Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Correctie bitcoin nieuwe koopkans

TA: Correctie bitcoin nieuwe koopkans

Na een hoogtepunt eerdere deze week van bijna $20.000 is de bitcoinprijs tot $16.000 weggezakt. De technische indicatoren staan thans duidelijk in de correctiestand, maar voor degenen die de boot hebben gemist biedt deze dip een nieuwe kans.

Indien bitcoin de trend in hetzelfde tempo blijft voortzetten, dan staan we in januari op 40.000 en zijn we in maart verdrievoudigd naar 60.000. 

Bitcoin is geen virtuele munt, heeft geen fundamentele grondslag, bitcoins zitten niet in de grond, keren geen dividend uit en hebben geen kasstroom. Het enige wat wij van bitcoin weten is de dagkoers, dus wat de gek er voor geeft. Enkel vraag en aanbod bepalen die koers. 

De manier om voeling te houden is via de grafiek en het technische plaatje. Met behulp van technisch analyse is goed te volgen waar de referentiepunten liggen en wat het meest waarschijnlijke pad is. De AEX-analyse vindt u deze keer onderaan mijn blog.

Bitcoin gaat dippen

Op dit moment verkeert bitcoin duidelijk in een correctie. Maar hoewel elke beurswatcher of goeroe voorspelt dat de bitcoinbubble gaat crashen, denk ik dat de schade beperkt zal zijn. Zelfs Jordan Belfort, de echte Wolf of Wall Street, wijst op de enorme risico's van bitcoins.

De spijtoptanten langs de zijlijn, die zijn er genoeg, zullen echter elke correctie aangrijpen als een nieuwe kans om in te stappen, want alle technische signalen blijven (afgezien van de huidige dip) positief. Technisch bekeken zal ook deze correctie waarschijnlijk beperkt zijn.

Tot waar kan bitcoin zakken?

Zoals gemeld kan met behulp van TA naar referentiepunten gezocht worden. Vooralsnog was de trend van het afgelopen jaar er één uit het boekje. Elke doorbraak boven een voorgaande top werd gevolgd door een hogere bodem boven die top. Op onderstaande grafiek is dat goed te zien. Top ‘A’ werd gevolgd door een hogere bodem ‘a’, top ‘B’ werd gevolgd door hogere bodem ‘b’ et cetera.

De laatste top (E) die gebroken is lag op 17.759. Nu de koers hieronder teruggezakt, wordt de uitbraak geneutraliseerd en wordt de consistentie van de trend gebroken. Deze ‘failure’ geeft aan dat er onvoldoende kopers zijn om de koerscorrectie op te vangen.

Omdat de lange uptrend intact is, acht ik de kans klein dat bitcoin gaat crashen. Mijn inschatting is wel dat er een correctie zal optreden. Deze correctie zal in lijn liggen met voorgaande dips. Gemeten vanaf de top 19.891 zou de volgende bodem iets boven 14.000 kunnen liggen.

Dat betekent dat de stijgende trendlijn vanaf de novemberbodem b getest zal worden. Indien de volgende bodem rond 'd' komt te liggen dan trek ik de volgende technische conclusie:

  • Trendconsistentie is intact.
  • Deze correctie blijft binnen bandbreedte van voorgaande correcties.
  • Uptrend is intact, markt zet steeds drie stappen vooruit, tegen telkens slechts een stapje terug.

Voor de spijtoptant zou deze correctie een nieuwe instapkans bieden. Zoals bij elke trade dient men ook hier een duidelijke stoploss aan te houden. Ik zou die net buiten het opwaartse trendkanaal leggen, pakweg rond 13.000.


Overbought-conditie

De op hande zijnde correctie wordt ook ondersteund door de afbrokkelende RSI. Deze zogenaamde negatieve divergentie geeft op zich geen hard signaal, maar signaleert wel vermoeidheid, zeker als die (zoals nu) vanuit een overbought-conditie ontstaat.


Conclusie

Het recente proces van topvorming in Bitcoin, in combinatie met negatieve divergentie, signaleert tussentijdse winstnemingen. Bij een eventuele daling van pakweg 25% tot 30% zakt de munt naar de onderkant van het stijgende trendkanaal, waar een prima instappunt ligt. Houd te allen tijde een strakke stoploss aan.

AEX zakt weg

De Nederlandse beurs zet het herstel binnen de neutrale bandbreedte niet door. Hiermee is de herstelfase afgebroken en krult de AEX-index weer neerwaarts om. We zien steun rond 531,00 (gevormd op 2 juni). Het pullback scenario blijft geldig, maar neemt in kracht wel af.

Afgezien van de recente turbulentie blijft de langetermijntrend van de AEX positief en opwaarts gericht. De Nederlandse beurs heeft in de recente daling de onderkant van het stijgende trendkanaal met succes getest.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 december 2017 08:57
    quote:

    Reversal schreef op 21 december 2017 08:47:

    Elke markt waar op basis van vraag en aanbod de prijs tot stand komt en waar de elementen fear, greed en manipulatie aanwezig zijn kun je aan de hand van haar koersbewegingen analyseren en op traden.

    Bitcoin dus ook, of het nu een bubble is of niet.
    Ja,knappe kop maar jij moet toch ook wel begrijpen dat een bitcoin iets anders is dan dan dax of aex Ik ben met je eens van alles kan je een high low maken zelfs van je boodschappenbriefje.Persoonlijk vind ik het verkeerd om een koopadvies bitcoin te geven op 14000 daar is deze site niet voor bedoeld.Ik zie dit verhaal dan ook als rookgordijn voor het falen van zijn aex etc advies
  2. Ricktrader 21 december 2017 09:09
    quote:

    beer56 schreef op 21 december 2017 08:57:

    [...]Ja,knappe kop maar jij moet toch ook wel begrijpen dat een bitcoin iets anders is dan dan dax of aex Ik ben met je eens van alles kan je een high low maken zelfs van je boodschappenbriefje.Persoonlijk vind ik het verkeerd om een koopadvies bitcoin te geven op 14000 daar is deze site niet voor bedoeld.Ik zie dit verhaal dan ook als rookgordijn voor het falen van zijn aex etc advies
    Buiten dat boodschappenbriefje ben ik het wel met je eens. De vraag is of deze site alleen bedoeld is voor beleggen en investeren of ook voor het traden en speculeren. Als het laatste ook geldt dan past het imho wel.
  3. [verwijderd] 21 december 2017 09:12
    quote:

    Reversal schreef op 21 december 2017 09:09:

    [...]

    Buiten dat boodschappenbriefje ben ik het wel met je eens. De vraag is of deze site alleen bedoeld is voor beleggen en investeren of ook voor het traden en speculeren. Als het laatste ook geldt dan past het imho wel.
    Ook met traden en speculeren heeft de bitcoin niets te maken
  4. Ricktrader 21 december 2017 09:20
    quote:

    beer56 schreef op 21 december 2017 09:12:

    [...]Ook met traden en speculeren heeft de bitcoin niets te maken
    Ok, dan verschillen we van mening ;-)

    Ik denk dat het belangrijkste is dat je als individu het onderscheid tussen die twee kunt maken en dat je weet waar je mee bezig ben.

    Ik denk dat er een hele grote groep is die zie zich nu vol stort op die cryptomarkt die niet weet waar ze mee bezig zijn. Als het gemiddeld gezien allemaal stijgt is er niks aan de hand, het moment dat het naar beneden komt gaat het een probleem worden.

    Hetzelfde fenomeen dat we in de jaren 90 en begin 2000 hebben gezien.

    Houd je een boel cynische mensen aan over! Maar die snappen het dan ook eigenlijk nog steeds niet.
  5. [verwijderd] 21 december 2017 09:23
    quote:

    Buyknow schreef op 21 december 2017 08:57:

    Wat een idioot zeg, bitcoin adviseren. De G20 gaat dit regulieren. Wat neerkomt op einde bitcoin
    Een hoop nocoiners hier.

    Ik zie het positief:

    1) Een senator uit de VS stelde onlangs al: als China niet in staat is het te blokkeren, is niemand dat.

    2) Bitcoin is peer-to-peer en kent geen censuur of landsgrenzen, de G20 wel.

    3) Hun regulering zal waarschijnlijk te maken hebben met het forceren van KYC beleid op exchanges en brokers. Verbieden zal niks uithalen, dat is in China wel gebleken.

    4) In een aantal G20 landen is Bitcoin al een officieel betaal middel en word flink geïnvesteerd in deze technologie. Die gaan dit echt niet zomaar terug draaien

    Het gaat hoogst interessant worden, en ben blij dat er op IEX wat meer positief nieuws over te vinden is.

    Een hoop mensen hier in de comments zouden eens zich moeten verdiepen in wat het precies is, waarom het er precies is en hoe het is opgezet. Ikzelf keek eerst ook naar de prijs twee en een half jaar terug, en hoe meer ik er over las, hoe meer ik er in begon te geloven.

    Als ik er uiteindelijk naast blijk te zitten, ben ik de eerste die het ruiterlijk zal toegeven. Maar zelf geloof ik niet dat dit gaat gebeuren.

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links