Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euro stagneert, AEX op koers

TA: Euro stagneert, AEX op koers

Als er een verband is tussen de sterke euro-dollar en die van de Nederlandse aandelenbeurs, dan valt de schade voor de AEX mee. Dit jaar is de euro ruim 15% opgelopen, het hoogste punt van 2017 werd begin vorige week bereikt net boven 120. In dezelfde periode won de AEX ruim 7% in waarde.

Nederlandse beurs nog koersvast

Het is een flauwe zomerperiode geweest op de beurs. Vanaf de top in mei is de index wat gaan corrigeren, maar echt veel schade is er niet toegebracht aan het technische beeld. Nadat de AEX index vorige week stevig wist op te veren van de steunzone rond 506 punten is tegelijkertijd ook de correctieve fase van de maand augustus gesneuveld.

Hiermee is er ruimte vrijgekomen voor een groter herstel richting de toppen van juni en augustus rond 531,62. Uiteraard kunnen de tussenliggende topjes nog voor wat weerstand zorgen. Pas boven 531,62 zal de lucht verder opklaren en worden hogere koersniveaus mogelijk.

 


De AEX-index is in augustus hard teruggevallen, hoewel er geen schade is toegebracht aan het langetermijnbeeld. De recente dip was wel fors, maar vond plaats binnen de stijgende trend.

 

Euro voorpaginanieuws

Het FD kopte vorige week op de cover Euro breekt door $1,20. Ook andere kranten maakten gewag van deze mijlpaal. Maar wees beducht dat als zoiets de voorpagina van de grote kranten haalt, de stijging al grotendeels voorbij is. De reden is dat het nieuws (de oorzaak van de eurostijging) inmiddels lang en breed in de koers is verdisconteerd.

De euro-dollar laat dit jaar een sterke uptrend zien, tussentijdse correcties zijn steeds zeer minimaal. Afgezien van de kop in het FD, is het ook technisch niet uitgesloten dat de rally op zijn laatste benen loop. Ten eerste is de dollar in korte tijd erg hard vooruit gegaan, waarmee een overbought conditie is bereikt.

Van overbought is sprake als er te hard in te korte tijd is gestegen. Een objectieve manier om dat te beoordelen is aan de hand van de RSI. De RSI op de onderste helft van de grafiek, vormt geen hogere toppen meer.  Ten tweede nadert de euro thans de koersbodems uit 2012, die net boven de 120 voor zware weerstand kunnen zorgen.


 

Koersdoel gehaald

De euro-dollarkoers heeft binnen de stijgende trend een belangrijk tussenliggend koersdoel rond 120,35 (gevormd op 25 juli 2012), bereikt. Hoewel het stijgende trendkanaal intact is, verwacht ik minimaal een adempauze onder deze barrière.

Op basis van het meerjarige koersverloop is er namelijk een pullback situatie opgetreden, waarbij de oude steunzone 120-121, nu voor nieuwe weerstand zal zorgen.

 

US Dollarindex op steun

De US Dollarindex vertelt een iets ander verhaal, daar is de koers snoeihard gedaald, maar heeft vorige week een cruciale en sterke steun bereikt rond 91,92, gevormd door de bodem van 6 mei 2016.

Vooralsnog zal dit koopjesjager lokken, die nu goedkoop dollars kunnen inslaan. De dalende trend krijgt pas een nieuwe impuls indien deze laatste bodem neerwaarts wordt gebroken, daarna wordt 79,74 het volgende neerwaartse koersdoel.

 

 


Geen nieuwe schade

De sterke euro heeft in de afgelopen weken geen nieuwe schade toegebracht aan de aandelenmarkten. Zeker voor de lange termijn zie ik bij de AEX-index dat cruciale niveaus hebben standgehouden.

De kans op een herstel van aandelen lijkt de komende tijd dan ook zeker niet uitgesloten, zoals ik ook in de afgelopen dagen hier al aangaf. Dat de dollarindex daarbij op steun is aanbeland, en de euro op een oude bodem lijkt af te ketsten, zal dit herstel nog een extra zetje kunnen geven.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2017 07:54
    Goede morgu beleggers gokkers en 1 verdieners.

    De dag zonder bom, 9 sep is er weer een dag zeiden ze.
    vandaag hosanna wederom groen en up wat de klok slaat, rood is uitgesloten werk tegenwoordig doet niet mee daling van 10 % of meer. amper 2 % mag nog.

    Nikkei begint tegen de 19k aan te hikke deze week eronder. Dan ruimte naar 18k.
  2. [verwijderd] 5 september 2017 08:13
    AEX op koers? wat voor koers rampkoers?

    Hou toch op, je ziet zelf toch ook wel Royce dat heel de TA op de schroothoop kan? Er is geen pijl op te trekken! Kijk maar weer eens naar het spel wat men voorbeurs weer aan het spelen is. Vraag je eens af hoe lang men dit kan en mag volhouden. Tot einde der tijden, lijkt het.

    Alles en iedereen doet mee... Of gokt men op een herstel van de vs weer na 12uur?

  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 5 september 2017 08:15
    quote:

    MDJ_0 schreef op 5 september 2017 08:13:

    AEX op koers? wat voor koers rampkoers?

    Alles en iedereen doet mee... Of gokt men op een herstel van de vs weer na 12uur?

    Neen.. eerder op de kruiwagentjes van de ECB ;)
    Goedemorgen overigens!
  4. [verwijderd] 5 september 2017 08:38
    quote:

    Reigâh schreef op 5 september 2017 08:26:

    Back in september, ja, ja, maar pas op. Oktober komt er aan en dat is historisch een slechte maand om te speculeren.
    Ik heb, als service, maar een geheugensteuntje gebakken.
    Wel een prachtige maand voor de liefde. :))

    Goedemorgen allemaal.
388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links