Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Waar blijft die AEX correctie?

TA: Waar blijft die AEX correctie?

De aandelenbeurzen blijven prima op koers. Behoudens tussentijdse dips kunnen we opwaarts blijven kijken. Zoals eerder gemeld zou elke correctie een nieuwe instapkans bieden. 

Waar blijft die pullback?

Op korte termijn zou de AEX een pullback moeten maken waarbij de koers terugzakt richting de oude top van mei rond 537,84. Maar kopers blijven gretig en stappen op elk dipje in. De uitbraak boven top van mei rond 537,84 genereerde een koopsignaal.

Ik zie een lagere top in de RSI, die op vermoeidheid kan duiden. Tussentijdse dips daargelaten, handhaaf ik mijn korte termijn koersdoel in de range 557-564. Het niveau 557 is een berekend koersdoel, het niveau 564 wordt gevormd door de koerstop uit 2007.



Lange termijn AEX loeisterk

Op de lange termijn heeft de AEX-index (twee keer) een hogere bodem gevormd boven de koerstoppen uit 2015 rond 506. Derhalve beoordelen we ook deze terugval als geslaagde pullbacks. Bovendien heeft de Nederlandse beurs hiermee het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest. De markt veert snoeihard op, waarbij opvalt dat meerdere aandelen een perfect pullbackscenario laten zien.

Op het plaatje hieronder brak de AEX bij I door de top/weerstand uit 2015, vervolgens werd de beurs twee keer opgevangen door die voormalige top (bij II), tenslotte werd bij III het  laatste signaal gegeven voor een duurzame hervatting van de uptrend. Mijn lange termijn koersdoelen liggen op 609 (topje 2007) en daarna op 703 (top 2000).

Het pullback-scenario op de AEX is kenmerkend voor het sterke technische plaatje. Een pullback is feitelijk de voltooiing van een koopsignaal: eerst breekt een horde (I), vervolgens verandert die horde in een vangnet (II), tenslotte zet de koers een opmars in (III).

Een koopsignaal treedt dus bij I op als de koers door een weerstand breekt. Dit markeert het begin van een nieuwe opwaartse trend. Vervolgens is er eerst een stijging, gevolgd door winstnemingen bij II. Uit onderzoek weten we dat in 80% tot 85 van alle gevallen de koers dan wordt opgevangen rond de oude weerstand, die wordt nieuwe steun. Tenslotte zet de koers de uptrend in (III).

Geldige pullback ABN AMRO

Dit scenario zien we onder andere bij ABN AMRO. Lees verder onder deze grafiek.



  1. Wanneer startte ABN AMRO het koopsignaal? I: ABN AMRO brak door de top van 9 augustus op 25,15 (gevormd op 9 augustus). Dat genereerde het eerste deel van het koopsignaal.
  2. Wanneer was de pullback? II: ABN AMRO is na dit koopsignaal hard teruggevallen, maar in deze laatste correctie opgevangen door de voormalige weerstand 25,15. Hiermee is de uitbraak (het koopsignaal) bevestigd en blijft het technische plaatje positief. Er is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 29,00 (berekend koersdoel).
  3. Wanneer is de pullback succesvol afgerond? III: De doorbraak van de laatste koerstop heeft het volledige pullbackscenario voltooid.

De Slimste Belegger 2017

De pullback zal ook een belangrijke rol spelen bij de Slimste Belegger.  Volgende week maandag 30 oktober begint de beurscompetitie Slimste Belegger 2017. Vandaag start de proefweek. In deze blog zal ik toelichten met welke strategieën ik mijn posities in de Slimste Belegger inneem.

Eén van deze beproefde strategieën die ik ook nu weer zal toepassen is de pullback, op deze plaats al vaker besproken. De pullback is gebaseerd op het Tienstappenplan, een handleiding die ik zo'n twintig jaar geleden voor traders heb geschreven.

Uitleg Pullback

De pullback is een fenomenaal sterk en betrouwbaar koopsignaal. Een geldige pullback bestaat altijd uit 3 stappen. Op onderstaande voorbeeldgrafiek is met die drie stappen de overgang van een zijwaartse naar een stijgende trend weergegeven.

  1. Op de voorbeeldgrafiek beweegt de koers eerst tussen 100 en 110. In het voorbeeld wordt rond 110 blijkbaar winst genomen, want de koers valt terug. Stap I: Op het moment dat deze weerstand wordt gebroken is deze verkoopdruk weg. Technisch treedt hiermee het eerste deel van het koopsignaal op. De richting (omhoog) wordt hiermee bepaald.
  2. Nadat de eerste euforie wegebt zullen vaak winstnemingen optreden, waarna de koersen terugvallen. In 80% van alle gevallen zal zo’n correctie opgevangen worden door de voormalige toppen en weerstand rond 110. Stap II: Feitelijk start deze terugval de pullback. Een geldige pullback ontstaat indien de voormalige verkopers (rond V1 en V2 =110) nu als kopers (bij A = K4) in de markt terugkeren. Deze rolwisseling van verkoper naar koper vormt de pullback.
  3. De pullback wordt voltooid zodra de correctieve fase (uitbraak boven B bij stap III) wordt afgerond. Onderzoek toont aan dat een koersdoel berekend kan worden, door de afstand tussen A en B te projecteren boven uitbraakpunt X. In dit voorbeeld kunnen we een koersdoel van 120 berekenen.

Het 10-stappenplan kunt u gratis opvragen door mij via Twitter (@RoyceTostrams) een DM te sturen met uw emailadres.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht