Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oooh, wie heeft dit aandeel?!

Oooh, wie heeft dit aandeel?!

 

En die CEO heet nog Peter Crook ook... Excuses voor het taalgebruik, maar in dit geval gaat het even niet anders, want wat een shitstorm. Toe maar: zoveelste dikke, vette winstwaarschuwing, CEO weg, business aan puin, reorganisatie mislukt, dividend gepasseerd en een hardcore onderzoek van de toezichthouder.

Op het Damrak hebben we dit jaar de handen vol aan de winstwaarschuwingsbonanza van Gemalto, maar dat is hier niks bij. Provident Financial is de naam, hallo. Dit is geen krabbertje, maar een heus FTSE 100-fonds en is nu nog 2,5 miljard pond waard.

 

 

Oh, wat erg. Je zal er maar in zitten. Dan zit je nu te janken achter je schermen. Deze zomer -70% ofzo en alle winst weg sinds de kredietcrisis.

 

 

Mismanagement en rotbusiness

Welkom bij het onwaarschijnlijke beursverhaal van Provident Financial. Sinds de kredietcrisis, daar zeg ik trouwens wat. Die startte officieus tien jaar geleden en al gauw kwamen de capriolen van ene Countrywide Financial bovendrijven, ook een subprime lender. De rest is 24-karaats beursgeschiedenis...

Provident Financial is dus een subprime lender, ofwel verstrekt leningen en hypotheken aan mensen die daar bij gewone banken niet voor in aanmerking komen. In Nederland denkt u hierbij bijvoorbeeld aan ZZP'ers en in Engeland zijn het vast van die wandelende voetbalshirts met bierbuiken er in. Geintje.

Op zich is er niks mis met zulke business. Er is natuurlijk een verhoogd risicoprofiel met zulke leningen, maar daar staat weer hogere yield tegenover. In ieder geval is er op papier niets geheimzinnigs of louche aan. Als belegger of handelaar weet u precies met wat voor business en aandeel u hebt te maken.

Kort stukje op BBC en lang verhaaltje op Reuters, hier leest u wat er fout is gegaan en gaat bij Provident Financial. Daaruit ontstaat het beeld dat een combinatie van snel verslechterende business en vooral mismanagement voor de problemen zorgt. Nu komt het, zolang er onderzoek loopt staat sales op hold.

Geen inkomsten, onderzoek, business kapot, dividend weg en vertrouwen zoek: wie wil er nou zo'n aandeel? Vandaar die halvering. Merk wel op dat de daling al was ingezet, ofwel de markt voelde of zag dit aankomen. Check, Intussen knallen elders de Dom Perignons en zit de kaviaar op dit uur al tegen het plafond. De shorters:

 

 

"Things cannot get any worse"

Op de BBC staat nog een marktcommentaartje, dat er niet om liegt:

Management will take a long time to regain credibility... The performance is abysmal and significantly worse than management ever could have imagined... Is this the end? There must be some sense that things cannot get any worse.

Als de reguliere buy & hold beleggers met de staart tussen de benen vluchten, willen er nog wel eens opportunisten en waaghalzen aan de poort rammelen. Zin om dit vallende mes op te vangen? Misschien een idee om Provident Financial als dobbeltje op te pikken, als u van een beetje adrenaline houdt.

Technisch en fundamenteel is er even geen verhaal, puur gokwerk. Is weer eens wat anders dan Bitcoin. Enfin, nu maar hopen dat dit een incident is en dat Provident Financial niet net zo berucht wordt als Countrywide Financial. Aan de andere kant, maak u geen illusies. Er komt weer een financiële crisis.

Helaas, het plaatje zit nu achter slot en grendel, inzoomen kan niet meer, maar de vuistregel is dat er eens per generatie ergens een dikke, vette financiële crisis is. Hier ziet u ze allemaal sinds 1800. Net als beursdalingen, bearmarkets en zelfs krachs is het niet de vraag of, maar wanneer het weer fout gaat.

Leef er mee, de beurs is er mede groot mee geworden. Jaha, denk daar maar eens over na :-)

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 jus1711 22 augustus 2017 18:59
    Niet helemaal correct AJ : (Eigenlijk helemaal niet)

    Zie boven :
    "Nu komt het, zolang er onderzoek loopt staat sales op hold.
    Geen inkomsten, onderzoek, business kapot,"

    Betreft alleen Vanquis Bank (een onderdeel van Provident) en daar ook nog maar een gedeelte van (ROP currently contributes gross revenues, before impairment and costs, of approximately £70m per annum.)
    Revenue Vanquis Bank 1e Half jaar 2107 : 311 m pond.

    Mismanagement: absoluut. Communicatie: belabberd.
    Maar misschien wordt de soep toch wat minder heet gegeten dan nu opgediend.
  2. marcaa 24 augustus 2017 09:59
    quote:

    Diegy schreef op 22 augustus 2017 14:25:

    Of juist nu instappen voor een herstel in de loop van de middag/morgenochtend. 75% eraf vraagt om een technisch herstel als je het mij vraagt. En dan direct je winst pakken.
    Precies, dat is wat nu gebeurd! Inmiddels ruim 11% erbij, en met zulke koersen is dat lekker verdienen :-).
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links