Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel en... de koers

AkzoNobel en... de koers

 

Even niet googlen, wijst u de twee winstwaarschuwingen van AkzoNobel dit jaar eens aan. Lastig hé? Ze druipen niet echt uit de grafiek uit. Vandaag dus en op 8 september jongstleden, ofwel slechts relatieve rimpelingen in koers en omzet.

 

 

Vergelijk dat eens met winstwaarschuwingenknaller Gemalto. Die zeperds pikt u er zo uit.

 

 

Drie redenen

Waarom blijft de aandelenkoers AkzoNobel per saldo zo vlak liggen? Wat kan en mag u van de prijs in de komende tijd verwachten? Over alle interne perikelen en het afgeketst bod heb ik niet in dit stukje. Dat leest u wel elders, is ook wel de nodige roddel en achterklap, maar is bovenal achteraf beleggen.

Volgens mij zijn er drie redenen, waarom het fonds niet dramatisch reageert – zoals het heurt – op die winstwaarschuwingen:

  • Ze komen niet onverwacht.
  • Er komt nog een schip met geld naar de aandeelhouders toe middels het gewone interimdividend van 0,56 euro vrijdag en dat superdividend van 4 euro per aandeel van 7 december. Wie wil dat geld nu niet?
  • Er ligt een officieuze put onder de koers, want PPG kan opnieuw bieden. Dat was dit voorjaar ruim 100 euro, maar omgerekend naar vandaag (dalende dollar bedankt) is dat 95,77 euro en dan streep ik dividenden gemakshalve tegen elkaar weg.

PPG staat trouwens bijna weer rond een all time high, na een behoorlijke nazomerdip. Morgen weten we meer, want dan komt het fonds met KW3-cijfers. Dat wist ik niet, maar ik gluur net even op investor relations pagina. Of die cijfers goed zijn is vers twee, maar het bedrijf heeft niet gewinstwaarschuwd.

 

 

Scenario's

Van harte hoop ik dat ik ongelijk krijg. Ik kijk alleen niet raar op dat alles wat AkzoNobel dit voorjaar de aandeelhouders en Nederland voorhield bij het afwenden van het PPG-bod, in duigen kan vallen.

  • Het wordt een hele toer voor het bedrijf om de groeistrategie waar te maken in de komende jaren
  • Wees niet verrast als het concern moet reorganiseren en misschien zelfs mensen gedwongen moet ontslaan. Oh wacht, het personeel was zelf ook tegen het bod. Ze kregen er zelfs een ijsje voor.
  • Het zou kunnen dat het concern alsnog in PPG- of andere handen valt, maar of dat weer tegen ruim 100 of nu 95 euro gaat...? 
  • De chemiedivisie wordt waarschijnlijk aan private equity verkocht, terwijl onze politiek letterlijk riep dat het AkzoNobel personeel moest worden beschermd tegen de haaien en graaiers van PPG. Echt een belediging voor deze keurige dividend aristocrat 

\Wat is dan de mogelijke upside voor (outperformance van) de koers? Eerlijk gezegd zie ik die niet meteen. Op zich is dat misschien nog de beste reden dát dit juist gebeurt, Mr Market kennende :-) Enfin, AkzoNobel presteert minder dan concurrentie en het bedrijf groeit niet. Er is geen ondernemingszin.

Ik wens CEO Thierry Vanlancker veel succes.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Broer Konijn 18 oktober 2017 18:04
    Beste AJ,

    Mooi scherp en terecht licht cynische analyse. Want oh, oh wat een ongelofelijk stel leugenaars en bedriegers blijken B&B.

    Upside zit inderdaad in mogelijk bod door PPG of andere concurrent en de scherpe tanden van activistische aandeelhouders Elliot en USS.

    Daarnaast in het opsplits en herstructurering scenario. Die €100+ van PPG waren niet op lucht gebaseerd. Koers gaat op korte of lange termijn naar die €100 biedwaarde. Hetzelfde zie je bij Unilever. Ook dat gaat langzaam naar de biedwaarde van €52.

    Mvg Broer Konijn
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links