Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gratis geld dankzij bitcoin gold?!

Gratis geld dankzij bitcoin gold?!

De laatste tijd zijn er steeds meer geruchten over de aankomende bitcoin hard fork. Speculaties over gratis geld maken beleggers aan het twijfelen. Wij bij IEX Bitcoin doken dieper in de materie om het fenomeen gratis geld te onderzoeken.

Gratis geld kennen we allemaal. De geldpers van de ECB draait nog steeds op volle toeren en met dat 'gratis geld' wordt de economie – en vooral de financiële markten – ondersteund. Geldcreatie binnen onze huidige economie is niet zo lastig. De ECB drukt op een knop en tada, daar is het geld.

Maar hoe zit dat nou met bitcoin? Een geldpers is er niet; we weten dat er maximaal 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden. Dit staat vast en is niet te veranderen. Bovendien weet iedereen: there is no such thing as a free lunch. Maar zelfs bij bitcoin lijkt er inmiddels wel zoiets als gratis geld de kop op te steken.

Vier bitcoins

Laten we beginnen bij het begin. Begin januari van dit jaar was er slechts één soort bitcoin. Momenteel zijn er echter al drie bitcoins (bitcoin, bitcoin cash en bitcoin dark). Én het lijkt erop dat er vanaf begin november een vierde bitcoin bij komt, wanneer de volgende hard fork verloopt zoals een bepaalde groep developers heeft gepland.

Deze vierde munt krijgt de naam bitcoin gold. Hoe kan het dat er steeds nieuwe bitcoins bijkomen? Zo'n nieuwe munt ontstaat als een groep developers denkt precies te weten wat het beste is voor bitcoin, het bitcoin project en de toekomst van bitcoin. Zogenaamde forks – als het ware softwareupdates binnen het netwerk – vinden wel vaker plaats.

Maar er zijn mensen die graag gebruik maken van deze forks om een geheel nieuwe coin te maken. Een fork – het woord zegt het eigenlijk al – kan dan ook gezien worden als een spitsing van de huidige bitcoin in twee munten: de huidige bitcoin en een nieuwe bitcoin, met ieder hun eigen regels.

Minder macht voor miners

De mensen die geloven in bitcoin gold, geloven in het compleet decentraliseren van bitcoin. De originele bitcoin wordt volgens hun toch een beetje gecontroleerd door miners. De mensen die de bitcoins creëren zijn miners, en de mensen die transacties verifiëren zijn ook de miners. Miners hebben volgens de bitcoin gold believers dus veel macht. En er zijn dan ook constant meningsverschillen tussen de bitcoin miners en de developers achter het bitcoin project.

De bitcoin gold believers willen dit een halt toe roepen, zij willen meer miners dan er in het traditionele bitcoin netwerk aanwezig zijn. Bitcoin is gedecentraliseerd waardoor wij als gebruikers geen macht kunnen uitoefenen op het netwerk. 

Met bitcoin gold willen zij iedereen de mogelijkheid geven om een stukje van de taart te krijgen door meer miners aan het netwerk te verbinden. In plaats van de macht te geven aan een beperkte groep miners die met loodsen vol computers de controle heeft over het netwerk.

Gat in de community

Het bitcoin gold-initiatief wordt geleid door Jack Lioa, de CEO van een mining company genaamd LightingASIC. Het ziet ernaar uit dat bitcoin gold gelanceerd zal worden op 25 oktober. Zo kan men alvast de future markt traden, voordat bitcoin gold echt live gaat op exchanges rond begin november.

Momenteel lijkt het erop dat vrijwel iedere exchange de handel in bitcoin gold zal gaan faciliteren. Waarna er dus vier tradeable bitcoins op de markt zullen zijn. Leuk voor speculanten, maar minder voor bitcoin an sich. Dit zal namelijk een zeer groot gat achterlaten binnen de bitcoin community.

Door de splitsing van bitcoin en bitcoin gold blijft bitcoin bestaan en komt er een nieuwe bitcoin bij. Omdat de geschiedenis van beide coins gelijk is tot het moment van de splitsing zijn er net zo veel bitcoins als bitcoin gold gemined. Dit betekent dat iedereen die bitcoin heeft (én ook zijn/haar private key bezit) ook bitcoin gold kan ontvangen.

Gratis nieuwe bitcoins

Er zijn meerdere mogelijkheden om de nieuwe bitcoin te bemachtigen. Dit kan heel gemakkelijk zijn, maar ook een super technisch tafereel worden. We gaan er vanuit dat u als speculant bitcoins aanhoudt bij een exchange. Wanneer deze exchange vanaf 1 november ook bitcoin gold accepteert dan ontvangt u gratis dezelfde hoeveelheid bitcoin gold, als bitcoins die u op dat moment heeft staan bij de exchange. Voor iedereen die meer dan tien bitcoins bezit gaat echt de vlag uit. Hoe meer bitcoins, hoe meer gratis bitcoin gold.

