Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Beursfeest

Vooruitblik: Beursfeest

Is weer eens een ander plaatje, hoewel een tikje verouderd. Bij de huidige bullmarket mag u nog twaalf maanden en +25% ofzo optellen. Dat resulteert in de volgende prijzen die u mag betalen voor deze yield, ofwel het dividendrendement:

  • MSCI World Index: 21,6 keer de huidige winst en 2,2% dividendrendement
  • AEX: 18,1 en 3,2%
  • S&P 500: 24,6 en 2,2%

Hoe lang nog, hoe ver nog: het is de vraag die we denk ik allemaal hebben over de aandelenmarkt. Behalve dat de rally zo lang duurt, zo ver draagt en aandelen zo duur heeft gemaakt, zijn er nog veel meer signalen en zelfs rode vlaggen, dat volgens de historie en de boekjes het feest niet lang meer kan duren.

Ik noem er zo even een paar op in willekeurige volgorde en zonder enige structuur en hiërarchie. Aanvullingen zijn altijd welkom

  • De versnelling van de stijgingen.
  • Het maar doordenderende all time high- en nieuwe toppenfeestje.
  • Het optimisme en misschien zelfs euforie.
  • De torenhoge waarderingen.
  • De toenemende risicobereidheid.
  • Er is een great new thing die voor fantasie zorgt: blockchain en cryptocurrencies.
  • De aandacht voor beurzen en markten in media.
  • De aandacht voor beurzen en markten onder mensen die er normaal niks mee hebben.
  • Economie op stoom.
  • Cyclusversterkende maatregelen als die Trump taxes en opkoopprogramma's centrale banken als ECB en BoJ.
  • Het overnamecircus draait op volle toeren.

Het enige dat misschien mist is een toevloed van bedrijven naar de beurs. Dat verbaast mij een beetje, want met de huidige waarderingen die hooguit eens per generatie voorbijkomen, kan het moment bijna niet beter zijn om geld op te halen, of aandelen te cashen. Meestal is het een combi van deze twee.

Als u liever cijfermatig kijkt is dit denk ik een mooie grafiek. Weliswaar lopen de winsten hard op - voor de S&P 500 wordt over KW4 2017 +10% winstgroei verwacht - maar ze houden de koersen niet meer bij. Zie dit plaatje van FactSet met de verwachte winsten voor de Amerikaanse index voor dit jaar.

Voor de liefhebbers, dit grafiekje komt uit dit enorme rapport van FactSet over het lopende cijferseizoen:


Help, wat moet ik doen?

Goed, wat moet u hier nou mee? Dat is natuurlijk persoonlijk en à la carte, maar er zijn denk ik wel algemene wijsheden.

Is het tijd om in stappen? De vraag die iedereen die op de beurs werkt krijgt uit zijn omgeving en altijd in de media wordt gesteld:

Nee, maar dat is het nooit. Dit suggereert dat u in één keer uw geld in de markt gooit en dan hoopt dat die u uw kant uit komt. Zonder koersdoel, stoploss, risicoprofiel en tijdspanne is dit gekkenwerk. Ja, achteraf kan het goed uitpakken, maar het is zeer risicovol. Zeker in een bullmarket-on-steroids zoals nu.

Is het tijd om te gaan beleggen?

Ja, maar dat is het altijd. En met beleggen bedoel ik dat u braaf iedere maand geld in de beurs steekt zet en langzaam vermogen opbouwt. Lange termijnwerk dus. Daarbij moet u het veel meer van yield hebben dan van prijs, ofwel met de koersen op het bord hebt u eigenlijk niet zo veel te schaffen.

Is het tijd om te handelen?

Ja, maar ook dat is het altijd. Bij mij is het verschil dat u handelt voor koerswinst en belegt voor yield.  Handelaren hoef ik niks uit te leggen, ik kan nog wat van hen leren, maar voor wie de beurs geen hobby, passie of professie is raad ik aan dit nooit te doen. Per saldo verdient u toch niks.

Is het tijd winst te nemen?

Dat is misschien niet eens zo'n slecht idee: uitstappen doet u het beste op het hoogtepunt van het feestje. Maar misschien dat het kookpunt nog moet komen... Zie periode 1995-2000 en daar zit nou net de meeste koerswinst. Lastig hé? Vindt u het toch mooi geweest, neem dan gestaffeld winst

Bij dat laatste komt nog een puntje ter overweging bij. U kunt misschien nu al uw winsten uit de bullmarket veilig stellen, maar wat wilt u dan met uw geld gaan doen? Sparen en in obligaties beleggen is nu geen aantrekkelijk alternatief. Of goud of bitcoin...? Niet mijn dingetjes. Yielden niet.

Ik wens u veel wijsheid. Ja, ééns komt die klap naar beneden. Dat is al vierhonderd jaar zo op iedere harde stijging en überbullmarket. Ga u niet afvragen wanneer, of dat het een korte krach wordt of jarenlange bearmarket. Daar komt u toch niet uit. Weet alleen wat u moet doen áls het gebeurt. 

Als u het van mij (lange termijn pensioenbelegger) wilt weten: in blijf gewoon maandelijks mijn trackers bijkopen ongeacht wat er gebeurt. Ik heb wel cash en ik ben van plan op iedere 10% daling extra bij te kopen. Dat kan ik tot -90% blijven doen. Ik hoop dat mijn zenuwen dat ook kunnen, áls... :-)

Tot slot, zie hier de AEX en AEX herbeleggingsindex. Dat waren wilde ritten, maar per saldo stijgen beiden (met +7,5% en +11% per jaar). Wees verstandig en zorg er voor dat u niet met uw greed tot die mensen gaat behoren die al hun geld verloren op de beurs. Dan doet u toch echt zelf iets fout.


Agenda

Derde week cijferseizoen en normaal gesproken mag u dan de hele bluts verwachten: tientallen namen in binnen- en buitenland aangevoerd door Amerikaanse technologie-juggernauts. Zo niet deze week. Bij ons zijn er maar een paar bedrijven - Ahold Delhaize komt alleen met omzet - en in de VS mist u de grote namen.

Hieronder in de lijst heb ik alles vet gemaakt wat er in meer of mindere mate toe doet. Genoeg te doen met GrandVision, Sligro, de ex-dividenden van Wereldhave en Core Labs, Netflix, Intel, General Electric, Ford, Starbucks, Procter & Gamble, UBS, Novartis en wat al niet meer. De macro-agenda mag er ook zijn.

De ECB doet een rentebesluitje. In de persconferentie mag Ome Mario weer ellenlange, warrige verhalen aanhoren van slecht geklede journalisten in steenkolen Engels. Daar kan de bankpresident naar hartenlust zelf vragen uit destilleren, of opmerken dat de vraag al is gesteld, of hij ze niet kan of mag beantwoorden.

Sorry hoor, ik vind die persco's een drama. Die van de Fed zijn professioneler. Enfin, we merken of Draghi iets over oplopende rentes, misschien wel inflatie en het aankoopprogramma zegt, of dat hij soms verrast? Immers, de ECB heeft aangegeven havikser te communiceren. Kom op Mario, roep es wat geks :-)

Verder krijgen we deze week de eerste schattingen BBP Q4 uit VS en VK. Zelf vind ik de flash estimates van de inkoopmanagersindices uit Duitsland en VS over deze maand interessanter, ze gelden al leading indicators voor dat BBP. In Duitsland verschijnen nog twee van zulke indicatoren: Ifo en ZEW index.  

22 jan
06:30 Nederland consumentenvertrouwen
08:00 UBS Q4-cijfers
08:00 Repsol Q4-cijfers
13:00 Halliburton Q4-cijfers
22:00 Netflix Q4-cijfers

23 jan
05:00 BoJ rentebesluit
08:00 Easyjet Q4-cijfers
09:00 Wereldhave ex-dividend
11:00 Duitsland ZEW indicator jan 17,9

14:00 Verizon Q4-cijfers
14:00 Travelers Q4-cijfers
14:00 Procter & Gamble Q4-cijfers
14:00 Johnson & Johnson Q4-cijfers

22:00 Texas Instruments Q4-cijfers

24 jan
01:00 Japans handelsbalans dec
08:00 Ahold Delhaize Q4-cijfers
08:00 GrandVision Q4-cijfers

08:00 Novartis Q4-cijfers
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI jan 58,8
09:00 Frankrijk flash services PMI jan 59,0
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI jan 63,0
09:30 Duitsland flash services PMI jan 55,6

10:00 EU flash manufacturing PMI jan 60,3
10:00 EU flash services PMI jan 56,4
14:00 General Electric Q4-cijfers
14:00 United Technologies Q4-cijfers
15:45 VS flash manufacturing PMI jan 55,1
15:45 VS flash services PMI jan 54,0

16:00 VS verkopen bestaande woninen dec 5,7M
16:30 VS weekrapport olievoorraden
22:00 Ford Q4-cijfers

25 jan
08:00 Sligro Q4-cijfers
08:00 Diageo Q4-cijfers
08:00 LVMH Q4-cijfers
08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen feb 10,8
09:00 Core Labs ex-dividend
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima jan 117,2

13:45 ECB rentebesluit
14:00 Caterpillar Q4-cijfers
14:00 3M Q4-cijfers
14:30 ECB persconferentie met president Mario Draghi
14:30 VS jobless claims 240K
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jan 680K
22:00 Intel Q4-cijfers
22:00 Starbucks Q4-cijfers


26 jan
10:00 EU M3 geldhoeveelheid 4,9%
10:30 VK BBP Q4
14:00 Abbvie Q4-cijfers
14:00 Colgate-Palmolive Q4-cijfers
14:00 Honeywell Q4-cijfers
14:30 VS BBP Q4
14:30 VS orders duurzame goederen dec 0,6% MoM

Verder nog nieuws? Ja, de Amerikaanse overheid is dus dicht, er is nog geen overeenstemming over het schuldenplafond. Er kan ieder moment ieder bericht komen, want achter de schermen en in de wandelgangen in Washington wordt druk onderhandeld. Tenzij dit lang duurt, raakt dit de markten niet.

Punt hieronder in de comments: de Duitse SPD van Martin Schulze zegt vandaag nein of jawohl tegen een coalitie met Bondskanselier Angela Merkels CDU/CSU. In beide gevallen kan dit dit de euro (even) raken. Het World Economic Forum deze week in Davos mag u vergeten: veel geklets, nul koersreacties.      

Verder overweegt fintech Ayden - waar onder meer Joop Wijn werkt - een beursgang in Amsterdam of New York. De eerste zou toch het leukste zijn voor ons. Takeaway is in principe niet tegen een fusie met concurrent Delivery Hero volgens CEO Jitse Groen en Think! Trackers is verkocht.

Daar twitterde ik nog even over met oprichter Martijn Rozemuller:


Kiek op de Grafiek

De AEX tikte vrijdag intradag 570,27 aan. Dat is de hoogste stand sinds 2001. Hoop en bid dat het hele cijferseizoen zeg maar op z'n ASML's gaat, want dan valt die dure index nog wel te rechtvaardigen en is er misschien zelfs nog wat verantwoorde upside. Wat dat ook maar is. Dat moet ik zelf ook eerst zien...


Dat beleggen iets anders is dan hoger-lager laat de AEX herbeleggingsindex (de Nederlandse DAX) prachtig zien. Het ding noteert een dikke, vette all time high en staat ruim drie keer zo hoog dan de prijsindex, dankzij al dat prachtige dividend.


De AEX VIX Index (volatiliteit) is nog altijd niet vooruit te branden en heeft inmiddels meer verstand van bodemonderzoek dan Fugro.


De Eurostoxx 50 gaat ook wel aardig, maar is geen schim van de AEX. Kijk mama, ik zie zelfs dips! 


Wow, de S&P 500 Het gaat hoe langer hoe harder. In dollars dan. In euro's gaat de AEX sneller. 


Onze rente neigt hoger, maar een streep omhoog is het zeker niet.


Idem dito voor de Duitse prijs voor geld:


Over anderhalve maand zijn er verkiezingen in Italië en vandaar dat ik deze er bij zet. Weet niet/geen mening lijkt de blanco stemmende Italiaanse rente te zeggen?


Het is ook hier dat de Amerikanen weer het hardst gaan. Rond 3% wordt dacht ik de lange neergaande trend sinds 1981 gebroken.


EUR/USD laat dagelijkse de gekste bokkensprongen zien - een beweging van bijna een ent is heel normaal - maar per saldo is de trend van de dollar toch neerwaarts.


De olieprijs houdt even halt. Hoe hoger de prijs, hoe harder die schalie-oliejongens pompen is het mantra. Saudie-Arabië wil weer dat Opec blijft beperken. 


In dollars presteert goud niet onaardig, maar na omwisseling in euro's blijft er niet veel over.


Tot slot deze nog, bitcoin. Volgens de standaard bubbelgrafiek horen we nu onvoorwaardelijk te capituleren en door te denderen naar iets van $2000 à $3000 dollar. Uhm, er zit alleen een sprankje hoop in de grafiek? Zo ziet u maar weer. Pas achteraf weet u pas hoe alles zit of zat. En dan is het gemakkelijk.

Prettige zondag verder, hup Ajax en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 nb 21 januari 2018 15:45
    beleggen blijft lastig, eigenlijk doe je het nooit goed. Hou je cash aan om maandelijks wat te kopen? Moet je er nu al vol inzitten om maximaal te profiteren, met de kans vol naar beneden te gaan? Hoe groot is die kans omhoog/omlaag?
    Tostrams ziet nog geen trigger naar beneden, economie is booming, volop leven en ontwikkelingen. Ik zie nog geen gevaar. Als de rente stijgt kalmeert de economie, prima
  2. forum rang 7 ff_relativeren 21 januari 2018 16:30
    enigszins apart, dat het Amerikaanse Comcast niet in de week-agenda zit.
    Het is bepaald geen klein bedrijf. $ 80 miljard omzet. 12 aandelensplits en nog steeds stijgend. Een aandelen-terugkoop programma van $ 12 miljard.

    Woensdag 24 januari de Q4 en FY 2017 cijfers. (voorbeurs)
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 21 januari 2018 22:28
    quote:

    nb schreef op 21 januari 2018 15:45:

    beleggen blijft lastig, eigenlijk doe je het nooit goed. Hou je cash aan om maandelijks wat te kopen? Moet je er nu al vol inzitten om maximaal te profiteren, met de kans vol naar beneden te gaan? Hoe groot is die kans omhoog/omlaag?
    Tostrams ziet nog geen trigger naar beneden, economie is booming, volop leven en ontwikkelingen. Ik zie nog geen gevaar. Als de rente stijgt kalmeert de economie, prima
    T

    Trostrams met al zijn vak- en Deskundigheid zie pas een Trigger naar beneden als..

    De Aenix weer op 199,7 punten staat..

    Uiteraard gaan we nu eerst de 1000 Punten kussen.. ;)
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 21 januari 2018 22:30
    quote:

    durobinet schreef op 21 januari 2018 19:02:

    Het is hoger dan en drie keer zo hoog als Arend Jan. Maar goed, dat heeft niets met beleggen te maken. ;-)
    Géén AB'tje..

    Maar een LB'tje.. (Lekker Belangrijk~!)

    Genied ervan Gozert wantd het iz jou gegundtdt! :))
  5. forum rang 7 ffff 22 januari 2018 14:50
    Voor de zoveelste keer: Arend-Jan,

    Wat een klasse-artikelen publiceer je toch iedere keer.

    Een prachtige lijst met motiveringen waarom je " met zorg" tegen de markten en huidige koersniveaus aankijkt. Ik kan er zelfs geen argument bij plaatsen.

    Ook in dit artikel weer van die grafieken die je later, bijvoorbeeld na een week, nog weer eens goed zou willen belijken. Het si maar goed dat we langzamerhand geleerd hebben hoe oude klasse-artikelen terug op het scherm te krijgen.

    Met bewondering en met dank gelezen, Arend Jan.

    Een heel klein meningsverschilletje: Ik krijg steeds meer en meer cash en kan het niet laten toch een deeltje ervan in fysiek goud om te zetten. En inderdaad: D'r staat al een aardige som.... " te niksen", maar ja dat wist ik begin december al dat dat de consequentie is, als je vindt dat de waarderingen wel heel erg opgelopen zijn.

17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links