Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tulpenmanie? Bitcoinmanie!

Tulpenmanie? Bitcoinmanie!

De voorgeschiedenis van ABN Amro voert officieel terug tot 1824, toen Koning Willem I de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) oprichtte. Toch zijn er documenten van veel vroegere tijden opgedoken, die gelinieerd kunnen worden aan de huidige ABN Amro. Ik bemachtigde onlangs een opmerkelijke analyse van de bank, daterend van 31 januari 1634. Ik laat u graag een stukje meelezen.

"D'afgeloopen weken haelen tulpenbollen vooral 't nieuwsch doordat sij nieuwe recordhoogtesch bereijken. Of tulpenbollen 't huidighe gelt gaen vervanghen sal de toekomst uijtwijzen, maer vooralsnogh sal 't niet so’n vaert lopen. ‘T seer volatiele prijsverloop sijt daervoor de belanghrijkste reden. Koersbeweginghen van 10% per dagh off meer sijn geen uijtzonderingh, terwijl één van den belanghrijkste taecken van eene centraele banck juist prijsstabiliteijt is. Tulpenbollen sijn voorlopigh eerder eene nieuwe, hoogh volatieele ende seer risicovolle beleghinghscategorie dan eene vervangher van den bestaende valuta. De egte waerde van den tulpenbol moet nogh worden vastgesteld. De nieuwe 'beleghinghscategorie' kan worden aenghelegt ter diversificatie van den beleghinghsportefeuille."

Zal ABN Amro met schaamte deze analyse teruglezen? De kritische noot over de hoge beweeglijkheid van de tulpenprijzen gaat gepaard met de serieuze constatering dat de tulpenbol een nieuwe beleggingscategorie betreft. We weten allemaal hoe het met de prijsgekte van de bol is afgelopen.

ABN Amro moet zich schamen

De bank hoeft zich niet te schamen over deze vervalste analyse van destijds. Het citaat betreft een vertaling in het oud-Nederlands van een bericht dat de bank onlangs uitstuurde. Niet over de tulpenbol, maar over de bitcoin. En eerlijk gezegd vind ik dat de bank zich voor díe analyse wel een beetje moet schamen.

Ten eerste meldt ABN Amro dat de virtuele munt niet snel de rol van geld zal overnemen, mede vanwege de hoge volatiliteit van de koers. Centrale banken zijn nu eenmaal gericht op prijsstabiliteit, zo stelt de bank. Op zich juist, de constatering dat bitcoin in zijn huidige vorm het geldsysteem niet zal vervangen.

Maar het gebrek aan prijsstabiliteit waarnaar de bank verwijst, heeft niet direct te maken met die waarnaar centrale banken streven. Zij hebben in eerste instantie zorg om de prijsstabiliteit van de munt ten opzichte van de diensten en goederen in de reële onderliggende economie.

Bitcoin is een hoogrisicobelegging

Dat is nu precies het probleem met bitcoin. Er is helemaal geen onderliggende economie. En daarmee is er ook geen enkel recht op de ruil van Bitcoins in producten en diensten. Dat is de reden waarom de munt nooit het reguliere geldstelsel zal vervangen. Maar goed, ABN Amro’s conclusie dat de bitcoin uiteindelijk geen serieus alternatief voor geld is, kan ik delen.

Maar met de kwalificatie dat bitcoins gebruikt kunnen worden voor diversificatie in een beleggingsportefeuille, gaat een serieuze bank naar mijn idee echt te ver. Hoewel de bank de virtuele munt als hoogrisicobelegging kwalificeert. De cryptomunt is een gecreëerd fenomeen, dat door een knappe technologische toepassing virtueel schaars is.

U zou kunnen stellen dat de bitcoin gestolde schaarste is. Maar daarmee heeft het nog geen waarde. Waarde krijgt het pas als schaarste gekoppeld kan worden aan nut. Bijvoorbeeld omdat we het kunnen gebruiken of omdat we het mooi vinden. Die twee zaken zijn niet van toepassing op de nu zo gevierde digitale munt.

Tal van bedreigingen bitcoin

De prijs gaat door het dak, zoals ABN Amro dat stelt, maar dat komt omdat kopers geloven dat bitcoin nog veel meer in waarde zal stijgen. Ik ben ervan overtuigd dat bitcoinbezitters geen enkel idee hebben waarom hun munt de prijs heeft die het nu noteert. Ik heb mij in het verleden kritisch uitgelaten over de cryptomunt.

Mij werd verweten dat ik de techniek achter de cryptocurrencies niet begreep. Nu geef ik toe dat ik geen techneut ben. Ik wil zeker geloven dat de achterliggende techniek knap en ingenieus is, en op zichzelf waarde heeft (de techniek, dus niet de munt). Zelfs als de techniek nooit te kraken is, en daar is geen garantie voor, zijn er tal van bedreigingen van de zogenaamde munt.

Wat bijvoorbeeld als de centrale banken een nieuwe cryptomunt zou faciliteren, met (deels) garanties en regels zoals voor het huidige monetaire stelsel gelden? In één klap zouden de virtuele munten hun schaarste en veronderstelde aantrekkelijkheid verliezen. Al mijn kritische kanttekeningen ten aanzien van de bitcoin ten spijt, heeft de koers een enorme stijging laten zien.

Tulpenmanie wordt bitcoinmanie

Dat zou er op kunnen wijzen dat mijn ongeloof in de cryptomunt op onjuiste feiten en aannames is gebaseerd. Maar ook het tegendeel kan waar zijn, en is volgens mij ook waar. Als bitcoin, en andere virtuele munten, zonder enige verklaring de enorme stijging in koers kan laat zien, dan is het omgekeerde ook heel goed mogelijk en in mijn opinie heel waarschijnlijk.

Zo maar, zonder echte aanleiding, kan de prijs sterk zakken richting zijn echte waarde. Wat is die waarde dan? Ik blijf erbij dat de bitcoin een hoge prijs heeft, maar uiteindelijk niets waard is. Als de bank de munt als diversificatie in een beleggingsportefeuille ziet, zou ABN Amro de moed moeten hebben blijvende waarde van de bitcoin aan te wijzen.

Misschien moet de bank zich inhouden en kan het niet uitspreken wat het werkelijk van bitcoin vindt. Dan doe ik het maar. De bitcoin is de tulpenbol van de moderne tijd. Potentiële beleggers kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden dat ze een technisch virtueel hoogstandje met waarde nihil tegen een hoge prijs aankopen. Die waarschuwing had ABN Amro eigenlijk ook wel kunnen geven.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

148 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. don55555 29 augustus 2017 10:53
    Marcel, je bent nog veel te goedgelovig. De bitcoin is een prachtig oplichters product. Er is ook helemaal geen schaarste, de oplichters achter het product DOEN alsof er schaarste is. Er zitten talloze contradicties in het verhaal, maar niemand weet iets. Niemand weet wie het gemaakt heeft, waar de miners zitten, wie de techneuten zijn die het programma controleren, wie er bij een transactie aan de andere kant zitten, etc ,etc. Maar ga het internet op en je ziet wat een nep het is. Je kan altijd kopen, iedereen altijd op elk moment. Iedereen kan minen (zogenaamd), als je bitcoin intyped krijg je gelijk advertenties voor de hardware. Alle technieken die oplichters gebruikten in vorige oplichters-producten komen terug in de bitcoin, in dat opzicht is het wel geniaal opgezet. Bij elke oplichterszaak die ik meemaakte, zag je ook altijd de zogenaamde "believers", de personen die al enige tijd de bitcoins kopen en ondanks alle tegenstrijdige berichten, niet te traceren beweringen en partijen, etc, etc, maar heilig geloven dat het een echt product is.Net als bij de tennisgoeroe van het Gooi, van der Berg, toen we die opgepakt hadden zaten er bij de eerste rechtszitting nog ongeveer 100 mensen in de zaal hem toe te juichen. Die hadden nog wat meer tijd nodig om te accepteren dat het de grootste oplichter van Nederland was. Bij de bitcoin gaat het nog langer duren, mede door die oppervlakkige opportunisten bij ABNAMRO, die ook niet verder komen dan: de prijs stijgt, dus zal het wel wat zijn...
  2. [verwijderd] 29 augustus 2017 10:56
    Probeer u eens te verdiepen in de economie van cryptocurrencies. Het is niet alleen de Bitcoin, en de vergelijking met de tulpengekte heeft iedereen nou al eens gemaakt.
    Met een glimlach heb ik dan ook uw stukje gelezen “Nederlanders durven niet te beleggen”. Vervang aandelen en obligaties eens door cryptocurrencies. :-)
    Cryptocurrencies hebben waarde en nut. Lang zal het niet duren voordat ook u tokens zal kopen, omdat ze de waarde vertegenwoordigen van een aandeel.
    Het is zeker een hoog risico belegging. Daar is zeker geen discussie over. Maar het heeft waarde. Wat zou het kosten om een bank op te zetten waarbij je ongelimiteerd over grenzen heen tegen hele lage kosten 24/7 geld kunt overmaken? (Bitcoin). Maar dat is nog maar 1 van de ongekende mogelijkheden van de technologie. Ik begrijp wel wat u zegt, maar het internet heeft ook geen waarde, en je kunt het ook niet beetpakken. De toepassingen van de blockchain maken het waardevol. Deelnemen/investeren/crowdfunding/beleggen etc etc. zal namelijk goedkoop en laagdrempelig worden.
    Erg naief om dit te vergelijken met de tulpengekte.
    medium.com/cryptocurrency-citizen/thi...

  3. bdj 29 augustus 2017 11:22
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 10:53:

    Marcel, je bent nog veel te goedgelovig. De bitcoin is een prachtig oplichters product. Er is ook helemaal geen schaarste, de oplichters achter het product DOEN alsof er schaarste is. Er zitten talloze contradicties in het verhaal, maar niemand weet iets. Niemand weet wie het gemaakt heeft, waar de miners zitten, wie de techneuten zijn die het programma controleren, wie er bij een transactie aan de andere kant zitten, etc ,etc. Maar ga het internet op en je ziet wat een nep het is. Je kan altijd kopen, iedereen altijd op elk moment. Iedereen kan minen (zogenaamd), als je bitcoin intyped krijg je gelijk advertenties voor de hardware. Alle technieken die oplichters gebruikten in vorige oplichters-producten komen terug in de bitcoin, in dat opzicht is het wel geniaal opgezet. Bij elke oplichterszaak die ik meemaakte, zag je ook altijd de zogenaamde "believers", de personen die al enige tijd de bitcoins kopen en ondanks alle tegenstrijdige berichten, niet te traceren beweringen en partijen, etc, etc, maar heilig geloven dat het een echt product is.Net als bij de tennisgoeroe van het Gooi, van der Berg, toen we die opgepakt hadden zaten er bij de eerste rechtszitting nog ongeveer 100 mensen in de zaal hem toe te juichen. Die hadden nog wat meer tijd nodig om te accepteren dat het de grootste oplichter van Nederland was. Bij de bitcoin gaat het nog langer duren, mede door die oppervlakkige opportunisten bij ABNAMRO, die ook niet verder komen dan: de prijs stijgt, dus zal het wel wat zijn...
    In de broncode van Bitcoin is het limiet van 21mio hard aanwezig. De bron is opensource.

    Sinds het vorige artikel van de heer Tak had je met BTC meer kunnen verdienen dan met menig aandeel. Inclusief de BCC fork
  4. don55555 29 augustus 2017 11:26
    Dereactieman, ook jij spreekt weer met inherent tegenstrijdige redeneringen. Dus je bent of een believer of een betaalde kracht die verdiend aan dit oplichtersproduct. Je schrijft "Het is zeker een hoog risico belegging" en "Wat zou het kosten om een bank op te zetten waarbij je ongelimiteerd over grenzen heen tegen hele lage kosten 24/7 geld kunt overmaken?." De goedgelovigen zien dit niet en denken: ja klopt we kunnen heel goedkoop geld overmaken naar het buitenland met bitcoin. Mensen die nadenken weten: een hoog risico belegging kan zomaar 15% in waarde dalen (heeft de bitcoin al vaker laten zien), dus hoezo "tegen hele lage kosten geld overmaken", de ontvanger kan nog dezelfde dag 15% kwijt zijn, of de betaler kan als hij net het geld wil gaan overmaken ontdekken dat het opeens 15% minder waard is. Want de stroom voor de computer, de huur voor het huis waar de computer staat, ze natje en zijn droogje moet nog steeds in echt geld betaald worden, waar de bitcoin gebakken lucht zich ook bevind....
  5. msg959 29 augustus 2017 11:34
    Marcel,
    Alleen al het volgende stuk

    "Wat bijvoorbeeld als de centrale banken een nieuwe cryptomunt zou faciliteren, met (deels) garanties en regels zoals voor het huidige monetaire stelsel gelden? In één klap zouden de virtuele munten hun schaarste en veronderstelde aantrekkelijkheid verliezen."

    geeft aan dat je er werkelijk niets van begrijpt, geeft niet maar schrijf dan ook geen stukjes over bitcoin.
    Er is al meermalen steekhoudend commentaar onder je stukjes verschenen jammer dat je er niets mee doet.

    Maar goed een artikel over bitcoin genereert natuurlijk veel clicks.
  6. don55555 29 augustus 2017 11:34
    bdj, goed argument joh, dat je meer had kunnen verdienen met de BTC. Leg gelijk even met nog meer briljante argumenten uit wat er hard is aan die limiet als de oplichters net zo makkelijk de bitcoin cash er naast hebben verzonnen (want dat is door precies dezelfde boys in de markt gezet), zonder limiet (of met een andere limiet, whatever). En noem even een naam en woonplaats van 1 van die boys die de over de BCC fork beslist hebben. Je weet niets, je hebt geen idee wie er achter al die websites en programmaatjes zit, wie ze in de lucht houdt, wie ze programmeert, etc, etc, je hebt maar 1 hard feit: de prijs is gestegen....
  7. [verwijderd] 29 augustus 2017 11:43
    Natuurlijk kan de bitcoin in waarde dalen ten opzichte van de euro of dollar, maar het blijft 1 bitcoin. Net zoals 1 euro altijd 1 euro waard blijft. je kan ook een huis kopen dat na enige tijd veel minder waard is... (Overigens de laatste keer door beleggingsmakalaars) Maar allemaal lange termijn verschillen. De munt mag wat mij betreft ook wat stabieler. En dat zal zeker ook gaan gebeuren. 15% is overigens wat overdreven voor de bitcoin, maar er zijn zeker verschillen. We zitten in een begin fase. (klik even op het linkje in mijn post) En nogmaals het gaat niet alleen om de bitcoin. Er zijn zoveel meer toepassingen. We doen die echt tekort om het alleen maar over de bitcoin te hebben. De bitcoin was alleen de eerste en de bekendste. En natuurlijk baal ik ook wel eens wanneer de munten in waarde dalen, maar tot nu toe komt het telkens weer goed.. en meer. (ook mijn aandeel farming op het moment overigens)
    Ik dacht overigens dat jouw stukje cynisch bedoeld was wat je schreef, maar je denkt er echt zo over.

  8. Ikvraaghetmaar 29 augustus 2017 12:00
    Uiteindelijk gaat het er om wie welk risico loopt als er iets mis gaat.
    Bij de tulpenmanie wilde de streng calvinistische Nederlandse niets te maken hebben met de tulpengokkerij, er werd dan ook geen enkele juridische zekerheid geboden. Anders dan bij de bitcoin lag het risico niet bij de koper maar bij de tulpenboer/verkoper. De koper kocht een termijncontract en betaalde bij de levering van de tulpen, die meteen werden doorverkocht. Als de prijs was gestegen een zekere winst, als de prijs was gedaald kwam men het contract gewoon niet na. Zo wil ik ook wel beleggen. Bij de bitcoin ligt het risico daarentegen volledig bij de belegger/koper, als de bitcoin op internet in rook is opgegaan, is er geen enkele instantie waarbij men zijn recht kan halen.
  9. msg959 29 augustus 2017 12:36
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 11:37:

    msg959, leg het even uit. Want niet iedereen is zo slim als jij. En ik denk dat Marcel gelijk heeft, dus hoor graag je argumenten waarom zijn stelling niet zou kloppen.
    Ik leg graag iets uit aan iemand die zich ook daadwerkelijk wil verdiepen in de materie, niet aan mensen die zo maar wat ongefundeerd roepen en al helemaal niet aan mensen die op de persoon spelen.
  10. tampi 29 augustus 2017 12:37
    Beste Marcel, dank voor je stuk.

    Ik lees maar al te vaak de vergelijking met tulpenbollen. Dit is eigenlijk appels met peren vergelijken. De tulpenbol is een ding dat je kunt vasthouden. Het produceert prachtige bloemen. Daarnaast heeft het geen functie. De crypto munt is net andersom, je kunt het niet vasthouden en heeft wel een functie.

    In mijn beleving is het besef niet aanwezig dat de crypto munt centrale partijen geheel overbodig maakt. Iets wat zichzelf al reguleert, heeft geen regulator meer nodig. Als je dit stukje door hebt, dan pas kunnen we spreken over de eventuele waarde van de crypto munt. En daarna pas kunnen we spreken over een tuplmania of niet.

    Het is heel logisch dat de crypto munt van alle kanten wordt aangevallen. Het is nieuw, bijna niemand begrijpt het. Het heeft de potentie om een revolutie te ontketenen. Haalt bestaande verdienmodellen overhoop. Weinig mensen willen zich echt verdiepen in de ware functie achter de crypto munt.

