Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA Hete Zomer (III): Wall Street

TA Hete Zomer (III): Wall Street

De marktreacties op de alom voorspelde renteverhoging waren gemêleerd. De dollar ging alle kanten op, maar steeg uiteindelijk fors (en de euro ging onderuit). De Amerikaanse rentes liepen vele basispunten op. De S&P 500 ging eerst omlaag en daarna stevig omhoog, net als de Amerikaanse technologiebeurs.

Kortom, er was wat schrik, maar uiteindelijk realiseerden beleggers zich dat Wall Street aan de vooravond lijkt te staan van een uitslaande brand. Dus iedereen heeft haast om in te stappen of bij te kopen. Ik geef ze geen ongelijk.

It's the Inflation Stupid!

Wat is er, afgezien van de bekende marktcommentaren, aan de hand? Ik denk dat het de inflatie is.

Het inflatiecijfer in de Verenigde Staten heeft het hoogste niveau in zes jaar (!) bereikt. De inflatie steeg in mei van 2,5% naar 2,8% op jaarbasis. De kerninflatie bedroeg jaar-op-jaar 2,2%, tegen 2,1% een maand eerder.

Het is dus vooral de jongste inflatiestijging die de druk op de Federal Reserve verhoogt om de rente verder op te trekken. Dat zijn cijfers waar economen en Centrale Banken al jaren naar toe werken. Onderhuids signaleert dit bovendien sterke economische ontwikkelingen.

Voor een technisch analist maakt het allemaal niet zoveel uit. Ik concentreer me op het gedrag van de markt en hoe de beurzen op de bovenstaande ontwikkelingen reageren. En die lijken euforisch.

Ik loop in dit blog enkele beursindices van Wall Street, maar ook de paniekbarometer langs en constateer dat de temperatuur razendsnel oploopt. Van belang is dat de Nasdaq al krachtig is doorgebroken en dat de Dow slechts enkele procenten van een nieuw all-time-high verwijderd is.

Kortom er staat een hete zomer voor de deur.

AEX naar 609

Uiteraard eerst een blik op de AEX. De AEX-index heeft alles in zich om de top van januari rond 572,81 punten uit te dagen. Na een uitbraak hierboven wordt 609 het eerstvolgende korte termijn koersdoel.

Ik schat de kans +75% dat dit binnenkort gaat gebeuren. Op langere termijn (zes tot twaalf maanden) zie ik 700 punten liggen en op nog langere termijn (drie tot vijf jaar) kent u mijn visie. Geen topvorming bij ons dus.

Ik heb twee weken geleden een Turbo Long AEX ingenomen. Deze houd ik goed vast.

 


Nasdaq korte termijn

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, wist recent boven de toppen van januari en maart te breken.

De Nasdaq 100 index kan nu op korte termijn verder omhoog. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van de weerstand van 7.500 punten (berekend koersdoel), maar iets verder weg kan het nog veel hoger.

Enkel een terugval onder de steun van 6.846,94 punten (de bodem van 23 mei) zou het beeld doen verzwakken.

Aan de actieve volgers van onze Turboportefeuille hebben we gisteren één nieuwe positie in onze Turboportefeuille getipt, te weten de NASDAQ 100 Turbo Long 5520 (ISIN: NL0012260889).

 


Nasdaq lange termijn

Het lange termijn beeld van de Nasdaq 100 oogt eveneens zeer positief. Deze index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, laat hogere koersbodems op de grafiek achter en dat duidt op aanhoudende vraag onder beleggers.

Met de doorbraak en slotstand boven de laatste koerspiek is de oude stijgende trend hervat en wordt de zone 7.800 - 8.000 het eerstvolgende lange termijn referentiepunt. Ik kan niet anders zeggen dan dat de Nasdaq 100 index er uitstekend bij ligt.




De S&P 500 index korte termijn

De S&P 500 staat slecht 3% van een nieuw all-time high af. Deze index heeft recent weer een hogere bodem gevormd.De S&P 500 index (Wall Street) heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Ons eerste referentiepunt ligt op 2.872,87 punten (de top van 26 januari). Zolang de steun op 2.532,69 punten (de bodem van 9 februari) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

De nieuwe bullmarkt moet overigens nog bevestigd worden. Dat gebeurt pas bij een doorbraak boven de top van 26 januari. Maar dan komt de stier wel los.

 

De Dow Jones index lange termijn

De Dow Jones-index stabiliseert binnen de meerjarige opwaartse trend. De hogere koersbodems signaleren echter nog steeds vraag naar Amerikaanse aandelen.

De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking is van het positieve sentiment. Van belang is dat de Dow boven de lange termijn steun van 23.251,11 punten (gevormd op 25 oktober 2017) blijft, tevens de onderkant van het stijgende trendkanaal.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de horde rond 26.616,71 punten (de top van 26 januari) wordt gebroken. In dat geval (twaalf tot achttien maanden) zie ik 30.000 punten en hoger.

 

Paniekbarometer

Tot slot de VIX index (CBOE). Wall Street's paniekbarometer is sinds de top in februari snoeihard teruggezakt. De rust onder Amerikaanse beleggers keert terug.

Zoals hierboven op de meerjarengrafiek van de Dow Jones, valt die top van de VIX vrijwel samen met de top, tevens all-time-high, in de Dow.

Bovendien zien we dat periodes met lage standen in de VIX doorgaans begeleid worden door krachtige rallies in Amerikaanse aandelen. Zo bleef de VIX vrijwel heel 2017 onder de 15 punten, terwijl de Dow steeg van 20.000 naar 25.000 punten.

Ik vind de VIX altijd lastig te beoordelen, maar vooralsnog wordt door de paniekbarometer nu een periode van euforie ingeprijsd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 65
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

188 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 15 juni 2018 08:28
    Don't sell in May and don't go Away..

    Because Remember..

    The ECB will always Support You till at least December.. ;)

    (and further.. and further.. and further..)

    Wk Rusland komt al lekkuh op Stoom..

    Veel Plezier vanmiddag bij de "KasKraker" Marokko - Iran
  2. Fundbuster 15 juni 2018 09:20
    quote:

    Fundbuster schreef op 15 juni 2018 08:59:

    De urge om short te gaan weerstaan. Wel weer een poging in €/$: gekocht 1,1570. Stopje 25 punten.

    Ach stik... uitgestopt in de tien minuten die ik nodig heb om op kantoor te komen. En nu hoger...
    Zwaar hardleers, nog een keer long gegaan op 1,1558. stop opnieuw 25 punten.
188 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links