Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is wijsheid voor Unilever?

Wat is wijsheid voor Unilever?

 

Maarten heeft gelijk denk ik. Unilever komt van een all time high af, de KW3-update vandaag houdt niet over, de brede markt daalt en ja, dan kan er zomaar een paar procent af.

 

 

Onderliggend is het verhaal wel om over na te denken. Dat vinden wij hier ook in IEXPremium: Unilever moet aan de slag, tikt Martin. In zekere zin vind ik Unilever wel een beetje op AkzoNobel lijken. Het zeg maar twee keer zo grote Nestlé, dat vandaag ook KW3's heeft, heeft er ook mee te maken.

Niet slecht en niet goed

Het gaat op zich niet slecht of zelfs goed, maar van de markt moet het nóg beter:

  • Marges blijven achter bij (sommige) concurrentie.
  • Potentiële overnamekandidaten liggen op de loer en anders wel zogenaamde activistische aandeelhouders.
  • Topman weet niet hoe te groeien (en lijkt liever over duurzaam te praten).
  • Beide concerns verkopen kroonjuwelen (waarschijnlijk aan private equity).

Gelukkig nemen beide bedrijven niet blind over. Ik heb het al vaak vermeld, jaren terug zei Unies CEO Paul Polman al dat hij graag wil overnemen, maar dat alles zo duur is. Neem ons eigen, op papier aantrekkelijke Wessanen, waar al een dikke overnamepremie lijkt te zijn ingeprijsd tegen 30 keer de winst.

Aan geruchten geen gebrek – Colgate-Palmolive en Danone werden al genoemd – maar het is er nog niet van gekomen. Enerzijds is het goed dat Polman niet met uw geld smijt, maar wat dan wel? Managen is zijn vak, net als de vertrokken Ton Büchner bij AkzoNobel, maar ondernemen zit in je bloed of niet.

De ironie is dat juist deze druk op het concern de koers van Unilever misschien zo hoog houdt. Deze maand was het opvallend dat een onhandige reclamecampagne (Dove) en een vervuilingsaffaire (Ben & Jerry's) de koers niet raakten. Er komt toch wel een bod als het bedrijf underperformt, is misschien het motto.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 20 oktober 2017 10:24
    ). De ‘island reversal’ is helaas een perfecte opzet om de optimistisch gestemde beleggers in het aandeel Unilever te laten struikelen......

    Tja, het is ook een motivering! Maar of ik daar nu zoveel waarde aan moet hechten? Mijn jarenlange ervaring met het lezen van TA 's is toch, dat de TA- ers er ook zo vaak naast zitten.

    Ik vind de puur TA- onderbouwing onvoldoende.

    Peter
  2. NielsvanderStappen 20 oktober 2017 12:53
    Door overname-verhalen ontstaat er eigenlijk ALTIJD lucht in een koers. Bij een overname wordt die gedragen door de aandeelhouders van de overnemende partij. Bij afketsen moet de lijn weer gewoon terug naar een koers zonder lucht.
    Daar hoort alleen nog een aanleiding bij. Nu zijn het de kwartaalcijfers. Anders was het iets anders geweest. Met de strategie van een bedrijf heeft het niets te maken. Dat is een analisten-verhaal erbij (en bijna altijd erná, valt mij op).
  3. GassenGassenGassen 20 oktober 2017 21:20
    Lucht in de koers ja, uni kwakkelde rond de 40, akzo rond de 60. Komt er een overnamebod waar aandeelhouders best gelukkig van worden, gaan de boards roepen dat ze zelfstandig meer waarde kunnen creeren. Yeah right, dan hadden ze dat moeten doen, en nu blijkt dat ze dat niet konden en niet kunnen. Pannenkoeken
  4. [verwijderd] 27 oktober 2017 10:06
    Unilever heft eigen beschermingsconstructie tegen overnamepogingen op

    Wie vermetele plannen en een hele grote zak met geld heeft, kan zijn geluk beproeven met een overname van Unilever. De multinational heeft zijn enige beschermingsconstructie tegen vijandige overnamepogingen weggehaald.

    Door: Redactie 26 oktober 2017, 21:45

    Donderdag trok Unilever formeel de zogenoemde cumulatief preferente aandelen (CumPrefs) in die een select groepje trouwe aandeelhouders extra zeggenschap verleende en ook recht gaf om eventueel met terugwerkende kracht een dividend van minimaal 6 procent te krijgen.

    De producent van voeding en middelen voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging heeft via een publiek bod inmiddels 99 procent van de uitstaande CumPrefs binnen. Ook de resterende speciale aandelen kunnen nu via een zogenoemde uitrookprocedure uit de markt worden genomen. Hierdoor krijgen alle aandeelhouders dezelfde rechten.

    De Financial Times meldde eerder dat drie partijen inmiddels een bod zouden hebben gedaan. De CumPrefs werden na de oorlog geplaatst bij grote institutionele Nederlandse beleggers zoals de verzekeraars. Eerder kocht Unilever de CumPrefs van Aegon al terug. Deze zomer werd hierover een akkoord bereikt met NN Group en ASR. Ook andere kleinere beleggers hebben ze inmiddels aangemeld, waardoor Unilever het bod gestand kan doen. De procedure moet over één week worden afgerond.

    De CumPrefs werden gezien als de enige echte beschermingsconstructie van Unilever tegen een ongewenst bod zoals dat van 143 miljard dollar (122 miljard euro) van Kraft Heinz in het begin van dit jaar. Hierdoor zou het Amerikaans bedrijf zelfs bij een geslaagd bod niet de volledige zeggenschap krijgen. Kraft Heinz trok het bod overigens later weer in.

    Unilever besloot daarop de winstgevendheid van het concern op te krikken door de margarinedivisie af te stoten. De Financial Times meldde eerder dat drie partijen inmiddels een bod zouden hebben gedaan. Het gaat alle drie om private-equityfondsen: Apollo Global Management, KKR en Bain Captain. De margarine divisie zou 7 miljard euro moeten opbrengen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links