Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Verkopers worden kopers

TA: Verkopers worden kopers

In de afgelopen weken heb ik vaak TA-jargon gebruikt in mijn blog, vooral als het gaat om koerspatronen zoals Cliffhangers en Pullbacks.

Om goed duidelijk te maken wat de gevolgen van Cliffhangers of een Pullback kunnen zijn, bespreek ik hieronder een paar concrete en actuele voorbeelden op onze beurs.


Cliffhanger omhoog AEX

De Nederlandse beurs heeft medio juli de correctieve fase achter zich gelaten, door de denkbeeldige lijn over de koerstoppen vanaf begin mei te breken. Dit heet de dalende toppenlijn.

In de correctie die daarna volgde is de AEX opgeveerd vanaf deze voormalige dalende toppenlijn (blauwe stippellijn), waarmee zich een cliffhanger scenario aftekent.


Cliffhanger omhoog

Op de afbeelding hieronder is een opwaartse cliffhanger afgebeeld. Dat is een cliffhanger die na een dalende trend gevormd.

Signaal één is de uitbraak uit het dalende trendkanaal of het afbreken van de correctieve fase (zoals bij de AEX index). Daarna stijgt de koers naar punt a, gevolgd door winstnemingen. Indien de koers steun ondervindt boven het voormalige dalende trendkanaal treedt signaal twee, de cliffhanger, op.

De volgende beweging is, met een waarschijnlijkheid van plm 75%, in de richting van de uitbraak, opwaarts dus. 


Cliffhanger omlaag Wereldhave

Een aandeel met een neerwaartse cliffhanger is vastgoedfonds Wereldhave. Technisch verliest Wereldhave aan kracht. Eerst is de herstelbeweging naar onderen verlaten, vervolgens herstelde de koers wat, maar liep vast op de voormalige bodemlijn.

Verkoopdruk neemt weer toe. De steun ligt aan de onderzijde van de neutrale trend rond 39,58 (gevormd op 25 januari). Weerstand ligt op 43,99 (gevormd op 24 juli). 


Uitleg cliffhanger omlaag

Op de afbeelding hieronder is een neerwaartse cliffhanger afgebeeld. Dat is een cliffhanger die na een herstelfase of een stijgende trend plaatsvindt.

Signaal één is de uitbraak uit het stijgende trendkanaal of het afbreken van een herstelbeweging. Dan zakt de koers naar punt b, gevolgd door een éénmalig herstel.

Indien de koers daarna weerstand ondervindt aan de onderkant van het voormalige stijgende trendkanaal treedt signaal twee, de cliffhanger, op. Andere voorbeelden van neerwaartse cliffhangers zijn ING en Binckbank.



Pullback omhoog AEX

Een veelbesproken pullback is die op de lange termijngrafiek van de AEX. Eerst was de AEX door de belangrijke toppen van 2015 (506-510) gebroken, wat een koopsignaal genereerde, met een eerste hogere top rond 537,84.

In de juli-dip van dit jaar is de beurs flink teruggevallen, maar is rond 506,23 opgevangen. Hiermee heeft de AEX een hogere bodem gevormd.

Omdat deze bodem boven de koerstoppen uit 2015 (in de zone 506,05-510,55) ligt, beoordelen we bodem als een geldige pullback. De positieve vooruitzichten kunnen gehandhaafd worden.

Uitleg opwaartse pullback

Op afbeelding hieronder vindt een opwaartse uitbraak plaats, daarna is de rolwisseling van verkopers naar kopers heel opvallend. Op deze afbeelding werd het aandeel verkocht bij punt a en punt b. Bij de doorbraak van deze toppen (punt één) trad een koopsignaal op, waarna een eerste hogere top bij punt c is gevormd.

Daarna wordt tijdelijk winst genomen en valt de koers terug, maar de kopers komen terug bij punt twee. De steun van weleer fungeert nu als weerstand, verkopers worden kopers. De hogere bodem bij twee valideert het koopsignaal.


Neerwaartse pullback Ahold

Ahold Delhaize brak in juni onder de bodems van vorig jaar die rond 18 lagen, wat een verkoopsignaal opleverde. In zeer korte tijd zakt de koers naar 15,92 (bodem van 28 augustus 2015).

Waarschijnlijk door koopjesjagers trad een herstel op, dat echter stukliep rond 18, de voormalige steun. In deze opleving vormde Ahold dus een lagere top onder de voormalige bodems. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand, waarmee een geldige pullback is opgetreden.


Uitleg neerwaartse pullback

Op de onderstaande afbeelding vindt een neerwaartse uitbraak uit een zijwaartse markt plaats. Op de deze afbeelding werd het aandeel gekocht bij punt c en punt d. Na de neerwaartse doorbraak (bij één) zakt de koers (punt f).

Hierna herstelt de koers, maar deze opleving wordt gedwarsboomd rond de voormalige steun, waardoor een lagere top wordt gevormd (punt twee). Ook hier is de rolwisseling van kopers naar verkopers heel opvallend.

De verkopers kwamen terug bij punt twee. De steun van weleer fungeert nu als weerstand, kopers worden verkopers. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

338 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
338 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links