Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Weekslot: AEX -0,29%

Weekslot: AEX -0,29%

 

Die AEX 550 schuiven we maar even een weekje op. De cijfers van de grootmachten Unilever, AkzoNobel en ASML deze week zorgden voor wat afkoeling op de beurs. Eerder deze week werd bijna de 550 aangetikt maar het mocht voorlopig nog niet zo zijn.

Met name Unilever was teleurstellend: de koele zomer zorgde voor minder vraag naar ijs en drankjes. Ook Sligro's groothandel had een matige zomer. Houd Heineken ook alvast in de gaten voor volgende week.  

 

AkzoNobel: slechtnieuwsshow  

AkzoNobel heeft hele andere problemen, daar zat zowat alles tegen afgelopen kwartaal maar de koers daalde nauwelijks want er staat een afsplitsing van de Chemicalstak op het programma en op 7 december krijgen aandeelhouders eerst ca. 4,25 euro in de schoen geschoven. 

ASML dan. Mooie cijfers, maar veel zat al in de koers en dan is het altijd even afwachten hoe de markt reageert. TomTom vandaag ook teleurstellend, maar onderliggend blijft het een belofte. De consumertak daalde qua omzet harder dan normaal, met 29%. Meestal ligt dat rond de 20%.

 

  

Refresco in onderhandeling

Nog meer leuks deze week? Refresco, de bottelfabriek, maakte bekend in onderhandeling te gaan met bieder PAI. De koers kroop daarop richting bod (19,75 euro) en persoonlijk denk ik dat de Fransen hun bod best een beetje mogen ophogen. 

Daarbij: er is al een paar keer gesproken tussen de beide partijen dus wat valt er dan nog te onderhandelen? Misschien wel de prijs. We gaan het meemaken allemaal binnenkort. 

 

 

De AEX in de tijd

  • Deze week: -0,29%.
  • Deze maand: +3,02%.
  • Dit jaar: +12,72%.
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +16,11%.

De Nederlandse herbeleggingsindex zette trouwens afgelopen woensdag een nieuwe all time high neer, 1767,65. Het kan dus wel. 

Bredere markt

Dan de bredere markt. Onderstaand een overzicht van de bewegingen van de diverse indicatoren. De volatiliteit op de beurzen komt schoorvoetend terug maar 10% in de VIX is nog steeds niks. 

De rentes komen wat af, Rusland doet het niet goed deze week en de eurodollar is per saldo bijna onveranderd. Olie kan het momentum weer eens niet vasthouden maar is op weekbasis toch nipt hoger. 

Goud en zilver? Daalt alweer, goud staat voor de week 1,6% lager. Bitcoin daarentegen, niet in onderstaande lijst, loopt als een tierelier. Volgende week, voor de liefhebbers, staat er weer een hard fork op het programma. Het virtuele muntje kost momenteel 6000 dollar. 

 

  

Het Damrak

Een rondje langs de AEX-aandelen dan deze week:

  • ABN Amro doet het erg goed en krijgt er deze week 3,8% bij
  • Ahold is runner-up met een koerswinst van 3,6%
  • Unilever staat weer met beide voetjes op de grond op 48 euro
  • Gemalto in de rebound: vandaag 3% erbij en voor de week iets meer dan 2%
  • AkzoNobel blijft na alle reuring deze week toch goed liggen op 77,50 euro.

Kijken we naar de AMX deze week:

  • ASR +5% deze week, de geruchten inzake Aegon voegen slechts 2% toe. Dus misschien is er wel meer van waar dan we denken. 
  • Refresco kruipt naar het bod nu het management in onderhandeling is met de bieders. 
  • Fugro heeft een nieuwe CEO aan de haak geslagen
  • Sligro was al niet goedkoop en krijgt na de lauwe cijfers een koude douche. Lees hier meer. 

 

   

Door naar de ASCX:

  • AMG heeft inmiddels een market cap van 1,2 miljard euro. Het wachtwoord is Lithium.  
  • Lucas Bols krijgt er twee procentjes bij. Pernod Ricard had prachtige cijfers deze week.
  • De cijfers van Fagron van vorige week waren niet erg inspirerend. Koers ijlt nog wat na.
  • NSI en Vastned hadden last van een bijzin in het regeerakkoord waarin de FBI-status van vastgoedbedrijven dreigde te worden afgeschaft. De soep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten als opgediend, maar toch.  

 

 

Kijken we nog even snel naar de lokale markt. Daar is Pharming het bokje deze week, de koers kalft 8% af richting 70 cent. 


Zondag zal ondergetekende de vooruitblik verzorgen en we gaan dan eens even een deur verder kijken, op de Duitse en Franse beurs, en een pareltje uit België die ik onder de loep zal nemen. Goed weekend allemaal, dank voor uw bezoek en reacties deze week en tot volgende week.


De koersen van uw favoriete aandelen kunt u uiteraard vinden op de IEXONE monitor

 

   

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht