Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Stoelendans

Vooruitblik: Stoelendans

Het is een stoelendans deze week. Allereerst starten we morgen met fonkelnieuwe indices. Leuk voor ASR, Philips Lighting (Signify), AMG, Takeaway, Kiadis en Pharming, sneu voor Boskalis, SBM Offshore, VolkerWessels en Wessanen. Stern en Probiodrug degraderen naar de Lokale Markt.


En dat ging vrijdag op het slot trouwens niet onopgemerkt voobij, joe!

Vol verwachting klopt ons hart, donderdag en vrijdag verwelkomen we Alfen, B&S en NIBC op de beurs: op papier een groei- (fantasie) en een waarde-aandeel (dividend) en een financial (risico). Is het wat voor u en dan bedoel ik niet de intekenen-maar-en-opening-er-meteen-weer-uit-club.

Dat moet u vooral doen en kan u een leuke stuiver opleveren. Ik probeer echter iets verder te kijken dan de eerste koerstik. Eerst even in het algemeen. Ik bedenk me net dat het naar de beurs brengen van een bedrijf nog moeilijker is dan stockpicken. Probeer dat maar eens te timen... Niet te doen.

Alfen, B&S en NIBC moeten het met AEX 536,92 doen, waar 572,81 net even leuker was geweest. Het is wel beter dan 515,96, om de hoogste en de laagste indexstand van dit jaar te geven. Relevant, want zeker B&S Group maakt er geen geheim van dat de beursgang ook is om te cashen.

Prima, ook daar is niks mis mee, dat is een mooie beloning voor ondernemersrisico. Dat moet u wel in uw achterhoofd houden, want u wilt de aandelen niet te duur betalen. Wat dat betreft hebben Initial Public Offerings (IPO) niet zo'n goede naam. Vrijdag gaf ik u de Renaissance IPO Index.

Dit is een wereldwijde index van nieuwe beursgenoteerde bedrijven, die er twee jaar in blijven. U ziet het herbelegde resultaat. Dit is dood geld. Daar kunnen Aphabet (Google), Alibaba en Facebook tikkertje tussendoor doen, om de meest illustere beursgangen van deze eeuw te nemen.


B&S

Kortom, genoeg reden om beursgangen kritisch te bekijken. Laat ik beginnen bij B&S Group, een bedrijf met gevestigde business - Sligro is de peer - dat minimaal 40% van de winst gaat uitkeren. Mooi verhaal! B&S begon in 1872 op een bootje met spullen verkopen aan schepen in de haven.

B&S is een internationaal opererende groothandel en distributeur, gespecialiseerd in fast-moving consumer goods (FMCG) voor diverse nichemarkten, zegt het bedrijf zelf. Concreter: tax-free winkels op luchthavens, levering aan schepen, aan militaire missies in het buitenland et cetera.

Mooie, lucratieve business waar wellicht de Amazons van deze wereld niet zo snel met voorgevel en al op de stoep staan...? Morgen kunt u bij IEX Premium een uitgebreide analyse lezen inzake de waardering en groeiperspectieven bij B&S. 

Of B&S iets voor u is hangt vooral af van uw portfolio? Stel, u hebt een Nederlandse portefeuille met zo'n twintig aandelen, waar al Ahold Delhaize, Unilever, Sligro en Wessanen in zitten. Dan is het wellicht niet opportuun er nog zo'n aandeel in te duwen. Misschien is wat avontuur wel beter?

Alfen

Zo komen we bij Alfen uit. Met transformatorstations, energieopslagsystemen, laadpalen voor elektrische auto’s en een diversiteit aan andere producten en diensten, is Alfen het middelpunt en de verbindende factor in het elektriciteitsnet, omschrijft de onderneming zichzelf.

Nou, komt dat even als geroepen voor het Damrak met die hele energie en automotive revolutie. Ongetwijfeld hebben ze dat bij Alfen ook bedacht dat het momentum meer dan goed is om naar de beurs te gaan. Ik leun even op mijn collega Paul Weeteling, die zijn oordeel al klaar heeft:

Paul is enthousiast over de fantasie en groeimogelijkheden van Alfen, maar dat is nu nog geen cash in het laatje. Ofwel, duur. 

Over boekjaar 2017 werd slechts €1,7 miljoen nettowinst gedraaid en €4 miljoen Ebitda. Op 20 miljoen aandelen betekent dit een k/w van ruim boven de 100. Daar moet dus flink wat groei tegenover staan. Alfen streeft naar een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 40% en een Ebitda-marge van 15-20%.

Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de Ebitda-marge 5,4%, maar die moet door schaalvoordelen snel toenemen. Vooral het laatste is een zeer ambitieuze doelstelling. Wij adviseren op basis van de torenhoge waardering en het puur cashen van de huidige eigenaren om voorlopig even de kat uit de boom te kijken.

Wat mij zelf bekoort aan Alfen is dat het een breed scala aan activiteiten heeft. Zo zou ze snel moeten kunnen schakelen in deze voortrazende sector. Veel meer dan bijvoorbeeld FastNed. Zo is de productie en aanleg van intelligente elektriciteitsnetten voor bedrijven goed voor driekwart van Alfens omzet.

NIBC

Tot slot gaat vrijdag dan eindelijk NIBC naar de beurs. Nou ja, eigenlijk had de bank in IJslandse handen moeten zijn, maar daar dacht 2008 anders over... Zoekt u verder maar, de bank heeft al een heel leven achter de rug. NIBC gaat volgens mij vooral naar de beurs, omdat ze vindt dat ze daar thuis hoort.

Lees mee, ik citeer FD van deze maand:

Topman Paulus de Wilt benadrukte dat NIBC een 'gefocuste' partij is, die aan de zakelijke kant de 'middle market' bedient en aan particulieren spaarproducten en hypotheken verkoopt. De bank heeft geen uitgebreid kantorennetwerk en waagt zich niet aan betalingsverkeer.

'We hebben geen strategie om drie keer zo groot te worden of hele andere dingen te gaan doen dan we nu doen', benadrukte De Wilt. Aandeelhouders moeten warmlopen voor een 'stabiel en helder' bedrijf, dat minstens de helft van zijn nettowinst uitkeert als dividend.

Kortom, geen hoogdravende ambities, maar gewoon hopelijk een degelijke, saaie bank met een mooi dividend. De prijsbandbreedte van de aankomende beursgang is gesteld op €8,75 tot €10,25 per aandeel, waarmee de onderneming op een beurswaarde van €1,3 tot € 1,5 miljard uit komt.

Namens IEX wens ik alledrie de bedrijven een fraai en lucratief beursbestaan. Op papier vind ik dit zelf ook drie mooie aanwinsten voor Beursplein, echte bedrijven met voor elke wat wils met een financial, een waarde- en een groeiaandeel. Beter dan Reinets en DSCO's, als u het mij vraagt.

Sorry Niek Hoek als je mee leest, dit is natuurlijk mijn gebrek, maar bij DSCO moet ik altijd aan Sjef van Oekels Discohoek van weleer denken. Hihi, hier de legendarische aflevering met niemand minder dan Mrs Disco herself, helaas ook al wijlen Donna Summer :-)


Agenda

Over tot de orde van de dag, wat gaan we doen deze week? De Klapperrr van de Week is een in tikkertje: de Fed renteverhoging met een kwartje naar 1,50 - 1,75% van woensdag. Officieel is het natuurlijk een besluit, maar u weet de beloftes en u kent de consensus:


Let wel, het is een rentebesluit met aansluitende persconferentie, ofwel nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell maakt kennis met het journaille en wij met hem. We gaan zien of hij de traditie van zijn voorganger Janet Yellen's prettige slaapverwekkende voorspelbaarheid getrouw voort zet.

Verder is er niet zo gek veel t doen deze week. Hoe later in het seizoen, hoe vager de bedrijven worden die nu nog met cijfers komen. U mag deze week AND, Kardan, Hydratec en Porecelyne Fles verwachten. Ik zag laatst een docu op Max. Daar wordt nog met de hand geschilderd. Gaaf.

Verder zijn er de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over deze maand uit de VS, Duitsland en Frankrijk. Samen met de Ifo Geschäftsklima uit Welmeisterland moeten die ons een beeld geven of de huidige hoogconjunctuur nog aan het hoogconjuncturen is. En dat met die rotkou.

Laat ik daarom maar even een feel good lentefilmpje tussendoor doen. 

Oh ja, we moeten woensdag voor de gemeenteraad stemmen, maar dat is natuurlijk geen issue voor de internationale beurzen en markten. Hoewel? Als Nederland een enorme ruk maakt naar wat populistisch heet, dan kunnen EUR/USD en de rentes wat gaan lopen, zeker na die Italiaanse verkiezingsuitslag.

19 mrt
00:50 Japan handelsbalans -100B
10:00 Italië industriële productie jan -0,7% MoM
11:00 EU handelsbalans jan

20 mrt
08:00 Duitsland inflatie PPI feb 0,1% MoM
10:30 VK inflatie CPI feb 0,5% MoM
11:00 Duitsland ZEW indicator mrt 13,0
21:00 FedEx Q4-cijfers

21 mrt
00:00 Japan beurs dicht
10:30 Sligro AVA
13:30 General Mills Q4-cijfers
15:00 VS verkopen bestaande woningen feb 5,43M
15:30 VS weekrapport olievoorraden
19:00 Fed rentebesluit
19:30 Fed persconferentie


22 mrt
08:00 Porceleyne Fles Q4-cijfers
08:00 AND Q4-cijfers
08:00 Kardan Q4-cijfers
09:00 Beursgang Alfen
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI mrt 55,5
09:00 Frankrijk flash services PMI mrt 57.0
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI mrt 59,8
09:30 Duitsland flash services PMI mrt 55,0
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima mrt 114,7

10:00 ECB bulletin
10:00 EU flash manufacuring PMI mrt 58,1
10:00 EU flash services PMI mrt 56,0
10:30 VK detailhandelsverkopen feb 0,4% MoM
13:00 BoE rentebesluit
13:30 VS jobless claims 230K
14:45 VS flash manufacturing PMI mrt 55,5

23 mrt
08:00 Hydratec Q4-cijfers
09:00 Beursgang NIBC
09:00 Beursgang B&S Group
09:00 Sligro notering €0,90 ex-dividend

13:10 VS order duurzame goederen feb 0,5% MoM
15:00 VS verkopen nieuwe woningen feb 620K

Heeft Michel nog een klein aandachtpuntje voor Sif-beleggers morgen:

Kiek op de Grafiek

Hebt u nog een rondje grafieken van mij tegoed. Saai, want de markten lijken toe aan nieuwe triggers. Grote gemene deler is dat de meeste plaatjes gezapig zijwaartsen, of in ieder geval een duidelijke of overtuigende richting missen. De AEX oogt om te beginnen ook niet al te inspirerend.

De koers lijkt naar een nieuw topje te snakken, maar kan even goed weer afketzen. Dit schrijf ik expres met een z om een gezagigheidszijwaartsstatement te maken. 


De AEX herbeleggingsindex (de Nederlandse DAX) kijkt het ook even aan. Het dividendseizoen komt er aan, deze week is Sligro er, ofwel het verschil met de prijsindex gaat oplopen. De opties en futures prijzen dit ook in. 


De AEX VIX Index (volatiliteit) gaat toch ook niet weer die saaie zijwaarts voortzagende 2017 standen opzoeken? 


De AEX staat niet alleen in haar eigen grafiek te lummelen, de Eurostoxx 50 kan er ook wat van. 


Zet de S&P 500 net weer een hoger bodempie neer? Dit is een mooie opgaande trend sinds de februaridip. Wat een gave grafiek is dit, jammer dat het in dollars is. 


Gemist, onze rente is tegen de markt in opgelopen. 


Dat heeft denk ik hiermee te maken, onze Wopke deed afgelopen week een tienjaarslening tegen 0,75% de deur uit.

Zie het verschil maar met de dalende Duitse rente. Ineens is er weer een flinke spread met ons land.


Ter controle, inderdaad, de Franse rente daalde met de Duitse mee. De markt betaalt niet eens zoveel minder voor de Franse slagjes dan de Nederlandse degelijkheidjes...  


De Amerikaanse rente kunt u hier horen stampvoeten, want ze krijgt die 3% maar niet op het bord. Hoe lang duurde het spelletje Dow Jones 20K ook alweer?  


EUR/USD is een beetje aan het zijwaartsen à la vorig jaar nazomer? De grotere trend is nog altijd opwaarts. Meest opvallend is nog wel dat de correlatie AEX-dollar sinds de februaridip weg is. De ene dag wel, de andere dag niet.   


Iemand nog een litertje Zijwaarts Loodvrij?


Goud gaat ook al helemaal nergens naar toe.  


Tot slot Hoop & Bidcoin nog.   


Sluit ik af met de Video van Corné en wens ik u verder een prettige zondag en tot morgen, tot voorbeurs.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 18 maart 2018 22:28
    Toch vind ik het al helemaal apart dat Wessanen naar de lokale markt gezet wordt.

    Het is een goed presterend aandeel dat zo onderhand voor degelijkheid en stabiliteit staat met een solide koers, en dan worden de meest vage aandelen in de AEX gezet.

    Waar EURONEXT mee bezig is, is mij een raadsel..
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links