Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Ho, ho, ho!

TA: Ho, ho, ho!

Hij doet zijn best, maar het lijkt er echt op dat zelfs de kerstman de uitverkoop op de beurzen dit jaar niet kan stoppen. De verkoopdruk blijft onverminderd aanwezig en koopjesjagers houden zich nog gedeisd.

Het technische beeld van de beurzen wereldwijd is de afgelopen week weer verder onder druk komen te staan. Bij veel indices zijn lagere koerstoppen bevestigd en krijgt de dalende fase steeds meer vorm.

AEX index

De Nederlandse beurs moest afgelopen week weer flink wat terrein prijsgeven en is hierdoor aan de onderkant van het dalende trendkanaal (rode lijnen) aanbeland.

Wellicht dat de beurs vanaf hier wat kan gaan herstellen, maar vooralsnog zie ik geen signalen van bodemvorming. De doorbraak onder de laatste koersbodems heeft in principe de weg vrijgemaakt voor een grotere koersdaling.

Eerste steun wacht nu rond 476 punten, maar ook een daling richting 436 punten, de bodem van eind 2017, valt niet uit te sluiten.


Lange termijn

Op de weekgrafiek hieronder is de technische schade die de index heeft opgelopen duidelijk te zien. De AEX index is na wat stabilisatie onder de steunzone tussen 500 -506 punten gezakt. Hiermee is de grote topformatie neerwaarts afgerond en een dalende fase ingezet.

De weg ligt open voor een grotere koersdaling nu de belangrijke bodem onder de beurs is weggevallen. De oude steunzone zal nu als eerste weerstand fungeren bij een eventueel herstel.


Moneyflow

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs is een groot deel van de daling nog vlak blijven liggen. De afgelopen week is deze echter sterk omlaag gedraaid. Dit geeft aan dat de omzetten tijdens de daling flink zijn toegenomen.

Dat er nu met hoog volume afscheid wordt genomen van posities is een zwak signaal voor de Amsterdamse beurs. Er is duidelijke sprake van kapitaalvlucht uit de AEX index.


Uitleg geldstroom

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

SOX index

Tot slot kijk ik nog even naar de Amerikaanse SOX index. Deze index geeft het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weer en wordt vaak gezien als leidende index.

Het lange termijn technische beeld van de index biedt echter weinig houvast meer voor beleggers. De index heeft recent een lagere koerstop gevormd onder het 200-daags gemiddelde en draait verder omlaag.

Eerste steun wacht rond 1.020 punten, maar ook een grotere daling is op dit moment niet ondenkbaar.

 

Fijne kerst

Ik hoop dat dit negatieve beeld niet een al te grote stempel drukt op de sfeer tijdens de feestdagen, maar ik wens u in ieder geval hele fijne kerstdagen!

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

596 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 december 2018 09:10
    Wie maakt me los...

    Aandelen lijken dead doch niet alle..
    Unreliable - unpredictable - uncontrolable
    Beurs is deels emotie en impusief . Impulsiviteit deze is not dead en wie koopt en wie verkoopt

    Dow / Aex drijven ook op emoties/impulsen roekeloosheid van t Varken..hoop ..verwachtingswaarde..nieuws ook emotie - angst zaaien een een vijand zoeken > Rusland.

    Wij met ze allen tegen..een gemeenschappelijke vijand werkt altijd.
    Rusland moet kapot van de Ami's zo gebeurt ....Eu is een kolonie van Trump en zelfs mede opgericht door cia . Es war von William J. Donovan unterschrieben, ehemals im Kriege Chef des "US-Office of Strategic Services", einem Zuarbeiter der "Central Intelligence Agency" (CIA). Hier wurde das "American Committee for a United Europe" (ACUE) geformt.
    Ken je verleden dan dus zo je toekomst. Weet wat komt.

    EU wurde von der CIA als Bollwerk gegen Russland gegründet Zie econoom Evans Pritchards. Zelfs een econoom die t weet en durft uit te spreken
    Een Nederlander is niets meer als een meeloper en hulpje van Trump. Gewild of ongewild.
    Wat zich in de USA afspeelt is zo hier.

    Of je handelt op basis van beweging of op richting
    Indien op richting alleen kansen als je vrij zeker bent van de richting
    Beweging is beide kanten op. Richting is er maar een. Een 100%- tegenover 50%- business
    Er zijn de nodige richtingaanwijzingen geweest

    Richting:

    Er zijn de nodige richtingaanwijzingen geweest

    A: t Varken is een grote factor en zijn gedrag en acties doch grote fondsen in Australië en Azië zijn Amerikaanse aandelen aan t verkopen zie dec. bericht
    Logisch een Amazon welke personeel gebruikt als slaven heeft zo een KW verhouding van 112 ..Galapagos heeft niet eens een product doch staat op 90€ > Double dutch.

    B: Geen -Taxbetalende multinationals gebruiken t geld alleen om eigen aandelen in te kopen
    In 2019 zullen Multinationals S&P 500 bedrijven geen eigen aandelen meer inkopen op basis being non-Taxed . Programma stopt

    C: Ami banken verkopen nu dec 2018 ook ami aandelen zie bijv Apple en kopen alleen de opkomende markten Brazilie Z -Amerika bijv.

    D: Wie verkoopt er S&P aandelen in 2019. Velen kleinere die ze nu in bezit hebben
    Als een aandeel Apple nog eens 50 $ zakt worden bezitters bang om nog een 50$ extra te verliezen en dan gaat t pas goed lopen.
    C: vele kleinere bedrijven gaan failliet in de USa met gevolg de werknemers welke hun aandelen verkopen
    Wat zich in de usa afspeelt komt vanzelf in Nederland daar Nederland een kolonie is van Trump. Dus ook hier gaan ze t Aex spul verkopen

    Aex 420 was koersdoel <> van 520 naar 470 =50 punten in 3 weken gerealiseerd
    Aex 370 > 420 is slechts 50 punten .....
    Wel wel wel .....dat gaat snel.....
596 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links