Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer vola, maar geen drama

TA: Meer vola, maar geen drama

Overal op de Europese beurzen is er de laatste weken een toename van de volatiliteit waar te nemen, beleggers werden wat nerveus over de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole met ECB-voorzitter Mario Draghi en Fed-president Janet Yellen. 

De toegenomen volatiliteit is echter nog niet dramatisch. Een belangrijke baken voor onze aandelenbeurs is de Duitse DAX, die af en toe wel stevig daalt, maar daarbij perfect binnen de bandbreedte van de laatste weken blijft, Technisch bekeken is er nog steeds sprake van bodemvorming.

Voormalige toppenlijn

De Nederlandse beurs (AEX-index) is nipt door steun 517,33 (gevormd op 18 juli) gedrukt. Indien de steun het definitief begeeft mag een verdere koersdaling van de AEX-index worden verwacht, mogelijk richting het dieptepunt van 27 maart j.l. rond 506,23.

Vooralsnog blijft het cliffhanger-scenario geldig, waarbij de AEX boven de voormalige dalende toppenlijn (blauwe stippellijn) weet te blijven.



DAX index in Frankfurt

De Duitse beurs gaat de laatste weken fors heen en weer met flinke uitslagen tussen 11.941,57 (gevormd op 20 april) en 12.341 (gevormd op 26 juli). De uitbraak van de DAX buiten deze bandbreedte (afgebakend met de rode cirkel) zal meer duidelijkheid geven omtrent het verdere koersverloop.

De huidige adempauze van de DAX vindt nog wel plaats binnen de dalende trend. Deze dalende trend ligt nu stil en wordt echter pas bevestigd indien de koersbodems rond 11.941,57, die waren gevormd sinds 20 april, worden gebroken.

Wij adviseren even de kat uit de boom te kijken totdat weerstand 12.341,00 (gevormd op 26 juli) wordt gebroken.  Belangrijk op de Duitse beurs is nog steeds dat de steun 11.941,57 (gevormd op 20 april) weet stand te houden en eigenlijk steeds sterker wordt.




Bodem in de DAX

Een vroeg signaal van bodemvorming, ik heb het op deze plaats al eerder gezegd, ontlenen we aan de ontwikkeling van de RSI, die in de onderste helft van de grafiek hieronder is afgebeeld.  De RSI laat al in de afgelopen weken hogere RSI-bodems zien (rode stippellijn), terwijl de DAX zelf nog lagere bodems vormt.

Wellicht ten overvloede, deze zogenaamde  positieve divergentie  wijst erop dat de daling van de Duitse beurs op zijn laatste benen loopt, dus is er sprake van bodemvorming.

Bovendien is de trend van de RSI (oranje lijn) al opwaarts gedraaid, eveneens een mogelijke voorbode van een trendverandering  in de DAX. Kortom, veel signalen dat de Duitse beurs een bodem gaat maken.


 
Uitleg RSI

Wie de afkorting ‘RSI’ googlet komt eerst uit op de bekende aandoening van spier- en gewrichtsklachten. In de financiele wereld is de RSI (afkoring van Relative Strength Index)  een bekende technische indicator. De RSI vergelijkt de kracht van de laatste koersstijgingen met die van de laatste koersdalingen en zet die uit op een schaal van 0 tot 100. 

Hiermee kunnen overgekochte (RSI > 70: overbought) en oververkochte (RSI < 30: oversold) condities gevonden worden.  Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop van de DAX en van  de indicator zelf.

Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen (bij een potentiele top in de markt), of indien de koers nog lagere  dieptepunten vormt, terwijl de RSI hogere dieptepunten begint te vormen (bij een potentiele bodem in de markt). Dergelijk afwijkingen (divergenties genoemd) zijn vaak signalen van een nakende trendverandering. Bij de DAX gaat het dus om een mogelijke bodem.

Stijgend momentum

Positieve divergentie zien we ook op het momentum van de DAX. Het momentum, ook wel ‘rate of change’ genoemd, meet de kracht of de zwakte van de onderliggende beweging.  Het momentum van de DAX, op de onderste helft van onderstaande grafiek, beweegt nog onder de 0-lijn, maar kruipt langzaam wel weer opwaarts en vormt zelfs weer een eerste hogere bodem (groene pijl).

De hogere momentumbodems lijken aan te geven dat we in de laatste fase van deze koersdaling van de DAX verkeren.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 46
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

337 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2017 09:13
    quote:

    Reigâh schreef op 22 augustus 2017 08:51:

    [...]

    Ja, probeer flexitarier te zijn. Vandaag Escalivada, Catalaans groentengerecht.
    Flextarier, wat een modeterm weer. Mijn buurman was een fulltime serie moordenaar. Is nu een flexseriemoordenaar en brengt nu alleen op zon- en feestdagen iemand om..........
337 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links