Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold: Topmanagement op de schop

Ahold: Topmanagement op de schop

Er is van alles aan de hand bij Ahold, dat zal u niet ontgaan zijn. De fysieke winkelketens voelen de hete adem van online retailer Amazon in de nek en hebben de afgelopen maanden gemiddeld 20-30% aan marktwaarde. In de winstcijfers is het nog niet terug te zien, maar iedereen weet dat de winstmarges onder druk komen te staan door een verdere prijzenslag.

Niet dat het ooit anders is geweest in de VS: ook de afgelopen jaren kenmerkten zich door een felle concurrentiestrijd, wat dat betreft is het business as usual.

Dat de topman van Belgie vandaag geslachtofferd is lijkt een logisch gevolg van de resultaten die in de Belgische winkels behoorlijk achterblijven bij Nederland.

 Divisie

Q1 2016

Q2'16

Q3'16

Q4'16

Q1'17

Q2'17

Ahold NL 3,0 4,4 2,8 6,0 3,3 4,9
Delhaize B 3,9 2,6 1,3 -0,9 -0,6 0
Ahold US 1,3 2,0 -0,1 -0,5 -1,8 0,3
Delhaize US 2,0 3,0 1,3 2,6 0 1,3
CSE 7,4 6,5 5,7 3,5 1,5 1,7

Tabel 1: omzetgroei per divisie (bron: AholdDelhaize)

 

 Divisie

Q1 2016

Q2'16

Q3'16

Q4'16

Q1'17

Q2'17

Ahold NL 4,7 5,1 4,5 4,9 5 5,1
Delhaize B 2,5 2,9 2,0 2,3 2,4 2,5
Ahold US 4,3 3,6 3,9 4 4,2 4
Delhaize US 3,4 3,4 3,5 3,6 3,9 3,8
CSE 3,1 4,3 4,1 5 3 3,8

 Tabel 2: operationele marges per divisie (bron: AholdDelhaize)

 

Wisselingen aan de top

De wisselingen aan de top bij Ahold:

  • Wouter Kolk, Brand President of Albert Heijn, to be named Chief Operating Officer Europe and Indonesia effective January 1, 2019. Pierre Bouchut to retire in 2018.
  • Effective immediately, Wouter Kolk will join the Executive Committee of Ahold Delhaize as Chief Operating Officer the Netherlands and Belgium, and will be nominated for appointment to the Management Board in 2018.
  • Xavier Piesvaux will be appointed Brand President Delhaize Belgium and Luxembourg effective September 11, 2017, succeeding Denis Knoops.


Als opvolger van de COO in Belgie wordt een oudgediende teruggehaald: Pierre Piesvaux (Fr) was van 2006 tot 2015 CEO van Mega Image, de Roemeense winkelketen van Delhaize. De laatste twee jaar werkte hij voor Walmart in Canada.

De Nederlander Wouter Kolk maakt een mooie promotie en vervangt vanaf volgend jaar de van Delhaize afkomstige Pierre Bouchut. Vanaf maandag krijgt hij al België onder zijn hoede en vanaf volgend jaar geheel Europa. Bouchut was ook afkomstig van Delhaize. 

En zo verstevigt Ahold langzaam maar zeker haar greep op het gehele concern. Ten tijde van de fusie werd er heel voorzichtig omgegaan met het Belgische sentiment. De Belgen zijn allergisch voor dikke nekken en Delhaize moest met fluwelen handschoentjes verleid worden.  

Peapod, Aholds eigen bezorgservice in de VS

Ook bij Ahold's Amerikaanse activiteiten was deze week een wisseling van de wacht. De topvrow van Peapod, de online bezorgdienst van Ahold in de VS, was toe aan een andere uitdaging.

Carlisle, Pennsylvania, United States – Ahold USA today announced the departure of Jennifer Carr-Smith as president of Peapod, effective September 15, 2017. Carr-Smith has decided to resign from the company for another opportunity.

Walt Lentz, head of supply chain strategy & operations for Peapod, will oversee the operations of Peapod on an interim basis until a permanent replacement is named.

“We wish Jennifer well and thank her for her leadership at Peapod over the past two years, during which time she helped to further its goal of innovating and providing customers with convenience, value and an unparalleled shopping experience,” said Kevin Holt, chief operating officer, Ahold USA. “I am confident that Walt’s strong leadership will move Peapod forward during the transition.” 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

  

Hier ziet u Jennifer. Ze heeft het na twee jaar alweer bekeken. Ik ben benieuwd waar ze heen gaat, hopelijk niet naar Amazon. Peapod is de online retailer van Ahold in de VS, Ahold kocht het bedrijf nog in de goede tijd onder Cees van der Hoeven. Peapod is in 1989 opgericht en sindsdien in de VS marktleider. Het kocht het bedrijf in twee tranches: eerst 51%, in 2000, en een jaar later het restant.  

Peapod werkt samen met de fysieke winkels van Ahold Delhaize en zou Ahold, nu alle retailers versneld hun online activiteiten op poten willen zetten, een voorsprong qua kennis en ervaring moeten geven.

 

 

 

 

Die ervaring is belangrijk: ook Amazon liep aan tegen het feit dat bezorging van verse producten een ander verhaal is dan de bezorging van items die niet aan bederf onderhevig zijn. 

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in Ahold


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brulboei 8 september 2017 10:51
    Interessant: Bij de overname van Delhaize zijn de Belgen inderdaad met fluwelen handschoenen aangepakt door e.e.a.vanuit Ahold te laten regelen door een Brabander (Jan Hommen) en een "reservebelg" (Dick Boer komt uit Zeeuws Vlaanderen). Zij weten als geen ander hoe je met Belgen in zakelijk opzicht moet omgaan. Nu Delhaize min of meer geintegreerd is worden er op alle sleutelposities Nederlanders of Amerikanen neergezet. We hebben bij Fortis gezien hoe het met een grotendeels Belgisch management kan foutlopen, ik denk dat Hommen cs. met de benoeming van Wouter Kolk een goede beslissing hebben genomen.
  2. [verwijderd] 8 september 2017 10:58
    quote:

    Brulboei schreef op 8 september 2017 10:51:

    Interessant: Bij de overname van Delhaize zijn de Belgen inderdaad met fluwelen handschoenen aangepakt door e.e.a.vanuit Ahold te laten regelen door een Brabander (Jan Hommen) en een "reservebelg" (Dick Boer komt uit Zeeuws Vlaanderen). Zij weten als geen ander hoe je met Belgen in zakelijk opzicht moet omgaan. Nu Delhaize min of meer geintegreerd is worden er op alle sleutelposities Nederlanders of Amerikanen neergezet. We hebben bij Fortis gezien hoe het met een grotendeels Belgisch management kan foutlopen, ik denk dat Hommen cs. met de benoeming van Wouter Kolk een goede beslissing hebben genomen.
    "Reservebelg" mooi woord voor een Zeeuwsch-Vlaanderaar. In feite is zaken doen in het Belgische onmogelijk..... zonder Zuid-Brabanders en Zeeuwsch-Vlaanderaars. Zonder de verbindende factor, maak je er niks klaar en al helemaal niet in het Wallonische deel van België.
  3. Bonost 8 september 2017 11:12
    Met peapods in de hand zal het verschil juist op een ander vlak moeten worden gerealiseerd. Het grootste deel van het publiek komt toch naar de winkel om te zien welke waar er wordt gekocht. Pas als je dat kan realiseren voor de online wordt dit een megafactor en zal een peapods belangrijker worden. Innovatie in de winkels lijkt mij op dit moment speerpunt.
  4. Mr-Quixo 8 september 2017 13:17
    Mwa, men heeft de Belgen inderdaad moeten verleiden om tot de verkoop over te gaan. Maar dat de cijfers in België achterblijven komt doordat men Delhaize vakkundig de nek aan het omwringen is. Vroeger was Delhaize een winkel waar men kwaliteit kon kopen, tegen een redelijke prijs. De prijs is nog altijd redelijk, maar de kwaliteit en klantvriendelijkheid is wel in sneltreinvaart een afgrond aan het ingaan.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links