Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: ASML, Tom2 en Netflix

Liveblog: ASML, Tom2 en Netflix

Update 16:00: Netflix

He hoi, wij gaan vast! Mijn blik natuurlijk, maar het is net alsof verwachte winst en omzet van Netflix dit tegen koers en waardering roepen, toch? Koers doet nu +6% op Q3's gisteren nabeurs en vooral grote abonneegroei.

De komende weken komen alle grote techs door met Q3's en ik geef u zeker ook van hen zulke grafieken door. En die hebben dit allemaal gemeen met Netlix: winsten en omzetten stijgen net zo hard of harder dan koers en waardering. Dat blijft niet eeuwig zo, maar tot die tijd houwwe zo die gaat.

Naa rmijn bescheiden mening is dit ook het grote verschil met de dotcom bubbel rond het jaar 2000, hoewel de koersen nu veel hoger staan. Er is nu dikke, vette boter bij de dikke, vette vis. U mag ook stellen dat de dotcoms nu de belofte van twintig jaar geleden waarmaken. Het zijn alleen wel andere namen...

Dit scenario voorzie ik zelf ook voor bijvoorbeeld crypto's. Blockchain technologie is een blijvertje en die industrie wordt misschien ooit zelfs groot en lucratief, net als de technologiebedrijven nu. Bitcoin en al die andere crypto's zijn we dan echter al lang vergeten?

 


Update 15:40 uur: Oranje boven

Ja toch?

 


 

Update 15:00 uur: Legalize it

Het is zo ver. Canada en cannabis, u mag zelf de woordgrapjes maken.

En de wietaandelen dalen. Blow the rumour and sell the fact, zeg maar. Kan nu de concentratie gaan beginnen, ofwel uiteindelijk beheersen maar enkele partijen een markt. Nog één ding, laat Nederland hier met haar decennialange thuiskweek ervaring en know-how hier niet een mooie kans lopen?

 


Update 13:50 uur: TomTom

Dan sluit het aandeel met een enorm verlies op de laagste stand van de dag op precies €6. Om een nacht van wakker te liggen. En dan staat de koers ineens weer twee kwartjes hoger. Naam wordt niet genoemd, maar TomTom is zo ongeveer het beste zelfsturende aandeel van al die namen. 

 


Update 10:45 uur: Goud?

Niet dat ik iets heb met goud. Het levert geen dividend, rente, huur of royalties op. Daarmee is het voor mij per definitie niet interessant. Ik ben echter ook maar een mens en stiekem geef ik toe dat het wat jeukt. Juist omdat het helemaal uit de mode is, niemand er meer over praat, of het wil hebben.

Plukkie kopen, wegleggen en maar zien. Wordt vanzelf wel weer een keer hip. Dat is precies de reden dat ik het niet dobbel. Dat mag ik sowieso niet meer vanzelf. Ik ben streng, want ik weet uit ervaring dat ik anders ook als een kip zonder kop achter de prijsactie aan hol. En dan geld verlies.

Zo werkt het alijd bij commodities: (lang) zijwaarts en saai en dan ineens boom en bust of bust en boom. Dat eens is wat me tegenhoudt. Een rally kan de volgende koerstik starten, maar ook pas over vijftien jaar. En dat kan enorm veel misgelopen rendement schelen, als is het maar dividend of rente. 

Ik dus niet, maar misschien is het wel iets voor u.

 


Update 10:30 uur: ASML

Wat Nico zegt:

De cijfers vallen zeker niet tegen, al tempert het wel de verwachtingen voor de EUV-markt. Het aantal verkochte EUV-machines dit jaar blijft steken op 18 en voor volgend jaar worden het er 30, in plaats van 'minimaal 30', zoals bij de Q2-presentatie werd gemeld.

De ogen zijn nu eerst gericht op wat de onderneming op de investeerdersdag (8 november) aan langetermijndoelen zegt over de langetermijndoelstelling van €11 miljard omzet in 2020. Mocht het aantal verkochte EUV-systemen tegenvallen dan kan dit doel in gevaar komen.

Geen blow-out cijfers, zoals bij de Q2's, maar ASML levert vandaag een prima Q3-rapportage in. Dat die kostbare EUV-machines van rond €100 miljoen - en drie halen, twee betalen is er echt niet bij - nog niet als warme broodjes gaan, is eigenlijk het enige punt van zorg, zoals Nico zegt.

Verder zegt ASML niets van groeivertaging of verminderde vraag te merken. Dat was precies de hersenkraker voor deze cijfers en wellicht ook de reden voor de per saldo forse koersdaling dit najaar. Zo was onder meer Samsung voorzichtig voor 2019. Dat neemt ASML nu weg met die stijging?

Dat concludeer ik aan de hand van deze grafiek die tot en met gisteren loopt. Omdat de analisten hun verwachtingen voor ASML niet hebben verlaagd - en vandaag is de bevestiging dat dit terecht is - is het aandeel met dalen alleen maar goedkoper geworden. Wellicht vandaar de (relief?) rally vandaag.

Die korting loopt er nu snel uit, want de verwachte koerswinstverhouding is nu 28, als ik de verwachte jaarwinst in Reuters zie van €5,89. U hebt deze maand gezien wat de koers kan doen als er vrees bestaat dat ASML minder draait. Dat geeft een idee wat er kan gebeuren, als het echt zo is. 

Vandaag genieten we echter van de upside en anders ASMI, Besi en de hele sector wel.

 


 

Update 09:00 uur: In memoriam

We starten helaas met een droevig bericht. Willem Okkerse is niet mee onder ons, adieu.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht