Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tesla en Elon Musk uit de bocht?

Tesla en Elon Musk uit de bocht?

De ceo van Tesla, Elon Musk, vertoont de laatste tijd vreemde trekjes. Eerder ging hij al tekeer tegen "de media" en "journalisten" of eigenlijk iedereen die kritiek had op zijn bedrijf. Nu valt hij ook shorters aan op Twitter.

Nu zou ik het laten gaan als het slechts een incidentje was of een eenmalige vreemde actie ging, maar de optelsom van deze incidenten bij elkaar maakt dat ik hier een toch wel een case voor de shorters zie.

Zeker nu de koers in twee maanden met 45% is gestegen op enkel en alleen speculatie, shorters die margin calls hebben gekregen en beloftes van de ceo.

Tekeer tegen shorters op Twitter

Als eerste dit: als ceo's de discussie aangaan met shorters over de koers van hun eigen aandeel, via Twitter... Niet echt iets wat je van een ceo van een beursbedrijf verwacht. Normaliter zijn die met van alles bezig. In Tesla's geval zou auto's produceren een goede zijn...

Of deze:

Dan was er nog die beruchte conference call na de Q1-cijfers waarin hij een vraag van een analist compleet negeerde en zelfs wegwuifde met een opmerking over "boring question". Meteen werd dit gelinkt aan de oud-ceo van Enron die in een conference call een analist met een lastige vraag een asshole noemde. 


Vragen over de productielijn en foto

Afgelopen zaterdag twitterde Elon heel trots over de nieuwe productielijn: 

Echter zijn er meedere kritische kanttekeningen te plaatsen bij de foto. Eerst maar even over de productielijn zelf: 

Er rijzen al vragen of de foto die door Musk is getwitterd niet een ordinaire fotoshop is. Er zijn in ieder geval genoeg bedenkingen om en rond de foto vanuit de productielijn. Ten eerste de hoogte van de auto: 

Ten tweede:

Tegenvallers

Nu komen er dagelijks wel filmpjes of foto's voorbij van Tesla's die rechtdoor rijden met autopilot aan of met andere gekke issues. Deze vloog bijvoorbeeld spontaan in de fik: 

In Duitsland wordt Tesla door diverse fabrikanten van de Autobahn gedrukt:

Timing van aankoop

Daarnaast kocht Elon Musk voor $25 miljoen aandelen in volgens documenten van de SEC. De geruchten gaan dat hij dit deed door in de pre-market het hele boek op te kopen... vlak voor deze mededeling eruit ging.

De SEC

Als dit nog niet alles is, dan is er nog het nieuws over een lopend onderzoek van de SEC naar Tesla. Tesla zelf wil niet bekend maken wat er precies wordt onderzocht en de SEC maakt dat pas bekend als het onderzoek is afgerond. Mogelijke zaken die door de SEC onder de loep worden genomen zijn:

  • Het koopadvies van Goldman Sachs, twee dagen voor er een emissie van $2 miljard werd gedaan die door Goldman Sachs werd onderschreven.
  • Het aannemen van aanbetalingen van $1000 per bestelde Model 3 om daarmee de productie te financieren.
  • Overname SolarCity door Tesla en de belangen van Musk zelf en zijn familieleden.
  • De handel en wandel van Elon Musk zelf in het aandeel Tesla.

Nog een interessant draadje over die overname van Solarcity door Tesla:

In ieder geval is het zo dat Tesla tot dit onderzoek is afgerond geen nieuw eigen kapitaal mag ophalen, lees een emissie mag doen. Is dit de reden waarom Tesla zo snel richting cashflow positief moet worden gebracht? Hamert Musk er daarom zo op dat Tesla vanaf Q3 dit jaar winst gaat maken?

Volgens dit vernietigende WSJ-artikel moet Tesla voor het eind van het jaar met de pet rond. Maar wat als dat niet eens mogelijk is... Doordat de SEC nog steeds bezig is met haar onderzoek?

Deze vragen zullen met de tijd beantwoord worden. Nu kunt u echter nog $355 per aandeel krijgen. Of dat aan het einde van dit jaar nog steeds zo is?

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht