoom, maar misschien prijst de beurs al minder hoogconjunctuur of zelfs erger in.

 

 

Dit gezegd hebbende, de AEX herbeleggingsindex (de Nederlandse DAX) zette wel een nieuwe top en zelfs all time high neer. Kortom, zo bleekjes ziet het Damrak nou ook weer niet?

 

 

De AEX VIX, ofwel volatiliteitsindex, trekt veel te veel belangstelling van mensen die hier niks te zoeken hebben. De index voorspelt niks en is een dure hedge tegen stijgingen of dalingen. Het gaat dagelijks met vele procenten op en neer, maar de huidige stand veertien zegt maar één ding: niks aan de hand, doorlopen. 

 

 

Oef, zie ik dit goed? De Eurostoxx 50 begint toch een korte termijn neergaandetrenderige indruk te maken.

 

 

Kopje niet laten hangen, is misschien ook wel het beste advies aan de S&P 500. Wel een mooie trend. Dit kan een long-momentje zijn voor een kort ritje naar boven. Garantie tot de voordeur, want de index kan ook uit de opgaande trend vallen.

 

 

Over naar de rentes, ons tienjarige Dijsselbloempje - gelet op de kabinetsformatie heet die voorlopig nog wel even zo - heeft de zetten weer herhaald. Per saldo is het beeld toch al het hele jaar zijwaarts:

 

 

De Duitse tienjaars heeft wel een duidelijke nieuwe top neergezet, maar lijkt daar zelf erg van geschrokken te zijn. Zurück!

 

 

Zelfde geldt ook voor de EU Zuid benchmark, de Italiaanse tienjaars sukkelt ook vooral zijwaarts: 

 

 

De Amerikaanse rente daarentegen zit in een keurige neergaande trend. Hoe is het mogelijk met die verkrappende Fed, die ook nog eens de hooivork in haar balans gaat zetten. Het staat er alleen en dus is het zo.

 

 

Schat, we moeten even praten, lijkt de euro tegen de dollar te zeggen. Of de dollar tegen de euro. Nee, de euro tegen de dollar, want onze eenheidsmunt ligt ook sterk ten opzichte van andere valuta en is even het mannetje op de FX-markten. Of het vrouwtje. Of mag dat onderscheid helemaal niet meer?

 

 

Bij olie (hier West-Texas Light Intermediate) moet ik aan die oude hit van Talking Heads denken: We're on a road to knowhere. Nee, dit gaat voorlopig nergens over en nergens heen.

 

 

Goud kuste deze week even 1.300 dollar. Ja en nu dan? Het spul lijkt te moeten kiezen. Eerlijk gezegd had ik er wat meer van verwacht met die dalende dollar 

 

 

Intussen bij Bitcoin... Er moet al eeuwige sneeuw op die top liggen. Hanteer een harde stoploss, is mijn enige advies. Woensdag knipt wondermooie kapster Estella mij weer in het hartje van het chique Amsterdam-Zuid. Eerste wat ik haar vraag is of Bitcoin hét gesprek is onder haar klanten. Ik ben benieuwd.

 

 

Geniet van deze mooie zondag. Genoeg anderen al die zich om niks druk maken in deze kortlonterige wereld. Succes deze week op de beurs, waar gelijk en ongelijk hebben tenminste in klinkende munt wordt betaald. Mede een reden waarom ik zo van de beurs houd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 20 augustus 2017 17:31
    Zoals wiegveld al aangeeft. Het gaat erom of er nu eindelijk een heel klein beetje meer rust gaat komen in de US. Als Trump toch start met zijn fiscale maatregelen en de infrawerken dan zie ik de beurzen wereldwijd snel omhoog gaan.

    Als het een rommeltje blijft in de VS dan kabbelen wij verder tot dat er ergens een negatieve trigger komt.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links