Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Apple rendement met bescherming

Apple rendement met bescherming

Kan het aandeel Apple alleen maar omhoog? Je zou het bijna denken als je de koersgrafieken erbij pakt. Natuurlijk, de afgelopen tien jaar waren er enkele correcties, maar per saldo is de stijging indrukwekkend.

Het aandeel ging over genoemde periode maar liefst acht keer over de kop. In de afgelopen twaalf maanden zette het aandeel zo’n 70% aan koersstijging neer.

Analisten blijven, volgens Yahoo Finance, positief met een gemiddeld koersdoel van 171 dollar. Dat is ten opzichte van de actuele koers van 163,70 dollar een beperkte koerspotentieel van ruim 4%. Inclusief dividend zou er niet veel meer dan 6% resteren voor de komende twaalf maanden.

Apple in de Bonus

Via het Capped Bonus Certificaat op het aandeel Apple is een hoger rendement mogelijk, zelfs als het aandeel flink in waarde zou dalen. Het betreft het certificaat (ISIN DE000VL10BE7) met aflossing in juni 2018. De aflossing zal 180 dollar bedragen, op voorwaarde dat het aandeel Apple gedurende de gehele looptijd van het certificaat niet lager dan 130 dollar noteert.

Met de actuele koers van Apple van 163,70 dollar is dat een marge van ruim 20%. De koers van het certificaat noteert in euro en ligt momenteel op 137,30 euro. Het valutarisico is echter in dollars en de eurokoers van het certificaat varieert derhalve met een verandering van de dollarkoers.

De aflossing op 180 dollar zou bij de actuele euro/dollar verhouding van 1,187, een bedrag van 151,60 euro betekenen. Ten opzichte van de actuele koers van het certificaat zou dat een rendement van 10,4% impliceren (12,8% op jaarbasis).

Onverwachte duikvlucht

Stel dat Apple toch een duikvlucht maakt en in juni volgend jaar 120 dollar noteert. De aflossing van de CBC is dan gelijk aan 101,10 euro (120 dollar), een verlies van 26,4%.

Het aandeel Apple heeft dan 26,7% verloren, maar door het dividend van circa 1,5% is het verlies iets minder groot dan op het certificaat. Het aandeel scoort pas echt beter indien het meer dan 9% stijgt vanaf de huidige koers, dus tot een niveau boven 178,40 dollar.

Meer risico

Bent u bereid meer risico te lopen, maar in ruil daarvoor wel een hoger rendementsperspectief te verkrijgen. Dan is het Apple certificaat met ISIN code DE000VL3SBK2 een mooi alternatief.

De aflossing is ook in juni 2018 en de potentiële aflossing is gelijk aan 200 dollar. Echter de ondergrens ligt 5 dollar hoger op 135 dollar en de koers van het certificaat is met 146,40 euro ook hoger. Bij een Apple eindkoers van 120 dollar, lijdt de certificaathouder bij aflossing op 101,10 euro nu een verlies van 31%. Maar blijft de koers van Apple boven de 135 dollar, dan wordt met de aflossing op 168,50 euro een rendement behaald van 15,1%.

Voor beide certificaten geldt dat u een debiteurenrisico loopt op uitgevende Duitse bank Vontobel (S&P rating AA-).


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 september 2017 08:11
    Bonus certificaten bieden veelal een betere risk/reward dan de aandelen. Wel oppassen met een eventuele premie in de koers tov het aandeel. In de voorbeelden bedraagt deze momenteel +/- 3% en 8% tov het aandeel. Bij het doorbreken van de barrier, verlies je dus meer dan het aandeel.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links