Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Grondstoffen komen uit het dal

TA: Grondstoffen komen uit het dal

Zeker nu grondstoffen zich uitgraven uit het dal, signaleert dit positieve ontwikkelingen aan het economische front: een groeiende economie wordt doorgaans vergezeld door hogere grondstofprijzen. 

Vandaag beoordeel ik achtereenvolgens, de AEX index, de goudprijs, een goudmijnaandeel, de olieprijs en een olietracker.

Plaats rust voor AEX

De AEX blijft al een tiental dagen hangen, vlak onder de belangrijke barrière rond 531,62, gevormd door de koerstop van 2 juni (rode horizontale lijn)). Ook stuit de beurs hier op de dalende toppenlijn (schuine dikke blauwe lijn), die eveneens net boven 531 voor tegendruk zorgt.

Het lijkt wel of de AEX even de kat uit de boom kijkt. Opvallend is dat de markt geen grote terugval doormaakt, alsof beleggers verwachten dat de AEX binnenkort toch opwaarts zal uitbreken.

Een serieuze verbetering treedt op indien de AEX-index boven de horde 531,62 weet te breken. Het koersdoel ligt daarna rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Er ligt een tussentijdse horde rond 537,84, gevormd door het topje van 9 mei 2017.

Vooralsnog zien we de AEX dus wat aarzelen, nu de 531,62 horde in zicht komt. De AEX-index heeft een echte steun rond 506,23 (gevormd op 27 maart), met twee tussenliggende steunniveaus rond 522,72 en 512,82.

Voorlopig is de herstelbeweging, die vanaf de bodem van eind augustus is gestart, intact. Belangrijk is dat het patroon met hogere bodems van de afgelopen weken ongeschonden is. De AEX laat afgezien van de ups en downs van de afgelopen weken, per saldo een horizontale trend zien tussen 506,23 en 563,98.



Goud graaft zich uit

Het edelmetaal goud is in de laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand op 1.274,18 (gevormd op 1 augustus). Door deze hogere bodem blijft het technische beeld positief.

Er is ruimte voor een stijging richting 1.390,65 (gevormd op 17 maart 2014). Een doorbraak van de laatste koerstop rond 1358 zou de verbetering bevestigen.


Mijnbouwfonds Newmont Mining

Met name bij de mijnbouwfondsen zien we kansen voorbijkomen. Een ervan, Newmont Mining behoort tot de grootste mijnbouw bedrijven ter wereld. Er wordt goud, koper en zilver gedolven.

In de recente terugval heeft Newmont Mining een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven

Er ligt steun op 37,35 (gevormd op 27 juli). Weerstand ligt rond 46,07 (gevormd op 12 augustus 2016).


Ruwe olie staat op uitbraakpunt

De olieprijs (Brent) heeft binnen de neutrale trend het koersdoel rond weerstand 58,37 (gevormd op 6 januari), bereikt. Er kan een opwaartse trend worden ingezet indien de prijs van ruwe olie boven de laatste top weet te breken.

Daarna mag men verdere koersstijging verwachten. De olieprijs (Brent) heeft pas steun rond 41,51 (gevormd op 5 augustus 2016).


Olietracker krult omhoog

Een interessante tracker is de iShares Sector Oil & Gas ETF. deze weet binnen de neutrale bandbreedte te bodemen nu de correctieve fase wordt verlaten. De ETF iShares Sector Oil & Gas krijgt nu ruimte voor een aanval op weerstand 34,72 (gevormd op 1 mei 2015).

Hier ligt de bovenzijde van de neutrale range. Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. Steun ligt rond 27,59 (gevormd op 11 november 2016).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

342 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 september 2017 08:50
    Goedemorgen

    Trump roept/tweet dingen en een "spokesman" gaat snel vertellen dat hij het niet zo bedoeld heeft of dat hij dat NOOIT gezegd heeft..
    Heel apart! Hieruit blijkt toch wel de symboliek van een President..
    Of te wel.. kan/mag hij alleen met losse flodders schieten...?
    Alleen (een snelle) Nobel prijs voor de Vrede kan hij wel uit zijn hoofd zetten! ;)
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 27 september 2017 08:56
    quote:

    Gwen88 schreef op 27 september 2017 08:36:

    De belangen zijn te groot om te kunnen dalen. Vandaar dat elke dag de vola de kop wordt ingedrukt.
    Ik snap de angst wel. De laatste kopers zijn de 1e verliezers. Maarja wanneer is da
    a never ending fairytale..

    And they all lived happily ever After.. :))
342 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links