Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX door steun gezakt

TA: AEX door steun gezakt

Ik was gisteren, met mijn verwachting voor een opwaartse uitbraak, nog niet uitgesproken of de markt zakte door de steun. Bovendien is de AEX vrijwel op het laagste punt van de dag gesloten, wat de onderliggende verkoopdruk bevestigt. Een misser van jewelste dus van mij!

De Nederlandse beurs krijgt flinke klappen, vooral door mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen China en de VS. Het lijkt erop dat Trump de handelsoorlog met China verder op de spits wil drijven, met beperkingen op investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven door Chinese bedrijven.

Ook andere beurzen lopen flinke schade op. De AEX verloor 2,4%. De DAX-index daalde eveneens 2,4%. De Franse CAC40 verloor 1,9%. De FTSE-100 in Londen verloor 2,2%. Ook de Amerikaanse beurzen gingen diep door het stof.  De Dow Jones index sloot uiteindelijk 1,3% lager. De brede S&P 500 verloor 1,4%. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 2,1%.

AEX serieus verzwakt

De Nederlandse beurs breekt neerwaarts uit de driehoeksformatie en door de steun 548,57  Met deze doorbraak wordt de neutrale bandbreedte aan de onderzijde verlaten en is het technische beeld verzwakt. 

Zoals gezegd is de AEX maandag nagenoeg op het laagste punt van de dag gesloten, wat de onderliggende verkoopdruk valideert. Er is aan de onderkant ruimte vrijgekomen, in eerste instantie richting steun 540,65 (gevormd op 28 februari).

In tweede instantie kan de AEX naar 515,96 zakken, waar de bodem van 9 februari ligt. Ook lijkt de AEX een 'hoofd & schouders topformatie' te completeren, wat de eerder genoemde verzwakking bevestigt. Na een doorbraak onder steun 540,65 wordt 515,96 het volgende neerwaartse koersdoel.


Moneyflow naar onderen

De neerwaartse moneyflow-indicator van de Nederlandse beurs geeft aan dat er momenteel sprake is van uitstroom van kapitaal. Dit bevestigt de verzwakking in de AEX zelf. Overigens is de langeretermijntrend van de moneyflow nog opwaarts gericht.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een stijgende moneyflow zou duiden op de instroom van vers kapitaal.


Ook draagvlak verzwakt

De Advance/Decline ratio draait omlaag. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal dalers momenteel groter is dan het aantal stijgers. Deze zogenaamde 'Breadth indicator' geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs aan het verzwakken is.

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 53
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 26 juni 2018 08:34
    Een Stijging "pullback"..

    Na de enorme daling van gisteren is zeer aannemelijk (Katapult-bungeejump?!)..

    En de daling werd niet ondersteund door grote omzetten bij de aandelen..

    Toevoeging:

    WK 2018:

    Wel opvallend dat landen waar een Grote beroemde voetballer in mee doet..

    Relatief slecht presteert op dit WK:

    Portugal: Christiano Ronaldo..

    Argentinië: Messi..

    Brasil: Nee Maar..

    Polen: Lewandowski..
198 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links