Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Cijfergala

Vooruitblik: Cijfergala

Zo er op en er over. Met nota bene de handjes op het stuur. Tempootje 50+ en dan ook nog eens met een paar kilo te veel en een schandalige conditie.

Het Binck-shirt dat ik gisteren op mijn toertochtje op de racefiets voorbij reed had het dan ook drukker met kwekken dan met trappen. Als dit maar geen bad omen is voor de Q2-cijfers van morgen, ik moest er meteen aan denken :-) Binck is deze week niet de enige met cijfers en dan druk ik me zacht uit.

Eigenlijk is na deze week op Apple en bij ons de financials na iedereen en alles die er toe doet door met Q2-cijfers. Ik blik met u niet met woorden, maar weer met waardegrafieken vooruit. Laat ik dan maar met Binck beginnen. Alle lijntjes zet ik op een eigen as voor het beste beeld en u ziet:

  • Oranje: koers
  • Blauw: 12 maands verwachte winst per aandeel
  • Groen: 12 maands verwachte omzet per aandeel
  • Rood: 12 maands verwacht dividend per aandeel
  • Paars: 12 maands verwachte koerswinstverhouding

Binck is langzaam maar zeker zichzelf van pure internetbroker naar retail bank aan het omvormen. Wanneer keert de wal het schip? Want na jarenlange dalende verwachtingen (die u hier ziet) en resultaten mag het wel eens, te meer daar het aandeel er niet goedkoper op is geworden.


Royal Dutch Shell

Het cijfer deze week op het Damrak is natuurlijk de Q2-rapportage van Royal Dutch Shell. De verwachting is $ 0,73 winst per aandeel en $ 97,78 miljard omzet. Het bedrijf is zo'n beetje klaar met desinvesteren en met deze olieprijs en al dat achterstallig onderhoud is het meer de vraag wanneer het weer gaat investeren? 

Verder ben ik benieuwd wanneer het woord dividendverhoging weer eens valt bij Olies. Even zoeken in deze spaghetti, maar merk op hoe keurig de koers de winst- en omzetverwachtingen volgt.

Philips

Morgen komt ook Philips door, dat in alle rust en stilte lekker is gestegen. Daarmee is het aandeel wel duur geworden, want de winst- en omzetverwachting stijgen niet zo hard, ondanks bijvoorbeeld diverse kleine overnames. Let daarom morgen vooral op de outlook, zou ik zeggen. Die drop in omzet is het afgesplitste Signify.

Philips wordt geacht € 0,36 winst per aandeel en € 4,31miljard omzet te rapporteren.


Signify

Laat ik Signify maar meteen meenemen. Het probleem is duidelijk, dalende omzet en winst. Hoe gaat de onderneming dit tackelen is de grote vraag. Een nieuwe naam en logo hebben in ieder geval niet geholpen. Verwacht wordt € 0,52 winst per aandeel bij € 1,56 miljard omzet.


Randstad

Randstad is verreweg het goedkoopste, normale aandeel uit de AEX, terwijl het goed boert. Het fonds is zo cyclisch als wat, ofwel u voelt u niet geroepen het aandeel in hoogconjunctuur te kopen? Als er een recessie aan de deur klopt wil u hier niet zijn, maar daar gaan de verwachtingen nog niet van uit.

De meeschrijvers noteren voor dinsdag € 1,07 winst per aandeel bij € 6,07 miljard omzet.


KPN

KPN maakt ook al haarfijn duidelijk waarom ik deze grafrieken zo prettig vindt. Zo rap als de omzet daalt, zo hard stijgen de winst en het dividend. Eens echter... Inderdaad. En we hebben nog nooit zelfs maar een glimp van Plan B gezien of gehoord. Geniet tot die tijd van uw dividend.

Noteert u € 0,03 winst per aandeel en € 1,38 miljard omzet als consensus.


RELX

RELX wordt geacht € 0,46 winst per aandeel en € 4,13 miljard omzet te hebben geboekt. Verder kunnen we alleen maar klappen voor dit bedrijf dat als een zonnetje draait. Vraag is alleen hoeveel keer u die winst wilt betalen, want het aandeel is wel flink duurder geworden.


Besi

Ja, hier is ie dan eindelijk: de grafiek van Besi. Is de koers te hard gedaald, of zijn de verwachtingen te weinig naar beneden bijgesteld? Er is een klant afgehaakt, zoals Besi al vertelde en daar heeft ze er maar een handvol van. De outlook, het is wellicht dé happening deze week op het Damrak.

Is die ingetrokken order van die klant een incident, of de kanarie in de kolenmijn van mindere tijden? Hopelijk kan en durft Besi hier iets over te zeggen. Er wordt € 0,65 winst per aandeel en € 172,85 miljoen omzet verwacht.


Arcadis

Gaan de klanten nog een keer hun rekening betalen, of hebben ze dat nu eindelijk eens gedaan? Nog zo'n nagelbijtaandeel: Arcadis. Dat moet dus noodgedwongen door met ongewenste edoch peperdure dochter CallisonRTKL, zoals we intussen weten. Problemen te over hier en die omzet moet gewoon omhoog.

Ik heb helaas geen consensus voor de cijfers.


Beter Bed

Lat but not least, Beter Bed. Hier is een regelrechte turnaround nodig - hier is Duitsland de nachtmerrie die het aandeel wakker doet liggen - en zeg maar of u daar het management toe in staat acht. Technisch is het aandeel misschien aan het bodemen, maar dat is superspeculatief en hoogrisico.


Conclusie en AEX

Resumerend, wat mij vooral aan deze grafieken en ook de cijfers vorige week opviel (met uitzondering van ASML dan) is dat veel Nederlandse bedrijven met hun omzet kampen. Zie Unilever en AkzoNobel ook vorige week en - voor de zoveelste keer - dat is in een stralende economie en hoogconjunctuur.

Daar staat tegenover dat technologie-aandelen juist als een raket gaan. Zelfs die aandelen waarvan we op het eerste gezicht dachten dat het one trick pony's waren met een gemakkelijk te kopiëren business. In de VS zijn dat Alphabet, Facebook en Amazon en bij ons Takeaway, Basic-Fit en ook het nieuwe Adyen.

Feel free om dit te duiden in de comments, ik ben benieuwd. Het valt mijn op dat bij de groeiers vooral ondernemers aan het roers staan en bij de gestagers vooral managers. Het is net als met handelen en beleggen op de beurs. Ondernemers houden van een gokje en managers zijn risico-avers. 

Dat hoeft niet slecht te zijn. Twintig jaar geleden was het precies andersom. Toen dachten de managers dat ze ook ondernemers waren en deden ze veel te dure en zinloze overnames. Denk maar aan Ahold. Of ze investeerden miljarden in onzindingen, zoals KPN in die legendarische UMTS-veiling.

De AEX is er nog altijd niet goed van, zal ik maar zeggen. Wel vierde de index vrijdag een bescheiden feestje:

Hier is de waardegrafiek van de AEX die ik u wekelijks geef. Helaas, ik krijg verdorie alleen geen verwachte omzet uit Datastream. U ziet de winstverwachting wel stijgen, maar u hebt nu ook gezien dat dit de specialiteit is van onze aandelen: de winst laten groeien terwijl de omzet stagneert of daalt.


Amazon, Google en Facebook

Hoe anders is dat bij de technologiegrootmachten die deze week aan de poort kloppen: Alphabet (Google), Amazon en Facebook. Eigenlijk prijst de beurs nu al jarenlang braaf de double digits groeicijers van die bedrijven in. Eens - en dat kan morgen of over jaren zijn - zijn beide feesten over. Succes met timen!

Naar mijn smaak zijn dit zeker geen bubbels, gelet op omzetten en winsten. De Nasdaq 100 mag weliswaar net zo hard stijgen en gek doen als twintig jaar geleden, toen stond daar vrijwel geen omzet en winst tegenover. Hoe anders is dat nu en de index doet zelfs nog 0,9% dividendrendement.


Nog zo'n mooie:


En wat dacht u hiervan?


Agenda

De agenda spreekt voor zich, ons wacht een ware cijfertsunami. Er zijn nog een paar Nederlandse bedrijven die ik niet heb genoemd en die u zeker interesseren:

  • Pharming
  • Aalberts
  • Unibai-Rodamco-Westfield
  • Flow Traders

In het buitenland is het helemaal raak:

  • De halve Dowe Jones komt door, met onder meer AT&T, Boeing, McDonald's, Coca-Cola, Merck en Verizon
  • Let even op Harley-Davidson. U weet waarom
  • ExxonMobil, Total en Chevron zijn er ook en stip Halliburton ook maar aan
  • Vodafone, Orange en nog meer telcoms
  • Ford, General Motors, Daimler en Peugeot
  • Verder zijn er Nestlé, ABInBev, Carrefour, Casino, L'Oréal, Nokia, Starbucks en Intel

De eerste Europese banken komen door, UBS, Banco Santander en... Deutsche Bank! Dat gaf zowaar al een reverded profit warning af. Alles ganz nett eingepreist, zou ik zeggen :-)


Met die Q2's zijn we er nog niet. Vrijdag komen Frankrijk (+0,3%) en de VS (+4,1%?!) met hun eerste schattingen BBP Q2. Wellicht koersimpact, maar Q2 was vroegâh. Mijn persoonlijke favorieten zijn de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices uit Duitsland en VS, ofwel de economie nú.

Verder nog iets dit weekend, of wat u komende week kan verwachten? Als ik hem was nam ik zeker een goede fles meenemen - of meerdere - want president Donald Trump spreekt deze week voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de intussen losgebarsten handelsoorlog.

Van alle geopolitieke issues is dit momenteel de grootste uitdaging voor de beurs, omdat het winsten en omzetten raakt. General Electric sprak vrijdag al van mogelijk $ 400 miljoen schade en er komen hoe langer hoe meer cijfers los. 

Het is niet alleen Harley-Davidson, die handelsoorlog kan onverwachte wendingen en misschien wel bijwerkingen hebben. Wat dacht u van misschien stijgende in plaats van dalende beurzen? Dit vind ik mooi. Bedrijven gaan namelijk niet braaf zitten wachten hoe hun concurrentiepositie mogelijk verslechtert. Wie volgt? 

Er is ook nog wat Europese (defensie-industrie) overnamefantasie:

Hier is de hele agenda, sterkte met scrollen.

23 jul
08:00 Philips Q2-cijfers
08:00 BinckBank Q2-cijfers

13:00 Halliburton Q2-cijfers
13:00 Hasbro Q2-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen jun 5,47M
18:00 Michelin Q2-cijfers
22:00 Alphabet Q2-cijfers

24 jul
02:30 Japan flash manufacturing PMI jul
08:00 Randstad Q2-cijfers
08:00 UBS Q2-cijfers
08:00 Peugeot Q2-cijfers
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI jul 52,9
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI jul 55,5
09:30 Duitsland flash services PMI jul 54,3
13:00 Harley-Davidson Q2-cijfers
13:00 United Technologies Q2-cijfers
13:00 Verizon Q2-cijfers

13:00 Lockheed Martin Q2-cijfers
15:45 VS manufacturing PMI jul 55,5
15:45 VS services PMI jul 56,3
22:00 AT&T Q2-cijfers
22:00 Texas Instruments Q2-cijfers

25 jul
08:00 KPN Q2-cijfers
08:00 BinckBank notering ex-dividend
08:00 Unibail-Rodamco Q2-cijfers
08:00 Deutsche Bank Q2-cijfers

08:00 Telefonica Deutschland Q2-cijfers
08:00 Vodafone Q2-cijfers
08:00 Banco Santander Q2-cijfers
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima jul 101,5
13:00 Boeing Q2-cijfers
13:00 Coca-Cola Q2-cijfers
13:00 General Motors Q2-cijfers
14:00 Ford Q2-cijfers

14:00 Barrick Gold Q2-cijfers
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jun 0,67M
22:00 Paypal Q2-cijfers
22:00 Facebook Q2-cijfers
22:00 Gilead Sciences Q2-cijfers
22:00 Visa Q2-cijfers
22:00 Qualcomm Q2-cijfers

26 jul
08:00 Royal Dutch Shell Q2-cijfers
08:00 AB Inbev Q2-cijfers
08:00 RELX Q2-cijfers
08:00 Besi Q2-cijfers
08:00 Arcadis Q2-cijfers
08:00 Airbus Q2-cijfers
08:00 Aalberts Q2-cijfers
08:00 Pharming Q2-cijfers
08:00 Daimler Q2-cijfers
08:00 Nestlé Q2-cijfers

08:00 Roche Q2-cijfers
08:00 Orange Q2-cijfers

08:00 Repsol Q2-cijfers
08:00 Carrefour Q2-cijfers
08:00 Wereldhave notering €0,63 ex-dividend
08:00 Nokia Q2-cijfers
08:00 Total Q2-cijfers
08:00 Anglo American Q2-cijfers
08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen aug 10,7
08:45 Frankrijk consumentenvertrouwen jul 99
10:00 Italië consumentenvertrouwen jul 116
13:00 Comcast Q2-cijfers
13:00 Mastercard Q2-cijfers
13:00 McDonald's Q2-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen jun 2,8% MoM
14:30 VS groothandelsvoorraden jun 0,5% MoM
14:30 VS jobless claims 216K
17:30 L'Oréal Q2-cijfers
22:00 Amazon Q2-cijfers
22:00 Intel Q2-cijfers
22:00 Starbucks Q2-cijfers

22:00 Amgen Q2-cijfers

27 jul
01:30 Japan CPI jul 0,7%
07:30 Frankrijk BBP Q2 0,3% QoQ
08:00 Signify Q2-cijfers
08:00 Beter Bed Q2-cijfers
08:00 Flow Traders Q2-cijfers

08:00 BASF Q2-cijfers
08:00 Lafargeholcim Q2-cijfers
08:00 Renault Q2-cijfers
08:00 Danone Q2-cijfers
08:00 Duitsland importprijzen jun 0,2% MoM
08:45 Frankrijk consumentenuitgaven jun 0,6% MoM
13:00 Abbvie Q2-cijfers
13:00 Merck & Co Q2-cijfers
13:00 Twitter Q2-cijfers
13:00 Chevron Q2-cijfers
13:00 ExxonMobil Q2-cijfers
14:30 VS BBP Q2 4,1%

16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jul 97,1

Gun ik het laatste woord weer aan Corné. Wat heb je over Randstad te melden?

Kiek op de Grafiek

Ik heb u al zoveel grafieken gegeven, dat ik mijn vaste rondje een beetje uitkleed. De AEX staat dus op jaar top en (met herbelegd dividend) zelfs op een all time high. Ik neem nu voor de verandering een paar grote indices, sinds Trump in januari aankondigde handelstarieven te gaan invoeren.

De president ziet zulke data als hieronder ook en wellicht is dit een aanmoediging voor hem door te gaan om China te breken... en wij mogen onze handjes dichtknijpen met de AEX.


Inderdaad, China breken. Kijk maar hoe de yuan in de touwen hangt. Dit moet Beijing toch wel verontrusten? Dat zit niet op hoge (import)inflatie te wachten, dunkt me.


Bij EUR/USD lijkt de handelsoorlog eerder bezit van de zaak is einde vermaak. Zijwaarts.

Zijn de rentes ook klaar met dalen en is er misschien weer wat meer risico bereidheid? Het is nog prematuur.


Onze buren stijgen echter alweer:


De Amerikaanse rente is zo zijwaarts als het kapsel van Trump. Ik doe nooit mee aan hem bashen - het is domweg niet aan ons wie er in Witte Huis, Kremlin en Verboden Stad et cetera zetelen - maar hij moet zich niet met de rente bemoeien. Dat zeg ik niet, maar de Amerikaanse wet. Dat is aan de Fed. 


Tot slot de olieprijs nog. U kunt weer long voor een ritje, of bent u alweer te laat?


Dank voor het lezen van mijn stukje, uw eventuele reactie en tot morgen, tot voorbeurs. Opgelet dan, we gaan de dingen in het IEX Beursblog dan een klein beetje anders doen dan u bent gewend. Stay tuned.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 22 juli 2018 15:28
    quote:

    jonas schreef op 22 juli 2018 15:21:

    Mijn boerenkool verwachting Arend Jan.

    Shell zal verwachtingen overtreffen.

    Randstad heeft nog niet de vreemde beweging Manpower gevolgd (eerst down en toen toch in de plus)

    Flow zal megawinst melden.

    Arcadis, Besi droefenis, maar staan al laag.

    Phillips, Aalberts. Nou dat kan er mee door.

    Nu ben ik de gebeten hond. Zie verdere reacties.

    Groet, Jonas

    PS Beter Bed Duitsland nog niet helemaal goed, maar andere zaken zoals internetverbetering toch wel weer goed.
  2. forum rang 6 jonas 22 juli 2018 16:05

    Had mijn eerste reactie willen aanvullen. Toen een reactie op mijzelf. De vreemde IT-gangen van de IEX denk ik dan maar.

    Ga ik verder en kijk ik in mijn bol.

    ASMI: gaat mooie outlook geven en dat komt dus allemaal dik in orde.
    Binck: voortgaand gemodder
    Amerikaanse tech's: mooie cijfers, maar beneden de verwachtingen dus down en daarmee ASML ook (vraag me niet waarom).

    Zo dat is dat en eigenlijk kan je nu al aan de voorbeschouwing voor overvolgende week beginnen.

    Groet, Jonas

  3. Brievenbus 22 juli 2018 16:19
    Citaat: KPN maakt ook al haarfijn duidelijk waarom ik deze grafrieken zo prettig vindt. Zo rap als de omzet daalt, zo hard stijgen de winst en het dividend. Eens echter... Inderdaad

    "Eens echter......Inderdaad" ?

    Zoooo? Arend Jan weet al WAT er komt, en, DAT het komt?
    Doet fijn negatief over KPN, maar, geeft niet aan WAT er komt? :-)
  4. forum rang 7 ff_relativeren 22 juli 2018 16:24
    Het is meteen de eerste zin van deze zondagse vooruitblik die me triggert ;
    "Eigenlijk is na deze week op Apple en bij ons de financials na iedereen en alles die er toe doet door met Q2-cijfers."

    In 1 zin worden 2 Amerikaanse giganten over het hoofd gezien. En dan denk ik ..
    Hoe kunnen deze 2 buiten beeld verdwijnen ?

    Comcast komt op 26 juli voorbeurs met cijfers : www.cmcsa.com/news-releases/news-rele... ,

    en niet alleen Apple komt nog niet door. Wat te denken van Disney ? 7 augustus. www.thewaltdisneycompany.com/disneys-... .

    De 2 media- en entertainment giganten zijn uitgebreid in het nieuws geweest door hun onderlinge strijd om de assets van 21st Century Fox en Sky.

    Enfin, bij deze staan ze weer op het netvlies ..

    ;-)
  5. [verwijderd] 22 juli 2018 19:44
    Ach het enige wat een belegger weten wil is of de AEX, inclusief wat aandelen, stijgen zal of niet, maar er komt een waslijst aan informatie…, desinformatie beter gezegd… Da's niet heel duidelijk!

    Bij de AEX zelf zal het stoppen op een bepaald niveau, en wellicht stopt het daar voor een aantal aandelen ook..575 is een goede kanshebber!..

  6. [verwijderd] 22 juli 2018 20:15
    Dus de verwachte winst bij Philips is 0,36 per aandeel. De netto winst zal dan rond de 341 miljoen euro moeten bedragen. Winst eerste kwartaal 2018 was maar 94 miljoen euro. Resultaat tweede kwartaal 2017 was 161 miljoen euro. Ze mogen al blij zijn als ze boven het netto resultaat van vorig jaar komen door onder andere negatief valuta verschil, reservering boete van de EU (zie: www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/philips-z... ) en overnames. De verwachting zal naar mijn verwachting niet gehaald worden en zal een daling van de koers betekenen morgen.
  7. Bonost 22 juli 2018 21:05
    quote:

    Helvan '18 schreef op 22 juli 2018 19:44:

    Ach het enige wat een belegger weten wil is of de AEX, inclusief wat aandelen, stijgen zal of niet, maar er komt een waslijst aan informatie…, desinformatie beter gezegd… Da's niet heel duidelijk!

    Bij de AEX zelf zal het stoppen op een bepaald niveau, en wellicht stopt het daar voor een aantal aandelen ook..575 is een goede kanshebber!..

    Wat ga je nu zeggen als we volgende week boven de 580 zitten???
    De voorspelde verdoemenis wordt telkens door jezelf uitgesteld.
  8. [verwijderd] 23 juli 2018 00:41
    quote:

    Bonost schreef op 22 juli 2018 21:05:

    [...]

    Wat ga je nu zeggen als we volgende week boven de 580 zitten???
    De voorspelde verdoemenis wordt telkens door jezelf uitgesteld.
    Ach 573 staat nog steeds hoor..
    Het zijn slechts richtpunten voor short, maar kan inderdaad zo zijn dat 580 een beter niveau is, beter te hoog dan te laag!..
  9. forum rang 5 theo1 23 juli 2018 10:57
    quote:

    Brievenbus schreef op 22 juli 2018 16:19:

    Citaat: KPN maakt ook al haarfijn duidelijk waarom ik deze grafrieken zo prettig vindt. Zo rap als de omzet daalt, zo hard stijgen de winst en het dividend. Eens echter... Inderdaad

    "Eens echter......Inderdaad" ?

    Zoooo? Arend Jan weet al WAT er komt, en, DAT het komt?
    Doet fijn negatief over KPN, maar, geeft niet aan WAT er komt? :-)
    Dus je zit zwaar in KPN? Dat verklaart veel. Ik zou ook balen als ik daar een hoop geld in had zitten.

    Gratis advies: verkoop die zooi. Ook al is het met verlies. KPN is een klassieke value-trap. Verlies nemen, uithuilen en ergens anders opnieuw proberen. Dan verpest je in ieder geval de rest van je leven niet.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links