Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dip biedt kansen

TA: Dip biedt kansen

Ondanks de recente turbulentie komen er op de aandelenbeurs nog steeds interessante gokjes voorbij. Ik heb de koersdaling van de afgelopen dagen benut door enkele aankopen te doen voor de defensieve belegger.

Ook aan de speculatieve kant zie ik dobbeltjes voorbijkomen. Eén van die hoogvliegers is Air France-KLM, die ik vandaag dan ook becommentarieer.

Wellicht wilt u lid worden van IEX Premium? Klik hier: de eerste maand nu voor slechts €0,01.

Air France-KLM kansrijk

Een van de aandelen waarin we geen lange termijn positie hebben, maar die we wel speculatief zien zitten is Air France-KLM. We hebben zowel een korte termijn positie als een Turbo Long.

De recente daling bracht Air France-KLM terug, maar de koers bleef daarbij ruim boven de voorgaande toppen van medio juni rond €7,76.

Het beeld blijft redelijk positief zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven. Nu Air France-KLM in de recente daling een hogere bodem neerzet boven het niveau van voorgaande toppen, blijft het technische plaatje positief.

Ons eerste koersdoel ligt op € 10,40 (de top van 27 februari). De steun bevindt zich op €7,76 (gevormd op 18 juni). Op de huidige dip kan Air France-KLM alsnog opgepakt worden.


Nederlandse beurs blijft binnen trendkanaal

De  AEX-index weet binnen de stijgende trend te stabiliseren. Het feit dat de oude koerstoppen en de nieuwe koersbodems elkaar enigszins overlappen, signaleert dat de kracht van de trend beperkt is.

Belangrijk is de oplopende trendlijn (het dikke paarse lijntje) onder de koersbodems van de afgelopen maanden. Beleggers en speculanten dienen deze bodemlijn nauwlettend in de gaten te houden.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie, mogelijk richting de bodem van eind juni rond 543,87 punten. De weerstand ligt rond 576,90 punten (de top van 27 juli).



Call/Put ratio en VIX

De call/put ratio zakt naar een extreem lage waarde. Hierbij is de op een na laagste stand van dit jaar aangetikt.

De Nederlandse aandelenbeurs raakt overdreven pessimistisch. Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een, al dan niet tijdelijk, herstel.

Opvallend genoeg blijft de vaderlandse VIX-index zijwaarts bewegen. Het huidige niveau duidt op rust onder Nederlandse beleggers.

Ik leid hieruit af dat Nederlandse beleggers zich hebben ingedekt tegen verdere koersdalingen, maar dat van paniek absoluut geen sprake is.

De eerste grafiek hieronder is de call/put ratio, de tweede de VIX.


Wat is de call/put ratio?

De Nederlandse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator. Onder extreme negatieve omstandigheden zakt de Call/Put ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.

Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een tijdelijk herstel. De Call/Put ratio wordt verondersteld de over-reacties in de markt te signaleren.

Door incidentele factoren kan de Call/Put ratio forse uitschieters laten zien. Derhalve is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse Call/Put ratio te beoordelen.

De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de Call/Put ratio aan. De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd.

Wat is de VIX Index?

De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logische weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Kan een belegger handelen in de VIX? BNP Paribas onderhoudt de handel in Turbo's op de VIX future. Op de Tostrams site wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd.

Een belangrijk verschil tussen de futures en de ‘spot’-VIX, is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX-index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 22
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2018 08:37
    interessante gokjes

    ach ja... het is 1 grote gok, behalve voor de...

    je zou zeggen, ik gooi er een long positie in met al die positieve verhalen, maar er borrelt nog genoeg. De AEX wordt prachtig boven het lijntje gehouden, maar is er wel rust, zoals men doet geloven?

    En koersdaling, van 575 naar nu 562 is dat al een daling? Eerder zijwaarts!

    VIX zegt niets, evenals C/P ratio! markt doet wat hij wil
  2. Ger 02490 15 augustus 2018 10:07
    Inderdaad Royce. Dip bied kansen. Altijd, maar we willen zo graag van de analist weten waar die kansen liggen. Wat zegt U? Moeilijk aan te geven? Maar dat hadden we zelf ook al geconstateerd. Wij willen zo graag van de "kenners" horen wat we moeten kopen bij de dips.KLM?? Al tijden in de verdomhoek. Stakingen etc.etc. Kunnen we allemaal lezen. Nu is er zicht op een nieuwe topman, stijgt het aandeel, en roept iedereen: KLM: Kansrijk aandeel. De goeie man is er nog niet eens, we weten niet wie het wordt, en of hij in staat is om de vakbonden te "bedwingen"
    Wordt nog een hele opgave voor de arme man. En zo krijg je als mosterd na de maaltijd vaak een koopadvies bij belangrijk nieu5, goede cijfers etc.etc. Achteraf weten we het natuurlijk zelf ook allemaal wel.
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 15 augustus 2018 10:18
    quote:

    opa schreef op 15 augustus 2018 09:27:

    [...]

    Wat is dat voor rotzooi, leg even uit aan de beleggers hier.
    Gaan we doen Oop! ;)

    Een "negative reversal" ontstaat als de koers een lagere top neerzet (een dalende trend) terwijl de RSI op dat moment een hogere top neerzet. Een "negative reversal" waarschuwt dat de koers wellicht weer gaat dalen, en een koersdoel kan worden bepaald door het verschil van de eerste top met de daar op volgende bodem af te trekken van de tweede top.

    Toegevoegd:

    Bij de Aenix gaat het dan om Plus/Minus: 555,57 als volgend Koersdoel..

    Bij een daling onder de 560..
  4. forum rang 4 Call me Put 15 augustus 2018 10:30
    quote:

    Claudio Bizarro schreef op 15 augustus 2018 10:18:

    [...]

    Gaan we doen Oop! ;)

    Een "negative reversal" ontstaat als de koers een lagere top neerzet (een dalende trend) terwijl de RSI op dat moment een hogere top neerzet. Een "negative reversal" waarschuwt dat de koers wellicht weer gaat dalen, en een koersdoel kan worden bepaald door het verschil van de eerste top met de daar op volgende bodem af te trekken van de tweede top.

    Toegevoegd:

    Bij de Aenix gaat het dan om Plus/Minus: 555,57 als volgend Koersdoel..

    Bij een daling onder de 560..
    Goede uitleg, zo uit het boekje. abpie
    Nu maar hopen dat het uitkomt, zit short.
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 15 augustus 2018 11:03
    quote:

    Call me Put schreef op 15 augustus 2018 10:30:

    [...]
    Goede uitleg, zo uit het boekje. abpie
    Nu maar hopen dat het uitkomt, zit short.
    Tnx..:)

    Maar let op 560 is steun..

    Dit kan bodempje stampen zijn..?

    Dan opmaat voor 570 en evt hoger..

    Onder 560 is 555,57 het volgende kd..
  6. forum rang 6 Doptieman 15 augustus 2018 11:10
    Er gebeurt per saldo helemaal niets Knap hoor om die index zo horizontaal te houden met zoveel miljoenen transacties. Echt ze willen alleen maar optietijdwaarde laten verdampen dat is zo lucratief. Een beursspecialiteit waar heel veel geld mee wordt verdiend. Pas op!!!! Allemaal Nep..
  7. [verwijderd] 15 augustus 2018 11:22
    quote:

    handyman6 schreef op 15 augustus 2018 10:51:

    Koersrichting weet niemand ,maar er zijn scenario’s,en een analist doet niks meer als 1 scenario zijn / haar scenario maken!
    Gun de man/ vrouw toch ook zijn / haar lolletje Ger ,dat stukkie moet vol ,elke dag.Petje af hoor voor Royce....
    GrH6
    Je neemt je petje af voor iemand als Royce? Wat doe je dan bij de 100.000'en mensen in dit land die nog echt werken?

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links