Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
En toen kocht ene W. Buffett zich in

En toen kocht ene W. Buffett zich in

Vandaag precies 55 jaar geleden kocht ene Warren Buffett zijn eerste aandelen Berkshire Hathaway. Buffett is natuurlijk de grote meneer en de reden waarom er vandaag de dag geen $7,50 maar $295.479.98 op het bord staat.

Dat er ook maar één keertje dividend is uitgekeerd zal ook meehelpen. Als er iets een goed beursverhaal is, dan is het wel hoe Warren Buffett Berkshire Hathaway in handen kreeg.

Want hoewel het Orakel van Omaha tegenwoordig bol staat van de wijsheden, heeft hij in een interview tegen CNBC ooit gezegd dat het kopen van Berkshire Hathaway zijn slechtste belegging ooit is geweest. Laten we maar even terug gaan in tijd.

Voor Buffett de grote naam bij Berkshire Hathaway was, was het de familie Stanton die met de scepter zwaaide bij de textielfabriek. In 1964 bood Stanton aan Buffett aan om voor $11½ de aandelen over te nemen, iets waarvoor een mondeling akkoord was gesloten.

Toen Buffett het bod op papier binnen kreeg bleek echter dat het bod slechts $11 3/8 bedroeg. Buffett was daar zo woedend over dat hij in plaats van te verkopen voor die prijs, besloot om aandelen te kopen.

Uiteindelijk kocht hij de meerderheid en besloot om Stanton te ontslaan. Dit was het begin van het Buffett tijdperk van Berkshire Hathaway. Naast Buffett en Charlie Munger, zijn ook David Gottesman en Franklin Otis Booth miljardair geworden door vroege investeringen in Berkshire Hathaway.

De portefeuille

Berkshire Hathaway en Buffett hebben het zo goed gedaan door investeringen in de verzekeringsbusiness. De beste belegging van het bedrijf is die in Coca Cola. 

Vandaag de dag zien we dat Berkshire het de grootste posities in financials zit zoals Wells Fargo, Bank of America, US Bancorp, Goldman Sachs en Moody's. De vijf grootste posities zijn ook samen dan ook meer dan 50% van Berkshire's portefeuille.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

De afgelopen 20 jaar was u nog wel beter af met een belegging in Berkshire Hathaway, maar de afgelopen tien jaar heeft de S&P 500 het beter gedaan dan het fonds van Buffett. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met hoe groot het fonds van Buffett nu is.

Alleen Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Facebook zijn de namen uit de S&P 500 met een grotere marketcap.  

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht