Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu instappen geeft laag risico

TA: Nu instappen geeft laag risico

De aandelenbeurzen in Europa hebben in de afgelopen dagen flink ingeleverd. Was het eerst de onzekerheid over Trump’s belastinghervormingen, daarna Jackson Hole, vervolgens orkaan Harvey en thans opgelaaide onrust over Noord Korea.

Volgende week zal er wel wat anders  zijn. Technisch zien we dat de markten één flinke stap terug hebben gezet, maar wel op cruciale niveaus zijn opgevangen. Ik verwacht dat de volgende fase, waarin de markt weer twee stappen vooruit zal zetten, er aan komt.

Cadeautje van de markt

Gisteren (dinsdag) zijn de belangrijkste beurzen uitstekend door hun 200-dagenlijn opgevangen, volgens mijn 200-dagenregel is dit een cadeautje van de markt. Wie instapt en de stoploss dicht bij huis houdt, koopt veel opwaarts potentieel.

Voor de komende maanden ruim 10% tot aan het eerste koersdoel 564, bovendien met een acceptabel risico. Ik zou de stoploss net onder de 500 punten leggen, bij een eventuele daling daaronder breekt zowel de uptrend als de 200-dagenlijn. 

Alle aandelenbeurzen in Europa zijn dinsdag vrijwel zonder uitzondering door hun 200-dagenlijn opgevangen. Nu bovendien de maand september in zicht komt kan er ook wat meer duidelijkheid komen omdat in deze maand historisch gezien de kwakkelperiode eindigt.


Be back in September

Het gezegde is niet voor niets Sell in May and go away, but remember, be back in September. Overigens is september traditioneel niet de beste beursmaand, maar dat maakt het juist interessanter, want in oktober begint de mooiste beleggingsperiode van het jaar.

Dus moet logischerwijs in september de bodem hiervoor gelegd worden. Hieronder bekijk ik in hoeverre er fundamenten worden gelegd voor beursbodems.


AEX is bijna zover

Op de Nederlandse beurs is de bodem bijna gelegd. De AEX heeft nu de horizontale steun, gevormd door recente koersbodems net boven 506, met succes getest.

De kaarten zijn nog niet voor 100% geschud, we zien we in het korte termijnverloop van de AEX nog lagere topjes (rode stippellijn) die verkoopdruk boven de markt signaleren. Maar thans wordt nu wel de basis voor de volgende springplank gelegd.

Bij een uitbraak boven het meest recente topje (van 23 augustus) rond 522,72, zou het beeld verder opklaren. In dat geval wordt de correctieve fase verlaten.


De AEX wordt boven haar 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn) opgevangen, wat een sterk signaal is. Technisch mag elke correctie naar de 200-dagenlijn als een koopkans benut worden.

De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat bovendien nog een mooi opwaarts verloop zien, ook dit valideert de positieve technische conditie van de beurs.


Dragon Fly

Voor de liefhebbers: De AEX heeft dinsdag een zogenaamde Dragon Fly Doji gemaakt. Dat is een zeldzaam patroon, waarbij de opening en het slot nagenoeg gelijk zijn en ook nog rond het high van de dag liggen.

U mag de naam weer vergeten hoor, maar de Dragon Fly Doji markeert vaak een belangrijk draaipunt in de markt. In de Dragon Fly Doji wordt de correctie ten grave gedragen.


DAX legt basis voor bodem

De Duitse beurs (DAX index) is opgevangen door de steunzone 11.850 - 11.941. Lagere toppen signaleren nog wel verkoopdruk.

Ook op de DAX heeft de 200-dagenlijn stand gehouden. Na een doorbraak boven weerstand 12.341 (top van 26 juli) zou er sprake zijn van een technische verbetering.


De positieve divergentie op de Duitse beurs, waarover ik al eerder had geblogd, is nog steeds geldig. De nieuwe lagere bodem van de DAX, wordt begeleid door een hogere bodem in de RSI.

De RSI is de zwarte doorlopende lijn in de onderste helft van de grafiek.  Deze positieve divergentie komt vaak voor in oversold situaties, wanneer een markt als het ware uitverkocht raakt.


Conclusie

Concluderend stel ik vast dat er thans twee krachten in het spel zijn: op korte termijn lagere toppen (verkoopdruk), op langere termijn worden de markten prima opgevangen door hun 200-dagenlijnen. Zodra het patroon met lagere toppen breekt, wordt de toon voor de rest van het jaar gezet. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 32
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

396 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2017 08:28
    Kunenn ze wel zegge steeds nisk aan de hand, ecb zegt wel waneer er echt gedaald mag worden.

    Gisteren nog alle seinen op daling dax naar 11k kon je herleiden maar alles werd gemanipuleerd.

    Alles word maar in een hoekje geschoven, dure euro en aanslagen, bommen en steeds maar up.
    Lijkt mij ook een eerlijk als fruts eens 1200 zakken in 1 week en niet dagelijks groen moeten zien.
  2. [verwijderd] 30 augustus 2017 08:42
    De kop zegt wel een hoop: nu instappen geeft laag risico? VS staat nog dicht bij de records... Is eigenlijk niet gedaald, mede door gunstige USD. Heel de TA kan wat mij betreft al sinds oktober 2016 de prullenbak in... De markten lijken zich opnieuw aan het uitvinden.

    Hoe moeten we dit nu zien? Er is zoveel onrust in de wereld, markten lijken dit te negeren. Maar voor hoe lang nog? Eerste speldenprik is er geweest nu even herstel?

    ik zit neutraal... FDAX long zojuist gesloten, ja ik zat overnight... niet handig... maar scheelde me toch een flinke zak centen ;)

  3. forum rang 6 ttroo 30 augustus 2017 08:43
    Deusche bank staat weer op 13 euro. Geen haan die er naar kraait. Het blijft een gevecht op het middenveld waarbij de shorters licht voordeel hebben. Ze krijgen steeds meer macht. Het gaat wel met een slakke gangetje. Een rode draai is negatief. Zeker in amerika. Ff up in daxie en dan weer down?
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 30 augustus 2017 08:54
    Trostrams heeft het alleen maar over aanleidingen en niet over de oorzaak..
    Het is op dit moment gewoon het opborrelen van de Vulkaan met hier en daar al een uitspatting.. Orkaan Harvey, Kim Oen..
    De echte uitbarsting moet nog komen.. (of nietan?!)
396 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links