Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PRIIPS-pret, Jet en Wopke

PRIIPS-pret, Jet en Wopke

Doopt u uw toetsenbord maar vast in het vitriool om u in de comments uit te leven. Dit is gemakkelijk scoren op een beleggerssite.

Het gaat zeg maar over de berucht aan het worden volgt u de aanwijzingen op de verpakking besluit voor beleggingsproducten. Heel kort door de bocht: brokers, banken en verzekeraars mogen alleen nog maar producten in het schap hebben met een Nederlandse gebruiksaanwijzing en disclaimert.

En zo staan onze brokers nu allerlei onschuldige en vooral spotgoedkope trackers in de kliko te scheppen. Ze laten hun klanten weten, dat ze er nog wel uit, maar niet meer in kunnen. Verrassend? Een van hen laat ons weten dat het weliswaar om veel producten gaat, waar dat er maar heel weinig beleggers in zitten.

Eén keer raden, dat zijn natuurlijk vooral de actievere, de voor eigen rekening en semi-professionele handelaren, of hoe u hen maar noemen wilt. Gewoon zij voor wie iedere basispunt telt. Daar is de verslagenheid én verbazing groot. Hier onze eigen vastrentende specialist Ben:

Spreekt u Binnenhofs?

Hier nog zo een. Uit het stuk van Marcel blijkt ook wel dat de minister en zijn ambtenaren zelf niet in zulke producten handelen en beleggen, om het zo genuanceerd mogelijk te zeggen. Als excuus kunnen ze aanvoeren dat dat is omdat de gebruiksaanwijzing niet in het Nederlands was, dat dan weer wel. 

Natuurlijk, dit is allemaal anekdotisch materiaal en geen keihard bewijs. Niettemin krijg ik een beetje het idee dat de wetgever een gedeelte van de markt probeert af te schermen, waar juist die mensen rondlopen die precies weten hoe de hazen lopen op de beurs en die bij wijze van alleen nog thuis Nederlands praten.

Over Nederlands spreken gesproken. Zomaar een bericht van vandaag :-) 

Nee, ik begrijp niet waarom beleggingsproducten een Nederlandse uitleg moeten hebben, in een tijd waarin Engels al half onze voertaal is. Beetje kieskeurig zijn bij benoemingen en een verplicht vak finance op de middelbare school is zinniger in voorkomen van beleggingsongelukken dan onschuldige producten verbieden. 

Ik lees in de comments wel wat u vindt en of er nog meer grappen zijn zoals ETF's die niet meer mogen, maar de derivaten daarop wel.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. TTT7 20 juni 2018 20:48
    Dit is te omzeilen als je een beleggingsrekening/trade account opent bij een buitenlandse aanbieder. Wellicht zijn de kosten hoger als je het bij een Zwitserse bank doet, maar er zijn ook andere brokers. Of open wellicht een account in Engeland net voor de Brexit.

    Bijkomend voordeel is dat als je buiten de EU handelt je minder last hebt mocht onverhoopt de EURO/EU klappen.

    Uiteindelijk betekent het minder inkomsten voor de Nederlandse instellingen en wellicht hogere kosten voor de belegger. Resteert de individuele afweging of je rendement in deze produkten, cq lagere fonds/etf kosten opwegen tegen de condities van het houden van de rekening elders.

    Hoekstra verbied je niet een rekening in het buitenland te openen zolang je maar belasting betaalt. Doen genoeg mensen dit dan verandert hij (waarschijnlijk te laat) van mening.
  2. forum rang 6 !@#$!@! 20 juni 2018 21:49
    quote:

    Real1 schreef op 20 juni 2018 20:48:

    Hoekstra verbied je niet een rekening in het buitenland te openen zolang je maar belasting betaalt. Doen genoeg mensen dit dan verandert hij (waarschijnlijk te laat) van mening.
    Vele zitten al bij buitenlandse brokers als IB, maar daar is het het verhaal hetzelfde. Dan ben je nog steeds een EU burger.
  3. Nuchtertransparant 21 juni 2018 00:02
    Kan zelfs geen perpetuals meer kopen van Achmea, Aegon etc bij de ING sinds 1/1/18. Kan er nog wel uit. Met dezelfde reden als AJK aangeeft in zn stuk. Nederlandse ondernemingen.... totaal belachelijk land aan het worden dit.... je kan en mag via internet allerlei medicijnen bestellen zonder Nederlandse bijsluiter, vlammenwerpers, etc etc etc..... maar een ETF zonder Nederlandse tekst niet. Hij is een beetje dom geweest zullen we maar zeggen.
  4. TTT7 21 juni 2018 07:08
    quote:

    !@#$!@! schreef op 20 juni 2018 21:49:

    [...]

    Vele zitten al bij buitenlandse brokers als IB, maar daar is het het verhaal hetzelfde. Dan ben je nog steeds een EU burger.
    Ik neem aan dat als ze het boxje vertaalvereiste checken, je adres leidend is. Ik weet niet of zoiets kan, maar je vakantiehuisje in het buitenland als je die hebt of wellicht familie?

    Uiteindelijk versterkt deze regelgeving de ongelijkheid. De zeer vermogenden vinden wel een weg. De gemiddelde Nederlandse belegger moet het met een kariger aanbod doen en heeft zodoende minder alternatieven en wellicht een minder gespreide portefeuille.
  5. forum rang 5 theo1 21 juni 2018 10:11
    quote:

    Real1 schreef op 21 juni 2018 07:08:

    [...]

    Ik neem aan dat als ze het boxje vertaalvereiste checken, je adres leidend is. Ik weet niet of zoiets kan, maar je vakantiehuisje in het buitenland als je die hebt of wellicht familie?

    Uiteindelijk versterkt deze regelgeving de ongelijkheid. De zeer vermogenden vinden wel een weg. De gemiddelde Nederlandse belegger moet het met een kariger aanbod doen en heeft zodoende minder alternatieven en wellicht een minder gespreide portefeuille.
    Brievenbusmaatschappij op Bermuda en Bob's your uncle. Peter ffff weet vast wel een mannetje om dat te regelen. ;-)
  6. moniemeeker 21 juni 2018 14:24
    Tja, paternalisme pur sang. De overhead is "slim" en beschermt iedereen die op voorhand dom of naief zou moeten zijn in hun ogen. "gij zult niet speculeren/beleggen in producten die gij niet kunt snappen." Maar ondertussen kan ik mijn goede geld wel verkwanselen in bv. de staatsloterij of in de casino's(ultieme vorm van speculeren), omdat deze nu eenmaal wel van de overhead zijn en er flinke belasting over wordt geheven (en waar geen Nederlandse bijsluiter of risico's en kansen wordt voorgeschreven). Hoezo hypocriet?
  7. forum rang 5 theo1 21 juni 2018 14:45
    Nou, ze weten natuurlijk donders goed dat als je zoiets niet doet, en een mediagenieke sukkelaar gaat zwaar de boot in met zo'n product en zoekt de publiciteit met het argument dat hij niet goed was voorgelicht, dat dan de rapen gaar zijn in de talkshows. Dat anticiperen ze op deze manier. Op zich best wel begrijpelijk.
  8. TTT7 21 juni 2018 16:11
    Het heeft geen zin om hier van alles van te vinden. Als Hoekstra/de overheid hiermee komt heeft het ook geen zin om over te klagen of op af te geven. Iedere keer als er een nieuwe horde wordt neergezet, kijk je hoe je die kan nemen, kan ontwijken en zelfs geld aan kan verdienen. Oordelen/klagen levert niets op. Zonde van de energie, gebruik die voor de focus. Wij zijn hier op dit forum toch kapitalisten neem ik aan, geen socialisten zoals doorgaans op de ministeries en in de EU etc. Laten we nadenken met zijn allen over creatieve oplossingen.

    En Nederland is een gaaf land, in termen van onze premier, echter het is niet het enige gave land. Als er teveel hordes worden neergezet. Wellicht tijd om eens elders te kijken. Zijn er al genoeg die dat doen.
  9. TTT7 21 juni 2018 17:00
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 20 juni 2018 16:03:

    Overigens gaat het niet perse om dat documentatie in het Nederlands moet zijn (dat is nog extra eis van AFM). Ook Engelse beleggers mogen geen Amerikaanse etf's meer kopen, omdat de documentatie niet in het verplichte format (KID) is opgesteld.
    Dit klopt niet. Via brokers kan je als ‘Engelse’ belegger ishares en vanguard etfs (US) etc aanschaffen, alleen niet via een Nederlandse broker. Dat Nederland hier een probleem van maakt, betekent niet dat andere overheden zelfde protocol volgen. Ik weet dat je ze gewoon kan handelen.
  10. forum rang 5 theo1 21 juni 2018 17:06
    Is niet zo moeilijk.
    1- rekening bij buitenlandse broker. Die gaan echt geen uitzonderingsregels maken voor ieder denkbaar land op basis van adresgegevens. En als dit een EU ding is, moet je dus buiten de EU zijn. De VS bijvoorbeeld. Laat Interactive Brokers nu net Amerikaans zijn. The Donald heeft schijt aan Brussel en dat werkt nu in je voordeel.
    2- fondsen die zijn gestructureerd als NV-achtig ding. Dit zijn namelijk geen fondsen maar aandelen. Bijvoorbeeld de Belgische holdings, HAL, de Britse Investment Trusts etc.
    3- als je echt ver wil gaan, beleggen via een buitenlandse rechtspersoon. Als je het goed wil doen, vestig je die natuurlijk offshore buiten de EU. Maar dit loont natuurlijk alleen voor grote vermogens.
  11. [verwijderd] 21 juni 2018 17:43
    quote:

    Real1 schreef op 21 juni 2018 17:00:

    [...]

    Dit klopt niet. Via brokers kan je als ‘Engelse’ belegger ishares en vanguard etfs (US) etc aanschaffen, alleen niet via een Nederlandse broker. Dat Nederland hier een probleem van maakt, betekent niet dat andere overheden zelfde protocol volgen. Ik weet dat je ze gewoon kan handelen.
    Nope.
  12. [verwijderd] 21 juni 2018 17:44
    Tijd om afscheid te nemen van burger gehoorzaamheid.

    Je probeert als burger volgens de regels te leven, maar overheid zorgt ervoor dat je niet meer mag ademen op deze manier.

    Ga niet meer volgens de regels leven van de overheid. Had laatst een verzoek gekregen en heb het per direct vuilnisbak gepleurd. Vorig jaar wilden ze een taxatie rapport ontvangen. Ook meteen in de vuilniskliek gegooit.

    Op deze manier krijg je de bevolking niet mee als ze alles verbieden.

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links