Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodemvorming AEX zet door

TA: Bodemvorming AEX zet door

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is wederom op een all time high geëindigd, ondanks de zware koersval van Netflix. Ook Alphabet, de moedermaatschappij van Google, heeft een recordstand bereikt, alsof er geen Europese miljardenboetes dreigen.

In Europa gaat het wat stroever met de aandelenbeurzen, hoewel de technische plaatjes redelijk blijven. Maar ook op de Nederlandse beurs zie ik recordstanden.

Deze keer kijk ik naar moneyflow van de Nederlandse beurs, die deze week een recordstand heeft bereikt. Verder beoordeel ik Nederlandse call/put ratio, die naar het laagste punt in lange tijd is gezakt.

Records op Nederlandse beurs

Van iets andere orde als op Wall Street, maar wel opvallend, zijn de records op onze eigen beurs. De moneyflow van de Nederlandse beurs heeft deze week een recordstand bereikt, terwijl de Nederlandse call/put ratio recent naar de laagste stand van de afgelopen 12 maanden is gezakt.

Wat hebben deze twee uitersten met elkaar gemeen? De moneyflow geeft aan dat er sprake is van een robuuste instroom van vers kapitaal richting Nederlandse aandelen. De call/put ratio gaf met haar extreem lage waarde aan dat beleggers te pessimistisch waren.

Wat mij betreft signaleren deze twee indicatoren dat het proces van bodemvorming op de Nederlandse beurs doorzet en levensvatbaar blijft.

Hoewel de AEX-index zelf nog heel erg talmt, signaleert de moneyflow een zeer positief onderliggend sentiment voor Nederlandse aandelen. Beleggers benutten blijkbaar hun vrije kasstromen en spaartegoeden om aandelen (bij) te kopen.

Kopers in de markt

De Nederlandse beurs komt op adem, maar het korte termijn sentiment blijft positief. De recente serie hogere bodems signaleert nog steeds kopers in de markt.



Positieve geldstromen

De moneyflow indicator geeft aan dat er op de Nederlandse beurs momenteel sprake is van een solide instroom van nieuw kapitaal. De moneyflow heeft deze week een recordstand bereikt. Er komt dus veel vers geld in de aandelenbeurs.

Dit ondersteunt de herstelfase op de beurs. De stijgende moneyflow geeft bovendien aan dat beleggers positief gestemd blijven.



De Nederlandse call/put ratio (onderste helft van de grafiek) veert op van een extreem lage waarde. In de afgelopen weken heeft de call/put ratio de laagste stand van de afgelopen 12 maanden bereikt. Dit geeft aan dat het sentiment tijdelijk te negatief was.

Alleen onder extreem negatieve omstandigheden zakt de call/put ratio onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme. Vaak wordt een dergelijke (oversold-) conditie gevolgd door een tijdelijk herstel. Zie ook de uitleg over de call/put ratio onder de grafieken.

Een eerdere extreem lage waarde en (oversold-) conditie van de call/put ratio trad eind maart/begin april op. De AEX noteerde toen rond 518-520 punten (eerste twee groene cirkels).

Kort daarna schoot de AEX door de horde rond 540 punten en klom deze direct naar 572,81. Die stevige run leidde overigens tot een extreme hoge waarde en (overbought-)conditie op de call/put ratio in juni (de rode cirkels). De AEX zakte daarna van 572,81 naar 544 punten.  

https://grafieken.tostrams.nl/CP18.gif

Uitleg call/put ratio

De Nederlandse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator. Onder extreem negatieve omstandigheden zakt de call/put ratio naar een zeer lage waarde (onder 1). Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.

Vaak wordt een dergelijke (oversold-) conditie gevolgd door een, al dan niet tijdelijk, beursherstel. De call/put ratio wordt verondersteld de over-reacties in de markt te meten.

Door incidentele factoren kan de call/put ratio forse uitschieters laten zien. Daarom is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse call/put ratio te beoordelen. De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan.

Deze rode lijn filtert de wilde bewegingen van de call/put ratio uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit van de de call/put ratio enigszins verloren, maar zien we wel de onderliggende trend.

Uitleg moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX-index cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

184 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2018 09:20
    quote:

    opa schreef op 18 juli 2018 09:07:

    Eric is dit weer wel goed voor jou nieuwe oogst ? [bollenvelden]
    Hey Opa!

    Nee, de oogst is dramatisch. Vanaf mei al zeer hoge temperaturen en bijna geen neerslag. Vorig jaar was al een slecht jaar, nu nog slechter :(

    Binnenkort weer op de fiets in Prusen opa? Doe de groeten aan oma van mij.
  2. [verwijderd] 18 juli 2018 09:31
    quote:

    Eric de Rus schreef op 18 juli 2018 09:20:

    [...]

    Hey Opa!

    Nee, de oogst is dramatisch. Vanaf mei al zeer hoge temperaturen en bijna geen neerslag. Vorig jaar was al een slecht jaar, nu nog slechter :(

    Binnenkort weer op de fiets in Prusen opa? Doe de groeten aan oma van mij.
    Dank je Eric, rot voor jou die slechte oogst.
    Eerst de kinderen terug van vakantie, dan wij.
    Fiets vakantie begint in Metz de moselradweg tot Koblenz daarna de rheinradweg
    Groetjes daar .
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 18 juli 2018 09:33
    quote:

    expert@info schreef op 18 juli 2018 09:18:

    day high gezien mijnsinzinens..
    grappig deze korte euforie , geen motivatie , dus wachten maar ...

    Door ASML verwacht men meer goede Cijfers..

    Maar als zelfs slechtere cijfers van Ach..Zo.. worden beloond..

    Houd ik mijn Hart vast..

    En vrees ik voor een ware Koers Ejaculatie..

    Voordat het "ooit" naar beneden gaat..

    De Centrale Banken Put ligt er stevig onder!

    Met name die van de ECB..

    Trouwe Sponsor van onder meer de DAX..

    Toevoeging:

    Wie heeft er al een Voetbal Abonnement van een Keuken Divisie Club gekocht..:))

184 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links