Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bonussen, rendement en risico

Bonussen, rendement en risico

Een journalist schijnt ooit eens een stokoude Pablo Picasso te hebben geïnterviewd. Hij vroeg hem een paar strepen op papier te zetten. Belachelijk, zei de journalist. Zo uit de losse pols, strepen die miljoenen waard zijn. Misschien, maar het heeft mij zeventig jaar gekost om zo te kunnen schilderen, sprak Picasso.  

Ik heb eens met grote ogen staan kijken hoe een handelaar voorbeurs - naar hij zei - tonnen in een pennystock klapte. Een paar minuten na opening was hij er weer uit. "Zo, da's 40K in de tas, AJee." Ik hoor het hem nog zeggen.

Eventjes zoveel geld heen en weer pompen, volgens mij stond ik harder van de adrenaline te dampen dan deze ijskoude handelaar. Gewoon een trader voor eigen rekening, ofwel eigen geld en eigen risico. Zo zijn er meer en al dan niet zijn ze aangesloten bij zeg maar faciliterende bedrijven als Better Options.

Zo 40K verdienen in een paar minuten, wie wordt er niet jaloers op? Die handelaar antwoordde mij iets vergelijkbaars als Picasso. Het heeft mij jaren en nog veel meer geld gekost om zo te kunnen handelen zei hij. Hij zei ook wel eens 40K in een paar minuten te hebben verloren en nog wel meer ook.

Wat nu weer?!

Echt daghandelen met eigen geld en voor eigen risico is inderdaad pure topsport. Er zijn er maar weinigen voor in de wieg gelegd. Zelf ben ik te risico-avers, te nadenkerig (aan de ene kant dit, aan de andere kant dat) en gewoon niet rücksichtlos genoeg om dit te kunnen. En dan met zoveel geld... Ik trek dat niet. 

Die handelaar is een individu, maar Amsterdam zit ook vol met handelshuizen die in principe exact hetzelfde doen: handelen voor eigen rekening en risico. Optiver, IMC en Flow Traders zijn de bekendste en grootste namen en top of the bill wereldspelers: vroeger vooral optiehuizen, nu met name high freqenucy traders.

En toen was er vandaag dit bericht. Ik neem de tweet van RTL-voorleesvader Peter, want die stelt de vraag die wij denk ik bijna allemaal op de beurs hebben: wat gaan we nou dan weer beleven?!  

Risico en rendement

MinFin Wopke Hoekstra heeft zichzelf deze vraag ook gesteld - en ik citeer FD -  komt tot het volgende antwoord. Daar is inderdaad alles mee gezegd, maar daar denkt de Tweede Kamer dus anders of heel raar over. 

Volgens hem is er geen sprake van ongewenste prikkels bij de handelaren voor eigen rekening, die geen klanten kunnen benadelen, alleen zichzelf.

Het is namelijk 2018 in Nederland en er zijn verkiezingen. In het handboek van politici staat dat je vol op het orgel gaat, zodra het woord bonus valt. We zien hoe dit afloopt, maar geloof maar dat die handelshuizen zo zijn vertrokken uit Amsterdam, als ze niet meer de beloning krijgen voor het risico dat ze nemen.

Want daar gaat het om en niet voor over graaien: risico en rendement

Dat is een wetmatigheid die wij - belegger en handelaar - weten en kennen: hoe meer risico, hoe meer rendement. Dat is wat al die handelshuizen de hele dag doen: risicomanagement. Dan komt het rendement vanzelf. Dat gaat zelfs verder dan de koersen. Die huizen hebben de verhuisdraaiboeken al in de la liggen.

Hard in vuistje lachen

Het grootste probleem van onze politiek en politci is dat ze geen benul van risico hebben. Ze zien alleen de rendementen op de beurs die sommigen maken. De positieve dan, want in de twee joekels van bearmarkets of zelfs krachs die ik zelf heb meegemaakt, vond geen politicus ons beleggers en handelaren zielig.

Enfin, meer woorden maak ik er maar niet aan vuil. Ik lach wel heel hard in mijn vuistje. Bulderend zelfs. U weet het nog, na de kredietcrisis moest de hele financiële wereld aan banden worden gelegd, want die had het gedaan. Vonden politiek en publiek. Zo gebeurde het ook. Eindeloos regels en toezichthouders.

En wat gebeurt er deze jaren? Juist, datzelfde publiek dat tegen die snode beurs en banken moest worden beschermd, stort zich massaal op bitcoin en consorten. Dat is de grootste ongereguleerde markt sinds 1609, toen de eerste regels er kwamen voor de handel in aandelen VOC. Short gaan was toen net uitgevonden.

Ik denk dat het wel weer omhoog gaat, hoorde ik een Bitcoin-belegger (zo heet dat altijd in de media) laatst op tv zeggen die op -50% stond. Briljant, wat hebben toch veel geleerd in 400 jaar... Dáár zou de politiek zich druk over moeten maken, maar dat is een illusie gezien weer dit staaltje bonusonbenul.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dikke Durk 22 februari 2018 15:47
    Mooi stuk AJK, ik ben het er helrmaal mee eens. Market makers zullen nooit staatssteun krijgen dus heeft de staat in mijn ogen ook geen zeggenschap over hun loon en andere vergoedingen. De staat kan zich beter druk maken om de toplonen van bepaalde salonsocialisten bij de publieke omroep.

    Overigens kan door Wopke in de toekomst mogelijk beter worden gesproken van ‘prestatievergoeding’. Het woord bonus werkt als een rode lap voor een stier op politici.
  2. Halte 22 februari 2018 16:39
    Ik heb het idee dat het bij de heren en dames politici meer de aversie tegen fitshandel op zich is dan bonussen/ prestatievergoedingen want met geen enkele logica/ rationaliteit valt immers te beredeneren waarom de flitshandelaren niet voor het risico dat ze nemen beloond mogen worden zoals Arend Jan al aangeeft. Overigens de overheid profiteert lekker mee van hoge prestatiebeloningen want bij een inkomstenbelasting van 52% is dat toch altijd weer lekker voor de schatkist !
  3. Arend Jan 22 februari 2018 17:39
    Hoi broodje bal :-)

    Dat stuk is van mijn collega Madelon Vos, niet van mij. Zij handelt er in. Ik laat het links liggen, zoals ik dat bij alles doe waar ik de waarde niet van uit kan rekenen.

    Dit is typisch des IEX, alle auteurs hebben allemaal een andere mening en beleggersprofiel (ik ben de saaie, grijze LT-belegger), maar niemand van ons heeft de waarheid en wijsheid in pacht. Anders waren we al lang binnen geweest.

    Gr
    AJee
  4. Donaldus 22 februari 2018 17:43
    quote:

    Arend Jan schreef op 22 februari 2018 17:39:

    Hoi broodje bal :-)

    Dat stuk is van mijn collega Madelon Vos, niet van mij. Zij handelt er in. Ik laat het links liggen, zoals ik dat bij alles doe waar ik de waarde niet van uit kan rekenen.

    Dit is typisch des IEX, alle auteurs hebben allemaal een andere mening en beleggersprofiel (ik ben de saaie, grijze LT-belegger), maar niemand van ons heeft de waarheid en wijsheid in pacht. Anders waren we al lang binnen geweest.

    Gr
    AJee
    En nog steeds positief over Flow, Arend Jan?

    Edit: Ik bedoel eigenlijk je collega Nico. Jullie lijken allemaal op elkaar ;)
  5. Belegde boterham 22 februari 2018 19:58
    quote:

    Arend Jan schreef op 22 februari 2018 17:39:

    Hoi broodje bal :-)

    Dat stuk is van mijn collega Madelon Vos, niet van mij. Zij handelt er in. Ik laat het links liggen, zoals ik dat bij alles doe waar ik de waarde niet van uit kan rekenen.

    Dit is typisch des IEX, alle auteurs hebben allemaal een andere mening en beleggersprofiel (ik ben de saaie, grijze LT-belegger), maar niemand van ons heeft de waarheid en wijsheid in pacht. Anders waren we al lang binnen geweest.

    Gr
    AJee
    BB met mosterd ;)

    Nee weet ik AJK, was ook niet persoonlijk bedoelt.

    Superdiversiteit leidt tot kracht;

    Ze schrijft prima overigens, las ik net! Tijd voor een salary raise ;)

  6. forum rang 5 theo1 23 februari 2018 11:25
    Nou, die politici hebben een heel fijn gevoel voor risico, namelijk het risico dat ze nemen om niet herkozen te worden als ze impopulaire maatregelen nemen waar hun kiezers geen enkel direct belang bij hebben. Voor het grote publiek is er niet echt een wezenlijk verschil tussen flitshandelaren en bankiers en dat weten de kamerleden heel goed. Daarom gaan ze steigeren als er een minister gaat proberen een uitzondering voor flitshandelaren erdoor te frommelen, alleen om meer flitshandelaren nav de Brexit naar Amsterdam te lokken (zo wordt dat in ieder geval gezien). Het zou gratis prijsschieten zijn voor de SP als je dat gewoon laat gebeuren.

    De flitshandelaren hebben ook nog eens een nogal onsympathiek imago met hun neiging tot patserig gedrag en gebrek aan communicatie, dus het valt altijd goed om hen aan te pakken.

    Natuurlijk is dit allemaal puur politieke logica. Daarbuiten heeft AJ natuurlijk volkomen gelijk.
  7. forum rang 7 ffff 23 februari 2018 12:47
    Prachtig verwoord, Theo!

    En nog erger wordt het als de Belgische politici plotsklaps de bitcoin- WINNAARS gaan belasten met 30 procent over hun winst. Een inventieve jonge student, die er wel heel vroeg bij zat en dus winst maakte....krijgt nu zo'n typisch politiek geïnspireerde rekening.

    Verlies je met bitcoins; Dode lul, je bent toch een roekeloze speculant en je verdient je verlies...
    Maar: Verdien je met bitcoins: Hééé, dar valt geld te schrapen: Betaal maar 30 procent!

    Ergerlijk en dan verbaasd zijn dat ze vanuit het buitenland gaan handelen en rekeningen openen.

    Peter
  8. Brulboei 23 februari 2018 13:45
    Reactie van de politiek op Wopke Hoekstra een beetje voor de buhne. Op de foto in dit artikel staan al twee bewindslieden (Schouten & Koolmees) die kennelijk wel met een kamerdelegatie naar Wall Street afgereisd zijn, maar niet weten hoe de markt werkt. De enige op de foto waarvan ik mij kan indenken dat hij nog enige kennis van handelszaken heeft is Pieter Omtzigt.
  9. Willem1955 25 februari 2018 11:07
    Helemaal eens met AJK. de kernvraag voor mij is: waarom zou de overheid zich met handelaren moeten bemoeien. of dat nou over aardappels gaat of over aandelen.enige dat een overheid hoort te doen is rechtvaardigheid na te streven, of de AFM daar effectief in is kan je je afvragen. Maar als een handelaar eerlijk handelt en daar geld mee verdient zie ik ook niet in wat de overheid te maken heeft met de bonus van die persoon die hij van zijn werkgever zou krijgen, en al helemaal niet als hij eenmanszaak heeft. Overheid is al lang de weg kwijt denk ik dan.
  10. paradis 28 februari 2018 13:22
    Het enige waar de politiek/politici verstand van hebben is dat ze zakkenvullers zijn die zo lang mogelijk trachten de goudgerande wachtgeldregeling voor henzelf in stand te houden. Ze gedragen zich alsof ze boven de gewone Nederlander verheven zijn, die het met een veel mindere regeling moet doen, geen 16 weken vakantie heeft en daarna WEL op tijd terug op zijn werk is.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links