    Al bijna 9 jaar lees ik (helaas) maar al te vaak dat de crypto munt oplichting is, pyramide spelen, casino, tulpmania etc. Moet er dan geen lampje gaan branden, dat de crypto munt misschien tot echt iets oplost? En dat het mogelijk geen bubbel is?

    Weet dat de landen waar de meeste crypto betalingen tegen producten worden gedaan, de landen zijn:
    - waar het wordt gezien als wettig betaalmiddel
    EN
    - met falende overheden, met slecht financieel beleid en hongerige burgers.

    Om het nog even ingewikkelder te maken. Er zit een heel groot verschil tussen de crypto coin en crypto token. De crypto coin is bedoeld als betaalmiddel. De crypto token is bedoeld om een aanvullende functie uit te voeren bv contracten, berichten verkeer, documenten etc.

    Nu wordt alleen de crypto coin functie in verband gebracht met een bubbel. De hele markt van de tokens ligt helemaal open. Waar de coin een (potentieel) concurrent is van fiat, is de token (potentieel) concurrent van grote bedrijven. In beide gevallen is de man-in-the-middle niet meer nodig. Met de blockchain kun je veel goedkoper produceren, je administratieve personeel kun je per direct ontslaan.

    In mijn beleving kan de koers van coins in een tijdelijke bubbel zitten, maar die lijkt zich iedere keer vanzelf te corrigeren. Zolang er steeds meer tokens komen die een specifieke functie vervullen, dan staan we nog maar aan het begin en is de zogenaamde bubbel van cryptoland aangepraat door angstige mensen die niet de moeite hebben genomen om zich er enigszins in te verdiepen. Doet mij denken als iets als de Islam, slechts enkelen hebben zich erin verdiept, maar velen hebben een (negatieve) mening.

    Ik zie momenteel initiatieven in de hele landbouwsector, waarbij het mogelijk is om een product van boer tot winkel te volgen. Eindelijk een eerlijke en transparante prijs voor de boeren. Dit soort initiatieven zijn ALLEEN mogelijk met de crypto tokens. Wie beweert dat dit in een bubbel zit, heeft niet door welke potentie dit soort initiatieven hebben. En wat voor een impact dit heeft op een eerlijke vorm van handel.
  11. [verwijderd] 29 augustus 2017 12:41
    quote:

    don55555 schreef op 29 augustus 2017 11:34:

    bdj, goed argument joh, dat je meer had kunnen verdienen met de BTC. Leg gelijk even met nog meer briljante argumenten uit wat er hard is aan die limiet als de oplichters net zo makkelijk de bitcoin cash er naast hebben verzonnen (want dat is door precies dezelfde boys in de markt gezet), zonder limiet (of met een andere limiet, whatever). En noem even een naam en woonplaats van 1 van die boys die de over de BCC fork beslist hebben. Je weet niets, je hebt geen idee wie er achter al die websites en programmaatjes zit, wie ze in de lucht houdt, wie ze programmeert, etc, etc, je hebt maar 1 hard feit: de prijs is gestegen....
    Niet zo trollen en gewoon even googlen dan vind je zo enkele miners.
    www.genesis-mining.com/about-us
  12. don55555 29 augustus 2017 12:47
    overvloedgolf, de onderliggende waarde van de euro is de wettelijke verankering door de Nederlandse staat. De euro is wettelijk betaalmiddel en dat betekent dat een winkel, een schuldeiser, etc, je euro's moet accepteren als er betaald moet worden. De bitcoin is een kettingbrief waarvan je maar moet afwachten of je een gek vind die bereid is hem over te nemen en of dat dan tegen de prijs is die je er voor betaald hebt. Dat wordt bitcoin bezitters pas duidelijk als ze een auto of huis moeten betalen en daar hun bitcoins voor nodig hebben omdat ze te weinig harde valuta hebben. Dan moeten ze er van af en dan ontdekken ze pas wat een bitcoin is....maar dat gebeurd pas als de voorraad "believers" (of onnozelen) op is. En dat kan inderdaad nog even duren.

    En "ikvraaghetmaar", de tulpenmanie verwijst niet naar die dubieuze bollenhandel van een jaar of 10-15 geleden, maar naar de 16e eeuw, toen een tulpenbol waar een zwarte tulp uit zou komen (een zeldzaamheid) net als de bitcoin tegen steeds duurdere prijzen verkocht werd (let op bdj, met een zwarte tulpenbol kan je ook meer verdienen dan met een gewoon aandeel, pak je kans) tot en met het moment dat iemand er zelfs (volgens de overlevering) een heel grachtenpand in Amsterdam voor betaalde. Maar toen vond hij daarna geen gek meer die de bol weer van hem kocht en ging hij failliet (want die bol was economisch uiteindelijk niets waard, net als de bitcoin). De tulpenbol was dus de voorloper van de kettingbrief en de kettingbrief is gedigitaliseerd en heet nu bitcoin. Niets nieuws onder de zon, maar elke generatie heeft zijn eigen percentage sukkels en weer recht om belazerd te worden. Eind jaren 90 waren het Pipsters en daarna de beleggers bij tennisgoeroe van der Berg en zo kan ik nog tientallen zaken uit die tijd noemen, die allemaal dezelfde slimme marketingaspecten als de bitcoin hanteerden.
  13. Hkdnp 29 augustus 2017 12:48
    quote:

    tampi schreef op 29 augustus 2017 12:37:

    Beste Marcel, dank voor je stuk.

    Ik lees maar al te vaak de vergelijking met tulpenbollen. Dit is eigenlijk appels met peren vergelijken. De tulpenbol is een ding dat je kunt vasthouden. Het produceert prachtige bloemen. Daarnaast heeft het geen functie. De crypto munt is net andersom, je kunt het niet vasthouden en heeft wel een functie.

    In mijn beleving is het besef niet aanwezig dat de crypto munt centrale partijen geheel overbodig maakt. Iets wat zichzelf al reguleert, heeft geen regulator meer nodig. Als je dit stukje door hebt, dan pas kunnen we spreken over de eventuele waarde van de crypto munt. En daarna pas kunnen we spreken over een tuplmania of niet.

    Het is heel logisch dat de crypto munt van alle kanten wordt aangevallen. Het is nieuw, bijna niemand begrijpt het. Het heeft de potentie om een revolutie te ontketenen. Haalt bestaande verdienmodellen overhoop. Weinig mensen willen zich echt verdiepen in de ware functie achter de crypto munt.

    Al bijna 9 jaar lees ik (helaas) maar al te vaak dat de crypto munt oplichting is, pyramide spelen, casino, tulpmania etc. Moet er dan geen lampje gaan branden, dat de crypto munt misschien tot echt iets oplost? En dat het mogelijk geen bubbel is?

    Weet dat de landen waar de meeste crypto betalingen tegen producten worden gedaan, de landen zijn:
    - waar het wordt gezien als wettig betaalmiddel
    EN
    - met falende overheden, met slecht financieel beleid en hongerige burgers.

    Om het nog even ingewikkelder te maken. Er zit een heel groot verschil tussen de crypto coin en crypto token. De crypto coin is bedoeld als betaalmiddel. De crypto token is bedoeld om een aanvullende functie uit te voeren bv contracten, berichten verkeer, documenten etc.

    Nu wordt alleen de crypto coin functie in verband gebracht met een bubbel. De hele markt van de tokens ligt helemaal open. Waar de coin een (potentieel) concurrent is van fiat, is de token (potentieel) concurrent van grote bedrijven. In beide gevallen is de man-in-the-middle niet meer nodig. Met de blockchain kun je veel goedkoper produceren, je administratieve personeel kun je per direct ontslaan.

    In mijn beleving kan de koers van coins in een tijdelijke bubbel zitten, maar die lijkt zich iedere keer vanzelf te corrigeren. Zolang er steeds meer tokens komen die een specifieke functie vervullen, dan staan we nog maar aan het begin en is de zogenaamde bubbel van cryptoland aangepraat door angstige mensen die niet de moeite hebben genomen om zich er enigszins in te verdiepen. Doet mij denken als iets als de Islam, slechts enkelen hebben zich erin verdiept, maar velen hebben een (negatieve) mening.

    Ik zie momenteel initiatieven in de hele landbouwsector, waarbij het mogelijk is om een product van boer tot winkel te volgen. Eindelijk een eerlijke en transparante prijs voor de boeren. Dit soort initiatieven zijn ALLEEN mogelijk met de crypto tokens. Wie beweert dat dit in een bubbel zit, heeft niet door welke potentie dit soort initiatieven hebben. En wat voor een impact dit heeft op een eerlijke vorm van handel.
    Weer een zeer verhelderend stuk Tampi, grote klasse.
148 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links