Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Aandeel

AMG Critical Materials N.V. NL0000888691

Laatste koers (eur)

24,500
  • Verschill

    +0,340 +1,41%
  • Volume

    211.210 Gem. (3M) 244,6K
  • Bied

    24,260  
  • Laat

    24,600  
+ Toevoegen aan watchlist

Maart. Best Q1 ever

2.123 Posts
Pagina: «« 1 ... 92 93 94 95 96 ... 107 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2018 22:39
    Zeven miljoen ton lithium in de grond, dat moet Tsjechië veel moois brengen
    Groen

    Ekke Overbeek– 12:11, 26 maart 2018
    © Wikimedia commons

    Onder de wit besneeuwde bergen van Tsjechië, nabij een afgedankte tinmijn, ligt grijs goud: zeven miljoen ton lithium, de grootste voorraad in Europa. Een aangename verrassing voor burgemeester Petr Pipal, die de mijn tien jaar geleden aankocht namens zijn bergdorpje.
    U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 4 .

    Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.

    "We konden niet weten dat twee jaar later dat bedrijf zou aankloppen", zegt de burgemeester van Cinovec zichtbaar tevreden in het gemeentehuis van Dubi, een stadje aan de grens met Duitsland. 'Dat bedrijf' heet Geomet, dochter van het Australische European Metals. De Australiërs vermoedden dat het Ertsgebergte, dat al sinds de middeleeuwen zijn naam eer aan doet, lithium zou kunnen herbergen.

    In 2012 kochten ze Geomet en begonnen met proefboringen. "Een recent afgeronde studie laat zien dat Cinovec de goedkoopste producent van lithium uit hard gesteente kan worden", meldt het bedrijf. Burgemeester Pipal telt zijn zegeningen. "Geomet heeft de oude mijnschacht nodig voor ventilatie. Die kunnen ze van ons huren of kopen." Extra inkomsten voor de gemeente dus, bovenop de lokale belasting die de gemeentebegroting naar schatting met 20 procent verruimt.

    De tekst loopt door onder de kaart.
    © L&F

    Praag heeft ook wel oren naar extra geld. Premier Andrej Babiš voerde verkiezingscampagne met de leuze dat lithium staatseigendom moet worden. Volgens Pipal zijn de belastinginkomsten echter niet het belangrijkste. "Als het lukt om lithium te verwerken tot eindproducten, kan Tsjechië een grote speler worden op het gebied van accu's."
    Ook nog: een uitvinding

    De ontdekking van het lithium valt samen met een andere Tsjechische vondst. Uitvinder Jan Prochazka bedacht een manier om lithium-ion batterijen efficiënter te maken. In Praag rolden in december de eerste exemplaren van de HE3DA-batterij van de band. Het is een prototype, zegt Jakub Gajdušek in het hoofdkwartier van HE3DA. "De meeste batterijen die worden bedacht komen nooit van de tekentafel."

    Bij de stad Havirov in het oostpuntje van het land verrijst voor 180 miljoen euro een fabriek waar binnen een jaar grootschalige productie moet beginnen. Onlangs ondertekende HE3DA een overeenkomst met Geomet voor de afname van lithium uit Cinovec. Als verkoopmanager brengt Gajdušek de vraag in kaart. "De verkoop is nog niet begonnen, de fabriek is in aanbouw, maar we krijgen al volop mails waarin klanten zeggen hoeveel ze willen hebben."

    Vooral netwerkbeheerders en producenten van groene energie staan in de rij. "Onze batterijen zijn heel geschikt om pieken en dalen op te vangen", legt Gajdušek uit. De Tsjechen richten zich in eerste instantie op die markt. Voor hun batterij geldt: hoe groter, hoe efficiënter. Het geheim van de smid is dat de batterij bestaat uit samengeperste platen met een speciale nanostructuur. Gajdušek laat een staafje zien, een batterijcel uit China. "In een gewone batterij zitten duizenden van dit soort cellen met daartussen ruimte voor koeling. Onze batterij perst meer energie samen in dezelfde ruimte." Bovendien hoef je niet al die cellen met elkaar te verbinden. "Bedrading is al gauw 50 procent van de kosten."
    Recycling geen probleem

    En er is nog iets. Gajdušek neemt een gasbrander en zet de blauwe vlam op iets wat eruit ziet als een gewoon velletje papier. Er gebeurt niets. Het is een separator die de laagjes in de batterij van elkaar scheidt. "Onze batterijen zijn 100 procent veilig", zegt hij. Om zijn opmerking kracht bij te zetten zet hij de vlam op een gewone separator, die binnen enkele seconden verschroeit.

    Batterijcellen zijn rolletjes van op elkaar gelijmde laagjes, die moeilijk van elkaar te scheiden zijn als de batterij is opgebruikt. Met de Tsjechische batterij is recycling geen probleem, zegt Gajdušek. Je schroeft de platen los en klaar is Kees. "Bijna al het materiaal kan worden hergebruikt."

    Lees ook:
    De vondst van lithium in Tsjechië is goed nieuws voor Europa dat nu niet langer afhankelijk is van China.
  2. forum rang 6 Tom3 26 maart 2018 23:30
    quote:

    Just lucky schreef op 26 maart 2018 22:16:

    seekingalpha.com/article/4158863?s
    Hier zat ik al een tijdje op te wachten:

    Lithium market news - Lithium giant Albemarle contradicts Morgan Stanley on electric vehicle growth. The EV take-up rate, and therefore lithium demand, will be much greater than MS claims.

    "Lithium glut? No way, say industry executives eyeing demand. Forecasts for a glut in lithium, a major ingredient in rechargeable batteries for electric vehicles, fail to account for strong demand and how complicated it is to process and mine, industry executives and analysts said. Forecasts of oversupply also fail to take into account that few lithium processors have the capacity and ability to produce the very high-grade lithium compounds that batteries need, said analyst Andrew Miller at Benchmark Mineral Intelligence, a UK-based battery metals consultancy. He said he does not see a glut occurring in the next few years although the market could see small surpluses."
  3. Umi1 27 maart 2018 07:59
    quote:

    Tom3 schreef op 26 maart 2018 23:30:

    [...]

    Hier zat ik al een tijdje op te wachten:

    Lithium market news - Lithium giant Albemarle contradicts Morgan Stanley on electric vehicle growth. The EV take-up rate, and therefore lithium demand, will be much greater than MS claims.

    Dat zei ie al tijdens de conference call een tijdje terug. Niets nieuws iig.
    Andere Lihtiumminers beweren hetzelfde... (alsook MGMT AMG)
  4. forum rang 6 Tom3 27 maart 2018 08:22
    De Australische lithiumminers hebben vannacht met een plus van 2 a 3% de weg omhoog gevonden. Hersteldagje vandaag?
  5. Trader T 27 maart 2018 08:26
    quote:

    Tom3 schreef op 27 maart 2018 08:22:

    De Australische lithiumminers hebben vannacht met een plus van 2 a 3% de weg omhoog gevonden. Hersteldagje vandaag?
    Dat zou je denken, herstel dagje, zeker gezien de ontwikkeling in de US .
    3% plus. Ook word er gezegd dat er overleg is tussen US en China mbt de import heffingen. Lijkt dus de goede kant op te gaan. Met de nadruk op lijkt.
  6. forum rang 7 Just lucky 27 maart 2018 08:30
    De DJ is sinds slot vrijdag, rekening houdend met de futures nu, 3,3% gestegen. De DJ was vrijdag na slot AEX nog een procent doorgedaald. Dat betekent dat wij nu 2,2 + 0,5% verlies van gisteren moeten goed maken om weer gelijk met de DJ te komen. Deze schapenbeurs met knikkende knieen gaat natuurlijk nooit 2,7% stijgen waardoor we weer verder achterlopen op de yanken.
  7. [verwijderd] 27 maart 2018 09:25
    Dit misschien een mooie aanwinst voor Amg: FirstCobalt
    Amg heeft mijn ervaring. FirstCobalteen vergunning voor cobalt verwerking en veel gronden met oude mijnen waar, na een nog te lopen feasibility study, wel eens goed cobalt te mijnen valt.
    Cobalt ontbreekt nog in hun rijtje.
  8. strange 27 maart 2018 10:12
    vanadium is in Pittsburg met bijna 24 % gestegen de afgelopen 90 dagen (zeg maar eind december tot nu). Jammer dat ze niet eerder de capaciteit kunnen verhogen. Dit betekent een goede groei in omzet en marge voor deze belangrijke tak. bron asianmetal.
  9. Umi1 27 maart 2018 10:48
    quote:

    strange schreef op 27 maart 2018 10:12:

    vanadium is in Pittsburg met bijna 24 % gestegen de afgelopen 90 dagen (zeg maar eind december tot nu). Jammer dat ze niet eerder de capaciteit kunnen verhogen. Dit betekent een goede groei in omzet en marge voor deze belangrijke tak. bron asianmetal.
    Warehouse Pittsburg = gewoonweg AMG vanadium :)
    Zal wel veel meer zijn dan 24% volgens mij, ik denk dat die tijdsopname van '90dagen' bij 'asianmetal' met een korrel zout genomen moet worden, de prijzen in USA lopen vrij gelijk (iets hoger) met de Europese.

    www.vanadiumprice.com

    American ferrovanadium prices increased to 34.3(?1.3)-35.5(?0.5) $/lb V.
    Op 2 maart sprak Steve Daniels nog van prijzen rond 30$/lb.

    De grote vraag is hoe duurzaam de hoge prijzen zijn. De vraagzijde ziet er goed uit op langere termijn (hogere standaard rebar + VRB's ), de aanbodzijde blijft de grote vraag hier. Het is hier vooral kijken naar china. Verder heb je nog Rusland & Zuid-Afrika (gesloten mijnen?).
    De productie bij Largo resources blijft dit jaar vrij stabiel (kleinere producent globaal gezien).
    & hoge prijzen trekken natuurlijk investeringen aan, dus van de junior miners zullen er wel enkele binnen x aantal jaar een mijn openen.. maar dat gaat het grote verschil niet maken lijkt me.
    Het is dus eerder uitkijken naar China & heropstarten van gesloten mijnen op korte termijn...

    Vandaag weer iets gelezen dat Chinese (staal)fabrieken in noord China een week moeten sluiten vanwege de smog... (zal de link dadelijk zoeken)
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 maart 2018 11:05
    quote:

    dasD schreef op 27 maart 2018 09:25:

    Dit misschien een mooie aanwinst voor Amg: FirstCobalt
    Amg heeft mijn ervaring. FirstCobalteen vergunning voor cobalt verwerking en veel gronden met oude mijnen waar, na een nog te lopen feasibility study, wel eens goed cobalt te mijnen valt.
    Cobalt ontbreekt nog in hun rijtje.
    First Cobalt is duur en produceert nog niks.

    Ik denk dat het al te laat is voor AMG om een kobaltmijn te beginnen.
    Verwerking van cobalt lijkt mij wel interessant.
    Ook scandium lijkt mij zeer interessant voor AMG.
  11. [verwijderd] 27 maart 2018 12:07

    Video: Dollarherstel in verschiet
    ABM Financial News - 11:47

    (ABM FN-Dow Jones) Volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe kan het na de recente dollarzwakte een goede week worden voor de greenback. Hordijk legt uit.

    Indien de video niet werkt, dan kunt u onderstaande link in een nieuw venster plakken om de bijdrage te kunnen bekijken.

    www.youtube.com/watch?v=RwmKtWNUVMg
  12. Umi1 27 maart 2018 12:16
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 27 maart 2018 11:05:

    [...]
    First Cobalt is duur en produceert nog niks.

    Ik denk dat het al te laat is voor AMG om een kobaltmijn te beginnen.
    Verwerking van cobalt lijkt mij wel interessant.
    Ook scandium lijkt mij zeer interessant voor AMG.
    MGMT zegt nu al de handen vol te hebben met Lithium project (+Tantalum + Vanadium)
    Dus ik zie zulke zaken niet direct gebeuren...
    Mss voor binnen enkele jaren als Lithiumproject draaiende is & men geen weet blijft met de cash :)
  13. gerrit 69 27 maart 2018 12:20
    quote:

    dasD schreef op 27 maart 2018 10:04:

    Mager herstel. mmhad toch iets meer verwacht. Goede 4 a 5 procent
    Jullie vergeten maar steeds dat AMG niet echt een goedkoop aandeel meer is.
    Eerst maar eens zien wat Heinz met de 1e kwartaalcijfers kan toveren.
  14. [verwijderd] 27 maart 2018 12:34
    Met zulke koersdoelen, q1 cijfers die gaan knallen en de vooruitzichten op lithium, vanadium en engineering met vol orderboek is dit aandeel juist goedkoop te bestempelen.
  15. forum rang 7 Just lucky 27 maart 2018 12:38
    Ik had het bericht gelezen maar nog niet de afzender gezien, en dacht vast Gerrit :).Aandeel is zeer goedkoop, kw van 16 en winstgroei komende jaren 20-30%.
2.123 Posts
Pagina: «« 1 ... 92 93 94 95 96 ... 107 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht