Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vooruitblik: Houd vol

Vooruitblik: Houd vol

Stel, u ging met deze vijftien aandelen 2018 in. Als centraal duo achterin nam u Royal Dutch Shell en Unilever. Verder koos u defensief, dividend, financials, cyclisch en nog wat hoogrisico als Arcadis en Pharming.

Dank Hedgeye weer voor de mooie prent hierboven! Ok, ik geef toe dat ik een paar namen heb gekozen voor het dramatische effect, maar zo'n hele rare porto was dit niet geweest, toch? Het is niet moeilijk een veel wildere samen te stellen met op papier meer risico, of met extra exposure naar een bepaalde sector of thema toe. Gemakshalve ga ik uit van gelijke wegingen.

  • Royal Dutch Shell
  • Unilever

  • Wessanen
  • Unibail
  • PostNL

  • ING
  • Aegon
  • Kas Bank

  • ArcelorMittal
  • Randstad
  • Besi
  • Pharming

  • Aalberts
  • Arcadis
  • VolkerWessels


Dan nu de jaarscores. Ik durf het gemiddelde niet eens uit rekenen, niet normaal: -30% ofzo? Als iemand van u zo ongelukkig is om met zo'n portfolio dit jaar uit te zitten, dan hebt u het idee en gevoel dat u middenin een beurskrach zit.

  • Royal Dutch Shell: -8,4%
  • Unilever: +2,6%

  • Wessanen: -48,9%
  • Unibail: -32,0%
  • PostNL: -45,3%

  • ING: -34,2%
  • Aegon: -15,2%
  • Kas Bank: -39,1%

  • ArcelorMittal: -30,1%
  • Randstad: -23,5%
  • Besi: -48,5%
  • Pharming: -33,2%

  • Aalberts: -30,9%
  • Arcadis: -43,7%
  • VolkerWessels: -41,8%


De jaarscores van onze indices laten zien dat ongetwijfeld velen van ons met een eigen portefeuille met een voorkeur voor mid- en smallcaps een bar- en barslecht beursjaar doormaken. Schrale troost is dat de dividendrendementen prachtig zijn:

  • AEX: -7,5%
  • AMX: -20,2%
  • AScX: -17,5%

De AEX valt nog mee, inderdaad. De AMX en de AScX zitten officieel in een bearmarket en onderliggend komt u vele drama's tegemoet. Van de 75 indexfondsen dalen er maarliefst twintig 30 à 50%. Wessanen was tot juni het duurste aandeel op het Damrak en Besi was een jaar geleden zo'n beetje de goedkoopste.

Ja, de beurs is een raar ding. In ieder geval is er geen eindejaars-, maar een heuse kerstwonderrally nodig om dit alles nog voor de oliebollen, het vuurwerk en de champagne recht te breien. Helaas, na negen vette jaren lijkt de koek even op. Daar is niks raars aan, maar als u op -30% of erger staat is het wel wrang. 


Huiswerkopdracht: verzin een vergelijkbare portfolio die wel pluste. Da's nog een heel gepuzzel, als het al lukt. Het is gewoon niet eerlijk. Want wie zijn geld eind vorig jaar in een domme wereldindextracker gooide, staat herbelegd in euro's nog op +0,9%. Daar gaan nog wel kosten, lekkage en tracking error vanaf.


Beursjaar 2019

Het mooie aan de beurs is dat die nooit af is. Ondanks de dreigende en in veel gevallen al actuele bearmarkets (de Duitse DAX is de laatste in de rij), de (op de VS na) druipende economische data, de handelsoorlog en de geopolitieke doom and gloom... zijn de winstverwachtingen nog altijd goed. 

Dit blijkt ook uit mijn data. De omzet- en winstverwachtingen voor de S&P 500 zien er wel een beetje toppisch uit.

Dat geldt ook voor de AEX.

De verwachtingen voor bijvoorbeeld de DAX tuimelen wel. Iets met autobouwers en aanhang zeg maar. Bij ons weten Aalberts en TKH daar alles van. Voor een eerlijke vergelijking met S&P 500 en AEX heb ik de DAX Kurs genomen, de prijsindex van herbeleggingsindex DAX.

Zeg het verder maar. Laat ik eens wat ideetjes opperen. Misschien wordt 2019 wel weer een mooi jaar, al is het maar omdat bijna niemand dat verwacht. Hoewel, niemand? Het kan ook leuk en leerzaam zijn om u zelf uit te dagen. Bent u bearish? Ga dan long. Bent u bullish? Ga dan short of cash.

Rally? Of het wordt juist drama, omdat die ene economie die nog wel hard groeit...

Wat ook nog wel eens lucratief wil zijn, is gewoon dom de hardst afgestrafte assets of landen te kopen. Op het Damrak hebt u al zat keuze, maar deze is ook gewaagd. Long Turkije en de lira niet hedgen: wie durft? Zo zijn er meer. Brazilië, Zuid-Afrika, China et cetera.

Of moet u hier weer zijn voor een rebound? Bijna al die coins staan dit jaar minimaal -90%:

Long AAA-staatsobligaties, die ben ik ook nog niet tegenkomen voor 2019. Als u denkt dat we in een diepe wereldwijde recessie terecht komen, is dat misschien een idee. Als u Treasury's neemt kan u misschien ook nog van de dollar profiteren, want die is vaak ook sterk bij onzekerheid.

Persoonlijk houd ik voor de komende jaren ook rekening met peak social media en datagraaiers. Zoals een collega van mij bijvoorbeeld zei: mijn oma heeft niet eens een computer, maar ik zag bij het data-overzicht van mijn Facebook dat het bedrijf wel haar NAW en telefoonnummer heeft. Dit gaat zich eens tegen hen keren?

Eerlijk gezegd, vind ik dit nog het meest spannend, want die handelsoorlog gaat over veel meer dan alleen tarieven en een handelsbalans. Misschien moeten we wel van technologie-oorlog VS-China spreken. De arrestatie van de Huwaei CFO in Canada is een heftig nieuwsfeit die nog lang kan doorklinken.

Fed en ECB

Het beursjaar duurt nog twee weken, want de week van kerst en oudejaarsdag kunt u normaal gesproken vergeten. Op 21 december gaan de boeken dicht in dit wereldje. Rond kerst staat ook de halve vloer op de lange latten, of ligt gestrekt onder de kerstboom. Wat hebben we nog en hoe staat de boel er bij?

Om ook de techneuten onder u nog een beetje bezig te houden op zondag: de S&P 500 zette vrijdag net geen nieuwe lagere bodem neer sinds eind oktober. De AEX deed dat al wel met die krak onder 500 deze week. U kon het geluid van alle stoplosses die oen klapten tot ver buiten Amsterdam horen?

In ieder geval zijn de grafiekers opgewonden, want er zit een dodemanskruis in de grafiek. Dat is als het vijftig- onder het tweehonderddaags gemiddeld duikt, terwijl beide dalende zijn. Kwam vroeger zelden voor en had een goed trackrecord, maar tegenwoordig gebeurt het vaker en is dit minder accuraat.

Bedrijfscijfers zijn er niet meer deze week, maar er is wel veel macro-data en de ECB doet een rentebesluit. Voordat dat allemaal zo ver is, moet er eerst worden gestemd bij onze linksrijdende buren aan de overkant van de Noordzee. Als het doorgaat tenminste, want de stemming schijnt vrij kansloos te zijn...?

Voor scherpe analyses moet u verder niet bij mij zijn, ik heb al lang geen idee meer waar het allemaal over gaat. Voor de markten maakt het, behalve voor het pond en soms uitslagen op dagbasis, allemaal weinig uit. Hoe Brexit ook uitpakt, over zoveel jaar vindt u het niet in de grakieken terug.

Verder zijn er deze week alweer de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over december (!) uit VS, Duitsland, Japan en Geelhesjië. Verder zijn er inflatiecijfers en Amerikaanse detailhandelsverkopen. Daarmee hebben we alle echt interessante data voor 2018 zo'n beetje ook weer gehad. 

Dan houden we nog twee puntjes over, want het laatste woord dit jaar is volgende week woensdag aan de Fed. Dat verhoogt volgens consensus de rente, maar die meerderheid bladdert af. Hopelijk verrtelt voorzitter Jerome Powell klip en klaar in hoe de Fed denkt en hoeveel kwartjes er in principe in 2019 bijkomen.

Deze week is het eerst de beurt aan de ECB om te rentebesluiten. En dat is heel saillant en pikant.