Men ontvangt dus gratis een 'nieuwe bitcoin', bij iedere hard fork die plaats vindt! Het zal dan ook zeer interessant zijn om al deze forks binnen het bitcoin-netwerk te zien plaatsvinden. Bitcoin-bezitters zullen gratis nieuwe bitcoins blijven ontvangen naargelang de jaren en dus ook de hard forks verstrijken.

De verwachting is zelfs dat er rond 2020 acht tot twintig verschillende bitcoins zullen zijn. Hoe meer nieuwe bitcoins, hoe groter het gat dat zal achterblijven in de bitcoin-community. En hoe slechter dit is voor de waarde van de originele bitcoin.

Dit lijkt zeer ongeloofwaardig, maar is het dus zeker niet. Het fenomeen hard fork kan zeer lucratief zijn voor bitcoinspeculanten, maar zal ook ongetwijfeld een zeer negatief effect hebben op rust binnen de bitcoin community.

Hoe je het ook wendt of keert: dit zal niet goed zijn voor de handelsmarkt, omdat de handel erdoor verwatert. We zien momenteel dat bitcoin cash bijvoorbeeld wel wordt verhandeld, maar ruim achterblijft bij de actieve handel in bitcoin.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sudl 5 oktober 2017 14:31
    @k2es: je begrijpt dat dit een (hard) fork is en dat ze dus de huidige bitcoin blockchain geschiedenis overnemen? Oftewel iedereen die voor de fork bitcoins heeft, ze kunnen daarbij niet zomaar extra "nepcoins" aanmaken.

    @Madelon: fijn dat er nu stukken over cryptocurrencies worden geschreven door iemand met een neutrale(re) blik. Deze intro op wat bitcoin gold is is ook prettig. Denk wel dat het goed is om je iets meer te verdiepen in de bitcoin versies. Hoe kom je bijvoorbeeld bij de versies van bitcoin die je noemt? Als je elke cryptocurrency die "bitcoin" in de naam heeft als versie neemt, dan mis je er nog een hoop. Als je de forks neemt dan klopt het ook niet, want bitcoin dark is geen fork maar een alt coin met bitcoin in de naam. Via deze link kan je meer informatie vinden mocht je dat willen (vooral in de comments): www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/6xw...

    Ik wil ook nog even toevoegen dat wat je zegt over het krijgen van bitcoin gold als je bitcoins op een exchange hebt staan KAN gebeuren, maar een exchange kan er ook voor kiezen de bitcoin gold zelf te houden. Je hebt immers alleen recht op de bitcoins. Je geeft al aan dat je het ook via een technischere weg kunt krijgen, maar ik denk dat het wel goed is om te benadrukken dat het niet vanzelfsprekend is dat je het krijgt als je bitcoin op een exchange hebt staan.
  2. [verwijderd] 6 oktober 2017 13:57
    @Madelon: Het max aantal bitcoin is nu 21 mln maar dit kan zeker wel worden veranderd als een meerderheid van de miners instemt met een dergelijke aanpassing. Er zal consensus van alle partijen moeten worden bereikt en ik acht die kans zeer klein maar het is wel degelijk mogelijk.
  3. tampi 11 oktober 2017 13:56
    Beste Madelon, leuk stuk om te lezen!

    Geldcreatie is van alle tijden. Bijprinten, extra aandelen uitgeven, Bitcoin forken.

    Wanneer Bitcoin een geldstatus zou hebben, dan zou je elke fork gratis geld kunnen noemen. Sterker nog alle andere munten gekloond uit de softwarecode van Bitcoin (bv. Dash, Dogecoin, Litecoin) kun je dan ook gratis geld noemen.

    Ik ben van mening dat er er een groot verschil zit in waardecreatie en geldcreatie. Geld is iets heel magisch en er wordt vooral heel moeilijk over gedaan. Maar in feite bestaat geld uit 2 delen: waarde en waardedrager.

    Waarde wordt veelal gecreeerd door arbeid en is afhankelijk van omgeving en tijd. De waardedrager is bv. biljet, munten, aandelen, computerbitjes, blockchain, een bewijsstuk dat de waarde representeert.

    Er zit echt een inmens groot verschil tussen de geldcreatie van Euro en Bitcoin (fork).

    Wanneer je de Euro bijdrukt creeer je waarde op dezelfde waardedrager (bv. biljet). Wanneer je Bitcoin forked, creeer je waarde door de waardedrager te dupliceren.

    De Euro geldcreatie wordt centraal geregeld, een selectief groepje mensen profiteert hiervan. Bij de Bitcoin fork profiteert iedereen rechtevenredig in het netwerk ervan.

    Nu heb je eerst een waardedrager nodig, wil je er waarde op zetten. Vergelijk het met een snelweg. Deze moet eerst worden aangelegd voordat er auto's overheen gaan. Hoe meer autos er overheen gaan hoe meer waarde deze snelweg gaat krijgen. Een Bitcoin fork is als een nieuwe snelweg. Wanneer er autos over deze nieuwe snelweg gaan, gaat de waarde omhoog. Zolang mensen hun waarde gecreëerd door arbeid gaan zetten op de waardedrager van de Bitcoin fork, gaat de waarde omhoog.

    Ook komt de Euro als schuld op de wereld. Bitcoin fork niet. Over elke Euro in mijn portemonnee betaal ik rente EN is inflatie onderhevig. Waarom zou ik een waardedrager gebruiken waarvan ik zeker weet dat de waarde die het representeert omlaag gaat?

    Voorzover ik weet is geldcreatie van de Euro nauwelijks aan auditregels onderhevig. Wat in mijn beleving voor corruptie kan zorgen. Terwijl je bij een Bitcoin fork exact ziet hoeveel coins er zijn gecreeerd, wanneer, door welke miner en je kunt elke coin volgen.
  4. tampi 11 oktober 2017 16:25
    quote:

    TimImmersch schreef op 6 oktober 2017 13:57:

    @Madelon: Het max aantal bitcoin is nu 21 mln maar dit kan zeker wel worden veranderd als een meerderheid van de miners instemt met een dergelijke aanpassing. Er zal consensus van alle partijen moeten worden bereikt en ik acht die kans zeer klein maar het is wel degelijk mogelijk.
    Beste TimImmersch,

    Het maximum aantal Bitcoin is 21 miljoen. Dit een heel diep gewortelde constante parameter die erg verweven zit in het Bitcoin protocol. Wanneer je het maximum aantal van 21 miljoen wilt wijzigen, dan heeft dit direct impact op de confirmatie tijd, halveringstijd, mining beloningsstructuur, herberekenen van de hashpower moeilijkheidsgraad, einddatum laatste bitcoin gemined etc.

    Het is eenvoudiger om een kloon te creëren en vragen om de miners over te laten stappen. Dit is exact wat er voortdurend gebeurt met andere coins.

    Ik ben van mening dat de 21 Miljoen een harde limiet is dat niet is te wijzigen, ook niet wanneer alle miners dat willen.
  5. [verwijderd] 12 oktober 2017 14:00
    quote:

    tampi schreef op 11 oktober 2017 16:25:

    [...]

    Beste TimImmersch,

    Het maximum aantal Bitcoin is 21 miljoen. Dit een heel diep gewortelde constante parameter die erg verweven zit in het Bitcoin protocol. Wanneer je het maximum aantal van 21 miljoen wilt wijzigen, dan heeft dit direct impact op de confirmatie tijd, halveringstijd, mining beloningsstructuur, herberekenen van de hashpower moeilijkheidsgraad, einddatum laatste bitcoin gemined etc.

    Het is eenvoudiger om een kloon te creëren en vragen om de miners over te laten stappen. Dit is exact wat er voortdurend gebeurt met andere coins.

    Ik ben van mening dat de 21 Miljoen een harde limiet is dat niet is te wijzigen, ook niet wanneer alle miners dat willen.
    Daarnaast betekend 'vergroten/verruimen' een hardfork.

    En dus een andere coin.
  6. AdamTrader 18 oktober 2017 13:18
    Beste Madelon,
    Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe er gratis Coins gecreeerd worden, die waarde vertegenwoordigen (Koers Bitcoin Gold) zonder dat iemand daar voor betaald? In dit verhaal wordt de totale marktkapitalisatie van Bitcoin + Bitcoin Gold na de hard fork in 1 klap een stuk groter. Als een bedrijf extra aandelen uitgeeft, verwatert de waarde van de huidige aandelen. Dit zou betekenen dat Bitcoin in koers zou moeten dalen, want hoe verklaar je anders de waarde van Bitcoin Gold?
  7. NLScorpio 18 oktober 2017 22:54
    Er is geld te verdienen en geld te verliezen na de hardfork.Er komt gewoon een nieuwe afgeleide van de bitcoin en het is aan de 'belegger' om daar waarde aan te geven. Bitcoin is echter in tegenstelling tot de andere crypto's al een gevestigde en min of meer als betaalmiddel geaccepteerde munt. Ik speculeer ook met andere munten maar denk dat Bitcoin al gearriveerd is en de rest moet dat nog maar waar zien te maken. Handen aan de knoppen na de hardfork want de koers kan behoorlijk gaan reageren. Na Bitcoin cash is Bitcoin uiteindelijk alleen maar sterker geworden. Spannende tijden! Veel succes iedereen!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links