Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Goud graaft zich uit

TA: Goud graaft zich uit

De sociale onrust in Frankrijk, in combinatie met oplopende inflatie trekt de goudprijs uit het dal. Tijdens maatschappelijke en economische nervositeit zien beleggers goud vaak als een veilige haven. Vandaag bespreek ik enkele goudmijnfondsen, evenals een gerelateerde ETF.

De AEX herstelt binnen dalende trend

De Nederlandse beurs laat een opleving zien, binnen het dalende trendkanaal. De eerste horde wordt gevormd door de gap van begin december. Dit koersgat, afgebakend door de rode cirkel, bevindt zich tussen 511 en 515,98.

De echte weerstand ligt rond 533,91 (gevormd op 7 september). De grafiek biedt een eerste steun rond 476,71 (bodem van 31 januari 2017). Het technische plaatje van de Nederlandse beurs was serieus verzwakt, nadat de koersbodems van oktober en november waren gebroken.


Goud begint weer te glimmen

Het edelmetaal goud heeft een eerdere weerstand rond de toppen van augustus en november gebroken. Eerder al werd de dalende trend verlaten en zijn rond 1180 en 1200 twee hogere bodems gevormd. Vraag naar goud is toegenomen.

Goud biedt een eerste koersdoel richting weerstand 1.309,40 (top van 14 juni). Bij een neerwaartse doorbraak van steun 1.160,26 (bodem van 16 augustus) treedt een verzwakking op.


Newmont Mining beweegt voorzichtig omhoog

Het aandeel Newmont Mining oogt technisch bezien niet slecht. De trend is opwaarts gericht, hoewel er tussentijds steeds flinke correcties. Zolang deze gematigd stijgende trend intact blijft, mag een koersstijging worden verwacht richting weerstand 38,63 (top van 26 juli).

Enkel bij een terugval onder steun 30,93 (bodem van 13 november) verzwakt het beeld. De relatieve sterktelijn (blauwe lijn) is omhoog gericht, wat op een sterkere prestatie van Newmont Mining ten opzichte van de rest van de markt signaleert. De oplopende moneyflow van Newmont Mining wijst er op dat er nieuw geld in de markt komt.


Barrick Gold vormt een mogelijk hogere bodem

Barrick Gold laat een zijwaartse trend zien. De steun bevindt zich rond 12,59 (bodem van 27 november) en de weerstand rond 14,10 (top van 23 oktober). Vraag naar Barrick Gold lijkt weer aan te trekken, nu een potentiële hogere koersbodem wordt gevormd.

Indien Barrick Gold de weerstand weet te breken, verbetert het technische plaatje verder. Na een uitbraak boven weerstand 14,10 wordt 15,52 het volgende opwaartse koersdoel. De stijgende relatieve sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) signaleert dat Barrick Gold outperformed.

De moneyflow, die van de beursomzetten wordt afgeleid, is positief. Dit geeft aan dat er vers kapitaal in de markt komt. Voor posities is het nu nog te vroeg, wacht een uitbraak boven 14.10 af.


VanEck Vectors Gold Miners ETF

De VanEck Vectors Gold Miners tracker heeft op korte termijn een herstel ingezet. Aan het einde van de zomer verliet deze ETF al de dalende trend wat de eerste verbetering signaleerde. Nu de koers ook hogere bodems heeft gevormd wordt de verbetering bevestigd en sluiten wij een verdere opleving richting 23,06 (top van 11 mei) niet uit.

Daarnaast zien we ook een stevige moneyflow, wat duidt op een instroom van vers kapitaal. Op lange termijn weet de Gold Miners ETF nog niet te overtuigen.

De ETF VanEck Vectors Gold Miners verbetert op de korte termijn nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Deze tracker laat afgezien hiervan, bewegingen zien boven steun 18,14 (bodem van 27 september). Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand 23,06 (top van 11 mei) noodzakelijk. De steun moet wel stand weten te houden.

Eerder ingenomen posities mag men aanhouden, zolang de steun op basis van de slotkoers intact blijft.
De relatieve sterktelijn (blauwe doorlopende lijn) is opwaarts gericht, wat op betere relatieve prestaties signaleert.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht