Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hamers: Outperformance voor prikkie?

Hamers: Outperformance voor prikkie?

Lieve help, de gemoederen lopen wel erg hoog op vandaag:

Welja, intussen elders in Amsterdam:

Intussen laat de Tweede Kamer zich ook niet onbetuigd...

... maar heeft gewoon niks te vertellen. De aandeelhouders van ING zijn volgens de wet de baas. Punt. Lees wel even dit draadje voor nuances, ik ben zelf geen specialist in deze.  

Topprestatie

Goed, waar hebben we het over. ING, een bank met een beurswaarde van €55 mld, wil het salaris van CEO Ralph Hamers zeg maar verdubbelen naar €3 miljoen. Op de beurs kijken we dan als eerste naar wat de koers heeft gepresteerd. U mag Hamers lentegroen afvinken wat dat betreft, top.

Natuurlijk, iedereen bij ING heeft daar aan bijgedragen en het is een veel te kort door de bocht methode om iemand op te beoordelen, maar het is iets. Om boze reacties over de redding voor te zijn: daar heeft Nederland €5 mld aan verdiend. Daar was zelfs Goldman Sachs voor uit bed gekomen.

Iets wat ik mis in alle ophef en schande vandaag, is er dan niemand die er rekening mee houdt hoe Ralph zich voelt? Het lachertje van de golfbaan :-) Want ING mag na Olies, ASML en Unies het op drie na grootste fonds uit de AEX zijn, Ralph behoort nu tot de minima onder de AEX-CEO's. 

Oh ja, nog iets. Kijk naar ABN Amro en Rabobank, maar al helemaal naar de grote internationale banken: geen wantoestanden, pure criminaliteit (helaas zelden vervolgd), schandalen, rechtszaken, boetes en die hele bullshitbankenbingo bij ING in al die jaren.   

En Hamers ziet dit soort plaatjes ook wel voorbij komen hoor. Daar krijgt hij op zondag thuis vast ook vragen over als hij het vlees snijdt:

Veel, te weinig, of te veel?

Goed, dit is de input die ik voor u heb. Ja, €3 miljoen is een hoop geld. Is het te veel voor een CEO van ING? Oordeel zelf. Ik heb er niet zo'n probleem mee. Dit is geen exces en die zijn er gelukkig zelden in Nederland. De VS is wat dat betreft volkomen van de pot gerukt met topbeloningen, vind ik IMHO.

Het zorgt voor veel te grote scheefgroei, zeker ten opzichte van de werkende middenklasse die al járen op de nullijn zit. Dit ondermijnt steun voor en vertrouwen in de vrije markt, die met democratie sinds de oorlog zeker in het westen voor een welvaartsexplosie zonder precedent in de geschiedenis zorgde.

Verder is het gewoon stemmen met uw voeten. Als u vindt dat een CEO of de board te veel verdient, verkoopt u uw aandelen. Ik zie dat vandaag niet gebeuren bij ING. Wat Roland zegt en ik verheug me op al die schuimende politici vanavond bij de grootverdieners van de NPO, die geen enkel risico lopen.

Want dat doet Hamers wel. Mocht ING gaat achterblijven, dan weten de aandeelhouders hem wel te vinden.

Nog eentje dan, omdat humor zoveel leuker is dan #ophef en #schande als u iets #ophef en #schande vindt.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht