Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Alle uptrends succesvol getest

TA: Alle uptrends succesvol getest

Technisch bezien heeft de Nederlandse beurs de opwaartse trend bevestigd met weer een hogere bodem. De AEX is opgeveerd vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal. Dit fenomeen zien we ook bij de andere Europese beurzen.

Wall Street oogt technisch zeer sterk. De Dow beweegt in uncharted territory, dus we hebben geen referentiepunten om te beoordelen waar de markt heen kan. Voor de Dow heb ik een eerste koersdoel berekend rond 27.500, dat is nog een kleine 10%. Ik verwacht dit koersdoel op korte termijn. Op langere termijn verwacht ik niveaus van meer dan 32.000.

In het rapport 'AEX naar 1000 punten' dat een jaar geleden is uitgebracht, heeft de TA-desk aangegeven dat Wall Street de Dow, de S&P 500 en de Nasdaq sterke positieve technische plaatjes laten zien. Hierin signaleerden we krachtige meerjarige technische signalen die tot ver in het volgende decennium effect zullen hebben. In dit rapport van begin 2017 is voor de Dow een koersdoel van 25.000 punten aangegeven. Dit niveau is begin 2018, op donderdag 4 januari, dus bereikt.



Geslaagde pullback AEX

Bij de AEX breekt de zon door de wolken, nu de dalende toppenlijn (bovenste dikke blauwe lijn) is gebroken. Hiermee is een driehoeksformatie aan de bovenkant verlaten, wat een krachtig koopsignaal oplevert. Hiermee wordt de toon voor de komende tijd gezet en kunnen we eindelijk Wall Street achterna. In eerste instantie kan de AEX naar de weerstand 563,98 (gevormd op 13 juli 2007) oplopen. Het koersdoel voor de eerste helft van 2018 ligt rond 609, maar eerst moet de AEX de top van 13 juli 2017 rond 563,98 zien te breken. Op langere termijn verwacht de TA desk dat de AEX haar all-time-high uit 2001 rond 703 gaat testen. Mochten er nieuwe signalen optreden, dan zal ik die op Twitter (@RoyceTostrams) direct doorgeven.

Technisch is de AEX-uptrend van de afgelopen twee jaar intact. De onderkant van dit stijgende trendkanaal heb ik op de grafiek hieronder met een rode stippellijn gemarkeerd. In de eerdere dip van eind 2017 (eind november/begin december) wist de AEX een hogere bodem te vormen, die de stijgende trend heeft gevalideerd.

Zolang de koers boven de voorgaande toppen rond 531,05 (gevormd op 2 juni) weet te blijven, is het positieve technische beeld intact. Bij een daling hieronder zou ook de trend breken. Weerstand ligt rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007). Op de langetermijngrafiek heeft de AEX nu een hogere bodem rond 534 vgevormd. Omdat deze bodem boven de koerstoppen van medio 2017 rond 531-534 ligt, beoordeel ik de recente terugval als een geslaagde pullback.

Beleggers stappen steeds hoger in

De stijgende koersbodems, die sinds begin 2016 zijn gevormd (binnen de stijgende trend), geven aan dat beleggers op steeds hogere niveaus durven in te stappen en blijven bijkopen. Na de februaribodem van begin 2016 rond 380, is er een hogere bodem gevormd rond 409,23, daarna een rond 436,28, een op 476,71, een rond 506 en ten slotte de laatste rond 534.

Technisch beschouw ik elke grotere correctie als een koopkans, ook die van de eerste week van 2018 rond 540. De 200-dagenlijn van de AEX-index (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie van de beurs.

Bovendien worden alle correcties van de AEX boven haar 200-dagenlijn opgevangen, ook de recente dip, wat als een sterk teken geldt. Het koersdoel voor de eerste helft van 2018 ligt rond 609, maar eerst moet de AEX de top van 13 juli 20017 rond 563,98 zien te breken. Op langere termijn verwaacht de TA desk dat de AEX haar all-time-high uit 2001 rond 703 gaat testen.



Duitse beurs blijft positief

Ook de DAX heeft in de correctie van begin 2018 de onderkant van het stijgende trendkanaal succesvol getest. Ook in deze correctie wist de DAX-index een hogere bodem te vormen binnen de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, blijft het pullbackscenario intact. Hiermee wordt het positieve technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 12.837,30 (gevormd op 15 mei 2017). Weerstand ligt rond 16.500 (berekend koersdoel).


Wall Street sterk

De Dow Jones index geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die steeds ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt. Wall Street zet steeds 2 of 3 stappen vooruit, tegenover telkens slechts 1 stapje terug.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting weerstand 27.500,00 (berekend koersdoel). Steun ligt rond 24.101,24 (gevormd op 7 december 2017).


Nasdaq Composite index

De Amerikaanse technologiebeurs, Nasdaq Composite index, oogt eveneens ijzersterk. Koersbodems worden voortdurend ver boven voorgaande koerspieken gevormd en dat is extreem positief. Ook de Nasdaq zet steeds tegenover elke 2 of 3 stappen vooruit, telkens slechts 1 stapje terug.

Beleggers gunnen techaandelen telkens slechts een beperkte correctie alvorens opnieuw in te stappen of bij te kopen. Koersdoel handhaaf ik rond weerstand 7.600,00 (berekend koersdoel). Enkel bij een terugval onder steun 6.667,31 (gevormd op 15 november 2017) verzwakt het beeld.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 17
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2018 08:46
    iemand dacht, fed, centrale banken als we nu eens dit gaan doen komen we vanzelf aan geld.
    illegale praktijken denk ik, elektronisch doen we opkopen elke maand en geloofd iedereen het misschien als we alleen up gaan.
    vanzelf komen de kopers en als er spaargeld in zit gam gam gam.
    helaaas spaarder kansloos beurs verdiensten kunnen verlieslijdend zijn.
  2. [verwijderd] 5 januari 2018 09:31
    non stop up, wie dacht dat nu in tijden van ecb.
    stop ecb tijd, sprookjes geloven we niet.

    ECB is geen goed middel voor puts en short markt. Vorige week hadden ze vakantie denk ik, merk je meteen het pompen.

    Als cijfers allemaal aan duiden op beter en nog beter als crsis moet je ecb steun stop zetten en niet denken het gaat zeer slecht.
336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links