Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Each rally climbs a wall of worry

TA: Each rally climbs a wall of worry

Op Wall Street bereikte de Nasdaq100 donderdag een nieuw recordniveau, ondanks alle stressfactoren en onzekerheden.  Die zijn er genoeg, maar zoals een oude beurswijsheid luidt 'Each rally Climbs a Wall of Worry'.

Echter zolang er genoeg onzekerheden zijn, de media bol staan van doemscenario's, analisten waarschuwen voor hoge K/W's en Donald Trump om zich heen blijft schoppen, zullen veel beleggers grote cashposities aanhouden. Deze beleggers zorgen op termijn voor voldoende vraag om elke correctie van betekenis op te vangen.

Wall of worry

Er is om ons heen voldoende reden voor zorg en onzekerheid:

  • Nieuwe fratsen van Donald Trump op de recente NAVO-top
  • Mogelijke verdere escalatie van de handelsoorlog
  • Politieke en economische onzekerheden in Italië
  • Een omslag in het beleid van centrale banken
  • De dreiging dat de VS uit het WTO stapt.

Eigenlijk genoeg argumenten om je kruit nu droog te houden. Maar hoe meer zorgen, des te meer kopers zullen er morgen, volgende week en volgende maand zijn die nog moeten instappen. Dit zorgt mijns inziens dan ook voor een stevig vangnet onder de markt. Ik begin me me pas zorgen te maken indien iedereen positief wordt en dus al in de markt zit. In de timeline onder mijn Blog hoef ik alleen maar de vele negatieve reacties op mijn enthousiasme te lezen om te weten dat de meerderheid van de beleggers nog onvoldoende in deze markt zit.

Mijn lange termijn advies blijft dan ook  'Buy the dips', ofwel: koop (bij) op elke grote correctie. Voor de rest van 2018 en 2109 handhaaf ik dit advies, want 'Each rally climbs a wall of worry'.

De beurzen gaan alle kanten op, er is geen gebrek aan volatiliteit. Toch valt de schade op de Nederlandse VIX index mee. Hieronder volgt een analyse van onze eigen paniekbarometer.

Op de vaderlandse aandelenbeurs zijn ook geen haarscheurtjes zichtbaar. Het lange termijn positieve technische plaatje blijft dan ook intact.

Het komende cijferseizoen lijkt beleggers niet van hun à propos te brengen. Verder bekijk ik deze keer in hoeverre de dreigende Europese miljardenboete de meerjarige uptrend van Google heeft beïnvloed. De Nasdaq100 boekte donderdag zelfs een nieuw all-time-high. Kortom een vol weekendbericht.

Nasdaq 100 index breekt de weerstand 7.309,99   

De Amerikaanse technologiebeurs is boven de juni-top rond 7.309,99 punten gebroken. Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan.

We houden rekening met verdere koersstijging. De Nasdaq 100 index kan verder omhoog, in eerste instantie richting 8.000 punten (berekend koersdoel), in tweede instantie richting 10.000 punten (eveneens berekend koersdoel).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het van belang dat de steun van 6.977,35 punten (gevormd op 14 mei) heel blijft.

Nederlandse paniekbarometer

De Nederlandse VIX-index blijft sinds mei zijwaarts bewegen. Het huidige niveau duidt niet op onrust onder Nederlandse beleggers. Geen reden voor zorg dus.

Voor een eventueel signaal van toenemende onrust of mogelijke paniek, is een doorbraak boven de topjes van van 23 maart rond 20,06 noodzakelijk. Ik zie dat op korte termijn echter niet gebeuren.




 

Nederlandse beurs lange termijn

Bezien vanuit de lange termijn ligt de Nederlandse beurs er niet slecht bij. Maar om de lange uptrend door te zetten, zal de AEX eerst de horde rond 572,81 punten moeten passeren.

Hier liggen de toppen van januari en mei, tevens de hoogste koerstoppen sinds 2001. Na een doorbraak kan de AEX in eerste instantie doorstoten naar 609 punten (het topje uit 2001) en vervolgens naar 690-700 punten.

https://grafieken.tostrams.nl/aexlang.gif

Het koersverloop sinds 2008 van de AEX geeft dus een prima stijgend trendkanaal weer. Aan de onderkant wordt deze uptrend afgebakend door een serie hogere koersbodems. Deze bodems hebben we op de grafiek hierboven in blauw gemarkeerd.

Na de koersbodem rond 195 punten in 2008 is de correctie van 2011 op een hoger niveau rond 256 punten opgevangen. Daarna zijn hogere bodems gevormd rond 366 (2014) en rond 506 punten (2017).

De serie stijgende koersbodems geeft aan dat beleggers op elke grote correctie (bij-)kopen.

Nederlandse beurs korte termijn

Het probleem op de Nederlandse beurs zit vooral in het grillige verloop van de afgelopen zes maanden.

In de eerste weken van 2018 heeft de AEX een hoogste punt van het jaar gevormd (572,81 punten) en kort daarna het laagste punt van 2018 (515,96 punten). In de rest van 2018 zijn we, ondanks de grote uitslagen,  tussen deze 2 niveaus gebleven.




Europese miljardenboete voor Google

Het Amerikaanse techbedrijf Google wacht een Europese miljardenboete, omdat het zijn dominante marktpositie zou misbruiken. De Europese Commissie is bezig de hoogte van de boete vast te stellen. Google zou telefoonfabrikanten dwingen om Android Apps te installeren.

Op Wall Street is Alphabet, de moedermaatschappij van Google, vooralsnog niet onder de indruk van de dreigende miljardenboete. De beurskoers sloot donderdag  minder dan 0,5% van een nieuw all-time-high af.

Alphabet (voorheen Google) flirt thans met het vorige all-time-high rond 1.186,89 dollar (de top van 29 januari).

Na een uitbraak boven 1.186,89 dollar wordt 1.300 het eerstvolgende opwaartse koersdoel. Op wat langere termijn kan de koers naar 1500-1600 dollar.

Alphabet consolideerde de afgelopen maanden binnen de stijgende trend, maar slaagt er in om steeds hogere bodems te vormen.

Technisch bezien is er sprake van bodemvorming. Dit signaleert een aantrekkende vraag. Wij zien ruimte voor meer opwaarts potentieel na een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 1.186,89 dollar (gevormd op 29 januari).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 21
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 juli 2018 08:18
    Nou Royce dat kan ik je wel uitleggen. Beleggers hebben de stoornis dat ze alle negatieve nieuws of compleet negeren of het uitleggen in positief nieuws. Het beetje positief nieuws wat er nog is dat wordt uitvergroot en enorm benadrukt. Je ziet het hier op de IEX site dagelijks langskomen. Als normaal mens geloof je gewoon niet wat je ziet. Het enige waar ik naar benieuwd ben wanneer het in de DSM komt.
261 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links