Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Sell-off op Wall Street

Liveblog: Sell-off op Wall Street

19:00 Nieuwe sell-off op Wall Street

De beurzen in New York eindigen zwaar in de min:  

De Dow Jones eindigtop een min van 2,9% en de Nasdaq Composite, die tussendoor nog even in de plus stond, op een min van 2,2%. 

President Trump blijft inhakken op de Federal Reserve, daarmee het vertrouwen in de centrale bank ondermijnend: 

Het slagveld overziend onder de 30 Dow-fondsen:

 

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wall Street is natuurlijk morgen dicht, maar Tweede Kerstdag is gewoon een handelsdag in de VS. Uiteraard zullen we bij IEX de koersen volgen. Omgerekend, u kunt dat zien op de IEXONE monitor, eindigde de AEX-future vanavond, voor wat het waard is, rond de 466.  

Desondanks voor iedereeen Prettige Kerstdagen gewenst. (NI) 

12:10 uur: Banken aan puin

Vandaag behoren de grootbanken ABN Amro (-1,5%) en ING (-1,2%) tot de underperformers van het Damrak. Dit jaar is het vooral ING (-39,0%) dat een behoorlijke veer moet laten. Baas boven baas is Deutsche Bank dat zo'n 56% heeft moeten inleveren.

Het blijft lastig om een goede inschatting te maken van de waarderingen van financials. Reden genoeg om het lekker simpel te houden.

Ratio's   ING                              2018                  2019                     2020                   
K/W 7,2 7,0  6,7 
Omzetgroei  0,2% 1,9%  3,8% 
Dividendrendement  7,2% 7,5%  7,8% 

 Bron: Reuters

Ratio's   Deutsche Bank                            2018                  2019                     2020                   
K/W 19,1  9,8  6,8 
Omzetgroei  -13,7% -0,2%  2,5% 
Dividendrendement  1,8% 3,8%  5,2% 

Bron: Reuters

Als we beide banken even kort naast elkaar zetten, wijken de waarderingen niet zoveel van elkaar af. Zowel van Deutsche Bank als ING wordt vrijwel geen groei verwacht en dat leidt tot een getaxeerde K/W van ongeveer 7 in 2020. Echt spectaculair is het allemaal niet.

Dividendbeleggers kunnen hun hart ophalen bij ING, want de Nederlandse grootbank betaalt bij de huidige koers 7,2%. Deutsche Bank betaalt een stuk minder, en het zou maar goed kunnen dat het dividend de komende jaren helemaal niet doorgaat. De meeste analisten gaan hier nog niet vanuit.

Deutsche Bank

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dat beleggers geen hoge waardering toekennen aan beide banken valt wel te begrijpen. In crisisjaar 2008 stortten deze twee aandelen helemaal in elkaar en daarvan zijn ze nog steeds niet hersteld.

ING staat sinds begin 2007 (inclusief herbelegd dividend) 50% lager en Deutsche bank gaat daar met een min van 88% nog even overheen. Daarentegen is de AEX (+50%) al ruim herstelt van die enorme klap. 


11.15 uur: Zou dit het zijn?

Corne geeft nog een reden waarom de beurzen in de VS de afgelopen week zo hard naar beneden gingen.


11.10 uur: Beursupdate

We zien toch een aantal forse uitslagen op het bord verschijnen. Zonder nieuws gaan Altice (-4,8%), ASR (-2,5%) en Signify (-2,5%) redelijk hard naar beneden. Ook het afgestrafte Unibail Rodamco (-1,5%) krijgt nog een tikje na.

De futures in de VS staan weliswaar licht in de plus, maar op het Damrak is het nog altijd somberheid troef. Eerlijk gezegd is deze dag uitermate geschikt om niet op de beurs door te brengen. Kijken we naar de volumes dan ben ik niet de enige die daar zo over denkt. De handel is immers zeer dun.


10:30 uur: Waar belegt u in?

Een mooi inkijkje in de portefeuilles van de gemiddelde Nederlandse beleggers. Binck stelde een lijst samen van de meest populaire aandelen. De lijst is samengesteld op basis van het aantal Binck-beleggers dat een bepaald aandeel in portefeuille had in december. 

Enige opvallende zaken: het Rabobank-certificaat is onverminderd populair, het enige buitenlandse aandeel in de Top-25 is Ageas (voormalige Fortis) en de top-3 bestaat uit Shell, ING en KPN.  

Verder valt op dat er maar weinig Europese namen in de Top-200 staan (18 stuks). Er wordt meer belegd in de grote Amerikaanse namen. 

De Top-5 van Amerikaanse aandelen:

  1. Apple
  2. Alphabet
  3. Microsoft
  4. Amazon
  5. General Electric 

10.15 uur: Lijstje AMX

Binnen de AMX hebben alleen Adyen en Takeaway.com nog een astronomische waardering. Toch is dit niet zo gek, gezien de hoge groeiverwachtingen. Daarentegen lijken beleggers het vertrouwen in PostNL helemaal te zijn verloren. Dit resulteert in een dividendrendement van 12,2% voor de post- en pakketbezorger. 

Op het eerste oog lijken Fugro en Boskalis een vrij stevige waardering te hebben. De winst wordt vooralsnog gedrukt door de lage olieprijs, maar beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat deze in de toekomst weer een vlucht omhoog gaat maken.

Dit is geen onredelijke gedachte, want in 2014 wist Boskalis bijvoorbeeld nog €4 per aandeel te verdienen. Dan zouden we uitkomen op een K/W van 5. Natuurlijk moeten ze deze winst ooit nog gaan maken en dat is beslist geen zekerheid. 

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


9.25 uur: Lijstje AEX

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Door de gedaalde koersen zijn de koerswinstverhoudingen voor komend aanzienlijk gedaald. Beleggers zijn voor een bedrijf als ArcelorMittal slechts bereid iets meer dan vier keer de winst te betalen. 

Let wel op dat de groeiverwachtingen afzwakken en het dan met name de staalbedrijven zijn die dan de grootste klappen krijgen. Als we in een recessie belanden, kan de winst makkelijk halveren. Dan wordt de net debt/ebitda, die nu slechts 1,1 bedraagt, ook een probleem.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Wat mij opvalt is dat defensieve bedrijven zoals Unilever, Relx en KPN behoorlijk wat schuld op de balans hebben staan. Dit is geen probleem, omdat de kasstromen dik in orde zijn, maar echt veel ruimte om nieuwe aandelen is er niet. 


09:05 uur: Lagere opening

Misschien maar goed dat we vandaag om 14:00 dicht gaan, want de opening is wederom niet best. De AEX opent 0,8% lager en dat is geen verrassing gezien het beroerde slot van Wall Street afgelopen vrijdag.

Gelukkig hebben we zwaargewicht Royal Dutch Shell (+0,4%) nog. Anders was de schade nog wat groter geweest. Cyclische aandelen zoals DSM (-2,9%) en ArcelorMittal (-1,6%) zijn de grootste dalers.

Ondanks de korte handelsdag houd ik u op de hoogte. Het fondsenrondje sla ik voor het gemak even over. De analisten hebben een dagje vrijaf genomen, want advieswijzigingen ben ik nog niet tegengekomen.   

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht