Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Op een mooie Pinksterdag...

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

Vandaag, Tweede Pinksterdag zijn de meeste beurzen geopend. Afgezien van de Duitse en Zwitserse beurs, wat toch wel wat omzet en richting scheelt, gaan we dus gewoon van start vandaag. 

Belangrijkste nieuws is de volgende stap in de handelsbetrekkingen tussen China en de VS: er is een akkoord gesloten waarin bepaald werd dat de extra importtarieven die Trump wilde instellen (over een bedrag van $150 miljard) voorlopig van de baan zijn.

Dit schrijft de redactie van RTLZ erover:

Minister van Financiën Steven Mnuchin leidde de Amerikaanse delegatie die met de Chinezen drie dagen rond de tafel zat vorige week. Er zingt een bedrag rond van $200 miljard als zijnde het bedrag waarmee China hun handelsoverschot met de VS wil verlagen.  

Bij welk werelddeel die $200 miljard dan weggehaald wordt staat niet vermeld. Die $200 miljard is overigens geen officieel getal, misschien hebben de Chinezen gewoon weer wat tijd gewonnen. De komende dagen zal wel blijken wie nou precies wie bij de poot heeft gehad, of dat er daadwerkelijk een deal is ontstaan. 

Futures omhoog

Voorlopig varen de futures er wel bij al valt het enthousiasme in het Verre Oosten wat tegen. De dollar trekt wel verder aan, 1,175 inmiddels. Dat is goed voor veel AEX-fondsen. 

De AEX lijkt anderhalf punt hoger te willen openen, ergens rond 568-569. Door toestanden in Venezuela is de olieprijs opniew wat opgelopen: de VS erkennen de verkiezingsuitslag van gisteren (Maduro won) niet en dreigen met oliesancties. 

Altice

De getroubleerde kabelaar annex telecommer gaat deze week haar corporate action doorvoeren. Het belang in het Amerikaanse Altice USA (ATUS) wordt gedistribueerd naar de aandeelhouders. Op Premium kunt u lezen hoe de hele exercitie in elkaar steekt, het is voorwaar geen kattenpis. 

Morgen gaat het Nederlandse aandeel 'ex-dividend': dat betekent in dit geval dat het Amerikaanse deel losgekoppeld wordt en dat er (met de koersen van vrijdag indachtig) een koers van theoretisch €1,94 overblijft. 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste nieuws, er zijn nog een handvol cijfers:

  • Prijsvechter Ryanair waarschuwt dat zijn resultaten de komende jaren onder druk kunnen komen te staan, door hogere kosten en het stabiliseren van tarieven. Dat deed de onderneming maandag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.
  • De Duitse chipfabrikant Infineon Technologies geeft de komende zes jaar circa €1,6 miljard uit voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Oostenrijk. Daarmee wil de onderneming inspelen op de toenemende vraag naar halfgeleiders, voor gebruik in auto's tot windturbines.
  • Branchevereniging Bovag en fietsenfabrikant Accell  hebben een akkoord bereikt over de wijziging van een aantal onderwerpen in de nieuwe contracten voor dealers van merken Batavus, Sparta en Koga. 
  • Meer beursnieuws leest u hier.  

De AFM meldt deze shorts:

De eerste shortpositie in AMG, en die Millennium jongens hebben nu al spijt, met een stijging van 5% op de eerste dag:


De agenda is rustig vandaag, Ryanair sombert maar heeft stevige jaarcijfers, HAL gaat ex-dividend (€6,20, waarvan de helft contant en de helft in aandelen) en ook Intertrust en Brill staan op de agenda met winstuitkeringen aan hun aandeelhouders.   

21 mei:

  • 00:00 Beurzen Duitsland & Zwitserland dicht ivm Tweede Pinksterdag
  • 01:50 Japan handelsbalans
  • 08:00 Ryanair jaarcijfers
  • 09:00 HAL Trust notering €6,20 ex-dividend
  • 09:00 Intertrust notering €0,33 ex-dividend
  • 09:00 Brill notering €4,32 ex-dividend

En dan nog even dit... 


Afscheid van één van de beste voetballers van onze generatie gisteren in Barcelona. De dekselse Iniesta deed ons in 2010 in Zuid-Afrika uiteindelijk de das om: 


Een andere kijk op de zaak leest u in dit artikel van Bloomberg. Geschreven wordt dat hoogproductieve landen een spaaroverschot hebben en dat dumpen op de Amerikaanse financiele markten.  


Overigens heeft Donald Trump de laatste drie dagen geen enkele tweet uitgestuurd over het vermeende handelsakkoord met de Chinezen. Wel een klein oppeppertje voor de New York Times: 


Ja, ja, in Emmen is altijd wat te doen. De Drenten maken volgend jaar voor het eerst hun opwachting in de hoogste voetbaldivisie. Clubs die dachten van de lange busreis naar Roda en Twente af te zijn moeten nu naar Doetinchem, Sittard en Emmen. 


Voor wie zich verveelt vandaag, hier onze vooruitblik van gisteren, met mijn gedachten over Fugro, FlowTraders en KPN: 

 


En speciaal voor vandaag: het wordt prachtig weer dus geniet ervan en hopelijk werken de koersen een beetje mee:

 


Veel succes vandaag. Klik op het plaatje voor onze real-time koersenbak. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links