Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Frauduleuze bedrijven.

2.220 Posts
Pagina: «« 1 ... 96 97 98 99 100 ... 111 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 20 juli 2017 19:34
    ExxonMobil beboet voor schenden sancties

    Gepubliceerd op 20 jul 2017 om 19:03 | Views: 52

    ExxonMobil Corp 19:12
    81,13 +0,28 (+0,35%)

    WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Olieconcern ExxonMobil heeft een boete gekregen van 2 miljoen dollar omdat het zich niet hield aan sancties tegen Rusland. Het bedrijf tekende in 2014 een achttal overeenkomsten met de baas van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, die kort daarvoor door Amerikaanse autoriteiten op de zwarte lijst was gezet.

    ExxonMobil had de Amerikaanse autoriteiten daarover niet ingelicht. Het ministerie van Financiën legde om die reden de maximale boete op.

    ExxonMobil is zich van geen kwaad bewust. In een verklaring meldt het concern dat het volgens de richtlijnen van de sancties heeft gehandeld. De afspraken waren volgens het concern met Rosneft en niet met topman Igor Sechin.

    Rex Tillerson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, stond in 2014 aan het roer bij ExxonMobil. Hij wilde niet op de kwestie reageren.
  2. whammy 21 juli 2017 18:22
    Het moet gezegd: sommigen zijn erg inventief.
    Zestien Brabantse en Limburgse tuinbouwbedrijven hebben tussen 2006 en 2010 op grote schaal belasting ontdoken. Met de belastingfraude is een totaalbedrag gemoeid van €25 mln.

    Door deel te nemen aan een schijnconstructie hielden de ondernemers winst uit de boeken en behaalden ze een belastingvoordeel. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De tuinbouwondernemers moeten nu boetes betalen of een taakstraf vervullen.
    Brein is directeur bemiddelingsbedrijf
    Met de schijnconstructie in genoemde periode werd de winst en de (arbeids)kosten van personeel gedrukt en daardoor betaalden de tuinbouwbedrijven ook minder belasting. Het OM vermoedt dat een 69-jarige directeur van een bemiddelingsbedrijf in groente en fruit het brein achter de constructie is. Hij wordt gedagvaard.
    De zestien tuinbouwbedrijven hebben een door het OM aangeboden transactie geaccepteerd. Dat betekent dat er geen vervolging meer plaatsvindt als ze een boete of werkstraf voltooien. Negentien telers zullen werkstraffen van 60 tot 120 uur verrichten. Daarnaast zijn er boetes uitgedeeld. Ook moeten de bedrijven ruim €25 mln terugbetalen, het bedrag dat zij met de constructie verdienden.
    Bron:FD
  3. forum rang 10 voda 31 juli 2017 16:28
    Waarschuwing AFM voor beursfraudeurs

    Gepubliceerd op 31 jul 2017 om 11:52 | Views: 2.643

    AMSTERDAM (AFN) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor zes nieuwe frauduleuze partijen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze zogeheten boiler rooms, aldus de beurswaakhond.

    Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties die gehaaide verkopers laten bellen naar potentiële beleggers, om ze te interesseren voor waardeloze aandelen. ,,Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites en gebruiken soms namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie'', aldus de toezichthouder.

    De AFM waarschuwt voor Ashida Associates, Oliver and Mann Inc, Global Alliance Capital, Aichi BMO International, Toronto Sumitomo Trading International en Vantagepro Asset Management.
  4. forum rang 10 voda 9 augustus 2017 19:55
    Megaclaim op bestuurders failliete aannemer van KPNQwest

    De curator van een voormalige internetbelofte claimt zestien jaar na dato een slordige € 55 mln bij drie ex-bestuurders. De mannen hebben volgens de curator geld dat bestemd was voor een glasvezelverbinding in eigen zak gestoken.

    Het bedrijf in kwestie is het Brabantse Ebcon. Dat maakte rond de eeuwwisseling furore als aannemer van KPNQwest. Dit inmiddels failliete ex-beursfonds wilde een glasvezelimperium aanleggen dat 63 Europese steden met elkaar moest verbinden. Ebcon zou het netwerk aanleggen. Voor het barsten van de internetzeepbel stond dit plan te boek als droomproject.
    Failliet
    Maar voor aandeelhouders van KPNQwest eindigde het als een nachtmerrie. De koers zakte als een pudding in elkaar toen bleek dat het bedrijf de ambities niet waar kon maken. KNPQwest, een joint venture van het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, ging failliet. Daaraan voorafgaand sloot Ebcon op 10 juli 2001 al de deuren.

    Ebcon-curator Ed Wagemakers deed met zijn voorgangers liefst zestien jaar onderzoek naar de zaak. Hij komt tot de slotsom dat Chris Geerts, Robert Ebben en Ton Soetekouw als Ebcon-bestuurders geld van het bedrijf in eigen zak hebben gestoken. Vorige maand, op 22 juni 2017, heeft hij voor € 54.560.000 beslag gelegd op het woonhuis van Geerts in het Brabantse Chaam.

    Oud-NMB-bankier Ton Soetekouw

    De curator spreekt voor hetzelfde bedrag de 47-jarige Robert Ebben en de 76-jarige oud-NMB-bankier Ton Soetekouw aan. Zij waren net als de 72-jarige Geerts bestuurder van Ebcon vlak voor dit glasvezelbedrijf instortte. De curator verwijt hen 'onbehoorlijk bestuur' en 'onrechtmatig handelen'.

    Net als de naam KPNQwest kan de naam Ton Soetekouw bij beleggers een belletje doen rinkelen. Hij was bestuurder van ING-rechtsvoorganger NMB Postbank. De tekst 'no guts, no glory' sierde zijn bureau. Halverwege de jaren negentig verliet Soetekouw na druk van toezichthouder DNB vanwege een voorkennis-affaire de bank. Hij belegde privé in het ICT-bedrijf Newtron dat zijn bank naar de beurs bracht.

    Witwasser Jan-Dirk Paarlberg

    Rond de Ebcon-deconfiture duiken meer bekenden op. Zoals veroordeeld witwasser Jan-Dirk Paarlberg en vastgoedmagnaat Henk Stienstra. Zij stapten vlak voor het bankroet vol in Ebcon met bijna € 39 mln aan kortetermijnleningen. Ze komen prominent voor in vonnissen uit de langdurige procedures die de Ebcon-curator tweemaal tot bij de Hoge Raad moest uitvechten.

    De curator moest meer hordes nemen voor zijn claims tegen Geerts, Ebben en Soetekouw. Een grote handicap was bijvoorbeeld dat daags nadat Ebcon bankroet ging inbrekers dertig strekkende meter administratie uit het hoofdkantoor ontvreemden.

    Reeks onzakelijke transacties

    Het beeld dat de curator eindelijk rond meent te hebben, is dat de drie Ebcon-bestuurders betrokken zijn of verantwoordelijk zijn voor een reeks onzakelijke transacties. Het gaat onder meer om vermoedelijke vestzak-broekzak-transacties van Ebcon met gelieerde instellingen. Transacties waarvan Ebcon-bestuurders privé zouden profiteren.

    Ebcon was in 1999 een mini-bedrijf met een half dozijn medewerkers. Maar met de toenmalige internethype ging het hard. In 2000 had Ebcon veertig mensen in dienst en een overeenkomst waarin KPNQwest € 131 mln betaalde voor een Europees glasvezelnetwerk.

    Ongedateerde overeenkomst

    Ebcon besteedde het werk volgens rechtbankstukken uit aan onderaannemer Muller Traveaux Publics et BESIX S.A. Die zou in ruil € 20,9 mln provisie betalen. Hiervan kwam slechts 40% bij Ebcon terecht. Van de rest kwam bijvoorbeeld € 3.491.620 op grond van een ongedateerde overeenkomst terecht bij Ripal. Die besloten vennootschap heette vroeger Ran Biemans Holding en Ebcon Networks. Bestuurders van Ripal waren tot eind 1999 de Ebcon-bestuurders Chris Geerts en Robert Ebben. Doorgestoken kaart, meent de curator.

    Een vergelijkbare constructie ziet de curator bij de huisvesting van Ebcon. Het bedrijf huurde kantoorruimte op het bedrijfsterrein Minervum in Breda van een vastgoedonderneming waar ook weer de Ebcon-bestuurders Chris Geerts en Robert Ebben de dienst uitmaakten.

    Butler in een Jaguar

    Kwestieus acht de curator de bedragen die de Ebcon-bestuursvoorzitter bij zijn bedrijf in rekening bracht. Over de omvang daarvan was dinsdag geen helderheid te krijgen, omdat de curator met vakantie is. In 2000 meldde lokale media dat de toenmalige Ebcon-directie zich door een chauffeur annex butler in een Jaguar liet rondrijden.

    De curator spreekt de Ebcon-kopstukken ook aan op onrechtmatigheid van geldleningen van onbekende omvang door Ebcon aan Esperan. Van die inmiddels uitgeschreven BV was een familielid van Robert Ebben directeur.
    'Zeer ontoereikende financiering'

    Verdacht vindt de curator ook de betalingen door Ebcon van € 175.392, £ 400.000 en € 381.123 aan Global Intervention Services in Gibraltar en Jurisconsulting Ltd en Orbitek International Ltd in Engeland. De curator verwijt het drietal voorts dat jaarverslagen niet of te laat zijn gedeponeerd. Er zou gerommeld zijn met een aandelenemissie van Ebcon. 'De zeer ontoereikende financiering' van Ebcon neemt hij het trio eveneens kwalijk.

    Geerts, Ebben en Soetekouw beroepen zich op verjaring van de feiten. Dat verweer van Geerts en Ebben wees de rechtbank vorig jaar af. Dat maakte de weg vrij voor de curator om afgelopen maand beslag te leggen op het huis van Geerts. De verwijten van de curator tegen Soetekouw zijn volgens de rechtbank deels wel en deels niet verjaard. Geerts noemt de beschuldigingen van de curator 'complete onzin'.

    Ebcon-topman noemt claim 'complete onzin'
    Chris Geerts neemt zijn telefoon thuis op met 'hallo', zonder zijn naam te noemen. Maar hij is het wel degelijk, blijkt alras. In eerste instantie geeft de Ebcon-bestuurder 'geen commentaar' op de claim van € 55 mln die de curator vorige maand op zijn huis heeft gelegd. 'Die affaire loopt al jaren', voegt hij daaraan toe. Dat de curator zestien jaar na het bankroet van zijn bedrijf beslag op zijn huis legt, is volgens Geerts 'heel merkwaardig'.

    De aantijgingen van de Ebcon-curator aan zijn adres noemt Geerts beurtelings 'volstrekte onzin' en 'complete onzin'. Waarna hij terugkeert op zijn schreden: 'U heeft mij gehoord? Ik geef geen commentaar.' Tot besluit eist Geerts: 'U moet geen publicatie hierover doen.' Waarom niet? 'Omdat dat mij niet helpt.'

    Het tweede doelwit van de curator, Robert Ebben, laat via zijn bedrijf 10Invest weten dat hij 'geen interesse' heeft in vragen over Ebcon. De derde aansprakelijk gestelde, Ton Soetekouw meldt dat de vordering van de curator tegen hem vorig jaar door de rechtbank deels verjaard is verklaard en dat het vonnis voor de vordering voor onrechtmatige daad 30 augustus op de rol staat. Curator Wagemakers is wegens vakantie onbereikbaar.

    fd.nl/ondernemen/1213190/megaclaim-op...
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 augustus 2017 14:09
    Mijn-miljardair vast om omkoping
    11 min geleden

    Beny Steinmetz, miljardair in edelmetalen en vastgoed, is in Israël vastgezet op verdenking van witwaspraktijken.

    Dat heeft zijn zegsman bevestigd. Steinmetz, voormalig bankier, zou volgens de aanklacht voor $160 miljoen aan zwart geld via vastgoed hebben gewit.

    Met twee voormalige adviseur van Israëlische bewindslieden Yitzhak Rabin en Ehud Barak werd hij maandag vastgehouden. Hun kantoren en woningen werden doorzocht door opsporingsdiensten. De Roemeense overheid zou door de deals voor $160 miljoen gedupeerd zijn.

    Valse rekeningen

    Steinmetz heeft volgens de verdenking valse rekeningen opgetuigd om zo het geld heen en weer te schuiven via lokale en internationale vastgoeddeals. Steinmetz werd in december ook gearresteerd in een corruptiezaak waarbij tientallen miljoenen betrokken waren.

    In 2015 meldden Roemeense media dat Steinmetz, Rabin-adviseur Shimon Sheves en oud-adviseur Ehud Olmert Tal Silberstein de $160 miljoen hadden witgewassen.

    Omkoping

    Steinmetz (60) bezit via zijn onderdeel BSGR talloze mijnen in Afrika. Daar zou hij voor tientallen miljoenen beambten in Guinea hebben omgekocht om voorrang bij transacties te krijgen.
  6. forum rang 10 voda 17 augustus 2017 16:29
    Onderzoek naar gehele top Deutsche Börse

    Gepubliceerd op 17 aug 2017 om 12:11 | Views: 1.037

    FRANKFURT (AFN) - De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de integriteit naar het voltallige topmanagement van Deutsche Börse, de uitbater van de effectenbeurs in Frankfurt. Tegen topman Carsten Kengeter loopt al langer een onderzoek naar vermeende handel met voorkennis. Dat meldt zakenkrant Financial Times.

    Kengeter kocht in december 60.000 aandelen in zijn eigen bedrijf. Kort daarna werd bekend dat Deutsche Börse fusiegesprekken voerde met branchegenoot London Stock Exchange, een deal die overigens uiteindelijk zou stranden op Brusselse mededingingsbezwaren.

    De topman ontkent dat hij fout zat, en stelt dat de aandelen gekocht werden in het kader van zijn beloningspakket voor de lange termijn. Ook Deutsche Börse noemt de aantijgingen volledig ongegrond, maar liet vorige maand weten dat het desondanks rekening houdt met miljoenenboetes.
  7. forum rang 10 voda 17 augustus 2017 19:55
    Oud-topman Imtech Duitsland moet miljoenen betalen aan Duitse curator

    Klaus Betz, de voormalige topman van Imtech Duitsland moet ruim € 11 mln betalen aan de curator van die het faillissement van het bedrijf afwikkelt. Dat heeft de rechtbank in Hamburg donderdag bepaald in een zaak die door de curator tegen Betz was aangespannen, zo meldt het Handelsblatt.

    In februari 2013 werd Betz als topman van Imtech Duitsland ontslagen nadat forensische experts allerhande onrechtmatigheden hadden ontdekt in de boeken van Imtech Duitsland. Het ontslag volgde kort nadat moederbedrijf Royal Imtech in Gouda bekend had gemaakt dat fraude was ontdekt bij een project van een pretpark in Polen. In augustus 2015 ging eerst Imtech Duitsland failliet, kort daarop volgde de ondergang van Royal Imtech, jarenlang de lieveling van de beurs.

    Medelijden en sympathie
    Uit onderzoek bleek dat Betz miljoenen vanuit Imtech Duitsland had doorgesluisd naar zijn voorganger en mentor Jörg Gerhard Schiele. Op de rechtszitting vertelde Betz tegen de officier van justitie dat hij dat had gedaan omdat Schiele in financiële nood was gekomen. 'Uit medelijden en sympathie', had hij vervolgens Schiele willen helpen. De geldstroom van in totaal € 11,4 mln was in de boeken van Imtech verwerkt als advies- en consultancy-diensten van Schiele. Op dezelfde wijze hielp Betz zo Schieles zakenpartner Max Bobach.

    De laatste krijgt oud-topman Betz klap op klap. In oktober 2016 legde een rechtbank in Cottbus hem 23 maanden bewaring op wegens een smeergeldaffaire bij de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn. Betz had een medewerker van Imtech aangezet om € 150.000 smeergeld te betalen aan een bouwmanager van het vliegveld.

    Gevangenisstraf
    In februari werd hij al veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en elf maanden wegens 'Untreue', een Duitse term die het best valt te omschrijven als het oneigenlijk gebruik, in dit geval van Imtech-gelden. Volgens het Duitse OM had Betz 47 onrechtmatige betalingen gedaan met een waarde van in totaal bijna €3 mln. Schiele zou hem daartoe hebben aangezet. Betz bekende volledige schuld. Schiele kreeg een gevangenisstraf van drie jaar.

    Het Openbaar Ministerie in Hamburg onderzoekt of Imtech Duitsland onder leiding van Betz niet te laat het faillissement heeft aangevraagd, Uit interne mail is gebleken dat het Duitse bedrijf midden 2011 al aan de rand van de afgrond verkeerde.

    In Nederland wordt de ondergang van Royal Imtech onderzocht door de curatoren Paul Peters en Jeroen Princen. Wanneer hun onderzoek zal zijn voltooid, is nog onduidelijk.

    fd.nl/ondernemen/1214669/oud-topman-i...
  8. forum rang 6 haas 18 augustus 2017 08:20
    Eke dag wordt er een vijftigtal nummerplaten van auto’s gestolen in Belgie. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. Op jaarbasis zijn er dat dus 20.000.
    Een van de slachtoffers is de Waalse televisiefiguur Christophe Deborsu, die een gepersonaliseerde nummerplaat met zijn favoriete stad ‘NAMUR’ had. Wie de nummerplaat gestolen heeft, is niet duidelijk. De politie en mobiliteitsorganisaties adviseren bij diefstal altijd om een klacht in te dienen en een proces-verbaal te laten opstellen.
  9. forum rang 10 voda 22 augustus 2017 16:18
    VEB treft schikking met accountant Deloitte

    Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

    (ABM FN-Dow Jones) De Vereniging van Effectenbezitters heeft een schikking getroffen met Deloitte, de voormalige accountant van het InnoConcepts dat in 2010 failliet ging. Dit maakte de beleggersvereniging VEB dinsdag bekend.

    Met deze schikking komt maximaal 6,5 miljoen euro beschikbaar als vergoeding voor koersschade van toenmalige beleggers in InnoConcepts. Ook gedupeerde beleggers die nog geen lid zijn van de VEB kunnen een redelijke compensatie tegemoet zien, meldde de beleggersvereniging. Ook gedupeerde beleggers, die nog geen lid zijn van de VEB en alsnog lid worden, kunnen zich aanmelden. Op de compensatie van die late toetreders wordt een korting van 25 procent toegepast.

    Deloitte was van 2005 tot aan het faillissement in december 2010 de controlerend accountant van InnoConcepts en heeft een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekeningen over de boekjaren 2005 tot en met 2009. Onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten en door de toenmalige curator van InnoConcepts leidde tot negatieve bevindingen met betrekking tot de controle van de jaarrekeningen over de boekjaren 2008 en 2009.

    Het exacte bedrag dat een gedupeerde belegger onder de getroffen schikking zal ontvangen, hangt onder meer af van het aantal aanmeldingen en is nu nog niet te berekenen. De hoogte van de compensatie per aandeel wordt verder bepaald door de periode waarin het koersverlies is geleden.

    De regeling is bedoeld voor beleggers die aandeelhouder van InnoConcepts zijn geweest in de periode 31 mei 2006 tot 16 december 2010. Aandeelhouders kunnen aan de regeling deelnemen door zich voor 1 oktober 2017 bij de VEB aan te melden. Delta Lloyd heeft zich als professionele belegger reeds aangesloten.

    De getroffen schikking impliceert geen erkenning van schuld of aansprakelijkheid door Deloitte. Uit de bevindingen van de curator van InnoConcepts volgt dat bestuurders van InnoConcepts de controlerend accountant moedwillig hebben misleid. De VEB heeft de primair verantwoordelijken voor het faillissement van InnoConcepts, de toenmalige bestuurders en commissarissen, op 7 december 2016 gedagvaard vanwege hun rol in het beursschandaal.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 augustus 2017 07:28
    FD.NL

    Flamboyant 'Wunderkind' weg bij zijn Nederlandse investerings-bv

    Lars Windhorst richtte als tiener miljoenenbedrijven op. Maar na faillissementen en een veroordeling vertrok hij naar Londen. Daar wist hij prominente investeerders aan zich te binden. Nu is hij weer in de problemen.

    Niet langer bestuursvoorzitter

    Uit gegevens van de KvK blijkt ook dat Windhorst sinds vrijdag niet langer bestuursvoorzitter is van Sapinda. Vragen waarom hij is opgestapt, worden zowel in Londen als op Schiphol niet beantwoord. Windhorst zelf antwoordt niet op vragen die hem per mail zijn gesteld. Een advocaat van Houthoff die Sapinda bijstaat geeft geen commentaar.

    Het lijkt er in elk geval sterk op dat Windhorst zijn bedrijf de laatste tijd verder in de problemen heeft gebracht. Afgelopen anderhalf jaar zijn er zes rechtszaken in Londen tegen hem of Sapinda gestart door beleggers, waarvan sommige zijn geschikt.

    Rijk geworden met?

    Vriend en vijand vragen zich af waar Lars Windhorst het geld mee heeft verdiend waar hij zijn extravagante levensstijl en talloze investeringen mee kan financieren. Was hij begin deze eeuw niet failliet verklaard?

    Zelf zegt hij te hebben verdiend aan lucratieve beleggingen in aandelen en obligaties. En hij verdient honderden miljoenen met Grand City Properties, dat in Duits vastgoed investeert. Het bedrijf, waar ook zijn klanten in beleggen, gaat in 2012 voor €150 mln naar de beurs en is nu bijna €3 mrd waard.

    Ook voor zijn reputatie is dat een goede deal. Het maakt dat beleggers hem vertrouwen als hij ze vraagt of ze obligaties van Sapinda Invest willen kopen, een Luxemburgs vehikel dat voor €1 mrd aan stukken uitgeeft. Beleggers krijgen 'winstparticipaties' die 5% rente per jaar beloven plus een deel van de waardestijging.

    Windhorst belooft ze bovendien terug te kopen als ze in waarde dalen. En juist daar is het de laatste anderhalf jaar fout gegaan: de obligaties zijn gedaald, maar het geld is er niet.

    Beslag op zijn privéjet

    Wat blijkt: Windhorst neemt een groot risico door bij de verkoop te beloven dat hij obligaties terug zal kopen, bijvoorbeeld als die onder de aankoopwaarde zakken, maar dat vervolgens niet te doen. De Duitser heeft het geld niet. Het leidt er toe dat een investeerder uit Belize deze zomer beslag legt op zijn privévliegtuig en wijn- en kunstcollectie.

    In de media ontkent Windhorst die beslaglegging. Tegen de Financial Times zegt hij eerder deze maand zelfs dat hij een winstgevend 2017 verwacht voor Sapinda. Afgelopen week verkondigt hij in zijn laatste interview in een Duits tijdschrift dat hij zijn 'performance-peak' heeft bereikt. Waren dat profetische woorden?
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 augustus 2017 20:27
    Accountant piramidefonds geschorst

    De accountant die diverse controleopdrachten heeft verricht voor het frauduleuze beleggingsfonds Centurion is door de tuchtrechter voor drie maanden uit zijn beroep gezet. Zijn assistent krijgt een waarschuwing. Dat blijkt uit een uitspraak van de Accountantskamer van afgelopen vrijdag.

    De tuchtrechter heeft vastgesteld dat Wim van der Rijt, een registeraccountant bij het Nijmeegse kantoor VWG Nijhof, een aantal basisbeginselen van het accountantsvak, zoals integriteit en zorgvuldigheid, herhaaldelijk heeft geschonden. Wat hem bovendien wordt aangerekend is dat hij tijdens de zitting geen enkel inzicht heeft getoond in de aard en ernst van zijn tekortschieten.

    Een schorsing is de zwaarste straf die de Accountantskamer kan opleggen. Zijn assistent Bart van Mullem krijgt een veel mildere straf omdat hij niet eindverantwoordelijk was.

    Op het verkeerde been

    De klacht tegen de beide accountants is ingediend door de curator van het failliete beleggingsfonds en de Stichting Beleggersbelangen Centurion. De kern van de klacht luidt dat de accountantsverklaringen en 'assurance-rapporten', die de accountants hebben verstrekt, de beleggers op het verkeerde been hebben gezet. De Accountantskamer gaat daar in zijn uitspraak voor een flink deel in mee.

    De drie kopstukken achter het inmiddels failliete beleggingsfonds zijn vorig jaar door de rechtbank Almelo veroordeeld tot jarenlange onvoorwaardelijke celstraffen. Zij hebben beleggers in de periode 2009 tot 2014 overgehaald om € 33 mln te steken in een ontwikkelingsproject voor vakantievilla's in Costa Rica.

    Piramidespel

    Het Openbaar Ministerie heeft het beleggingsfonds betiteld als een piramidespel. Beleggers kregen aanvankelijk geld uitgekeerd op de door hen verstrekte obligatieleningen, maar dat geld was afkomstig van weer nieuwe leningen. Het geld van de beleggers bleek bij het faillissement in 2014 grotendeels verdwenen. De oprichters van het fonds betaalden er allerlei privé-uitgaven van.

    Volgens advocaat Jan Willem van der Velden, die de belangen van de claimstichting behartigt, is het opvallend dat de gedupeerde beleggers afkomstig zijn uit alle lagen van de samenleving. 'Van de krullenjongen tot de hoogleraar. Het fonds was professioneel opgezet. Veel mensen hebben vertrouwen ontleend aan het accountantskantoor dat van alles controleerde.'
    Nooit een jaarrekening gecontroleerd

    Het fonds stelde in informatiemateriaal en op zijn website beleggers gerust dat de accountants van VWGNijhof de jaarrekening controleerden. Uiteindelijk hebben Van der Rijt en Van Mullem nooit een jaarrekening gecontroleerd. Dat was ook niet mogelijk omdat Centurion niet over een deugdelijke boekhouding beschikte.

    De accountants hebben wel een reeks van controleverklaringen en 'assurance-rapporten' afgegeven over de investeringsbeloften en de aflossing van de leningen. Maar ook die verklaringen voldeden niet aan de eisen die daarvoor gelden, constateert de Accountantskamer. Zo wordt in het assurance-rapport over de belegde gelden niet duidelijk gemaakt dat met de term 'waarde van de grond' slechts de aankoopprijs van de grond wordt bedoeld. Dat Van der Rijt wel wist dat er van alles niet deugde aan het project en de interne organisatie van het fonds blijkt uit een managementletter die hij aan de directie heeft verstrekt.
    Schadevergoeding

    De Accountantskamer vindt dat de accountants niet hadden moeten toestaan dat de directie van Centurion hun rapporten gebruikte om bij beleggers vertrouwen te wekken. Accountants moeten ervoor zorgen dat zij niet in verband worden gebracht met informatie die onjuist of misleidend is.

    Advocaat Van der Velden is blij met de uitspraak. Die biedt een goede basis voor een rechtszaak voor schadevergoeding tegen het accountantskantoor.
  12. forum rang 10 voda 9 november 2017 16:59
    Oud-medewerker SBM Offshore bekent corruptie - media

    Uitspraak volgt begin volgend jaar.

    (ABM FN-Dow Jones)Een oude-medewerker van SBM Offshore heeft bekend schuldig te zijn aan corruptie in Brazilië. Dit bleek uit documenten die werden ingediend bij de federale rechtbank in het Amerikaanse Houston, aldus persbureau Bloomberg.

    Robert Zubiate, een voormalige verkoper en marketing-directeur van SBM, gaf toe met twee collega's medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras te hebben omgekocht om zo contracten binnen te halen, aldus Bloomberg.

    Hoewel SBM Offshore volgens Bloomberg niet in de papieren wordt genoemd, staat vast dat Zubiate voor de Schiedammers werkte en ook is opgepakt voor corruptie.

    Uitspraak volgt op 31 januari aanstaande.

    Eerder deze week meldde SBM Offshore een provisie te nemen van 238 miljoen dollar, na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie inzake de smeergeldaffaire en Unaoil.

    In 2012 stak de smeergeldaffaire de kop op, waarna de dienstverlener aan de olie- en gassector een intern onderzoek startte. In 2014 trof SBM een schikkingsovereenkomst ter omvang van 240 miljoen dollar met de Nederlandse officier van justitie.

    Om de kwestie in Brazilië te schikken reserveerde SBM circa 280 miljoen dollar, om vervolgens geïnformeerd te worden dat deze zogenaamde "clementie-overeenkomst" met de Braziliaanse autoriteiten en en het Braziliaanse concern Petrobras door een interne controledienst niet geaccepteerd werd. De gesprekken tussen de verschillende partijen en SBM Offshore duren nog altijd voort.

    Zolang de kwestie niet is afgerond, mag SBM Offshore niet deelnemen aan nieuwe tenders van Petrobras.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  13. forum rang 10 voda 10 november 2017 15:34
    Inval bij Commerzbank - media

    Duitse bank beschuldigt van fraude.

    (ABM FN-Dow Jones) De Duitse openbaar aanklager heeft dinsdag het kantoor van Commerzbank laten doorzoeken vanwege een verdenking van belastingfraude. Dit schreef het Duitse Handelsblatt vrijdag.

    Het zou volgens de krant om een belastingfraude gaan van circa 40 miljoen euro en betrekking hebben op een aantal zeer controversiële aandelendeals in 2008, waarbij de Dresdner Bank, die in zijn geheel in 2008 werd verkocht aan Commerzbank, 75 miljoen euro aan vermogenswinstbelasting terugeiste van de Duitse staat.

    Nadat Commerzbank de Desdner Bank overnam, zette de nieuwe eigenaar de eis voor teruggave door. In 2017 zette de bank na een verloren rechtszaak echter een streep onder de kwestie en schreef het geld af. Nu speelt de kwestie de bank opnieuw parten, schreef Handelsblatt.

    Naast de kantoren van de bank in Frankfurt doorzocht de openbaar aanklager tevens de woningen van drie verdachten in Frankfurt en Hanau.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  14. forum rang 10 voda 14 november 2017 16:24
    Schikking HSBC in Franse belastingzaak

    Gepubliceerd op 14 nov 2017 om 15:56 | Views: 125

    HSBC Holdings 16:03
    733,14 -0,96 (-0,13%)

    PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Britse bank HSBC betaalt 300 miljoen euro aan de Franse overheid in een zaak waarbij het bedrijf werd beticht klanten te helpen met belastingontwijking.

    In het schikkingsbedrag is een boete verwerkt van 158 miljoen euro en de rest is voor schade en rente. HSBC heeft erkend dat zijn onderdeel voor vermogende klanten in Zwitserland verkeerd bezig is geweest. De praktijken vonden plaats tussen 2006 en 2007.

    De zaak kwam aan het rollen toen een voormalige medewerker van HSBC in Zwitserland gestolen klantinformatie inleverde bij de Franse overheid.
  15. forum rang 10 voda 22 november 2017 12:51
    Boete voor bedrog met Nederlandse obligaties

    Gepubliceerd op 22 nov 2017 om 11:47 | Views: 499 |

    LONDEN (AFN) - De Britse financiële waakhond FCA heeft een Britse obligatiehandelaar een boete gegeven omdat hij sjoemelde met Nederlandse staatsobligaties. De handelaar Paul Walker moet 60.000 pond aftikken vanwege het marktmisbruik.

    Walker maakte van zijn positie als handelaar gebruik om vraag en aanbod van obligaties te manipuleren. In de periode juli tot en met augustus 2014 kleurde hij op deze wijze tot twaalf keer toe buiten de lijntjes.

    Walker deed in elf gevallen alsof hij koper was van obligaties, terwijl hij eigenlijk de verkopende partij was. Hij zorgde dat hij met zijn eigen biedingen als beste aangemerkt stond bij een onlinebroker. Als andere partijen daar overheen gingen met hun bod, trok hij zijn eigen offerte in en verkocht hij de obligaties. In een geval deed hij het andersom en deed hij alsof hij verkoper was.

    De transacties resulteerden in een winst van 22.000 pond op de handelsportefeuille van Walker.
  16. forum rang 10 voda 23 november 2017 16:29
    'Topman Airbus gehoord in corruptiezaak'

    Gepubliceerd op 23 nov 2017 om 15:35 | Views: 196

    AIRBUS 22 nov
    85,53 -0,55 (-0,64%)

    PARIJS (AFN/RTR) - Topman Tom Enders van Airbus is gehoord als getuige in een groot corruptieonderzoek rondom de levering van satellieten aan Kazachstan in 2010. Ook drie andere hooggeplaatste medewerkers van de vliegtuigbouwer zijn in Frankrijk door justitie ondervraagd, zo melden Franse en Duitse media op basis van ingewijden.

    Het onderzoek spitst zich toe op een verdachte betaling bij de verkoop van twee satellieten, meerdere helikopters en een aantal locomotieven aan Kazachstan door bedrijven die inmiddels door Airbus zijn ingelijfd. De deal ter waarde van twee miljard euro werd groots aangekondigd door Frankrijk, dat net als Duitsland een belang van 11 procent heeft in Airbus.

    Enders en de drie andere ondervraagde Airbus-medewerkers zouden niet verdacht worden van betrokkenheid bij de zaak. Airbus laat weten mee te werken aan het onderzoek, maar doet verder geen mededelingen.
  17. forum rang 10 voda 19 december 2017 16:16
    AFM start onderzoek controles Deloitte bij Steinhoff
    Woongigant Steinhoff verloor recent circa 80 procent aan beurswaarde.

    (ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een onderzoek gestart naar de door Deloitte uitgevoerde controles van de jaarrekeningen van Steinhoff. Dit meldde de toezichthouder dinsdag.

    Woongigant Steinhoff verloor recent circa 80 procent van haar beurswaarde nadat er onregelmatigheden in de boekhouding werden geconstateerd en topman Markus Jooste vertrok. Aandeelhouders leden hierdoor 12 miljard euro schade.

    Deloitte is de controlerend accountant van Steinhoff sinds 2016 en heeft de woongigant een goedkeurende verklaring gegeven over het boekjaar 2015-2016. Op 13 december 2017 concludeerde het management van Steinhoff echter dat de jaarrekening van 2016 niet langer voldoet aan de eisen van de Nederlandse wetgeving, waarna Deloitte zijn goedkeurende controleverklaring introk. De publicatie van de jaarrekening over 2016-3017 is uitgesteld, meldde het AFM.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  18. forum rang 10 voda 3 januari 2018 16:20
    Petrobras schikt miljardenclaim
    Op vier na grooste schikking ooit in massaclaim.

    (ABM FN-Dow Jones) Petroleo Brasileiro, beter bekend als Petrobras, is een schikking overeengekomen ter waarde van 2,95 miljard dollar in een rechtszaak, waarin Amerikaanse investeerders compensatie eisten voor geleden verliezen vanwege het omvangrijke corruptieschandaal bij de Braziliaanse oliemaatschappij.

    Petrobras stemde in met de eis en hoopt daarmee dat alle lopende en toekomstige claims omtrent zijn Amerikaanse noteringen zijn opgelost.

    Indien goedgekeurd, zou de de overeenkomst de op vier na grootste schikking ooit zijn in een collectieve rechtszaak, meldde Stanford Law School.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  19. forum rang 10 voda 9 januari 2018 16:13
    AFM grijpt in bij Finles
    Twijfel toezichthouder over waarderingen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Autoriteit Financiële Markten heeft op 20 juli 2017 Finles verplicht om de inschrijving, inkoop of terugbetaling van rechten van deelneming in drie van haar fondsen op te schorten. Dit maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

    Het betreft de fondsen Finles Mutti Strategy Hedge Fund IL, het Subfonds Finles Collectief Beheer IL en het Finles Next Generation Fund I.

    "De AFM heeft ernstige twijfels over de wijze waarop Finles de waardering van de activa en van de deelnemingsrechten in de fondsen vaststelt", zo liet de toezichthouder weten.

    Aangezien Finles geen bezwaar indiende, is het besluit onherroepelijk geworden, en publiceerde de AFM deze vandaag.

    Finles zal haar waarderingsprocessen moeten aanpassen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  20. forum rang 10 voda 19 januari 2018 14:53
    HSBC krijgt miljoenenboete in fraudezaak VS

    Gepubliceerd op 19 jan 2018 om 08:16 | Views: 431

    HSBC Holdings 14:35
    785,80 -2,50 (-0,32%)

    LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse bank HSBC heeft in de Verenigde Staten een boete van 100 miljoen dollar gekregen vanwege het manipuleren van valutakoersen. De schikking volgt op onderzoek dat eerder al leidde tot veroordelingen van voormalig-medewerkers en aanklachten tegen anderen.

    Onderdeel van de overeenkomst is dat HSBC zijn meewerkt aan het onderzoek tegen handelaren en andere personen in deze zaak. De komende drie jaar zal HSBC de onderzoekers bijstaan. De bank zei in een verklaring dat interne controles inmiddels zijn aangescherpt.

    De boete van 100 miljoen dollar is lager dan die van branchegenoten die voor eenzelfde vergrijp zijn bestraft. Vijf andere banken kregen eerder boetes van 200 miljoen tot 925 miljoen dollar opgelegd.
2.220 Posts
Pagina: «« 1 ... 96 97 98 99 100 ... 111 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.282
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.092
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.871
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.146
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 320.010
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.736
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.854
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.682
Alfen 12 16.002
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 324
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.756
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.164
AMG 965 125.588
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.105
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.576
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.094
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.249
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.534
ASML 1.762 76.481
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.626
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht