Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IPO's Damrak: Te hoog ingezet

IPO's Damrak: Te hoog ingezet

Het is IPO-week op het Damrak, als een duveltje uit een doosje beleven we deze week drie beursgangen. Vandaag, om 09.00 uur, dook laadpalenfabrikant Alfen in het diepe en morgen is het de beurt aan B&S Group en zakenbank NIBC.  

De opbrengst gaat de verkopende partijen flink tegenvallen, alledrie de IPO's worden tegen de onderkant, of bij Alfen zelfs eronder, van de eerder afgegeven bandbreedte verkocht.  

 Bedrijf

Verkoper

Bandbreedte

IPO-prijs

Lock-up

NIBC J.C. Flowers 8,75-10,25 8,75-9,25 180 dagen
Alfen Infestos 11,25-15 10 180/270 dagen*
B&S Group Blijdorp/Meulman 14,50-17,75 14,50-15 360 dagen


Dat betekent dat de banken straks de greenshoe moeten inzetten om de introductie enigszins fatsoenlijk te laten verlopen.

In de goeie ouwe tijd kon de greenshoe lekker achter de hand worden gehouden om al te enthousiaste kopers de mond te snoeren, maar sinds enige tijd wordt de greenshoe weer gebruikt waarvoor ie bedoeld is: om de koers te stabiliseren.  

Te hoog ingezet 

Zoals te doen gebruikelijk bij het naar de beurs brengen van een bedrijf peilt de begeleidende bank(en) eerst de appetijt bij het beleggend publiek. Daarom wordt eerst ook een bandbreedte meeegegeven waarin de uiteindelijke IPO-prijs moet vallen. 

Valt de vraag tegen, dan wordt de onderkant van de bandbreedte opgezocht. Bij veel vraag kan zelfs naar boven worden afgeweken. Overigens moet gezegd worden dat voordien meestal al de interesse bij andere partijen is gepeild.

Liefst zoekt men eerst een strategische koper (buurman's grond is maar één keer te koop) en als die er geen brood in ziet dan valt het altijd nog te proberen bij een andere private equity partij die nog een fonds te vullen heeft.  

Voor B&S zal dit minder het geval zijn, want ik vermoed dat daar de grootaandeelhouders gewoon een deel te gelde willen maken. Maar dat hangt natuurlijk wel af van de intentie van de verkopende partij.

In het onderhavige geval worden zowel NIBC als Alfen verkocht door een partij die niet zozeer een beursnotering zoekt maar als onderliggende reden heeft het bedrijf in zijn geheel te verkopen. 

Alfen: €10

Een tientje voor Alfen is enigszins gezichtsverlies voor de begeleidende banken. Alfen is op zich een heel leuk en interessant bedrijf is met zicht op een sterke en snelle omzetontwikkeling. Het is een bedrijf dat gewoon winst maakt en met een ceo die al twintig jaar aan het roer zit.  

Als de Europese expansie in laadpalen waargemaakt kan worden gaat de omzet de komende jaren met 40% groeien en hierop was de vraagprijs dan ook gebaseerd.  Dat was kennelijk buiten de waard gerekend, want zelfs op €11,25 krijgt men het boek niet vol.

Je zou dan zo'n beursgang af kunnen blazen als je de opbrengst echt te weinig vindt maar verkopende partij Infestos neemt genoegen met €10 waarmee het bedrijf op €200 miljoen gewaardeerd wordt.   

Dat hebben ze niet gedaan, de size verkleinen, kennelijk lag er op €10 genoeg vraag. Ik vermoed dat er pas op €10 één of meer grote kopers in het boek lagen waardoor Infestos zich genoodzaakt zag toch maar eieren voor zijn geld te kiezen. 

Net als bij de verkoop van een huis dient de makelaar de verkoper ervan te overtuigen zijn huis niet te duur te koop te zetten. Je kan dan als verkoper zeggen, ik heb maar één gek nodig, maar bij een gedeeltelijke beursgang is het verstandig in het begin niet teveel te vragen. 

De hype richting duurzaamheid is duidelijk overschat en de tijd zal uitwijzen of Infestos straks voor de tweede pluk (er zit een lock-up op van 180 dagen) meer dan die €10 zal ontvangen. 

NIBC: €8,75-9,25

J.C. Flowers, eigenaar van zakenbank NIBC heeft zich verslikt in deze overname van bijna tien jaar geleden en is bereid met een flink verlies afscheid te nemen. Na twaalf jaar neemt deze sympathieke investeerder deels afscheid van NIBC.

Sympathiek ja, want de reden voor de beursgang is om ook andere beleggers te laten meedelen in de rooskleurige toekomst van de niche bank:

'J.C. Flowers, our current owner, has been a long-standing and supporting shareholder and after 12 years of ownership, a listing will provide them with liquidity. With that, it will also create the possibility for other investors to participate in the future of NIBC.'

De Amerikanen zullen er wat meer van verwacht hebben en gooien de handdoek in de ring. Het kost ze €600 miljoen op deze prijs en ook hier blijkt maar weer dat risico altijd aanwezig is. 

J.C. Flowers heeft zichzelf wel gegarandeerd van een beursexit door de voorwaarde op te nemen dat de begeleidende banken bij te weinig interesse de stukken zelf op hun boek nemen. Dat wordt onderling op deze wijze verdeeld: 

B&S Group: €14,50-15

Als derde in de rij maakte B&S Group gisteren ook bekend dat de IPO-prijs onder aan de bandbreedte uitkomt. Het sentiment is daarmee bevestigd: risk appetite is er wel, maar slechts in beperkte mate. 

Helpt ook niet mee dat Willem Blijdorp, de verkopende partij, opeens een aantal keren negatief in het nieuws komt. Volgend jaar moeten de concessies worden verlengd met een aantal luchthavens en die Quote-verhalen gaan de groep daar niet bij helpen.  

Het bizarre is dat Blijdorp er alles aan doet om uit de media te blijven. Hij is vrijdag ook niet bij de feestelijke gongslag, maar juist nu hij zijn mediawaarde had kunnen uitbuiten werkt het tegen hem.

Ook hier werd trouwens een stevige prijs gevraagd en krijgt men het deksel op de neus. Nogmaals, dat wil niet zeggen dat het niet goed komt, of dat het geen degelijke bedrijven zijn.

Het is alleen een feit dat de zakenbanken óf de zaken te rooskleurig ingeschat hebben, óf de verkopende partij er niet van hebben kunnen overtuigen met minder genoegen te nemen. 

Goed voor beleggers

Voor beleggers is het goed nieuws: de bedrijven komen tegen een gezondere waardering naar de beurs. Alleen voor de hit-and-run beleggers die op de eerste dag meteen verkopen is het even peentjes zweten.

Vroeger, rond de eeuwwisseling, schreef je in met je hele hebben en houden bij zoveel mogelijk banken omdat je wist dat je toch maar een fractie kreeg. Du moment dat je hoort dat je volledig gevuld wordt schrik je je het apelazerus en wil je er zo snel mogelijk uit.   

Maar ach, lukt dat niet dan kan je er altijd nog een langetermijninvestering van maken. Niet dat dat altijd goed gaat (Avantium!) maar de beursgangen uit het recente verleden tonen aan dat het soms nog wel goed komt... 

 Bedrijf

Datum

IPO-koers

Koers nu

Verschil (%)

Sif 12-05-16 14,00 18,62 33%
Basic Fit 17-05-16 15,00 24 +60%
Forfarmers 24-05-16 6,95 10,88 56%
Lighting 27-05-16 20,00 31,92 60%
ASR 10-06-16 19,50 35,26 81%
Takeaway 30-09-16 23 44,85 95%
Avantium 15-03-17 11 5,45 -50%
VolkerWessels 12-05-17 23 22,74 -1%

 
*Voor Alfen geldt dat het bedrijf zelf een lock-up heeft van 180 dagen en de verkopende aandeelhouder een lock-up heeft van 270 dagen. Uiteraard kan, in samenspraak met de begeleidende banken, hiervan afgeweken worden. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links