Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Liveblog: Pharming en Takeaway

Liveblog: Pharming en Takeaway

Update 17:05 uur: Geen bella, maar il vecchio Italia?

Nog eentje dan. Wellicht komt hier ook wat onbehagen vandaan in de laars van Europa. U wel? Ik wist niet dat de Italiaanse beurs zo slecht lag dit decennium. Dit heet dood geld in beursjargon. Tja, vooral die banken, hé?

 


Update 16:50 uur: Apple, chips en Takeaway

En dan morgen de koersdoelverlagingen voor de chippers zelf en hun toeleveringsbedrijven? Zo ver is het nog niet, maar een voordeeltje voor de een is een nadeeltje voor de ander. Ik hoef u de Nederlandse namen niet te noemen.

Morgen komst in ieder geval Takeaway als eerste Nederlandse fonds met een Q3-update, ofwel omzetgroei. Zwakt die inderdaad af, zoals Morgan Stanlay verwacht? Misschien is dat al ingeprijsd, de koers heeft het aardig te verduren sinds twee maanden. Officieel zit Takeaway zelfs in een bearmarket.

 


Update 15:20 uur: Huizenmarkt

Te leuk, of u nou wel of niet vindt of beleggers en investeerders het hebben gedaan. Voor wie het gemist heeft gisteren.

Plaatje dan maar:

 


Update 13:53 uur: Pharming

Rapport in de IEX mailbox, mijn collega's gunnen mij de eer :-) Eens zien wat nu de reacties zijn en of de koers zich roert. U begrijpt dat ik refereer aan de sell van Kempen en die €0,60 van een paar weken terug, toen er een ware opstand uitbrak hier op IEX.

Ja, in een paar weken tijd zowel €3,11 als €0,60 voor hetzelfde aandeel. Dat is een spread waar wijlen Stier Herman tussen past en dat u weer even weet hoe speculatief Pharming is.   

 


Update 12:00 uur: Nobelprijs Economie

Zelf had ik tien jaar ná het wel chique gevonden dat Ben Bernanke, Hank Paulson en Timothy Geithner hem hadden gehad voor het redden van alles, iedereen, huisdieren en badeendjes, maar het het comité oordeelt anders. En u ook over mij denk ik :-) 

 


Update 11:45 uur: Insiders ETF

Zo bekeken is het inderdaad wel frappant. Een corporate variatie van op links lullen en rechts vullen :-)

Even snel bijpraten als u niet weet wat insiders zijn: dat zijn bestuurders en topmanagers van een beursgenoteerd bedrijf. Uiteraard zijn hun aan- en verkopen van eigen assets aan strenge regels gebonden, omdat ze een natuurlijke kennisvoorsprong hebben op beurzen, handelaren, beleggers, industrie en media.

Niettemin mogen ze wel buiten de stille periodes om aan- en verkopen, maar dat is wel publiek. Precieze cijfers weet ik niet, maar het heet te zijn dat deze insiders, juist omdat ze meer en alles eerder weten, een veel beter trackrecord hebben dan wij, het plebs. En u ziet dat de Amerikaanse insiders flink verkochten in augustus.

We gaan het aan het deze week startende Q3-cijferseizoen zien of ze gelijk hebben of krijgen. De verwachtingen voor dit rondje zijn niet mis en de insiders zien dit niet gebeuren...? 

Ik hoor u al hardop denken. Is er geen index of tracker op die insiders, zodat ik kan meeprofiteren? Ja, die zijn er. Zo is er sinds twee jaar een Nasdaq US Insider Sentiment Index. De onderliggende methodiek is als volgt en u ziet in vergelijking met de Nasdaq Composite... Ach, laat ook maar. Wel een mooie ticker: NQBUY


Bestaat deze index officieus al langer? Er zijn er meer, maar zo kom ik de Invesco Sentiment ETF (ticker NFO) tegen die al een jaartje of tien meeloopt en die Nasdaq Sentiment Index als onderliggende waarde geeft. Ook hier geen outperformance ten opzichte van de Nasdaq Composite. Leuk idee dus, maar helaas.

 


Update 11:10 uur: Wessanen

Die -17,1% vrijdag op die ziedende sell van ING is een tikje overdreven, is het motto vandaag? Wessanen gaat een paar procent in de rebound op bemoedigend volume. Die 3,2 miljoen stuks van vrijdag is ambitieus, maar er zijn nu al 455.000 stuks doorheen en zoveel Wessanens worden er zelden verhandeld op één dag.


Deze gaf ik gisteren al in mijn vooruitblik. U kunt Wessanen voor het eerste sinds jaren weer onder twintig keer de verwachte winst oppikken. Dat was een paar maanden geleden nog wel anders, toen was het nog het duurste Nederlandse indexaandeel. Koopje toch voor een defensief groeifonds? Op papier, ja. 

Vraag is alleen of Wesasanen nog groeit. U zie het, de analisten schudden nee en  ING ziet dit zelfs de komende twee jaar niet gebeuren.

 


Update 10:30 uur: Unilever

Klopt. Als Unilever uit Londen was verhuisd, was het aandeel uit de FTSE 100 gegaan.

Kiest Unies nu toch voor Londen en niet 010, dan verdwijnt ze uit AEX, MSCI Netherlands Index, maar vooral uit de Dow Jones Euro Stoxx indices. En dat zijn slokken op borrels. 

Aan de hand van één simpele screendump kan ik u laten zien hoe belangrijk dit is. Dit zijn de grootste aandeelhouders van het Rotterdamse filiaal van Unilever:


Dit zijn weer de grootste aandeelhouders - inderdaad, het zijn alleen maar kleintjes - van het Unies kantoor in Londen. Inderdaad, geen grote ETF-huizen of Noors oliefonds: 


Dat BlackRock - via trackerdochter iShares - en Vanguard de grootste aandeelhouders van Unilever afdeling Damrak zijn, zegt genoeg over hoe belangrijk opname in een index is. Misschien is het wel veel te belangrijk. Hoe meer geld in trackers er gaat, eens gaat dit een probleem worden. Kan niet anders?

Ja, want trackers vloeken met het belangrijkste markt- en beleggingsprincipe dat geld op de beurs altijd naar het laagste punt stroomt en niet of een aandeel of asset al dan niet in een index zit. Het theoretische gevaar bestaat zo dat ondernemingen meer hun best doen om in een index te komen dan goed te presteren.

Lees: een permanente stroom aan feel good persberichten en bijvoorbeeld een topman die meer met een betere wereld bezig is en de duurzaamheidsgoeroe uithangt, dan dat hij doet waarvoor hij meer dan dik wordt betaald: zijn bedrijf beter laten presteren. U snapt dat dit een puur fictief voorbeeld is :-)

 


Update 09:20 uur: Boskalis

Heeft Kapitein Peter van HMS Boskalis zijn vloot al het bevel gegeven op te stomen naar ABN Amro HQ? Het eerste advies voor vandaag is binnen en hakt er in. Ik refeer natuurlijk aan Kiadis van KBC een maandje geleden, Pharming van Kempen ruim drie weken terug (praat me er niet van) en vrijdag nog Wessanen van ING. 

Dit mag dan een downgrade zijn, het koersdoel gaat wel omhoog en dan toch zo'n forse koersreactie op flink volume. 

Prik, €25,97. Inderdaad, strikt genomen zou...?

Reuters heeft het advies al verwerkt en categoriseert die als strong sell. Hier zijn alle adviezen en wat volgen eigenlijk weinig analisten dit aandeel.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht