Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Pharming en Takeaway

Liveblog: Pharming en Takeaway

Update 15:30 uur: Brexit

Brexit, snapt u en volgt u het nog? De Britse premier Theresea May speecht nu over hoe het verder moet na de EU afwijzing gisteren. Die noemde zelfs Bloomberg blunt. De hele toestand heeft tot nu toe weinig impact op aandelen en winsten en zo hoeven wij er gelukkig niet zoveel aandacht aan te besteden. Vervelend dossier.   

 


Update 12:50 uur: #dividenbelasting

Premier Mark Rutte (VVD) verdedigt nu de #dividendbelasting in de Tweede Kamer. Als ik goed heb opgelet is het voor het eerst dat hij met een argument komt. Soort van. 

Snijdt dit hout? Bedrijven kijken vooral naar regelgeving, belastingen en verplichtingen als ze een beursnotering overwegen op een ontwikkelde markt. Misschien speelt grootte en liquiditeit van een beurs ook wel een rol, als is het maar voor eventuele opname in indices, fondsen en trackers. Zal per bedrijf verschillen. 

Gelukkig is het nu niet aan de orde, maar ik moet er in ieder geval niet aan denken dat Royal Dutch Shell en Unilever van het Damrak verdwijnen. We doen er in Nederland wel alles aan, bij Shell zelfs al decennialang, om ze zich hier in ieder geval niet meer thuis te laten voelen:

Onze buren hebben al een leegloop meegemaakt:

En het Damrak wordt al spottend Mickey Mouse beurs genoemd. De vergelijking met de S&P is er namelijk géén:

Hier schrik ik eigenlijk wel van. Dit geldt gewoon voor heel Europa.

Heel Europa? Nee, ik moet EU zeggen. Het schatergelach rolt namelijk van de Matterhorn naar beneden:

Haha, dezelfde namen. En Londen is weer bang een bijfiliaaltje van het Damrak te worden :-)

 


Update 11:15: Pharming. Een week later

We zijn bijna een week, 400 miljoen verhandelde aandelen en alle standen tussen €1,328 en €0,64 verder: Pharming dus. Uw boodschapper van vorige week wordt daar nog steeds voor uit gescholden. Bij voorkeur door Twitteraars met één en soms wel twee volgers, dus dat overleef ik vast wel.

Weet u nog? Sommigen onder ons vinden dat omwelvallig (voor de long only club dan) nieuws onder de pet moet worden gehouden. Full disclosure: ik heb nog nooit positie in Pharming gehad en zelfs vrijdag, toen ik de gouden tip kreeg die toen nog niet in de koers zat, heb ik het niet eens overwogen.

Ik had ook niks kunnen zeggen, zelf short kunnen gaan en dan had u een uur later de Bloomberg headlines de schuld kunnen geven van de koersval. Want pas toen ging de koers echt naar beneden. Oftewel, wie mijn tweet of blog zag en wilde verkopen kon er nog zeker een half uur tegen relatief weinig schade uit.

Waarom heb ik niet gehandeld? Simpel, ik word betaald om nieuws, opinie en duiding te brengen en niet om te handelen. Verder is de inhoud van het advies, het tijdstip waarop ze het publiceerde en aan wie ze het verstuurde aan Kempen. Wie dit soort basics niet snapt, wens ik veel succes op de beurs.

Enfin, vandaag weer een mooie stijging, maar het volume neemt wel af bij Pharming. Er staat per saldo ook nog altijd een meer dan gevoelig verlies op het bord. Wees eerlijk, is dat nou zo raar bij een biotech die in een week tijd drie downgrades krijgt en - belangrijker nog - een vervelende brief van de FDA?

Ik heb in de loop der jaren gekker voorbij zien komen. U hebt in ieder geval mooi uw eigen risicobereidheid kunnen testen. Als u volkomen overrompeld en in paniek was deze week en iedereen de schuld van de daling en uw verlies gaf behalve uzelf, zou ik maar eens goed nadenken of u dit soort dingen moet doen.

Maar ja, u wilt een grote klapper maken op de beurs, hé? Prima, maar doe als echte handelaren, als u in plaats daarvan een klap krijgt: vloek een keer hard tegen uw schermen, neem uw niet en ga op zoek naar de volgende kans. Met energie steken in schuldigen aanwijzen is nog nooit iemand rijk geworden.

 


Update: Is het nog ver, Grote Smurf?

Het is niet veel, het is niet erg en de koersen reageren er niet op. De cijfers duiden nog altijd op economische expansie, maar de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices uit Duitsland en Frankrijk lopen langzaam verder terug. Zoals ze al sinds januari doen. Vanmiddag de VS, nog steeds booming daar...?

Gisteren kwam de OECD hiermee en dinsdag hadden we op Prinsjesdag al een voorzichtige regering.

Voor ons beleggers levert dit al het hele jaar een dilemma op: de economische verwachtingen dalen, terwijl die voor de winsten nog altijd oplopen. Ik neem zelf de winsten als benchmark voor de beurs. Het bedrijfsleven is zo mean & lean dat ze misschien zelfs in mindere tijden eerst nog meer winst kan maken. Wie weet.

Zoals altijd is het daarom weer tricky om te timen. Want niemand wil natuurlijk nog de laatste loodjes en laat staan de finale 20% overshoot van de bullmarket meemaken. Ho, ik beweer niet dat die er komt, maar het zou niet voor het eerst zijn. 

 


Update 09:35 uur: Eet smakelijk

Of het al dan niet tot een overname komt, één ding is zeker? Uber is here to stay in de thuisbezorgdmarkt. Het bedrijf is natuurlijk al actief onder eigen naam en een concurrent voor onder meer Takeaway, maar wil meer.

Gelet op de keurig stijgende indices is het nieuws zeker voelbaar en uw mag uw handjes dichtkijpen met uw Takeaways als ik het zo zie. Just Been Eaten is even betere naam.

  • Takeaway: -0,5%
  • Just Eat: -7,5%
  • Delivery Hero: -2,5%

Takeaway is in ieder geval een van de zeldzame dalers op Beursplein 5, dat lekker stijgt. Net als gisteren zijn het vooral de verliezers en keuzen dit jaar dit de dans leiden. Uitzondering is technologie en RELX. Pharming zette even €1 op het bod, TomTom kruipt hoger en ik weet niet waarom Basic-Fit zo stijgt.

Flow Traders daalt harder dan de volatiliteit zelf en verder zijn het vooral de commodities en financials die weer in het oog springen, ING voorop. Daar gaat ook het enige advies tot nu toe van vandaag over:

  • ING: naar €12 van €14 - HSBC


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.