Word abonnee en neem Beursduivel Premium
TA:  Aandelenbeurzen zoeken bodem op

TA: Aandelenbeurzen zoeken bodem op

Afgelopen week zijn de aandelenbeurzen wereldwijd nogal stormachtig geweest. Wall Street liep voorop, met halverwege de week forse verliezen, maar aan het einde van de week een stevig herstel. In Europa zet de verkoopdruk door, hoewel de meerjarige trends uit 2009 intact zijn.

Technisch zullen er de komende week belangrijke bodems en steunniveaus getest worden. Op de Nederlandse beurs ligt een cruciaal vangnet net boven de 500 punten. Ik verwacht niet dat het gebeurt, maar zou de AEX daaronder zakken dan is het voorlopig over en uit.

Ook Op Wall Street naderen we steunniveaus, maar nog veel belangrijker, ook de 200-dagenlijn. Kortom, dit wordt een zeer belangrijke week, waarin de richting voor de komende maanden bepaald zal worden.

Nederlandse beurs verpietert

De AEX-index is onder meerdere voorgaande bodems gezakt, nadat eerder de opwaartse trend naar onderen is gebroken. Ook heeft AEX een lagere koerstop achtergelaten, hetgeen verkoopdruk signaleert.

Er is nog hoop voor Nederlandse beurs zolang de steun rond 506 stand houdt. De 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) is wel neerwaarts gebroken, hetgeen technisch geen sterk signaal oplevert.


Duitse beurs serieus verzwakt

De DAX index in Frankfurt ligt er technisch ook niet goed bij, nu de stijgende trend naar onderen is gebroken. Na de slotstand van de DAX index onder steun 11.868,84 (bodem van 1 september 2017) trad een nieuwe verzwakking op.

Nu is 10.174,92 het volgende neerwaartse koersdoel. Ook op de Duitse beurs is de 200-dagenlijn neerwaarts gebroken.


Steun voor de Dow Jones

Op Wall Street heeft Dow Jones index de stijgende trend naar onderen gebroken. Dit signaleert toenemende verkoopdruk. We zien nog wel steun rond 24.965,77 (bodem van 17 augustus).

De 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) is ongebroken, hetgeen aangeeft dat er nog hoop is voor het lange termijn technische plaatje.


S&P 500 index boven steun

De S&P 500 index heeft de stijgende trend gebroken, maar steun 2.676,81 (bodem van 29 mei) is nog intact. Ook de S&P 500 staat nog boven de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn).


Amerikaanse technologiebeurs nog boven 200-dagenlijn

De Nasdaq Composite index is wat verzwakt nu de opwaartse trend is gebroken. Ook hier is de steun 7.334,62 (bodem van 23 mei) nog intact.

Ook de Nasdaq noteert nu rond de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht