Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Was dit het?

Slotcall: Was dit het?

Het is vandaag een vrij rustig dagje op de beurzen na de onrust gisteren. Was dit het dan alweer? De AEX geeft wel bijna de hele dagwinst in de staart van de handel prijs en de DAX staat zelfs in het rood.

Groen en rood, in Europa wat verdeeldheid en op Wall Street staan er plussen op de borden. EUR/USD levert een half procentje in. Rentes op staatspapieren lopen 1 tot 5 basispunten op. 

Verhaal van de dag is dat de Amerikaanse President Donald Trump via Twitter tekeer gaat tegen Harley Davidson. Het aandeel staat op Wall Street opnieuw 2% lager nadat er gisteren ook 6% af ging.

Royal Dutch Shell

Bijna de hele dag aan kop in de AEX, maar op het eind toch wat ingeleverd: Royal Dutch Shell dus na een positief verhaal van JP Morgan. De bankiers hebben met de oliegigant gepraat en komen tot de volgende conclusie: via De Aandeelhouder.nl:

Shell streeft naar optimalisering van de terugkoop van eigen aandelen, terwijl de Brits-Nederlandse energiereus tegelijkertijd werkt aan het terugbrengen van de schuld.

De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat Shell vlot een aandeleninkoopprogramma zal lanceren. De zakenbank verwacht dat Shell in de tweede helft van het jaar voor 8 miljard aan eigen aandelen zal inkopen.

Daarbij streeft het concern naar een verhouding tussen het vreemd en eigen vermogen, de zogenoemde gearing, van 23 procent tegen het einde van het jaar. Daarna zal Shell blijven werken aan een verlaging richting de 20 procent.

Financials

Ook op het Damrak zien we dat financials als ING, ABN Amro en de verzekeraars achterblijven op de rest:

ASML en Besi

ASML gaat lekker na een koersdoelverhoging van Natixis en in de AMX is Besi de grote uitschieter. Gisteren ook al trouwens, maar toen ging het de andere kant op: 

Air France-KLM en Beter Bed

Air France-KLM zakt weer eens fors, maar ik kon er geen nieuws over vinden. Zijn het de stijgende olieprijzen of toch het almaar voortdurende gezeur en gezanik op het bestuurlijk- en personeelsvlak?

De andere brekebeen van het Damrak is Beter Bed. Blijft er nog iets van de koers over? Steun op nul is het aloude gezegde... 

Basic Fit

Nieuwe all time highs werden er ook neergezet. Deze voor Basic Fit bijvoorbeeld: 

Wereldhave en Unibail-Rodamco

Nou nou, er is zowaar wat te doen in wereld van de stenenschuivers. Goldman Sachs kwam vanochtend door met een neutral-advies voor Unibail-Rodamco.

Verder was er nog dit bericht over van Herk die opnieuw zijn belang in Wereldhave heeft vergroot: 

Euro, goud, bitcoin, olie en rentes

  • Euro: 1,1673
  • Goud: $1261
  • Bitcoin: $6132
  • Olie: $69,35 en $75,35 (Brent)

Koersen op IEXONE

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen. 

De dag van morgen: 27 juni

  • 10:00 Italië consumentenvertrouwen jun 113,0
  • 10:00 EU M3 geldhoeveelheid
  • 12:00 Italië inflatie PPI mei
  • 14:30 VS orders duurzame goederen mei -0,9%
  • 14:30 VS handelsbalans goederen mei
  • 14:30 VS groothandelsvoorraden
  • 16:00 VS pending home sales mei 1,0%
  • 16:30 VS weekrapport olievoorraden
Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.