Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chique en tactisch Unilever

Chique en tactisch Unilever

Dan nu de echte reden waarom Unilever voor Rotterdam en niet Londen kiest. Dit was een no brainer voor CEO Paul Groen & Duurzaam Polman. Die wil natuurlijk niet tussen al smeerkezen, stouterds en viezeriken in de FTSE 100 en MSCI UK Index staan.

Deze grafiek heb ik u al vaker gegeven. Het is een van de betere op het Damrak, zeker als het om onze grootmachten en juggernauts gaat. Zoveel hebben we daar nou ook weer niet van. Sterker nog, met Royal Dutch Shell en Unilever heeft u zo'n beetje de halve marktwaarde van Beursplein 5 te pakken.

Waarom is deze grafiek zo'n droom voor lange termijnbeleggers, pensioenfondsen, banken en verzekeraars? Trek al die prachtige gestage lijntjes - met steeds grotere bandbreedtes - de toekomst in en u hebt in 30 minuten alles uitgerekend wat u voor de komende tien, twintig of dertig jaar moet weten.

In feite ziet u hier niets anders dan hoe fraai Unilever uw euro's laat groeien, zonder u al te veel slapeloze nachten te bezorgen. 


Lange termijn

Er is echter één lijntje die u echter ongemoeid laat. Sterker nog, daar kijkt u niet eens naar. Dat is de koers. Mooi, dan bent u echt in de fundamentele traditie van Benjamin Graham aan het lange termijnbeleggen, met beroemde volgers als Warren Buffett. Dit plaatje vat dit zo perfect samen.


Die geef ik altijd in vaste combinatie met deze en die past ook goed bij Unilever. Toegegeven, het aandeel staat nu iets van 20% onder de top van vorig jaar. Dat is niet leuk en voelt niet goed, maar al sinds 1930 komt het aandeel elke keer sterker tevoorschijn uit iedere dip, daling, bearmarket en krach.

Waarom? Gewoon, omdat het concern per saldo door de jaren heen omzet, winst en winstgevendheid vergroot. Beleggen is eigenlijk simpel. We maken het ons zelf alleen moeilijk, omdat we voorspellen, het beter weten, gelijk willen krijgen, de beste willen zijn en snel, gratis en risicoloos rijk willen worden.  


De noteringen

Dit is wel een hele lange inleiding om te vertellen waarom het goed is voor Nederland dat Unilever Rotterdam als haar thuishaven neemt. Het moet gezegd worden, Unilever doet het met heel veel tact en laat veel activiteiten gewoon waar ze nu al zijn: in het VK. Nee, het is zeker geen hardcore cold turkey vertrek uit Londen.

Met dit gepolder bewijst Unilever wat mij betreft ook meteen dat het overwegend een Nederlands bedrijf is. Voor ons beleggers maakt het niet uit. De noteringen in Amsterdam, Londen en New York blijven, maar dat wisten we al. Vink, verder zijn koers en dividend et cetera niet afhankelijk van waar de hoofdzetel is.

Dat is ook weer niet helemaal waar. Ik noemde Morgan Stanley Capital International (MSCI) al even met haar indices. Inderdaad, Unilever was voor haar al het grootste Nederlandse fonds in de MSCI Netherlands Index. Het aandeel zit niet in de MSCI UK Index. Voor Royal Dutch Shell is het precies omgekeerd.

Dat is meer dan een formaliteit. Grote institutionele beleggers investeren door de bank genomen hier in Amsterdam in Unilever. De omzet is hier ook hoger dan aan de veel grotere London Stock Exchange. Ook hier geldt voor Royal Dutch Shell het omgekeerde (ofwel, kies alstublieft ook voor Nederland, Olies). 

Goed voor Nederland

Enfin, er verandert in de praktijk, zeker op korte termijn, niet zo heel veel voor Unilever, activeiten en personeel. Waarom is het dan goed voor ons land? Prestige is natuurlijk één, maar Nederland staat als vestigingsland voor bedrijven vandaag fier op de kaart, want Unilever is geen kleintje en niet de eerste de beste.

Op langere termijn is het zeker goed voor Rotterdam met al die chique banen op het hoofdkantoor wat zeker ook spin-off oplevert voor andere bedrijven. Ach, dat kunt u allemaal zelf ook bedenken en nogmaals, voor u als aandeelhouder maakt dat eigenlijk niet zoveel uit. Dan leest u dat verder maar in de pers.

Verder is het werkend en ondernemend leven op deze aardkloot een grote concurrentieslag en dit is gewoon Nederland - Engeland 1-0. Balletje Jantje Peters in de uiterste hoek op het oude Wembley. Ho, hij deed dat twee keer! Dus Shell? :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 15 maart 2018 11:53
    Arend-Jan,

    GEWELDIG! Zo'n filmpje van .....41 jaar oud. Wat vliegt de tijd en wat kon Oranje toen voetballen!

    Overigens: Hebben jullie nu ook met enige wrevel de bemoeizieke reacties van Links Nederland gelezen op de komst van Unilever? Nu verplaatsen ze hun hoofdkantoor naar Rotterdam...... en dan is het nog niet goed......

    Het zou wat geweest zijn als Unilever naar Londen was gegaan of....... als er toch een bod op Unilever komt, met fusie van de twee bedrijven en opheffing hoofdkantoor in Nederland, waarbij de bieder zich niet zo snel laten afpoeieren als bij het bod vorig jaar......

    Peter
  2. Nuchtertransparant 15 maart 2018 12:19
    Dividend belasting was/is al diefstal. Is belasting over geld waar al op allerlei manieren belasting over voldaan is. En als je het dan eenmaal netto hebt, betaal je er ook nog vermogensbelasting over. Beetje in de categorie van die andere diefstal belasting: belasting op erfenissen. En zo heeft de politiek zijn ogen gesloten en doet ze ze ook nooit open.... je moet wat als je geen normaal beroep kunt uitoefenen en je steeds meer soortgenoten om je heen krijgt en wil hebben die ook weer salaris nodig hebben.
  3. relpinda 15 maart 2018 12:59
    quote:

    Nuchtertransparant schreef op 15 maart 2018 12:19:

    Dividend belasting was/is al diefstal. Is belasting over geld waar al op allerlei manieren belasting over voldaan is. En als je het dan eenmaal netto hebt, betaal je er ook nog vermogensbelasting over. Beetje in de categorie van die andere diefstal belasting: belasting op erfenissen. En zo heeft de politiek zijn ogen gesloten en doet ze ze ook nooit open.... je moet wat als je geen normaal beroep kunt uitoefenen en je steeds meer soortgenoten om je heen krijgt en wil hebben die ook weer salaris nodig hebben.

    m.a.w. gewoon LEGALE (wettelijke) MAFFIA PRAKTIJK. En we mogen weer stemmen en we gaan ook allemaal stemmen.

    Dus we hebben het allemaal zelf gedaan.

    Lol ze all.
  4. forum rang 4 FORT1944 15 maart 2018 14:18
    Het verhuizen naar Nederland heeft een voordeel dat men van die vervelende wisselkoers af is en kan men een jaarverslag maken alleen in € .
    Ik denk dat dit veel administratie werk bespaard , het is niet de eerste keer dat men de vergelijking heeft gemaakt om te kiezen , wel heeft de politiek deze beslissing bespoedigd .
  5. [verwijderd] 15 maart 2018 15:06
    quote:

    FORT1944 schreef op 15 maart 2018 14:18:

    Het verhuizen naar Nederland heeft een voordeel dat men van die vervelende wisselkoers af is en kan men een jaarverslag maken alleen in € .
    Ik denk dat dit veel administratie werk bespaard , het is niet de eerste keer dat men de vergelijking heeft gemaakt om te kiezen , wel heeft de politiek deze beslissing bespoedigd .

    Ja er was even 1.4 mld nodig. Kansloos beleid.
  6. Mrx77 15 maart 2018 17:02
    Dit is 100 procent manipulatie. Ons aex daalt al vele malen harder en herstelt nauwelijks. Elke herstelletje wordt massaal gedumpt...kan een analist verklaren waarom UNILEVER EN ING EN RD geniepig 20 procent hebben ingeleverd!!!Nee het is geen olieprijs, euro of rente. Die schommellen maandenlang rond zelfde niveau's. Analisten willen jullie deze gemanipuleerd koersen niet napraten en rechtvaardigen en jullie koersdoelen omlaag bijstellen omdat de koersen op dit moment 20 procent lager staan. Blijf voet bij stuk houden en geef deze gemanipuleerde koersen niet nogmaals hun onterechte afstraffing. De huidige divenden en verwachte dividend afgezet tegen de huidige en verwachte rente, weerspiegelen geen rechtvaardiging van deze koersen...
  7. hans_m 15 maart 2018 17:20
    > met Royal Dutch Shell en Unilever heeft u zo'n beetje de halve marktwaarde van Beursplein 5 te pakken.

    Nou, met RDS en Unilever zit je op +/- 34%.

    Voor 50% van de beurswaarde moet je ook je ASML en ING erbij hebben:
    Fonds Beurswaarde
    ===================================
    RD Shell-A 118.767 20,84%
    Unilever 74.565 13,08%
    ASM Litho 68.409 12,00%
    ING 57.261 10,05%
  8. mrC2 16 maart 2018 13:39
    @nuchtertransparant
    Je betaald in nederland geen dividendbelasting dit was alleen voor de buitenlandse investeerders. Dus je haalt het een en ander door elkaar.
    Jammer dat de 1.4 miljard nu niet ingezet kan worden voor nuttige dingen in nederland. Zoals ouderenzorg of hogere salarissen voor leraren zodat leerlingen nig les krijgen
  9. forum rang 5 theo1 16 maart 2018 15:18
    Van die 1,4 miljard is een deel al weg omdat RELX zijn aandelen gaat omzetten naar Britse aandelen. Geen dividendbelasting meer dus. Voor geen enkele RELX aandeelhouder.

    De regering weet natuurlijk heel goed dat Shell en Unilever ook over dit issue nadenken. Als die het voorbeeld van RELX zouden volgen, zou ook geen enkele Shell en Unilever aandeelhouder meer dividendbelasting betalen.

    Aangezien Shell en Unilever veruit de grootste dividendbetalers zijn op de Nederlandse beurs, met veel buitenlandse aandeelhouders, zou op die manier hoe dan ook de grote bulk van de dividendbelasting verdwijnen. Linksom of rechtsom zou de opbrengst dus hoe dan ook zo goed als verdwijnen. Maar als RELX, Shell en Unilever alle drie hun aandelen om zouden zetten naar Britse aandelen, met hoofdnotering in Londen, zou niet alleen de opbrengst van de dividendbelasting opdrogen, maar ook nog eens de Amsterdamse beurs volledig gemarginaliseerd worden. Dan heb je voor de symboliek nog een dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders, maar die zou amper meer wat opbrengen en de handel in de twee grootste fondsen op de Amsterdamse beurs (plus RELX) zou naar Londen gejaagd worden. Dus schaft de regering die dividendbelasting af, om zo Shell en Unilever binnen de poort te houden. Damage control dus. Als je het niet doet raak je meer kwijt.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links