  • Het jarenlange obligatie-opkoopprogramma loopt deze maand af, net nu de economie duidelijk over haar hoogtepunt is, verzwakt en wellicht afstevent op een recessie:
  • De ECB komt met nieuwe economische ramingen en liet eerder doorschemeren dat rond volgend jaar zomer er heel wellicht misschien de eerste renteverhoging is. De markt telt daar intussen al een halfjaartje bij op:
  • President Mario Draghi zwaait volgend jaar af, wie volgt hem op? Anders gezegd, wie heeft zin om hier zijn of haar tanden in te zetten? Want het presidentschap van de Italiaan is niet onopgemerkt gebleven. Zeg maar petje af voor de rente... 

... en petje op voor de balans. U zou zich er bijna een hoedje van schrikken. Zelf maak ik me maar wijs dat het geen bal uitmaakt of die hele handel nou bij de ECB, of onze banken, vezekeraars, pensioenfondsen of voor mijn part het Pharming forum op de balans staan, maar ik ben niet zeker :-)

Gelet op de politieke en maatschappelijke onrust in de EU, de verslechterende economische omstandigheden en de nog altijd labiele financieel-economische omstandigheden in Zuid-Europa denk ik eerder aan duivische dan een havikse ECB en president. Hoe dan ook, Uur U deze week is donderdag 13:45 uur.

Hier hebt u de hele agenda voor deze week.

10 dec
00:30 Japan BBP Q3 herziend -0,5% QoQ
06:30 Nederland industriële productie okt
16:00 VS JOLTS okt 7,22M

11 dec
11:00 Duitsland ZEW Index -25,0 dec
14:30 VS inflatie PPI nov 0,0% MoM

12 dec
14:30 VS inflatie CPI nov 0,1% MoM
16:30 VS wekelijkse olievoorraden

13 dec
06:30 Nederland handelsbalans okt
08:00 Duitsland Inflatie CPI nov
08:45 Frankrijk inflatie CPI nov
13:45 ECB rentebesluit 0,0%
14:30 personferentie ECB-president Mario Draghi
14:30 VS wekelijkse jobless claims

14 dec
01:30 Japan: Nikkei flash PMI dec
03:00 China industriële productie nov 5,9%
03:00 China detailhandelsverkopen nov 9,0%
06:30 Nederland detailhandelsverkopen dec
09:00 EU flash manufacturing PMI dec 51,8
09:00 EU flash services PMI dec 53,5
09:15 Frankrijk flash manufacturing PMI dec 50.7
09:15 Frankrijk flash services PMI dec 54,7
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI dec 51,9
09:30 Duitsland flash services PMI dec 53,4
11:00 Italië inflatie CPI nov
14:30 VS detailhandelsverkopen nov 0,2% MoM
15:15 VS industriële productie nov 0,3% Mo
15:45 VS Flash Markit manufacturing PMI dec 55,2
15:45 VS Flash Markit services PMI dec 55,0
16:00 VS handelsvoorraden okt 0,3% MoM

Don't panic

Succes deze week. Als u mij vraagt stevenen we af op recessie en zitten we al in een bearmarket, maar om heel eerlijk te zijn kan me dat niet zoveel schelen. De markt kan niet altijd stijgen, kan zeker niet ieder jaar +20% doen en goede en slechte tijden hebben elkaar nodig en kunnen niet zonder elkaar.

En het is vaak juist in slechte tijden dat u de basis legt voor een mooie belegging of rit. Dat gebeurt zelden op een top. Verder heb ik nog deze draad voor u. Dat u in u uw mogelijke nervositeit niet waarde met prijs verwart, want dat kan duur uitpakken. Klikken voor goede en ook kritische reacties.

Voor mij zijn de winsten het belangrijkste, de rest is ruis.

In de jaren tachtig steeg de Nikkei 225 jaarlijks 20% en in de jaren negentig deed de AEX dat. Beide indices zijn hier nog altijd niet geheel van bijgekomen.

Wat zijn uw hobby's?

Full disclosure, zo beleg ik zelf ook:

Ik ken er genoeg die hier ook niet aan verdienen, maar dat voor lief nemen omdat het zo leuk en verlavend is. Vertel mij wat. Ik mag het niet meer van mezelf, houd me er ook aan en... mis het erg #adrenaline

Zp lang u uzelf maar de schuld geeft als het fout gaat, want ook als het niet uw eigen schuld is, is het toch uw eigen schuld. Mr. Market in onfeilbaar en anders wel onaantastbaar.

Gun ik het laatste woord weer aan Corné:

En sluit ik af met de uitsmijter der uitsmijters. Het is niet het jaar van Duitsland. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht