Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

En Shell heeft het weer gedaan

En Shell heeft het weer gedaan

Foutje bedankt: ik dacht dat het er een whopping 1.500 waren, maar het zijn er maar liefst 1.600 in de komende zeven jaar. Aldus de South China Morning Post, dé krant van Hongkong.

Laat dit even tot u doordringen: 1.600 nieuwe kolencentrales. Hoeveel bestaande zijn er? Veel, heel veel. Onbevattelijk.

Intussen in de polder. De koers reageerde er zowaar een ietsie op, maar dat is er intussen ruim uitgelopen. Het fonds plust nu zelfs. 

U reageert u al massaal op dit bericht. De rechter kan, als het zo ver komt, vonnissen wat hij of zij wil, de wereld is groter dan Nederland. Behalve meningen over energie bestaan er ook nog vraag en aanbod. Uiteindelijk geeft de doorslag hoe mensen met de portemonnee stemmen en niet met het mondje.

Waar en bij wie u ook kijkt: alle schattingen gaan er van uit dat de vraag naar energie de komende decennia zo hard toeneemt, dat ondanks dat olie, kolen en gas procentueel teruglopen in de mix, de vraag naar deze energiebronnen absoluut alleen maar stijgt. En dat weet Shell ook.           

Nee, ik kan er met mijn verstand niet bij dat actievoerders menen dat zij moeten bepalen hoe een bedrijf opereert. Rest mij te melden dat u op de huidige koers 6% dividendrendement boekt op Shell. Hoop verder maar dat ze zo langzamerhand niet zo spuugzat raakt van dit ondankbare zeurlandje dat ze naar Londen vertrekt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. taurus86 4 april 2018 15:58
    Milieudefensie en andere Groene goeroes, durven geen extra energiebelasting te eisen. Dat zou de huidige coalitie niet slikken en de milieubevorderaars in een schel daglicht plaatsen. Dus is de omweg om het aan de bedrijven op te leggen (etiketten zat om die erop te plakken) en vervolgens dromen, dat de aandeelhouders en de werknemers deze kosten zullen absorberen.
    Zo niet? Ja, dan moet helaas de klant er voor opdraaien en dan heet het dus geen belasting meer maar iets als 'marktwerking'.
    En vrolijk fluitend op hun kinderbakfiets, die door loonslaven in China e.o. gemaakt is, rijdt men door Amsterdam's dreven. Vingertjes heffend naar de automobilisten en vrachtwagens. Want hun 'Groene' voedsel komt direct, zonder vervoer, licht en water, gekookt op hun bordje terecht.
    De 'Lieverdjes' anno 2018. Hoe vernieuwend, hoe vermoeiend.
  2. Falcone 4 april 2018 16:05
    De milieumaffia slaat weer toe. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Die milieugroepen hebben een tien maal zo grote carbon print als de gemiddelde Nederlander. Al die overbodige klimaat conferenties.
    Dus geen pretreisjes meer op kosten van de Ned. Belastingbetalers.
    Shell zorgt ervoor dat bejaardentehuizen en schoolklassen fatsoenlijk
    Verwarmd werden. Dank daarvoor.
  3. Wanderer 4 april 2018 16:09
    Ach Shell weet dit soort acties wel op de juiste waarde te schatten en kan hier als de beste mee omgaan. Een beetje druk op de ketel kan geen kwaad, ook al is dat niet altijd op realistische gronden. Maar we hebben toch maar mooi een beweging naar een schoner milieu gezien de laatste decennia. We zijn toch allemaal blij met een schonere wereld? Bij de transitie is een energiemix nodig waar Shell nog vele decennia goed aan kan verdienen.
  4. [verwijderd] 4 april 2018 16:11
    quote:

    EdVdiE schreef op 4 april 2018 15:15:

    Zolang diezelfde mensen van milieudefensie nog steeds stroom gebruiken. Waar praten we dan over. We kunnen met zijn allen toch niet terug naar het stenentijdperk.

    Damn, we moesten daar ook vuur maken om warm te blijven. Dat mag ook al niet meer.
    Ehh, als stroomleverancier stelt Shell echt helemaal niets voor hoor (een klein beetje wind en zon).
    Dus je bedoelt zeker "zolang die mensen van Milieudefensie nog benzine en gas gebruiken". Dat verkoopt Shell namelijk wel een boel ;-)
    Kan natuurlijk zijn dat sommige van 'diezelfde mensen' geen auto hebben of hun huis met groene stroom verwarmen. Dan gaat het bovenstaande niet op....
  5. Mr AHA 4 april 2018 17:18
    Het wordt de hoogste tijd dat de subsidie kranen aan al die linkse hobbyclubjes dicht gedraaid worden. Moet je zien hoe snel ze verstommen, moeten ze hun geld echt gaan verdienen.
    Dit soort schreeuwers kosten veel te veel energie.
    Indien ze de globe voor zich zouden nemen weten ze Nederland niet eens te vinden.
    Maar ja, Amsterdam is dan ook hun enige wereld, vandaar ook die enorme hang naar het elektrisch autorijden.
    En dat, terwijl de brandstofcel al onderweg is......
    Domme hard schreeuwende verongelijkte figuren, die jammer genoeg nog een media podium krijgen ook en waar de onnozelen in de politiek ook nog naar luisteren.
  6. Stiefan 4 april 2018 20:20
    Man man, wat een reacties hier. Zelfs het bericht van IEX vindt ik te kort doen. Je legt niet eens uit wat er aan de hand is, en klapt maar in de verdedigende houding dat Shell mag doen en laten wat ze willen, dat niemand ze zou mogen aanklagen om het effect wat zij (en dus ook wij) hebben op ons ecosysteem, zolang jij je 6% dividend maar krijgt. En vervolgens post je maar een link naar dat China een bulk aan kolencentrales neerzet, onder het mom van "als zij slecht bezig zijn, mogen wij dat ook".

    Lees het boek Sapiens eens, dan krijg je een goed beeld over hoe verneukeratief wij als mensheid zijn op ons ecosysteem. Ik vind ook dat we "boiling a frog" beter kunnen omdopen tot "living like a human being".
  7. [verwijderd] 4 april 2018 20:42
    Het wordt tijd voor een onderzoek naar alle leden van milieudefensie. Als ze doen wat hun organisatie propageert, rijden ze allemaal full-elektrisch en dus niet hybride of Oh jee met fossiel. Hun huizen zijn allemaal 0-energiehuizen met eigen warmtepomp, zonnepanelen en natuurlijk gebouwd met natuurlijke materialen. Ze gaan nooit op vakantie met een niet-elektrisch vliegtuig. Eisen van het openbaar vervoer dat dit volledig groen is en eten natuurlijk biologisch en nauwelijks dierlijke producten. Hun kleding is volledig biologisch afbreekbaar en elektrische apparatuur als mobielen en computers kan écht niet wegens de kwalijke wijze van delfstoffenwinning.
  8. Bonost 4 april 2018 21:45
    Nieuwe kolencentrales zijn helaas voor China onontkoombaar. De energievraag is dermate groot dat dit niet door alternatieve elektriciteitsopwekking kan worden aangeleverd. Percentueel gezien gaat de bijdrage van de kolencentrales wel naar beneden. Dit percentage wordt langzamerhand door wind, zon en waterkracht ingevuld. Het heeft in deze echter meer met capaciteit van de duurzame energieopwekking te maken. Die is gewoon nog niet groot genoeg. Maar China wekt al wel ongeveer de helft van de duurzame energie van de wereld op.
    Ik kan me ook voorstellen dat oudere centrales worden vervangen door nieuwe en dat levert dan ook minder vervuiling op. Dus al met al nog niet ideaal, maar ze werken er wel hard door naar verbetering.

    Dat kunnen we in ons landje nog niet zeggen.
  9. Bonost 4 april 2018 21:49
    Als energie leveranciers moet Shell zich ook voor de toekomst gaan richten op duurzame energie. Dus zo erg is het niet dat daar op wordt gewezen. Trouwens dat weet Shell ook wel.
    Maar het gaat te ver om een bedrijf vast te ketenen aan wereldlijke afspraken. Als wij onze energie schoon willen hebben zal Shell er heus wel voor zorgen dat zij dat gaan aanleveren. Kwestie van vraag en aanbod.
  10. forum rang 7 rene l 4 april 2018 22:07
    quote:

    Wanderer schreef op 4 april 2018 16:09:

    Ach Shell weet dit soort acties wel op de juiste waarde te schatten en kan hier als de beste mee omgaan. Een beetje druk op de ketel kan geen kwaad, ook al is dat niet altijd op realistische gronden.

    Zo denk ik er eigenlijk ook over, zelf probeer ik ook zoveel mogelijk milieu bewust te leven, er zijn echter wel grenzen.

    Vergeet niet dat de meeste mensen die bij milieudefensie werken links georienteerd zijn, het zijn over het algemeen geen types die pragmatisch denken, laat staan dat ze verstand van zaken hebben.

    Milieudefensie is daarnaast een club die haar bestaansrecht heeft op basis van subsidies van de overheid en sponsorgelden van de loterij.
    Kijk voor de grap eens in het jaarverslag van 2016.
    De vorige directeur die eind 2014 ziek geworden is staat nog steeds in de boeken voor hetzelfde salaris als de huidige directeur.
    Ze hebben dus min of een 2-koppige directie.

    Laten we maar oppassen in Nederland, op de wereldkaart zijn we slechts een speldenprik, wel willen ze ons de meest enge regels door de strot duwen om het beste jongetje van de klas te zijn.

    Zie het verbieden van de huidige cv ketel, het is een apparaat die zeer compact is en zelfs in een verborgen hoekje geplaatst kan worden.

    Nu willen ze ons een systeem door de strot heen duwen wat enorm kostbaar is, vele mensen weten het nog niet, maar je hele huis zal op de kop gezet moeten, de kosten zullen de spuigaten uitlopen, en daarnaast heb je thuis een soort van machinekamer nodig waar alle apparatuur geplaatst moet worden, de meesten hebben deze ruimte niet, laat staan het geld.

    Zonne- en windenergie zullen daarnaast nooit toereikend zijn omdat de capaciteit niet toereikend is en de levering niet constant is.
    Het is niets anders dan slechts een hulpmiddel.

    Kolencentrales zullen bij ons altijd nodig zijn, net als gas, en laat je niet in de luren leggen door milieukikkers die technisch geen enkel benul hebben van hoe het werkt in de echte wereld.

    Laat Shell maar schuiven, hun zijn zeker bezig met het milieu, maar hun weten ook dat je ijzer niet met handen kunt breken.
    Het is net als een olietanker, richting verandering gaat heel erg langzaam.

    En als we milieudefensie de vrije hand geven, dan weet ik zeker dat we t.z.t. in de kou staan.

  11. ljjls 4 april 2018 22:34
    quote:

    Jeroen Buis schreef op 4 april 2018 16:11:

    [...]

    Ehh, als stroomleverancier stelt Shell echt helemaal niets voor hoor (een klein beetje wind en zon).
    Dus je bedoelt zeker "zolang die mensen van Milieudefensie nog benzine en gas gebruiken". Dat verkoopt Shell namelijk wel een boel ;-)
    Kan natuurlijk zijn dat sommige van 'diezelfde mensen' geen auto hebben of hun huis met groene stroom verwarmen. Dan gaat het bovenstaande niet op....
    Mensen van milieudefensie stappen net zo vaak in het vliegtuig als elke andere NL der, alleen de afrikanen doen het beter
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links