Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX 550? Eerste poging

Slotcall: AEX 550? Eerste poging

Eerste poging van de AEX om door de 550 te breken is afgeketst door verkoopdruk bij ASML. Twee grote verhalen vandaag op de beurs: ASML en AkzoNobel. ASML had prima cijfers, zoals we van ze gewend zijn. De langetermijndoelen liggen voor het grijpen: in 2020 wil het Veldhovense bedrijf een omzet draaien van 11 miljard euro en meer dan 9 euro per aandeel verdienen. Recht zo die gaat, dus:

 

 

De koers wordt meestal gemaakt door de Amerikanen en het was dan ook even wachten op de reactie van over de plas. Die was niet gunstig, in korte tijd zette men ons ASML 3% lager. ASML weegt voor ruim 10% mee in de AEX  en dan geeft zo'n daling van 3% al gauw een paar puntjes koersverlies.

AkzoNobel

De andere cijferaar vandaag was AkzoNobel. Dat moest opnieuw de winstverwachting naar beneden bijstellen om allerlei redenen. Hogere grondstofprijzen, supply chain problemen, valuta, noem het allemaal maar op. Akzo heeft om onder het juk van PPG uit te komen allerlei beloftes gedaan die nu, weliswaar door externe omstandigheden, niet waargemaakt kunnen worden. 

 

 

Andere verfboeren hebben daar trouwens net zo goed last van en morgen komt Akzo's belager PPG met de cijfers en daar zal het verhaal niet anders zijn. Zelfs orkaan Harvey kostte Akzo 25 mln aan winst. Sommige mensen denken dan gewoon even verder door:

 

 

Uitgestelde omzet dus. De koers van Akzo blijft redelijk liggen vandaag, omdat er altijd nog wel wat fantasie in het aandeel zit: een speciaal dividend, de helft van het bedrijf wordt verkocht en wie weet kloppen die vermaledijde yankees nog een keer op de deur. Zij moeten zich tot 1 december officieel koest houden:

 

Kempen: AMG naar 50 euro 

Nog een groot verhaal, of in ieder geval, een succesverhaal is AMG. Advanced Metallurgical Group levert speciale, 'kritische', metalen en één ervan is lithium. Dat leek eerst een beetje bijvangst in Brazilië, maar begint nu serieuze vormen aan te nemen. 

 

  

De snelle ontwikkeling richting electrische auto's (China!) zorgt ervoor dat veel partijen op zoek zijn naar betere batterijen en daar moet lithium in. Het zit overigens ook in smartphones, tablets en wearables. AMG heeft inmiddels voor $ 50 mln een fabriek opgezet voor de verwerking ervan en zal begin 2018 beginnen met de leveringen. 

Naar verluidt, Kempen communiceert dat nooit via openbare kanalen, heeft Kempen vandaag haar rekeninghouders verwittigd met een nieuw koersdoel van 50 euro. Op nieuwe koersdoelen wordt tegenwoordig best fel gereageerd. 

De brede markt

Genoeg over AMG nu, terug naar de bredere markt. In Europa was de AEX vandaag een achterblijver. Frankrijk, Duitsland en Zwitserland stijgen allen tussen de 0,3 en 0,5%, de Grieken leveren juist een half procentje in. De Spaanse beurs herstelt weer wat en stijgt vandaag een half procent. 

Olie weet niet echt door te breken, het verschil tussen Brent en WTI blijft onverminderd rond 6 dollar hangen. De goudprijs kalft weer af, 1280 dollar inmiddels en het dollartje houdt zich vandaag rustig.  

Beursplein 5

Dan gaan we over naar het Damrak. De AEX:

  • ABN Amro aan kop. De staatsbank wordt 1,5% meer waard vandaag. 
  • AkzoNobel houdt het verlies met 2% beperkt.
  • Gemalto ligt er hondsberoerd bij. Er lijkt een grote verkoper in te zitten die van quit af aan de koers in elkaar rost. Maar...eens moet ie klaar zijn. 

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

 AMX: 

  • We zagen de koers van Refresco al langzaam omhoogkruipen deze week en net komt het nieuws binnen: het management gaat praten met PAI, het Franse private equity bedrijf dat Refresco wil overnemen. Zover zijn die Amerikanen bij Akzo nooit gekomen.
  • Mooie koerswinsten voor Lighting, OCI en Intertrust
  • Flow Traders komt volgende week dinsdag met de KW3-cijfers. Benieuwd of ze nog wat bij elkaar hebben kunnen scharrelen in KW3; het was wederom qua beweging een kwartaal van lik-me-vestje. 

ASCX:

  • Klapper van de dag natuurlijk AMG. Uiteindelijk blijft er 4,8% keiharde koerswinst over. 
  • Takeaway komt aardig terug, inmiddels weer boven de 40 euro. 

Lokaal:

Pharming heeft een mindere dag, en moet 6% terug in waarde. Sijmen de Vries komt volgende week donderdag met zijn kwartaalcijfers. 

Nabeurs komt Carrefour,d de Franse retailer, nog met de kwartaalcijfers, die vindt u straks op het Liveblog. Op de IEXONE monitor vindt u uw favoriete aandelen. Rechtsboven kunt u via de vlaggetjes de koersen van buitenlandse aandelen vinden.  

Morgen zijn we terug met de cijfers van Unilever, Kas Bank en Philips Lighting. 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2017 21:54
    quote:

    gbakl schreef op 18 oktober 2017 19:30:

    "Gemalto ligt er hondsberoerd bij. Er lijkt een grote verkoper in te zitten die van quit af aan de koers in elkaar rost. Maar...eens moet ie klaar zijn."

    wat naief, google eens onder "shorters"
    Dat zijn shortposities die al zijn opgebouwd en zegt niets over eventuele uitbreidingen. Sterker nog, die moeten allemaal nog een keer terugkopen.

    De kracht waarmee het dagelijks omlaag gaat doet mij eerder vermoeden dat iemand uitstapt.

    En als ik ook een suggestie mag doen: google dan eens onder meldingen afm.

    www.afm.nl/nl-nl/professionals/regist...

    Daar zie je dat het Oppenheimer Fund, dat in nov 2014 een belang meldde van 3,05%, op 5 october, bijna drie jaar later, een belang meldde van 2,92%.

    Het zou mij niet verbazen dat zij nu versneld aan het afbouwen zijn.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links